Reflü Nedir? Yaygın Belirtileri Nelerdir?

Reflü Nedir? Yaygın Belirtileri Nelerdir? Tarifi

Tanıdan Tedaviye Reflü Hakkında Her Şey

Toplumun neredeyse %20’sinde görülen reflü hastalığı belirtileri yaygın olarak gastrit ile karıştırılsa da iki hastalık birbirinden farklıdır.

Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanmasına rağmen ciddi bir şekilde yemek borusunda hasara neden olan ilerlemiş reflü erkeklerde daha yaygındır. Ancak reflü yaşlı ve çocuklarda da ciddi problemler yaratabilir.

Genel olarak reflü tanısı endoskopi yöntemi ile konulur. Her yaşta hastaya uygulanabilen endoskopi ile hastanın mide kapağı, yemek borusu ve mide yüzeyi incelenir. Reflü teşhisi için kullanılan diğer bir yöntem ise ilaçlı bir film ile yemek borusundan ilacın geçişini izlemedir.

İlaç geçişinde zorlanma olması reflü başlangıcı olduğuna işaret edebilir. Ayrıca yemek borusunda ph metre (yemek borusunun asit düzeyi) ve manometri (yemek borusunun besini itme gücü) reflü testi ile hastalığın teşhisi konulabilir.

Reflü hastalığı kısa dönemde tedavi edilmezse ciddi problemlere yol açabilir. Yemek borusunun kısalması, alt ucunun daralması sonucu katı besin tüketilememesi reflü etkileri arasında yer alır.

reflü nedir

Reflü Nedir?

  • Mide asidinin, mide kapakçığından yemek borusuna doğru geri gitmesi reflü olarak tanımlanır. Bu durumun kronikleşmesi ve sıklaşması gastroözofageal reflü oluşmasına neden olur. Yeni doğan bebeklerin yaşamlarının ilk üç ayında reflü görülür. Yeni doğanda görülen reflü bebek bir yaşına geldiğinde çoğu zaman kendiliğinden geçer. Bebeklerin besin alımından sonra en az 30 dakika dik olarak oturtulması reflü oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca reflü problemi olan bebeklerde özel olarak yapılan reflü maması kullanılabilir.
  • Gırtlak iltihabı sonucu meydana gelen reflü larenjit ses kısıklığına, kuru öksürüğe, boğazda yanmaya ve yutkunma güçlüğüne neden olur.
  • Reflü çeşitleri arasında yer alan larengofarengeal reflü ise baş ve boyun bölgesinde yer alan organlara etki eder. Bu bölgede bulunan dokular asitlere karşı oldukça duyarlıdır.
  • Reflü faranjit olarak da bilinen bu reflü çeşidinde çok az miktardaki mide asidi bile geniz ve gırtlak patolojileri oluşturur. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ağız, sinüs, burun ve orta kulakta hasarlara neden olabilir. Sıklıkla bir reflü çeşidi olarak algılanan hepatojuguler reflü ise kalp yetmezliğinin tanısında kullanılan bir muayene yöntemidir.
reflü belirtileri

Reflü Neden Olur?

  • Reflü özofajit, yemek borusunun uzun bir süre mide asidiyle temas etmesi sonucu oluşur. Mide asidi yemek borusunda hasara yol açarak yanma hissi oluşmasına neden olur.
  • Yemek borusu ile mide başlangıcı arasında özefagus sfinkteri denilen kaslardan meydana gelmiş bir kapak yapısı bulunur. Bu yapının görevi mide asidinin dışarı çıkmasını önlemektir. Sfinkter yapının gevşemesi reflü sebepleri arasında yer alır.
  • Peki, bu mide asidinin kapakçığı zorlamaya başlamasının sebebi yani daha derinde yatan reflü neden olur sorusunun cevabı nedir?
  • Midenin aşırı doldurulması, yüksek oranda alkol tüketimi, sigara içilmesi, obezlik ve duruş bozuklukları reflüye neden olabilir.
  • Aslında sebeplerin çoğu sağlıksız beslenme ve sağlıksız yaşama ile ilgilidir diyebiliriz. Yani bu sebepler reflünüz olmasa da başka rahatsızlıklara da sebep olabilecek şeylerdir.
  • Sağlıksız yeme alışkanlıkları özellikle yağlı ve kızarmış besinler, kafeinli ve gazlı içecekler, aşırı baharatlı gıdalar da reflü nedenleridir. Yemeklerin iyice çiğnenmeden tüketilmesi, çok hızlı yemek yeme ve gece yatmadan önce gıda tüketimi reflüye neden olan durumlardır. Nitrat, bronchial, marax, hydopredi ve kalsiyum kanal brokerlerı gibi ilaçlar da reflü oluşumuna neden olabilir.
  • Bunların dışında hamilelik döneminde de reflüye sıklıkla rastlanılır bu dönemde bebeğin gelişimi mideye baskı yaparak mide öz suyunun yemek borusuna kaçmasına neden olabilir. Aynı durum mide fıtığı olan hastalarda da söz konusudur.
  • Ayrıca reflü stres, anksiyete, depresyon ve duygu durum bozukluklarında da sıklıkla yaşanılan bir durumdur.

Reflü ve Gastriti Olanlar Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

reflü belirtisi

Reflünün Belirtileri Nelerdir?

  • Mide yanması en sık rastlanılan reflü belirtileri arasındadır. Mide içeriği yemek borusuna sıçradığında göğüs kafesinde reflü sancısı olarak tanımlanan klasik bir ağrıya neden olur. Genel olarak bu reflü ağrısı kalp krizi ile karıştırılır. Reflü hastalarının yemeklerini yedikten sonra uzanmaları mide asidinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırır. Bu nedenle yemekten sonra oturmaları önerilir.
  • Yemek sonrası oluşan ağrılar da reflü şikâyetleri arasında yer alır. Mide asidi yemek borusundan geçerek boğazınızda ve ağzınızda kötü ve acı bir tat bırakır. Bu durumun sık olmasında reflü ağız kokusu sebebi de olabilmektedir. Ses kısıklığı, yemeklerden sonra oluşan boğaz ağrısı da belirtiler arasındadır.
  • Reflü öksürük ile de kendini gösterebilir. Hırıltı ve kuru bir şekilde oluşan öksürük reflü şüphesi oluşturur. Hatta reflü öksürük krizi ile astım ile karıştırılabilir. Bunların dışında reflü hıçkırık, yutma zorluğu, astım, ekstra tükürük salgısı, mide bulantısı gibi belirtilere sahip olabilir. Bunların hepsinden kaynaklı olarak da reflü boğaz ağrısı yapabilir.
reflü tedavisi

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Reflü tedavisi için en etkili yöntem hayat tarzında yapılan değişikliklerdir. Yaşam tarzında değişiklikler ve ilaç tedavisi ile reflü hastalığı kontrol altına alınabilirken bazı hastalarda reflü ameliyatı gerekebilir.
  • Reflü ilacı adında direkt bir ilaç yoktur, farklı ilaçlar uzmanlar tarafından destekleyici olarak hastanın durumuna göre önerilmektedir. Yüksek kiloya sahip reflü hastalarında karın içinde basınç arttığından dolayı reflü atağı gelişebilir.
  • Sigarayı bırakmak, yemekten sonra yatmamak, az az sık sık ve sağlıklı beslenmek reflü çözüm yöntemleri arasında yer alır. Mide asidini düzenleyen antiasit içerikli ilaç kullanılabilir. Reflü ilaçları diğer ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
  • Kullanılan diğer ilaçlar reflü için kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabilir ve aynı zamanda mide duvarında hasar yaratabilir. İlaçların yanı sıra antasit özelliğe sahip reflü şurubu da tedavi için kullanılabilir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında reflü ameliyatları ile kontrol sağlanabilir.
  • Yani özetle reflü nasıl geçer sorusunun cevabı reflünün altında yatan sebepleri iyi analiz ettikten sonra uygun çözümleri uygulamaktır. Reflü başlangıç seviyesindeyse önlemlerle şikayetleriniz azalsa da yaşamınızın başka bir döneminde reflüyü tetikleyecek başka sebepler ortaya çıkarsa tekrar sorunlarınızın artması da olası bir durumdur.
  • Reflü oluştuktan sonra reflü ağrısı nasıl geçer diye araştırma yapma evresine gelmeden önce dengeli ve sağlıklı beslenerek ve stresten olabildiğince uzak durarak zaten bu rahatsızlığa hiç yakalanmadan huzurlu bir ömür geçirebilirsiniz.
reflü ne demek

Reflüye Ne İyi Gelir?

  • Reflü bitkisel çay, karbonat ve antasitler ile akut dönemlerinde rahatlatılabilir. Reflü patates suyu ile doğal bir şekilde tedavi edilebilir. Mide asidini azaltmak amacıyla yemeklerden yarım saat sonra ya da önce sıvı tüketmek reflüye iyi gelen şeyler arasındadır.
  • 1 bardak su içerine eklenen yarım çay kaşığı karbonat reflü krizi sırasında mide asitlerini nötralize ederek ağrıyı azaltır. Ancak kronik reflüye sahip olanlarda sürekli karbonat kullanımı önerilmemektedir.
  • Meyan kökü ve aloe vera kullanımı ise reflü bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer alır. Ancak reflü doğal tedavi yöntemlerinin mutlaka doktora danışılarak yapılması gerekir. Gazlı bir içecek olduğu için reflü soda kullanımı açısından uygun bir hastalık değildir. Soda sanıldığının aksine reflü hastalarında ağrıları artırıcı özelliğe sahiptir. Reflü süt içimini destekler ancak ağrı olduğunda 1-2 yudum olacak şekilde tüketilmelidir.
  • Reflü hastalarına uyku sırasında kullanabilecekleri reflü minderi, reflü yastığı gibi ürünler tasarlanmaktadır. Reflü hastalarına en iyi gelen ise belden yukarısının da kalkmasına fırsat veren reflü yatağı tasarımıdır.

Detaylı bilgi için: Reflüye İyi Gelen 13 Sağlıklı Besin

reflü nasıl geçer

Reflü Diyeti Nasıl Yapılır? Reflüde Beslenme

  • Tüm hastalıklarda olduğu gibi reflü diyeti de kişiye özeldir. Her birey kendine özgü bir besin duyarlılığına sahiptir. Reflüyü tetikleyen gıdalar kişiden kişiye farklılık gösterir. Reflü hastalarının küçük lokmalar halinde ve gıdaları iyice çiğneyerek beslenmeleri önerilir.
  • Soya, yumurta, yağsız krem peynir, beyaz peynir, mısır ekmeği, pirinç, haşlama tavuk, fırın balık, yağsız kıyma, havuç, fasulye, lahana, brokoli, patates, muz ve elma reflü hastaları için serbest yiyecekler arasındadır. Portakal ve greyfurt dışındaki meyveler, hem yüksek lif oranları hem de yüksek su oranları nedeniyle reflü hastalarına önerilir.
  • Domates dışındaki tüm sebzeler az yağlı olmak şartıyla rahatlıkla tüketilebilir. Yemeklerin buharda, fırında ya da haşlama yapılması önerilir.
  • Genel olarak reflü diyetinde 3 ana ve 3 ara öğün önerilir. Yatmadan en az 3 saat önce reflü hastaları tüm yeme işlemlerini tamamlamış olmalıdır. Yemek sırasında ye da yemek sonrasında sıvı tüketimi önerilmez. Su yemeklerden önce tüketilmelidir.

Detaylı bilgi için: Reflü Diyeti Nasıl Yapılır? Beslenme Tavsiyeleri – Diyetisyen Onaylı

reflü tedavi

Gastrit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Evde Bitkisel Çözüm

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözümler, Uzman Tavsiyeleri

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Midenizi Anında Rahatlatacak 10 Yiyecek

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir? Neden Olur? İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri