Okaliptus Nedir? Faydaları Nelerdir? Yağı ve Çayı Neye İyi Gelir?

Okaliptus Nedir? Faydaları Nelerdir? Yağı ve Çayı Neye İyi Gelir? Tarifi

Üst Solunum Yollarında Mikrop Öldürücü Okaliptus

Okaliptus, ilaç sektöründe ve geleneksel tıpta kullanılan, çapı iki metreden fazla olabilen, genç dönemlerinde rengi kırmızıya yakınken yaşlandıkça griye dönüşen, hızla büyüyen ve yuvarlak tepesi olan bir ağaçtır. Ağacın yaprakları farklı kullanım şekilleriyle birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Son yıllarda halk arasında okaliptus çayı tüketimi de oldukça yaygınlaşmıştır.

Ülkemizde de yetişen okaliptüs bitkisinin faydalarını, kullanım şekillerini, hangi hastalıklar için kullanıldığını sizler için bu yazıda topladık.

okaliptus çiçeği

Okaliptus Nedir?

Myrtaceae (mersingiller) familyasından gelen okaliptus ağacı, ana yurdu Avustralya, Tazmanya ve Malezya olan ve boyu genellikle 25 – 40 metreye kadar ulaşabilen bir ağaçtır. Avustralya’da ise 60 metre uzunlukta ağaçlara rastlamak mümkündür. Akdeniz çevresinde ve Türkiye’nin güneyinde de yetişen ağaç, çabuk büyüyen bir türdür.

Bulunduğu toprağın suyunu hızla çektiği için bataklıkların kurutulması işleminde de kullanılır. Kerestesi ve odunu kullanılan, uçucu yağından, reçinesinden ve yapraklarından faydalanılan bir ağaçtır. Dünyada en çok Avustralya’da bulunur.

Ülkemizde yetişen türü, Eucalyptus camaldulensis dehnh’dir. Bu türün dışında, ülkemizde bataklıkları kurutmak amacıyla yetiştirilen okaliptüsler arasında, mavi okaliptus (Eucalyptus Globulus Labill) ve Eucalyptus grandis hill ex maiden türleri de bulunur. İlk kez 1885 yılında Adana-Mersin demir yolunun açılışı sırasında dikilmiştir. Türkiye’de bu ağaca en çok Ege ve Akdeniz kıyılarında, Antalya, Hatay, İzmir ve İstanbul’da rastlanır.

okaliptus

Okaliptus Ağacı Özellikleri

Okaliptus ağacı yukarıda sayılan niteliklerine ek olarak hoş ve ihtişamlı bir görünüme sahiptir; grili, pembeli desenler oluşturarak güzel bir izlenim yaratır. Genç dönemindeki ağaçlarda sapsız, geniş ve karşılıklı olan yapraklar bulunur. Yaşlılık dönemine gelince durum değişir. Ağacın üzerinde 1-2 cm uzunluğunda saplar, daralmış, sivri uçlu, 10 ile 25 cm arasında yapraklar olmaya başlar. Okaliptus yaprağı mavimsi veya koyu yeşil renktedir.

Bu ağaç yapraklarını hiç dökmez. Ağacın çiçek açma mevsimi mayıs ve temmuz ayları arasında gerçekleşir. Okaliptus çiçeği saplı, sarkık salkımlar şeklinde, sarımsı ve püsküllü beyaz çiçeklerdir. Ağacın meyveleri ise ortalama bir söylemle 8 mm uzunluğunda, 7 mm genişliğinde ve sivri uçlu olur. Meyvelerin üzerinde ise köşeli, yumurtamsı tohumlar vardır. Okaliptüs yapraklarının lezzeti acıdır. Okaliptus kokusu kâfur kokusu olduğu için hemen tanınır.

okaliptus ağacı

Okaliptus Faydaları Nelerdir?

Okaliptus yaprakları ülkemizde en çok üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. İshal kesici, mikrop öldürücü, boğaz iltihaplarını ve soğuk algınlığını önleyici, kan şekerini düzenleyici ve balgam söktürücü özellikleri ile tanınır. Ege ve Akdeniz bölgesinde bu amaçlarla kullanımı çok yaygındır.

Okaliptus faydaları arasında şunlar da bulunur:

  • Okaliptüs yaprakları geleneksel Çin tıbbında dermatit, uyuz, erizipel ve yanık gibi deri rahatsızlıkları için kullanılır. Anti bakteriyel olduğu için yaraları tedavi ve dezenfekte eder.
  • Balgam söktürücü özelliği sayesinde öksürük tedavisi ile üst solunum yolları hastalıklarında yardımcı olarak kullanılır. Taze okaliptus yaprağı boğaz ağrısını hafifletmeye yarar.
  • Bitkinin yapraklarından elde edilen okaliptus yağı cilt üzerine sürüldüğünde mantar gibi birçok cilt problemlerine iyi gelir. Fakat okaliptus yağı çok güçlüdür. Onu seyreltmek için zeytinyağı, badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birlikte kullanmak gerekir.
  • Okaliptüs merhemi ağrı kesici özelliği taşır. Sporcuların maçtan sonraki ağrıları için faydalıdır.
  • Okaliptus çayı antibakteriyel özelliği ile Coli bakterisi ve Candida albicans mantarı gibi bakteri türlerinin neden olduğu enfeksiyonlar için de faydalıdır.
  • Kronik stres sorunu olan kişiler üzerinde sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi bulunur.
  • Anti-inflamatuar özelliği ile astım, artrit ve kronik kas spazmı gibi sorunların tedavisinde kullanılır.
  • Okaliptus hem anti bakteriyel hem de anti mikrobiyel özelliği ile bazı gargara ve diş bakım ürünleri içerisinde yer alır.
  • Kan şekerini düşürmeye ve düzenlemeye yardımcı olur.
  • Sivrisinek, kene ve böcekleri uzak tutmada çok etkilidir. Nemlendiriciniz içine birkaç damla okaliptus yağı karıştırarak cildinize sürebilirsiniz.

Okaliptüs bitkisinin yapraklarını, aktarlarda ve doğal ürün marketlerinde kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca bitkinin solunum yolu problemlerine iyi geldiği modern tıp tarafından onaylandığı için okaliptus suyu ve okaliptus sprey gibi hazır ürünleri rahatça bulup satın alabilirsiniz.

Piyasada ve eczanelerde satılan hazır ürünler içerisinde okaliptus sabunu da yer alır. Okaliptus fiyatı ürünlerin çeşitlerine göre değişim göstermektedir.

okaliptus yağı

Okaliptus Yağı Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Okaliptusun kurutulmuş yaprakları su buharı yoluyla damıtılarak uçucu yağ elde edilir. Bitkinin yapraklarında reçine, tanen, mum ve acı madde vardır. Okaliptus yağı ise Eucalyptus Globulus Labill türü ağacın yapraklarından yapılır. Yağın içeriğinde; %12 limonen ve %70 ökaliptol maddeleri bulunur. Eucalyptus Globulus Labill türünün uçucu yağı saydamdır. Bazen hareketli bazen daha kıvamlıdır. Bulanık ve sarı renkli bir sıvı görünümündedir. Okaliptus kokusunu taşır.

Bu yağ, balgam söktürücü, soğuk algınlığını önleyici, bakteri ve mantar engelleyici, mukozalı uzuvları iyileştirici, serinlik ve ferahlık verici özellikleriyle tanınır bu amaçlarla da kullanılır. Solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, grip ve öksürük için de faydalıdır. Ayrıca bakteriler nedeniyle oluşan cilt sorunları ve bağırsak solucanları tedavisinde de ondan yararlanılır.

10 ile 20 damla okaliptüs yağını biraz zeytinyağı ile karıştırıp göğsünüze, ensenize ve sırtınıza masaj yaparak sürebilirsiniz. Ya da 1 fincan sıcak suya 10 damla kadar yağ koyup buğu şeklinde uygulayabilirsiniz. 3 ile 7 dakika kadar buğusunu burnunuzdan çekip ağzınızdan vererek faydalanabilirsiniz. Bu işlemi yaparken gözlerinizin kapalı olması gerekir. Başınızın üzerine bir örtü koyarak uygulamanız buharı hapsedeceğinden daha etkili olacaktır. Yaşanılan ortamın havasını temizlemek için de bu işlemi yapabilirsiniz.

Okaliptus yağı taşıyıcı yağlarla ya da kekik, çam, karanfil, biberiye ve lavanta gibi yağlarla kullanılırsa daha etkili olur. Bu kullanım şeklinin dışında banyo suyuna ve şampuanınıza da az miktar ekleyerek kullanmanız da mümkündür.

okaliptus çayı

Okaliptus Çayı Nasıl Demlenir? Neye İyi Gelir?

Okaliptus bitkisi geleneksel tedavi yöntemlerinde 4 farklı şekilde uygulanır. Çayı yapılır, gargara olarak hazırlanır, lapa haline getirilir ve yağından faydalanılır. Taze yapraklarının ezilmesiyle elde edilen okaliptus özü lapa yapımında kullanılır.

Çay olarak hazırlanması ise oldukça kolaydır. Çay olarak içmek isterseniz kurutulmuş okaliptüs yaprağı almanız gerekir.1 bardak kaynamış suyun içine 1 – 2 çay kaşığı kurutulmuş okaliptüs yaprağı koyarak 10 dakika kadar demlenmeye bırakabilirsiniz. Demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz. Tadı biraz acı gelebileceği için balla tatlandırmayı deneyebilirsiniz.

Okaliptus çayı günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Bu uygulamaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Çayınızı dilerseniz taze yapraklardan da hazırlayabilirsiniz. Bir tutam taze okaliptüs yaprağını bir bardak kaynamış suyun içine atıp 10 dakika kadar demlenmesini bekleyip, daha sonra süzerek tüketebilirsiniz. Okaliptus çayı, enfeksiyon tedavisinde, sakinleştirici, ağrı giderici ve öksürük kesici olarak kullanılabilir.

okaliptus yaprağı

Okaliptus Bitkisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Düzenli olarak ilaç kullananların, alerjik bünyeli kişilerin, astımı, böbrek veya karaciğer sorunları olanların ve düşük tansiyonluların okaliptüs ürünleri kullanmaya başlamadan önce doktorlarına danışmaları gerekir:

  • Yetişkinler için faydalı olan okaliptüs yağı çocukların cildine sürülemez.
  • Okaliptüs yağını salt olarak ağız yoluyla kullanmak zehirlenmelere yol açabilir.
  • Okaliptüs çayı da yağı da emziren anneler ve hamileler tarafından kullanılamaz.
  • Gözle temas etmesi sakıncalıdır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri