Polikistik Over Sendromu Nedir? Belirtileri, Tedavisi, Diyeti

Polikistik Over Sendromu Nedir? Belirtileri, Tedavisi, Diyeti Tarifi

20-30 Yaş Aralığındaki Kadınlar İçin Yaygın Risk

Polikistik Over Sendromu

Dişi üreme sisteminin önemli bir parçası olan yumurtalıklar, yumurta ve hormon üretilmesini sağlar. Şekli bademe benzeyen ve grimsi renkli bir çift oval yapıdan oluşan yumurtalıklar, rahim ve pelvis duvarının iki tarafına da yapışık hâlde bulunur.

Üreme çağındaki kadınlarda en sık rastlanılan endokrin bozukluk olan polikistik over sendromu, neredeyse her 10 kadından birinde görülür. Yumurtalıklar, böbrek üstü bez, hipofiz bezi ve santral sinir sistemi arasındaki etkileşimlerin bozulmasına neden olan hastalık, kronik bir şekilde seyreder.

Kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalığın başlamasına neden olan faktörler, henüz tam olarak bilinememektedir. Genellikle genetik olduğu düşünülen hastalıkta çevresel faktörlerin de etkisi büyüktür. Tedavi edilmediğinde şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp damar hastalıkları, kısırlık veya kanser gibi ciddi problemlere yol açabilen polikistik over sendromunun erken teşhis edilmesi, tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir.

polikistik over

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromuna sahip olan kadınlarda erkek hormonu olarak bilinen androjen seviyesi yüksektir. Kadın vücudunda yer alan yumurtalıklar, adet dönemlerinde döllenmeye elverişli bir adet yumurta geliştirir. Gelişen yumurtalar, olgunlaşma sürecini tamamlamak için içi sıvı dolu bir kesecik olan ve folikül denilen bir yapıya yerleşir.

Polikistik over sendromunda ise yumurtalıklarda birçok yumurta gelişir ve hepsi de aynı anda olgunlaşmaya çalışır. Yumurta sayısının fazla olması, beklenen kaliteye ulaşılmasını önler ve bu yumurtaların hiçbiri döllenme yeteneği taşımaz. Bu durum, hastalara yapılan ultrason muayenesinde yumurtalıklarda içinde gelişmemiş yumurta bulunan birçok folikül kistler şeklinde görülür.

Stein-Leventhal sendromu olarak da bilinen hastalık, yumurtaların serbest bırakılmasını sağlayan progesteron ve östrojen gibi cinsel hormonlarda bozulmalara sebep olur. Polikistik over sendromu olan kadınlarda androjen hormonu yüksekliği, olgunlaşan ve gelişimini tamamlayan yumurtaların serbest bırakılmasını önler. Yumurtalıklardan atılamayan yumurtalar, folikül içinde kalarak kistler oluşturur.

Genellikle 20-30 yaş arası kadınlarda yaygın olarak görülen polikistik over sendromu, bazen âdet döngüsü yeni başlayan genç kızlarda da oluşabilir. Hastalığın gelişiminde insülin hormonunun da etkili olduğu düşünülmektedir. Genel olarak polikistik over sendromu olan hastalar, yüksek kiloludur ve bu hastalarda insülin direnci gelişmiştir. İnsülin direnci, hastalığın oluşumunu tetiklemektedir.

polikistik over sendromu

Polikistik Over Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromunun en yaygın belirtisi, âdet düzensizliği ve âdet kanamasının çok az olması ya da çok aşırı olmasıdır. Döllenme yeteneği olmayan yumurtalar, folikül içinde kalarak polikistik over kistleri oluşturur.

  • Yumurtlama oluşmadığından dolayı kısırlık gelişir.
  • Cinsel hormonlarda değişiklik yaratan sendrom, metabolik düzensizliklere neden olur.
  • Özellikle androjen artışına neden olan sendrom, vücutta kıllanmalar meydana getirir.
  • Polikistik over sivilce oluşumunu artırır.
  • Göğüs ve yüz bölgesinde tüylenmede artış ve göğüslerde küçülme gözlenir.
  • Seste derinleşme ve kalınlaşma,
  • Klitoriste büyüme
  • Saç dökülmesi ve hatta kellik oluşumu polikistik over belirtisi olarak kabul edilir.
  • Bunlara ek olarak koltuk altı, göğüs, kasık, boyun bölgelerinde yağ bezesi ya da akne şeklinde kütleler de görülebilir.

Bu belirtilerle karşılaşıldığında hastanın tıbbi geçmişi doktor tarafından sorgulanır ve yapılan bazı testlerle hastalığa teşhis konulur. Yumurtalık ya da klitoriste iltihaplanma olup olmadığının tespiti için fiziksel bir pelvis testi yapılır. Polikistik over hastalarında kilo yüksekliği görülür. Hastanın beden kitle indeksi hesaplanarak özellikle karın bölgesindeki yağlanma değerlendirilir.

Hastanın östrojen, progesteron ve testosteron seviyelerinin değerlendirilmesi için kan testlerine bakılır. Ayrıca; kan şekeri, kolesterol, tiroid ve prolaktin seviyeleri de değerlendirilir. Bunlara ek olarak hastalığın teşhisinin koyulabilmesi için hastaların pelvik laporoskopisi ve vajinal ultrason muayenesi yapılır.

  • Polikistik over sendromuna sahip olan hastalarda görülen belirtiler arasında diyabet,
  • Yüksek kolesterol,
  • Obezite
  • Yüksek tansiyon da yer alır.

polikistik over nedir

Polikistik Over Tedavisi Nasıl Yapılır? Geçer Mi?

Polikistik over tedavisi, genellikle hastalığın komplikasyonlarına yönelik yapılır. Tedavide yapılan uygulama, yaşam tarzı değişikliğidir. Günlük fiziksel aktivitenin artırılması ve yeterli ve dengeli bir beslenme programının uygulanması önerilir.

  • Polikistik over sendromlu hastalar, yüksek kiloludur ve kilo vermeleri, hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini artırır.
  • Adet döngüsünün düzenlenmesi için doktor tarafından âdet düzenleyici doğum kontrol hapları önerilir. Bu haplar, progestin ve östrojen içerir ve androjen üretiminin azaltılmasını sağlayarak hormonları dengeler.
  • Androjen üretiminin azalması, polikistik over sendromunun önemli bir komplikasyonu olan akne oluşumu ve aşırı tüylenmeyi önler.
  • Polikistik over sendromunun önemli bir diğer komplikasyonu da yumurtlama olmamasıdır. Yumurtlamaya yardımcı olmak amacıyla klomifen, femara ve gonodotropin içeren ilaçlar önerilir.
  • İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalara polikistik over ameliyatı önerilir.
  • Bu sendromun önemli bir komplikasyonu olan tip 2 diyabetin önlenmesi amacıyla da metmorfin içeren ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, insülin direncinin artmasını sağlayarak insülin seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Metmorfin, aynı zamanda kilo vermeye yardımcı bir ilaçtır. Genellikle yumurtlamayı sağlayan ilaçlarla birlikte doktorlar tarafından metmorfin de önerilir.
  • Hastalığın önemli bir komplikasyonu olan saç dökülmesi ve kellik problemi için de saç dökülmesini engelleyen ve kıl köklerini güçlendiren ilaçlar önerilir.

polikistik over tedavi

Polikistik Over Hamile Kalmaya Engel Mi?

Çocuk sahibi olmak için tüp bebek merkezine başvuru yapan kadınların neredeyse %20’sinde polikistik over hastalığı vardır. Yumurtlama problemine neden olan hastalık, kadınların hamile kalmasını zorlaştırır. Bir kadının âdetlerinde düzensizlik, vücudunda tüylenme ve kilosunda yükseklik söz konusuysa polikistik over sendromundan şüphelenilir. Böyle bir durumda konusunda uzman bir kadın doğum doktoruna gidilerek polikistik over sendromunun var olup olmadığı belirlenmelidir. Bu hastalığın tedavisinde erken teşhis, oldukça önemlidir.

Doktor tarafından polikistik over sendromlu kadın, ilaç tedavisine başlatılır ve sağlıklı bir zayıflama listesi ile orta dereceli fiziksel aktivite önerilir. Yapılan tedavilerle âdetlerin düzenlenmesi ve yumurtlama probleminin ortadan kaldırılması sağlanarak kendiliğinden gebelik oluşumu gözlenebilir. Bu işlemlerden sonra da âdet düzensizliği devam ederse yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar ve hormon iğneleri de doktor tarafından önerilebilir.

Doktor takibinde yumurtaların gelişimi gözlenir ve bu gözlemler sonucunda hastaya normal ilişki ya da aşılama yöntemi önerilir. Aşılama yöntemi 3-4 kez uygulanmasına rağmen herhangi bir hamilelik söz konusu olmazsa tüp bebek yöntemine geçilmesi tavsiye edilir.

polikistik over diyet

Polikistik Over Diyeti Nasıl Uygulanır? Ne Yemeli Ne Yememeli?

Polikistik over hastalığının tedavisinde birincil amaç yaşam kalitesinin arttırılmasıdır. Genellikle bu hastalarda kilo problemi yaşanır. Polikistik over hastaları kaç kilo olmalı şeklinde bir soruya bu hastalarda birincil hedefin beden kitle indeksinin normal sınırlar içinde tutulması olduğu biçiminde cevap verilebilir. Dolayısıyla standart bir kilo vermek doğru değildir. Onun yerine, kişinin kilosunun boyunun karesine bölünmesi sonucu elde edilen beden kitle indeksine bakılması gerekir. Bu değerin, 20-25 arasında olması istenir. Bu oranların üzerinde kiloya sahip olan hastalara polikistik over diyeti uygulanır.

Hastanın günlük aldığı kalori miktarı kısıtlanır ve fiziksel aktivitesi artırılır. Şeker ve şeker içeren besinler, hamur işleri, kızartmalar, yağlı gıdalar ve doğal olmayan tüm gıdalar diyetten çıkarılır. Kan şekerini hemen yükselten meyve, meyve suyu, gazlı içecekler, hazır meyve suları ve meyveli soda gibi içeceklerden uzak durulmalıdır.

Polikistik over beslenmesi, kişiye özel bir beslenme programıdır. Kişinin beslenme alışkanlıklarına, boyuna, kilosuna ve sahip olduğu rahatsızlıklara uygun olarak yeterli ve dengeli bir beslenme programı, uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Genellikle protein içeriği yüksek et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi besinler ve taze sebzelerden oluşan polikistik over diyeti, düşük kalorili zayıflama diyeti şeklindedir.

Polikistik over İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmaktadır. Saraçoğlu polikistik over hastaları için doğal bir kür olan soğan kürünü önerir. Soğan kürü için 1 orta boy soğanın kabukları soyulur ve birkaç parçaya bölünür. 2 bardak klorsuz su tencereye koyulur ve kaynamaya başladıktan sonra üzerine parçalanan soğan eklenir. Tencerenin ağzı kapatılarak 5 dakika kaynatılır ve ocaktan indirilerek soğumaya bırakılır. Ilıdıktan sonra süzülerek öğle ve akşam yemeğinden önce birer bardak tüketilir. 15 gün uygulanması önerilen soğan kürüne 5 gün ara verildikten sonra tekrar 15 gün daha devam edilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Regl Öncesi Sendrom İçin Omlet Tarifi

Regl Öncesi Sendrom İçin Omlet

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Diyet Kek Tarifi

Diyet Kek

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Karnıyarık Tarifi

Diyet Karnıyarık

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri