Potasyum Nedir? Yüksekliği ve Eksikliği, Potasyum İçeren Besinler

Potasyum Nedir? Yüksekliği ve Eksikliği, Potasyum İçeren Besinler Tarifi

Kemik Sistemi, Kas Dokusu ve Beyin Sağlığı İçin Vip Mineral
Potasyum

Potasyum, insanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Fazlalığı gibi eksikliği de sağlık sorunlarına yol açabilir. Doğal ürünlerle beslenmeyi ve sağlıklı yaşamayı ilke edinen insanlardansanız yeterince vitamin ve mineral aldığınızdan emin olmalısınız.

Bu yazıda insan sağlığı için değerli bir mineral olan potasyum hakkında öğrenmek isteyeceğiniz tüm bilgileri bulabilirsiniz. Potasyum yüksekliği ve eksikliğinin ne gibi sorunlara yol açtığını, faydalarının neler olduğunu ve potasyum özellikleri arasında nelerin bulunduğunu yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Potasyum Nedir?

Potasyum, vücudun düzenli olarak çalışması için gerekli bir mineraldir. Potasyum eksikliği ve fazlalığı insan sağlığı için risk oluşturup bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Kanda görülen potasyum fazlalığı bir organın sağlıklı olarak çalışmamasından kaynaklanabilir. Bu durumun nedeni araştırılmalı ve çözümü bulunmalıdır. Aksi halde istenmeyen sorunlara neden olabilir.

Potasyum, vücudun her hücresinde bulunan bir mineraldir. Bedenimiz potasyumu hücrelerin düzenli çalışmasını sağlayan elektriği üretmek için kullanır. Bunun yanı sıra potasyum, kalp atışlarının belli bir ritimde olmasına yardımcı olur. Vücut sıvılarının osmotik basıncını ve asit-baz dengesini ayarlar. Sinirleri uyarmak, kan basıncını ayarlamak, kas dokusunun düzgün çalışmasına yardım etmek gibi hayati önem taşıyan görevleri vardır.

potasyum yüksekliği

Potasyum Yüksekliği Belirtileri Nelerdir? Neden Yükselir?

Kanda potasyum yüksekliği vücuttaki organlardan birisinin, çoğunlukla da böbreklerin görevini tam olarak yapamamasından oluşabilir. Hücrelerin düzenli çalışmasını sağlayan potasyum miktarı gereğinden fazla olunca hücreler ve kaslar zarar görür.

Potasyum fazlalığı tek bir nedenden kaynaklanmaz. Gün içinde çok fazla kahve tüketmek de ya da bazı yiyecekleri aşırı yemek de potasyum seviyesini artırabilir. Nedenini bulmak için tüm testlerin yapılması ve teşhisin konulması gerekir. Daha sonra tedavi yoluna gidilebilir.

Kanda potasyum yüksekliği belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Aniden oluşan kusmalar yaşanabilir. Yoğun kusma sorunu mide bulantısına da yol açabilir.
  • Süreklilik gösteren yorgunluk ve halsizlik yaşanabilir. Aşırı yorgunluk hali insanların iş, eğitim ve özel yaşamında olumsuz gelişmelere yol açabilir.
  • Kalp ritminde düzensizlikler yaşanabilir. Kalp atışlarını düzenlemeye yarayan potasyum yüksek oranlara ulaşınca kalp atışlarında sorun yaşanmasına neden olabilir.
  • Yüksek potasyum kalp sağlığını bozarak kalbin durmasına yol açabilir. Özellikle kalp rahatsızlığı olan insanlarda daha ciddi rahatsızlıklar yaratabilir.

Peki, Nasıl Tedavi Edilir?

Potasyum yüksekliği potasyum diyeti uygulanarak tedavi edilebilir. Doktor tavsiyesi ile yapılacak diyette potasyum içeren yiyecekler yasaklanır. Diyete rağmen potasyum seviyesi düşmez ve yükselmeye devam ederse hasta doktoru tarafından diyalize yönlendirilir. Diyaliz tedavisiyle kan temizlenir. Bir süre sonra sorun ortadan kalkar.

potasyum eksikliği

Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Potasyum düşüklüğü birçok nedenden kaynaklanabilir. Potasyum eksikliğine neden olan etkenlerden birisi, vücuttan sıvı atan (diüretik) ilaçların kullanımıdır. Bu tarz ilaçlar potasyumun idrar yoluyla vücuttan atılmasına neden olur. İshal ve kusma sonucu da eksiklik oluşabilir.

Potasyum zengini besinlerin tüketilmemesi bir diğer nedeni oluştursa da çok nadir görülür. Tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla tiroid hormonları yükselirse potasyum eksikliği yapabilir. Yoğun egzersiz yapan atletlerde meydana gelen potasyum düşüklüğü doğal bir durumdur. Vücutta yeterli miktarda potasyum olmaması kalp ritminin bozulmasına ve solunum yetmezliğine yol açar. Kaslarda yorgunluk ve genel bir halsizlik yaşanır. Sinirlerde uyarı iletimi azaldığı için kaslar da zarar görür.

Potasyum eksikliğinin belirtileri şunlardır:

  • Güçsüzlük, kas kramplarının yaşanması ve yorgunluk.
  • Kollarda ve bacaklarda karıncalanma, uyuşma.
  • Kalp ritminde bozukluk, çarpıntı ve kalp hastalarında ciddi komplikasyonların oluşması.
  • Aşırı idrara çıkma, çok susama ve kan basıncının düşmesi ya da artması.
  • Kabızlık, yoğun eksiklik durumunda bağırsak hareketlerinin durması ve tıkanması.

Peki, Nasıl Tedavi Edilir?

Potasyum eksikliği tanısı doktor denetiminde yapılan testler sonucunda konulabilir. Az orandaki düşüklükler için doktorun önerdiği miktarda potasyum takviyesi yapılır. Hasta potasyum ilacı kullanır. Yüksek orandaki eksiklikler için doktor denetiminde ve hastane ortamında, damardan potasyum takviyesi yapılır. Bu uygulama monitörle takip edilerek yavaşça yapılır.

potasyum içeren besinler

Potasyum İçeren Besinler Listesi

Yetişkin bir insanda normal düzeydeki potasyum miktarı 1 litre kanda 3.6 ile 5.2 milimol arasında olmalıdır. Kanda potasyum düzeyi (2.5 mmol/l) seviyelerine indiği zaman insan yaşamı için risk oluşturur. Doktor müdahalesi gerektiren bir durumdur.

Potasyum zengini besinlerin hangileri olduğunu aşağıdaki listeden öğrenebilirsiniz:

  • Fasulye: 100 gram fasulye günlük potasyum ihtiyacınızın %13’ünü karşılar.
  • Patates: 1 adet orta boy haşlanmış patatesin içerdiği potasyum miktarı 515 mg’dır. Bu oran günlük potasyum ihtiyacınızın %15’ine denk gelir.
  • Pancar: 100 gram haşlanmış pancar günlük potasyum ihtiyacınızın %9’unu karşılamaya yeter.
  • Ispanak: 100 gram haşlanmış ıspanak günlük potasyum ihtiyacınızın %13’ünü karşılar.
  • Mercimek: 100 gram mercimek günlük potasyum ihtiyacınızın %11’ini, demir ihtiyacınızın ise %19’unu karşılamaya yeterlidir.
  • Mantar: 100 gram mantar 318 mg potasyum içerir. Potasyum kaynakları arasında yer alan protein zengini bir besindir.
  • Kuru Kayısı: 65 gr kuru kayısı 755 mg potasyum içerir. Günlük ihtiyacınızın %22’sini karşılar.
  • Yağsız Yoğurt: Kalsiyum zengini yoğurt aynı zamanda potasyum zengini bir kaynaktır. 100 gram yağsız yoğurt günlük potasyum ihtiyacınızın %7’ini karşılar.
  • Kavun: 1 adet orta boy kavun günlük potasyum ihtiyacının yarısına denk gelir.
  • Somon: Somon ve soğuk deniz balıkları potasyum kaynakları arasında yer alır. 100 gram somon balığında 630 mg potasyum vardır.
  • Domates: 1 adet orta boy domates 292 mg potasyum içerir. Günlük ihtiyacınızın %8’ini karşılar.
  • Havuç: 1 adet havuç günlük potasyum ihtiyacınızın %6’sına denk gelir.
  • Muz: 118 gram ağırlığındaki muz 358 mg potasyum içerir. Toplum arasında en çok bilinen potasyum kaynağıdır.

Yukarıdaki liste yoğun potasyum içeren yiyeceklerin sıralandığı listedir. Bunlara ek olarak potasyumdan zengin şu yiyecekleri de sıralayabiliriz:

  • Asma yaprağı, pazı, semizotu, lahana, maydanoz, roka, marul, taze fasulye, dolmalık biber gibi yeşil sebzeler ve otlar.
  • Kurutulmuş sebze ve meyveler.
  • Kivi, nar, avokado, kereviz, enginar, brokoli, karnabahar, bamya, börülce ve barbunya.
  • Süt, çilek, rezene, Brüksel lahanası, karnabahar, portakal, soğan ve kuşkonmaz.

potasyum faydaları

Potasyum Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Potasyumun vücutta fazla ve az oranlarda olması birçok rahatsızlığa neden olabilir. Fakat bu mineral olmadan vücudun düzenli olarak çalışması mümkün değildir. Yaşamın devamlılığı için elzem olan bir mineraldir. En büyük faydası yaşamın sürekliliğini sağlamasıdır.

Potasyum faydaları ve vücuda olan katkıları hayati önem taşıyan bir mineraldir:

  • Kemik sağlığına faydalıdır. Kemiklerin güçlü ve dayanıklı olmasını sağlar. Potasyumun vücutta normal düzeyde bulunması kemik sağlığı için gereklidir.
  • Potasyum, kemiklerin yanı sıra kas dokularını da kuvvetlendirir. Vücudun güçlenmesine yardım eder, kasların zayıflamasına engel olur. Potasyum içerikli besinler tüketerek eksilen enerjinizi tazeleyebilirsiniz.
  • Hücre sağlığı ve hücrelerin düzenli çalışması için potasyum olmak zorundadır. Vücutta olması gereken potasyumun büyük kısmı hücrelerde yer alır. Hücrelerin zararlı bakterilere karşı korunmasında etkendir. Potasyum, hücrelerdeki ve vücuttaki oksijen seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaya yarar.
  • Sinir ve ruh sağlığını korumaya faydalıdır. Potasyum eksikliği sinir sistemini olumsuz etkileyip stres yaratır. Potasyum görevleri arasında sinir sistemini ve ruh sağlığını koruma işi de vardır.
  • Potasyum, vücudun yağ ve karbonhidrat emilimi işlemini sağlıklı biçimde yapmasına imkân tanır. Sağlıklı çalışan böbrekler ve kalp için potasyuma ihtiyaç vardır.

Çinko Nelerde Bulunur? Eksikliği Belirtileri ve Faydaları

Folik Asit Eksikliği, Faydaları, Nelerde Var? Folik Asit İçeren Besinler

Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir? Kalsiyum Oranı Yüksek 10 Besin

Demir Eksikliği Belirtileri, Ne İyi Gelir? Demir Oranı Yüksek Besinler

Omega 3 Faydaları ve Görevleri, Omega 3 İçeren Besinlerin Listesi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İncir Uyutması (Potasyum Deposu) Tarifi

İncir Uyutması (Potasyum Deposu)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Evde Ne Varsa Yemeği Tarifi

Evde Ne Varsa Yemeği

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri