Okul Öncesi Çocuklar İçin Ramazan Etkinlikleri
Çocuklar için çevrede olan her şey birer oyun niteliği taşır. Yetişkinlerle beraber geçirilen verimli zaman ve oynanan oyunlar sayesinde, çocuklara pek çok şey öğretilir. Eğitimin önce evde başladığını hatırlatırsak, ebeveynlere bu konuda büyük sorumluluk düşüyor.
Çocuklar İçin Ramazan Etkinlikleri
- Ramazan Afişi
- Geri Sayım Defteri
- Oruç Hediyesi
- Düşünce Kartları
- İftar Davetleri
- Ramazan Kumbarası
- Ramazan Panosu
- Her Güne 1 Hadis
- Teravih Namazı
- Bayram Hediyesi
- Hacivat Karagöz
- Ramazan Davulcusu Oyunu
İlginizi çekebilir: İstanbul İftar Vakti, Ramazan İmsakiyesi, İftar Saatleri

Ramazan ayının getirdiği sorumlulukları ve heyecanı, çocuklara aşılamak ve ramazan ayını çocuklara sevdirmek için uzmanların bir önerisi var. Birbirinden eğlenceli ve öğretici ramazan etkinlikleri evde aile üyeleri ile yapılabilir. Ramazan etkinlikleri 2023 yılında da birçok çocuğa yeni bilgileri öğretmek için uygulanabilir. Ev ortamında geçireceğiniz zaman çoksa ve çocuğunuz evde sıkılmaya başladıysa; onun için hazırladığınız hoş geldin ramazan etkinlikleri hepinize çok iyi gelecek.
Eğlenceli ve eğitici ramazan etkinlikleri okul öncesi gruplarla yapılabilir. Birden fazla duyuya hitap eden ramazan etkinliği çocuklar için bu listede önerilecek. Ramazan günlerini sıkılmadan ve öğrenerek geçirmek isteyen her ebeveyn, çocukları için listemizdeki etkinlikleri hazırlayabilir.
İlginizi çekebilir: Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

Ramazan Etkinlikleri: Çocuklar İçin Evde 12 Fikir
1) Ramazan Afişi
Yaratıcı ve sanatsal el işi faaliyetlerini her çocuk sever! Ramazan neşesini eve taşımanın en güzel yollarından biri de ramazan süslemeleri yapmaktan geçer. Bu süslemeler içinde duvara bir afiş neden asılmasın? Bu ramazan ayında, çocukları eğlendirirken öğretmek amacıyla evde yapacağınız etkinliklerden biri ramazan afişi olabilir.
Afişi hazırlarken mahya hazırlar gibi şeritler ve kartonlar kullanarak etkinliği yapabilirsiniz. Evin dilenen köşelerine, ramazana uygun mesajları içeren afişleri asabilirsiniz. Odalar arası geçişler yapıldığında çocuklar ve yetişkinler bu mahyalarda yazılı olan cümleleri okur ve ramazan duygusu pekişir.
Afişi hazırlarken olabildiğince çocukların etkinlikte aktif olmasına özen göstermelisiniz. Kesici ve delici aletleri kontrollü şekilde kullanarak, afişin çocuğunuz tarafından tamamlanmasına dikkat ediniz. Sorumluluk duygusu için etkili olacaktır.

2) Geri Sayım Defteri
Ramazan ayında zamanın çok yavaş geçtiğini düşünenler için oldukça kolaylaştırıcı bir etkinliğimiz var. Bu etkinlik hem çocukların hem de yetişkinlerin işine yarayacak. Ramazan ayı 2023 yılında ne zaman başlıyor diye çocuğunuza sorarak bu sorunun cevabıyla etkinliği başlatabilirsiniz.
Ramazan sürecini takip eden geri sayım defteri sayesinde, her iftardan sonra defterden 1 gün eksilerek bayram günü beklenecek. 30 sayfalık orta boy bir defter kullanarak bu ürünü hazırlayabilirsiniz. Çocuklarınız geri sayım defterinin süslemesinde size yardım edebilir.
Orucun 1. gününden son gününe kadar yapraklara not alın. Oruç tutanlar için geri sayım aracı olan bu defterin yapraklarını renkli iplerle birbirine bağlayın. İplerin rahatça kullanılması için tüm sayfaların aynı hizada delgeçle delinmesi işinizi kolaylaştıracaktır. İftar yaptıktan sonra her bir yaprağın çocuğunuz tarafından koparılmasına izin verin. Böylece ramazan ayından geçen günler ailece uğurlanmış olacak.

3) Oruç Hediyesi
Ramazanda çocukları mutlu etmek için hediyeler hazırlayabilirsiniz. Oruç tutanlar için hediye almak yerine evde çocuğunuzla hazırlayabilirsiniz. Renkli poşetler, kalın karton ve hediye kutusu kullanarak çocuğunuzun hediye vermek istediği kişiler için hazırlık yapabilirsiniz.
Maliyeti düşük, manevi değeri büyük olan hediyeleri renkli poşetlere sarabilirsiniz. Çocuğunuzla beraber hazırlayacağınız bu hediyelerin seçimini çocuklar yaparsa, daha aktif rol alarak kendilerini iyi hissederler.
Ramazanda hediyeleşmenin sünnet olduğunu ve insanları mutlu edeceğini aşılayarak aile içinde iyi işlere imza atabilirsiniz. Hediye paketleri içerisine ramazanla ilgili sözler ekleyebilirsiniz. Ramazan mesajları yazacağınız kartları hazırlamak da bu etkinlik içine dahil edilince ortaya renkli sonuçlar çıkacağına eminiz.
İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

4) Düşünce Kartları
Kalabalık bir ailedeyseniz ya da çekirdek ailenizle ramazanda etkinlik yapmak istiyorsanız; evde bulunanlara 1 kalem ve 1 kağıt verin. Bu kağıtlara ramazan ayında neler hissettiğinizi yazın ve aile üyelerinden de aynı paylaşımı isteyin. Eğer okuma yazma çağında olmayan çocuğunuz varsa; aile üyelerinin yazdığı düşünce kartlarını onun toplamasını isteyin.
İftardan sonra çay saatlerinde yapacağınız bu etkinlik sayesinde, aile içindeki iletişim pekişir ve çocukların bir arada olma duygusu desteklenir. Ramazanla ilgili düşünceler, çocuklara da yansıyacağı için ramazan ayı her yaş grubuna aşılanır.
Bu kartları biraz daha eğlenceli hale getirmek için düşünceleri minik şiirlerle yazabilirsiniz. Böylece ortaya ramazan manileri çıkacaktır. Kim bilir belki de ailenin gizli şairleri de böyle keşfedilecektir?

5) İftar Davetleri
Oruç etkinlik önerileri için güzel bir vesile de olur ve çocuklarla hazırlanacak iftar sofraları birlikte güzellikle ortaya çıkarmaktan keyif almayı sağlar. Çocuklarla yapılacak en pratik etkinlik, bir arada olmaktır aslında. Ramazan ayında sevdiklerinizi, komşularınızı ya da ihtiyaç sahiplerini samimi bir şekilde iftara davet edebilirsiniz. İftar hazırlığı içinde çocuğunuzun yaşına göre salata yapma, masayı hazırlama, gelen konuklara ufak hediye hazırlama gibi görevler verebilirsiniz.
Sofra hazırlığı öncesinde ramazan tatlıları hazırlığı da çocuklarla birlikte yapılabilir. Çocuğunuzun yardımını ise tatlı dille aile içinde dile getirerek onu onore edebilirsiniz. Birlikten kuvvet doğar duygusunu aşılamak ve sorumluluk duygusunu pekiştirmek için uygulayabilirsiniz.

6) Ramazan Kumbarası
İyi bir amaca hitap eden kumbara, ramazan ayında da yine iş başında olacak. Ramazan ayının ilk gününden son gününe kadar aile üyelerinin kumbaraya destek olmasını sağlayarak ay sonunda ihtiyaç sahibi bir aileye yardımda bulunabilirsiniz.
Çocuğunuzla beraber evde plastik kutudan ya da karton kutudan hazırlayacağınız kumbaranın üzerini süsleyebilirsiniz. Çocukların kendi hayal dünyasına göre süslediği bu kumbarayı herkesin göreceği bir noktaya koyup gün içinde birikim yapılmasını desteklemeniz etkili olacaktır.
Ramazan bayramı öncesinde kumbarayı açıp, gerçekten ihtiyacı olan bir aileye bu birikimle hediye alabilirsiniz. Ramazan ayı için hazırladığını ramazan kumbarası üstüne her gün bir ramazan duası ile birlikte minik bir sayı çıkartması yapıştırarak bu etkinliği daha zengin hale getirebilirsiniz.

7) Ramazan Panosu
Bu ramazanda evde ramazan panosu hazırlayarak, gazete ve dergilerden oruç gündemli haberlerin toplanmasını sağlayabilirsiniz. Renkli bir geniş kartonu evde dilenen duvara asınız.
Her bir aile üyesinin, istediği ramazan haberini ya da bu ayla ilgili sembolleri bu kağıda asmasını isteyiniz. Özellikle de çocukların çevreye karşı olan algısını açan ramazan panosu, algıda seçiciliği kuvvetlendirerek ramazan ayıyla ilgili pek çok detayın öğrenilmesine yardım edecektir.
Ramazan ayı ne zaman başlıyor, ramazan bayramı ne zaman başlıyor gibi tarih bilgisi sorularına cevaben de gazetelerde tarihin yazdığı bölümler kesilip panoya yapıştırılabilir.

8) Her Güne 1 Hadis
Çocukların ve yetişkinlerin ezberlemesi kolay olan hadisleri, her akşam iftardan sonra bir araya geldiğinizde okuyabilirsiniz. Çocukların sorumluluk duygusunu, ezber yeteneğini ve ramazan ayı duygusunu kuvvetlendiren hadis ezberleme etkinliği belirli aralıklarla da yapabilirsiniz. Hadis ezberleme konusunda zorlanan çocuklar için, kağıda hadisi yazıp sık sık okutabilirsiniz. Hadislerin yanında önemli kişilerin söylediği ramazan ile ilgili sözler de bu etkinliğe eklenebilir.

9) Teravih Namazı
Teravih namazı, ramazan ayının en önemli anlarındadır. Eğer her akşam teravih namazına gidiyorsanız; çocuklarınızı ve eşinizi alıp farklı bir konumdaki camiye gidebilirsiniz. Bu aktivite sayesinde gideceğiniz caminin tarihini ve özelliklerini yakından öğrenebilirsiniz. Çocukların ramazan ayına ve camiye alışması için etkili bir yöntem olacaktır.

10) Bayram Hediyesi
Ramazan ayının son haftasına geldiğinizde, bayram için hazırlık yapmaya başlarsınız. Bu hazırlıklar içinde bayram hediyesini ailenizle beraber hazırlayabilirsiniz. Çocukların el becerisini geliştirmek için; bayram tebrik kartları oluşturmak iyi fikir olacak.
Resim yapma, yazı yazma döneminde olan pek çok çocuğun ilgisini çeken bu etkinlik sayesinde duygu ve düşünceler de yazıya dökülecektir. Çocuğunuzun kim için hediye hazırlamak istediğini öğrendikten sonra gerekli sayıda kart ve süsleme malzemesini temin edebilirsiniz.

11) Hacivat Karagöz
Ramazan etkinliği denince akla illa ki Hacivat Karagöz de gelir. Perde önü kukla oyununda Karagöz’ü Hacivat’a verdiği komik yanıtlar herkesi güldürürken düşündürür. Eski zamanlarda ışık tutulan perde arkasından beliren sopa ucundaki kuklalarla icra edilen Hacivat Karagöz oyunu geleneği günümüzde hala bazı etkinliklerde yer bulmaktadır.
Evde ramazan etkinlikleri arayan ebeveynler için Hacivat Karagöz güzel bir seçimdir. Evinizde de Hacivat Karagöz oynatabilirsiniz. Bunun için internette de bulunan baskılardan yararlanarak basit malzemelerle ihtiyaçları oluşturabilirsiniz.

12) Ramazan Davulcusu Oyunu
Ramazan davulcuları adeta ramazan simgeleridirler. Davulcuların söylediği eğlenceli maniler ramazan akşamlarının neşesine neşe katar. Evde davulcu manileri uydurmak güzel bir ramazan etkinliği olabilir. Çocukları ramazan davulcusu gibi giydirip bir kap ya da küçük bir tencereyi davul gibi çalmasını sağlayıp mini oyunlar da oynayabilirsiniz. Ramazan etkinlikleri okul öncesi çağdaki çocuk için ne olabilir diyorsanız çocukların minik davulcular olmaktan hoşlanacağına eminiz.

Ramazanda Hangi Etkinlikler Yapılır?
Ramazanda yapılabilecek etkinliklere dair yazımızda detaylı seçenekler mevcut, tüm opsiyonları sırayla, başlık başlık görmek isteyenler için tekrar etmiş olalım: Ramazan afişi hazırlama, geri sayım defteri yapma, oruç tutan çocuklarla hediyeleşme, düşünce kartlarıyla ilişkileri güçlendirme, iftar davetleri için birlikte sofra hazırlama, ramazan kumbarası yaparak birikime katkıda bulunma, ramazan panosu hazırlama, her güne 1 hadis okuyarak maneviyatı güçlendirme, birlikte teravih namazı kılma, bayram hediyeleşmesi yapma, Hacivat Karagöz oynatma ve ramazan davulcusu oyunu oynama.
Ramazan Eğlencelerinde Neler Yapılır?
Ramazan eğlencelerinde ve etkinliklerde ramazana yakışır iftar sofraları kurulur ve geçmişten günümüze gelen Hacivat Karagöz gibi özel oyunlar oynanır. Etkinlik alanlarında pamuk şekerciler, macuncular, kağıt helvacılar olur ve hem gözler hem gönüller bayram eder.
Ramazanın İlk Günü Ne Yapılır?
Ramazanın ilk günü yapılacak dini başlıklar oruç tutmak, zekat vermek, namaz kılmak olmakla birlikte manevi olarak güçlenmek için yardımlarda bulunmaya ve hoşgörülü olmaya çalışmak, nefsi terbiye etmeye çalışmak tekamülde ilerlemeye destek olur.

Sahurda Susatmayacak Yiyecekler
Sahurda Tok Tutan Besinler Listesi
Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler
En Güzel Sahur Mesajları, Anlamlı Sözler
Sahurda Ne Yenir? Tok Tutan, Susatmayan Menü
--
Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.