Plastik Mutfak Ürünleri Zararlı Mı? 13 Soru – Cevap

Plastik Mutfak Ürünleri Zararlı Mı? 13 Soru – Cevap Tarifi

Mutfakta Plastik Ürün Kullanımına Dair Her Şey!

En Sık Sorulan Sorular

Günümüzde hemen hemen her evde plastik ürün bulunmakta. Bu ürünler son yıllarda plastik mutfak eşyaları zararlı mı tartışmalarına konuk oluyor. Uzmanların önerilerine göre herkesin bilinçlenmesi konusunda haberler ve seminer düzenleniyor. Marketten ya da lokantalardan bir şekilde evinize giren plastik ürünlere bu yazımız aracılığıyla, bir de biz değinelim istedik.

Dünyanın dengesini korumak ve daha sağlıklı bir çevrede yaşamak için yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz. Neredeyse 70 yıldır hayatımızda olan plastikler, petrolden üretildiği için yaşam kalitesini düşürmekte. Bu konuda herkesin bilinçlenmesini hedefledik. Plastik saklama kapları zararlı mı sorusuna yanıt vermeden önce bu kapların hangi tür plastik olduğunu bilmek gerekir.

plastik mutfak eşyaları zararlı mı

Plastik Çeşitleri, Özellikleri – Hangisi Zararlı, Sağlıklı?

Piyasada bulunan plastikler 1’den 7’ye kadar numaralandırılmıştır. Bu numaralar plastiklerin hangi amaçla kullanıldığını ve doğada yok olma süresini ifade eder. Alacağınız ürünün etiketini kontrol edip almanız ve numarasını incelemeniz en doğru adım olur. Zararlı maddeler içeren plastikleri ayırt ettiğinizde, mutfağınızda daha sağlıklı zaman geçirebilirsiniz. Hangi numara neyi ifade ediyor diyorsanız:

  • 1 numaralı olan tür PET ya da PETE politen içeren gruptur. Cam şişelerde ya da içecek şişelerinde kullanılır. Zararsızdır.
  • 2 numaraları olan plastik, HDPE Yüksek Yoğunluklu Polietilen içerir. Zararsız kabul edilen bu grup süt şişesinde ve deterjan paketlerinde yer alır.
  • 3 numaralı gruba geldiğimizde ise; biraz dikkatli olmanız önerilir. Bu grup zararlıdır. Streç, folyo, plastik kaplamalarda karşınıza çıkar. Bu ürünlerde dioksin adı verilen zararlı maddeler bulunur.
  • 4 numaralı tür, LDPE Az Yoğunluklu Polietilen içerir. Çöp torbaları ve yemek saklama kutularında görebilirsiniz. Zararsızdır.
  • 5 numaralı plastik ürünler, yoğurt kapları, biberon ve şişe kapaklarında yer almaktadır. Sağlık için zararsızdır.
  • 6 numaraya değinirsek, köpük bardak ve tabak gibi olan ürünleri göreceksiniz. Bu plastik türü zararlıdır!
  • 7 numaralı plastikler ise az önce ifade edilen grup dışında kalır. Bu grup da sağlık ve doğa için zarar teşkil eder.

Plastikleri daha iyi tanımak ve nasıl kullanılacağı konusunda bilgi almak için sizleri soru – cevap köşemize davet ediyoruz!

mutfakta plastik ürün kullanımı

1) Buzdolabı Poşeti Sağlıklı Mı?

  • Buzdolabı poşetinin ham maddesi polietilendir ve sağlık için herhangi bir sorun arz etmez. Buzdolabı poşetinde yemek ısıtmak ya da haşlamak sağlıksızdır.
  • Ürünleri saklama konusunda yardımcıdır. Sıcaklığa maruz kalmadıkça herhangi bir tehlikesi görünmemektedir.
buzdolabı poşeti sağlıklı mı

2) Streç Filmi Nasıl Kullanmalıyım?

  • Streç filmi kullanırken yağ ve gıdalardan uzak tutmanız önerilir. Ürünlere temas ettirmeden hava almasını önlemek için kullanılmalıdır. Böylece besinlerin kurumasını önlersiniz.
  • Streç filmle gün içinde tüketilecek yiyecekleri, kuru yemiş gibi ürünleri muhafaza edebilirsiniz. Bu ürünün ısıtılması sağlık için tehlikelidir. Bu nedenle streç filmi mikrodalgada ısıtmayınız.
streç film nasıl kullanılır

3) Fırın Poşeti Zararlı Mı? Yerine Ne Kullanılabilir?

  • Fırın poşeti üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, bu ürünün sağlık için bir eksisi bulunmamıştır.
  • Besinlerin poşet içinde daha hızlı ve yumuşak pişmesini sağlarken; fırının kirlenmesini de önlemektedir. Eğer fırın poşeti kullanmak istemiyorsanız; pişirme kağıdını tercih edebilirsiniz.
fırın poşeti

4) Çay, Kahve İçtiğimiz Kağıt & Karton Bardak Zararlı Mı?

  • Çay ve kahve içilen kağıt ve karton bardaklar, ısıya maruz kaldığı için yapısındaki polimer içeceğe geçebilir. Bu nedenle sağlıklı bir ürün değildir.
  • Plastik ürünlerle kıyaslandığında daha masum görünen bu kağıt bardaklar da yine sağlık ve doğa için tehlikelidir. Uzmanlar cam ürünlerin kullanımını tavsiye eder.
karton bardak zararlı mı

5) Piknikte Kullandığımız Köpük Tabak Sağlığa Zararlı Mı?

  • Köpük tabakların yapısında da polimer malzemeler bulunur. Bu malzemeler ısıyla bir arada olduğunda zararlı maddeleri açığa çıkarır.
  • Piknikte kullanımı kolay görünen bu ürünler sıcak et ve sebzeye tehlikeli maddeleri geçirebilir. Bu nedenle kullanımdan uzak kalmanız önerilir.
köpük tabak sağlığa zararlı mı

6) Plastik Kaşık, Çatal, Bıçak Kullanımı Zararlı Mı?

  • Plastik kaşık veya çatal gibi ürünlerle sıcak besinler tüketilmesi tehlikelidir.
  • Soğuk ürünler konusunda aynı tehlikeyi göstermeyen bu ürünler, sıcağı hissettiğinde kanserojen maddeleri besine yansıtır. Bu nedenle soğuk gıdalar söz konusu olduğunda tercih edilebilir.
plastik çatal bıçak kullanmak zararlı mı

7) Meşrubatları Pipetle İçmek Zararlı Mı?

  • İçeceklerin dişlere doğrudan temas etmemesi için kullanılan plastik pipetler, dişlerin zarar görmesini engellerken plastik ürün olduğu için ağız kanserine neden olabiliyor.
  • Sentetik maddelerden elde edilen tek kullanımlık pipetler, içeceklerin içilmesini rahatlatırken daha sonra çöpe ve doğaya karıştığı için doğal döngüyü de etkiliyor.
pipet zararlı mı

8) Mutfakta Plastik Kap, Leğen, Süzgeç Kullanmak Zararlı Mı?

  • Mutfakta renk renk yer alan plastik saklama kapları ve süzgeçler, soğuk suyla yıkandığında sağlık için tehlike oluşturmuyor.
  • Fakat söz konusu sıcak su ve sıcak besinlerse; yapısındaki zararlı maddeleri vücuda yansıtabilir. Bu nedenle plastik kaplar alırken koduna ve mikrodalgaya uyumlu olup olmadığına bakabilirsiniz.
  • Bu plastik ürünleri elinizde soğuk suyla yıkamaya dikkat ettiğiniz sürece tehlikeli olmaktan çıkıyor.
plastik mutfak ürünleri zararlı mı

9) Plastik Saklama Kapları Zararlı Mı?

  • Buzdolabında ya da dondurucuda besinleri uzun süre muhafaza etmek için kullanılan plastik kaplar, ısıtıldığında sağlığınızı tehdit eder.
  • Dondurucudan besini aldığınızda sakın bu ürünlerle beraber ısıtmayınız. Mümkünse seramik kaplar kullanarak ısıtma işlemini uygulayınız.
  • Ayrıca yoğurt ve süt gibi ürünlerin kaplarını ikinci defa kullanmak için saklamayınız. Bu ürünler tek kullanımlıktır. Kuru ürünlerin saklanması konusunda önerilmektedir.
plastik saklama kapları zararlı mı

10) Marketten Satın Aldığım Plastik Kutulu Ürünleri Nasıl Saklamalıyım?

  • Alışverişlerinizde aldığınız ürünlerin bazıları plastik kaplarda sunulabilir. Peynir, et, yoğurt gibi. Bu ürünleri eve geldiğinizde cam ya da seramik kaplara aktarmanız en doğru karar olur.
  • Plastik kullanımının size ve doğaya zarar vermemesi için mümkün olduğunca azaltılması önerilirken; siz de bu ürünleri almak yerine cam kaplarla verilen ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Ayrıca plastik kapların bulaşık makinesinde yıkanması doğru değildir. Makinede sıcak suyla yıkandığı için zararlı maddeleri açığa çıkarır.
plastik kutular sağlığa zararlı mı

11) Plastik Kutulardaki Pastane Ürünleri, Tatlılar Zararlı Mı?

  • Evet, pastanedeki plastik ürünlerle sunulan malzemelerin birçoğu sağlığa zararlıdır. Çünkü plastik kaplarda muhafaza edilmesi için bu besinler sıcak şekilde kutulara aktarılıyor.
  • Sağlıklı bir seçim için plastik ürünlerdeki besinleri almamanız önerilir. Mümkün olduğunca taze ve gözünüzle gördüğünüz ürünleri satın almalısınız.
  • Börek, poğaça gibi sıcak pastane ürünlerinin plastik kaplarda saklanması sağlık için uygun değildir. Isıyla beraber plastik kapların içinde yer alan tehlikeli maddeler açığa çıkar.
plastik kutudaki pastane ürünleri zararlı mı

12) Dondurucuda Pet Şişe İçinde Gıda Saklamak ve Onu Çözdürmek Zararlı Mı?

  • Zaman zaman pet şişe içinde reçel ya da sebzeler dondurucuya atılmaktadır. Bu ürünleri tüketmek için çözdürme işleminde mikrodalga kullanılır. Bu işlemin sağlıksız olduğunu hatırlatalım. Pet şişeler dondurucuya girmemelidir.
  • Pet şişeyi kesip içindeki malzemeleri seramik ya da çömlek kaplara alıp çözdürmeniz daha doğru olur. Pet şişelerin içinde uzun süre gıda saklamak da ısıtmak kadar tehlikelidir.
pet şişe zararlı mı

13) Plasitik Kutularda, Pet Şişelerde Bakliyat, Yağ Gibi Gıdalar Saklamak Zararlı Mı?

  • Pet şişeler ısı ve güneşe maruz kalmaması gereken ürünlerdir. Bazı evlerde yağ ve bakliyat pet şişelerde saklanmaktadır. Bu alışkanlığın sağlık için büyük tehlikeler oluşturacağını bilmenizde fayda var.
  • Pet şişelerde antimon ve bron yer aldığından dolayı bu maddelerin gıdaya temasından kaçınılması tavsiye edilmektedir. Uzmanlar pet şişede bitki yetiştirmenin dahi tehlikeli olduğunu vurgulamaktadır.
pet şişede bakliyat saklamak zararlı mı

Tarçını Fazla Tüketmenin Bilmediğiniz 7 Zararı

Protein Tozunun Bilinmeyen 5 Zararı, Yan Etkileri

Fazla Yeşil Çay İçmenin Bilmediğiniz 5 Zararı

Ayakta Su İçmenin Zararları: Ayakta Su İçmemek İçin 3 Neden

Güve Nedir? Güve Kelebeği Neden Olur? Nasıl Yok Edilir, Önlenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Profiterol (Az Malzeme 13 Adet) Tarifi

Profiterol (Az Malzeme 13 Adet)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
İzmir Bombası 13 Adetlik Tarifi

İzmir Bombası 13 Adetlik

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 5dk Pişirme
7+13 Dakikada Çilek Reçeli Tarifi

7+13 Dakikada Çilek Reçeli

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ek Gıda 13-14. Gün Tarifi

Ek Gıda 13-14. Gün

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Baklava Mı ? Börek Mi? Tarifi

Baklava Mı ? Börek Mi?

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Waffle (Anne Mutfağında) Tarifi

Waffle (Anne Mutfağında)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Baba (Boşnak Mutfağı) Tarifi

Baba (Boşnak Mutfağı)

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri