Ramazan Etkinlikleri: Çocuklar İçin Evde 12 Fikir

Ramazan Etkinlikleri: Çocuklar İçin Evde 12 Fikir Tarifi

Okul Öncesi Çocuklar İçin Ramazan Etkinlikleri

Çocuklar için çevrede olan her şey birer oyun niteliği taşır. Yetişkinlerle beraber geçirilen verimli zaman ve oynanan oyunlar sayesinde, çocuklara pek çok şey öğretilir. Eğitimin önce evde başladığını hatırlatırsak, ebeveynlere bu konuda büyük sorumluluk düşüyor.

Çocuklar İçin Ramazan Etkinlikleri

  • Ramazan Afişi
  • Geri Sayım Defteri
  • Oruç Hediyesi
  • Düşünce Kartları
  • İftar Davetleri
  • Ramazan Kumbarası
  • Ramazan Panosu
  • Her Güne 1 Hadis
  • Teravih Namazı
  • Bayram Hediyesi
  • Hacivat Karagöz
  • Ramazan Davulcusu Oyunu

İlginizi çekebilir: İstanbul İftar Vakti, Ramazan İmsakiyesi, İftar Saatleri

ramazan etkinlikleri okul öncesi

Ramazan ayının getirdiği sorumlulukları ve heyecanı, çocuklara aşılamak ve ramazan ayını çocuklara sevdirmek için uzmanların bir önerisi var. Birbirinden eğlenceli ve öğretici ramazan etkinlikleri evde aile üyeleri ile yapılabilir. Ramazan etkinlikleri 2023 yılında da birçok çocuğa yeni bilgileri öğretmek için uygulanabilir. Ev ortamında geçireceğiniz zaman çoksa ve çocuğunuz evde sıkılmaya başladıysa; onun için hazırladığınız hoş geldin ramazan etkinlikleri hepinize çok iyi gelecek.

Eğlenceli ve eğitici ramazan etkinlikleri okul öncesi gruplarla yapılabilir. Birden fazla duyuya hitap eden ramazan etkinliği çocuklar için bu listede önerilecek. Ramazan günlerini sıkılmadan ve öğrenerek geçirmek isteyen her ebeveyn, çocukları için listemizdeki etkinlikleri hazırlayabilir.

İlginizi çekebilir: Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

ramazan etkinliği

Ramazan Etkinlikleri: Çocuklar İçin Evde 12 Fikir

1) Ramazan Afişi

Yaratıcı ve sanatsal el işi faaliyetlerini her çocuk sever! Ramazan neşesini eve taşımanın en güzel yollarından biri de ramazan süslemeleri yapmaktan geçer. Bu süslemeler içinde duvara bir afiş neden asılmasın? Bu ramazan ayında, çocukları eğlendirirken öğretmek amacıyla evde yapacağınız etkinliklerden biri ramazan afişi olabilir.

Afişi hazırlarken mahya hazırlar gibi şeritler ve kartonlar kullanarak etkinliği yapabilirsiniz. Evin dilenen köşelerine, ramazana uygun mesajları içeren afişleri asabilirsiniz. Odalar arası geçişler yapıldığında çocuklar ve yetişkinler bu mahyalarda yazılı olan cümleleri okur ve ramazan duygusu pekişir.

Afişi hazırlarken olabildiğince çocukların etkinlikte aktif olmasına özen göstermelisiniz. Kesici ve delici aletleri kontrollü şekilde kullanarak, afişin çocuğunuz tarafından tamamlanmasına dikkat ediniz. Sorumluluk duygusu için etkili olacaktır.

2) Geri Sayım Defteri

Ramazan ayında zamanın çok yavaş geçtiğini düşünenler için oldukça kolaylaştırıcı bir etkinliğimiz var. Bu etkinlik hem çocukların hem de yetişkinlerin işine yarayacak. Ramazan ayı 2023 yılında ne zaman başlıyor diye çocuğunuza sorarak bu sorunun cevabıyla etkinliği başlatabilirsiniz.

Ramazan sürecini takip eden geri sayım defteri sayesinde, her iftardan sonra defterden 1 gün eksilerek bayram günü beklenecek. 30 sayfalık orta boy bir defter kullanarak bu ürünü hazırlayabilirsiniz. Çocuklarınız geri sayım defterinin süslemesinde size yardım edebilir.

Orucun 1. gününden son gününe kadar yapraklara not alın. Oruç tutanlar için geri sayım aracı olan bu defterin yapraklarını renkli iplerle birbirine bağlayın. İplerin rahatça kullanılması için tüm sayfaların aynı hizada delgeçle delinmesi işinizi kolaylaştıracaktır. İftar yaptıktan sonra her bir yaprağın çocuğunuz tarafından koparılmasına izin verin. Böylece ramazan ayından geçen günler ailece uğurlanmış olacak.

ramazan için defter

3) Oruç Hediyesi

Ramazanda çocukları mutlu etmek için hediyeler hazırlayabilirsiniz. Oruç tutanlar için hediye almak yerine evde çocuğunuzla hazırlayabilirsiniz. Renkli poşetler, kalın karton ve hediye kutusu kullanarak çocuğunuzun hediye vermek istediği kişiler için hazırlık yapabilirsiniz.

Maliyeti düşük, manevi değeri büyük olan hediyeleri renkli poşetlere sarabilirsiniz. Çocuğunuzla beraber hazırlayacağınız bu hediyelerin seçimini çocuklar yaparsa, daha aktif rol alarak kendilerini iyi hissederler.

Ramazanda hediyeleşmenin sünnet olduğunu ve insanları mutlu edeceğini aşılayarak aile içinde iyi işlere imza atabilirsiniz. Hediye paketleri içerisine ramazanla ilgili sözler ekleyebilirsiniz. Ramazan mesajları yazacağınız kartları hazırlamak da bu etkinlik içine dahil edilince ortaya renkli sonuçlar çıkacağına eminiz.

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

oruç hediyesi

4) Düşünce Kartları

Kalabalık bir ailedeyseniz ya da çekirdek ailenizle ramazanda etkinlik yapmak istiyorsanız; evde bulunanlara 1 kalem ve 1 kağıt verin. Bu kağıtlara ramazan ayında neler hissettiğinizi yazın ve aile üyelerinden de aynı paylaşımı isteyin. Eğer okuma yazma çağında olmayan çocuğunuz varsa; aile üyelerinin yazdığı düşünce kartlarını onun toplamasını isteyin.

İftardan sonra çay saatlerinde yapacağınız bu etkinlik sayesinde, aile içindeki iletişim pekişir ve çocukların bir arada olma duygusu desteklenir. Ramazanla ilgili düşünceler, çocuklara da yansıyacağı için ramazan ayı her yaş grubuna aşılanır.

Bu kartları biraz daha eğlenceli hale getirmek için düşünceleri minik şiirlerle yazabilirsiniz. Böylece ortaya ramazan manileri çıkacaktır. Kim bilir belki de ailenin gizli şairleri de böyle keşfedilecektir?

5) İftar Davetleri

Oruç etkinlik önerileri için güzel bir vesile de olur ve çocuklarla hazırlanacak iftar sofraları birlikte güzellikle ortaya çıkarmaktan keyif almayı sağlar. Çocuklarla yapılacak en pratik etkinlik, bir arada olmaktır aslında. Ramazan ayında sevdiklerinizi, komşularınızı ya da ihtiyaç sahiplerini samimi bir şekilde iftara davet edebilirsiniz. İftar hazırlığı içinde çocuğunuzun yaşına göre salata yapma, masayı hazırlama, gelen konuklara ufak hediye hazırlama gibi görevler verebilirsiniz.

Sofra hazırlığı öncesinde ramazan tatlıları hazırlığı da çocuklarla birlikte yapılabilir. Çocuğunuzun yardımını ise tatlı dille aile içinde dile getirerek onu onore edebilirsiniz. Birlikten kuvvet doğar duygusunu aşılamak ve sorumluluk duygusunu pekiştirmek için uygulayabilirsiniz.

iftar davetleri

6) Ramazan Kumbarası

İyi bir amaca hitap eden kumbara, ramazan ayında da yine iş başında olacak. Ramazan ayının ilk gününden son gününe kadar aile üyelerinin kumbaraya destek olmasını sağlayarak ay sonunda ihtiyaç sahibi bir aileye yardımda bulunabilirsiniz.

Çocuğunuzla beraber evde plastik kutudan ya da karton kutudan hazırlayacağınız kumbaranın üzerini süsleyebilirsiniz. Çocukların kendi hayal dünyasına göre süslediği bu kumbarayı herkesin göreceği bir noktaya koyup gün içinde birikim yapılmasını desteklemeniz etkili olacaktır.

Ramazan bayramı öncesinde kumbarayı açıp, gerçekten ihtiyacı olan bir aileye bu birikimle hediye alabilirsiniz. Ramazan ayı için hazırladığını ramazan kumbarası üstüne her gün bir ramazan duası ile birlikte minik bir sayı çıkartması yapıştırarak bu etkinliği daha zengin hale getirebilirsiniz.

ramazan kumbarası

7) Ramazan Panosu

Bu ramazanda evde ramazan panosu hazırlayarak, gazete ve dergilerden oruç gündemli haberlerin toplanmasını sağlayabilirsiniz. Renkli bir geniş kartonu evde dilenen duvara asınız.

Her bir aile üyesinin, istediği ramazan haberini ya da bu ayla ilgili sembolleri bu kağıda asmasını isteyiniz. Özellikle de çocukların çevreye karşı olan algısını açan ramazan panosu, algıda seçiciliği kuvvetlendirerek ramazan ayıyla ilgili pek çok detayın öğrenilmesine yardım edecektir.

Ramazan ayı ne zaman başlıyor, ramazan bayramı ne zaman başlıyor gibi tarih bilgisi sorularına cevaben de gazetelerde tarihin yazdığı bölümler kesilip panoya yapıştırılabilir.

ramazan için pano

8) Her Güne 1 Hadis

Çocukların ve yetişkinlerin ezberlemesi kolay olan hadisleri, her akşam iftardan sonra bir araya geldiğinizde okuyabilirsiniz. Çocukların sorumluluk duygusunu, ezber yeteneğini ve ramazan ayı duygusunu kuvvetlendiren hadis ezberleme etkinliği belirli aralıklarla da yapabilirsiniz. Hadis ezberleme konusunda zorlanan çocuklar için, kağıda hadisi yazıp sık sık okutabilirsiniz. Hadislerin yanında önemli kişilerin söylediği ramazan ile ilgili sözler de bu etkinliğe eklenebilir.

her gün 1 hadis

9) Teravih Namazı

Teravih namazı, ramazan ayının en önemli anlarındadır. Eğer her akşam teravih namazına gidiyorsanız; çocuklarınızı ve eşinizi alıp farklı bir konumdaki camiye gidebilirsiniz. Bu aktivite sayesinde gideceğiniz caminin tarihini ve özelliklerini yakından öğrenebilirsiniz. Çocukların ramazan ayına ve camiye alışması için etkili bir yöntem olacaktır.

teravih

10) Bayram Hediyesi

Ramazan ayının son haftasına geldiğinizde, bayram için hazırlık yapmaya başlarsınız. Bu hazırlıklar içinde bayram hediyesini ailenizle beraber hazırlayabilirsiniz. Çocukların el becerisini geliştirmek için; bayram tebrik kartları oluşturmak iyi fikir olacak.

Resim yapma, yazı yazma döneminde olan pek çok çocuğun ilgisini çeken bu etkinlik sayesinde duygu ve düşünceler de yazıya dökülecektir. Çocuğunuzun kim için hediye hazırlamak istediğini öğrendikten sonra gerekli sayıda kart ve süsleme malzemesini temin edebilirsiniz.

bayram hediyesi

11) Hacivat Karagöz

Ramazan etkinliği denince akla illa ki Hacivat Karagöz de gelir. Perde önü kukla oyununda Karagöz’ü Hacivat’a verdiği komik yanıtlar herkesi güldürürken düşündürür. Eski zamanlarda ışık tutulan perde arkasından beliren sopa ucundaki kuklalarla icra edilen Hacivat Karagöz oyunu geleneği günümüzde hala bazı etkinliklerde yer bulmaktadır.

Evde ramazan etkinlikleri arayan ebeveynler için Hacivat Karagöz güzel bir seçimdir. Evinizde de Hacivat Karagöz oynatabilirsiniz. Bunun için internette de bulunan baskılardan yararlanarak basit malzemelerle ihtiyaçları oluşturabilirsiniz.

hacivat karagöz

12) Ramazan Davulcusu Oyunu

Ramazan davulcuları adeta ramazan simgeleridirler. Davulcuların söylediği eğlenceli maniler ramazan akşamlarının neşesine neşe katar. Evde davulcu manileri uydurmak güzel bir ramazan etkinliği olabilir. Çocukları ramazan davulcusu gibi giydirip bir kap ya da küçük bir tencereyi davul gibi çalmasını sağlayıp mini oyunlar da oynayabilirsiniz. Ramazan etkinlikleri okul öncesi çağdaki çocuk için ne olabilir diyorsanız çocukların minik davulcular olmaktan hoşlanacağına eminiz.

ramazan davulcusu

Ramazanda Hangi Etkinlikler Yapılır?

Ramazanda yapılabilecek etkinliklere dair yazımızda detaylı seçenekler mevcut, tüm opsiyonları sırayla, başlık başlık görmek isteyenler için tekrar etmiş olalım: Ramazan afişi hazırlama, geri sayım defteri yapma, oruç tutan çocuklarla hediyeleşme, düşünce kartlarıyla ilişkileri güçlendirme, iftar davetleri için birlikte sofra hazırlama, ramazan kumbarası yaparak birikime katkıda bulunma, ramazan panosu hazırlama, her güne 1 hadis okuyarak maneviyatı güçlendirme, birlikte teravih namazı kılma, bayram hediyeleşmesi yapma, Hacivat Karagöz oynatma ve ramazan davulcusu oyunu oynama.

Ramazan Eğlencelerinde Neler Yapılır?

Ramazan eğlencelerinde ve etkinliklerde ramazana yakışır iftar sofraları kurulur ve geçmişten günümüze gelen Hacivat Karagöz gibi özel oyunlar oynanır. Etkinlik alanlarında pamuk şekerciler, macuncular, kağıt helvacılar olur ve hem gözler hem gönüller bayram eder.

Ramazanın İlk Günü Ne Yapılır?

Ramazanın ilk günü yapılacak dini başlıklar oruç tutmak, zekat vermek, namaz kılmak olmakla birlikte manevi olarak güçlenmek için yardımlarda bulunmaya ve hoşgörülü olmaya çalışmak, nefsi terbiye etmeye çalışmak tekamülde ilerlemeye destek olur.

Sahurda Susatmayacak Yiyecekler

Sahurda Tok Tutan Besinler Listesi

Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler

En Güzel Sahur Mesajları, Anlamlı Sözler

Sahurda Ne Yenir? Tok Tutan, Susatmayan Menü

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çocuklar İçin Roka Focacia +12 Tarifi

Çocuklar İçin Roka Focacia +12

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Çocuklar İçin Nugget Tarifi

Çocuklar İçin Nugget

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Çocuklar İçin Kek Tarifi

Çocuklar İçin Kek

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Çocuklar İçin Krep Tarifi

Çocuklar İçin Krep

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri