Rokanın Faydaları Nelerdir?

Rokanın Faydaları Nelerdir? Tarifi

Balığın Yanında En İyi Giden Yeşillik Roka

Akdeniz yemek kültürünün kokusuyla sofralara konuk olan lezzeti roka, acımtırak tadı ile eşsiz sebzeler arasına girer. İyi bir salatanın sırrı olarak tanınan bitki, balık yemeklerinin en popüler eşlikçisidir ve çorbadan mezeye kadar geniş bir kullanım alanı sunar.

Roka Nedir?

Roka, turpgiller familyasından gelen, yeşil etli yaprakları, tüylü sapları ve 30 – 40 cm arasında uzayan boyu olan otsu bir sebzedir. Özellikle İtalyan yemekleri ile adını sıkça duyduğumuz roka, pek çok yörenin mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır.

Rokanın genellikle yeşil etli yaprakları kullanılır. Olgunlaştıkça sertleşen yaprakları körpelerine oranla daha acı bir tada sahiptir. Taze halde iştah açıcı bir lezzet taşıyan sebze, klasik çoban salata sevenlere yeni bir deneyim yaşatır. Yaprakları dışında roka yağı olarak da bulunan roka bitkisi, halk arasında iki çeşit olarak tarif edilir. Daha hafif ve yalın tadı ile ismine münhasır olan su rokası ve daha yoğun tadı ile adının hakkını veren acı roka çeşitleri taze halde tüketilir.

Roka Besin Değeri Nedir? Roka Kaç Kaloridir?

Kolay yetişen ve özgün tadı ile dört mevsim sofraların aranan sebzesi olan roka besin değeri açısından oldukça zengindir. 100 gramında toplam yağ oranı 0,7 g, sodyum 27 mg, potasyum 369 mg, karbonhidrat 3,7 g, diyet lifi ise 1,6 g’dır.

İçerdiği vitaminler ile sağlık deposu olarak ün salan sebzenin içinde bilhassa yüksek oranda C vitamini bulunur. Vitamin grubu açısından A ve K vitaminlerine sahip olan roka sebzesinde B vitamini de yer alır. Aynı zamanda beta karoten, kalsiyum ve folat içeren sebzenin besin değerlerinden bahsedildiğinde hemen akla rokanın kalorisi ve roka zayıflatır mı soruları gelir. 100 gramında sadece 25 kalori bulunan sebze, kilo problemi olanların yemek listesine girer ve düşük kalorisi ile zayıflamak isteyenlerin favori bitkilerinden biri haline gelir.

Rokanın Faydaları

Rokanın Faydaları Nelerdir?

  • Vitamin ve mineral açısından oldukça güçlü bir sebze olan roka, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Özellikle içerdiği C vitamini ile metabolizmayı güçlendirir ve hücrelerin yenilenmesini destekler.
  • Antioksidan özelliği ile kanın temizlenmesini sağlar ve sarılık gibi karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu görev üstlenmesi roka otunun faydaları arasına girer.
  • Roka faydaları söz konusu olduğunda “roka anne sütünü arttırır mı?” veya “roka süt yapar mı?” soruları merak edilir. İçerdiği K vitamini ile kemiklerin güçlenmesini sağlayan ve zengin bir kalsiyum kaynağı olan sebze, anne sütünü arttıran önemli yeşil sebzeler arasındadır.
  • Düşük kalorisi ile zayıflamaya destek olur ve diyet yapanların menülerde en sık yer verdiği sebzeler arasına girer. Aynı zamanda besleyici değerleri ile diyet sırasında oluşan halsizliğe karşı faydalıdır.
  • İlk çağlardan itibaren önemli bir afrodizyak olarak tanınan roka cinsel güç arttıran sebzelerden biridir.

Rokanın Yan Etkileri Nelerdir?

Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde herhangi bir yan etkisi bulunmayan sebze, vücuda gereğinden fazla alındığında vitamin ve minerallerin emilimini etkiler. Özellikle kalp hastası olanların doktora danışarak tüketmesi önerilen sebze, tansiyon üzerinde de etkilidir. Halk arasında “roka tansiyon yükseltir mi?” sorusunu akıllara getirir ve tansiyon hastası olanların sebzeyi oldukça dikkatli tüketmesi gerekir. Roka alerjisi ise sadece sebzenin yenmesi ile değil kokusuyla da ortaya çıkabildiği için alerjik bünyeye sahip kişilerin tedbirli davranması önerilir.

Roka Nasıl Ekilir ve Roka Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Akdeniz ikliminin en kolay yetişen sebzesi olan roka, yılda iki defa ekilir ve kısa sürede yetişmesi ile tanınır. Ekimi genellikle roka tohumu ile yapılır ve ilk ekim ilkbahar aylarının başında gerçekleşir. İkinci ekim ise yaz ortalarına ve sonbahar aylarına denk gelir. Roka tohumunun ekiminden bir gece önce nemli bir bezde bekletilmesi olumlu sonuç alma oranını arttırır. 6 – 8 günlük çimlenme sürecinin ardından kısa sürede yaprakları yetişmeye başlayan sebze, soğuğu hiç sevmediği için özellikle bahar aylarında ekilirken toprak sıcaklığına dikkat edilir.

Güneşlenme açısından ise Akdeniz sebzesi olmasına rağmen güneş sevmeyen sebzenin gölgelik alanlara dikilmesi önerilir. Bununla beraber doğada kendiliğinden büyüyen roka bitkisine yol kenarlarında, duvar diplerinde kolayca rastlamak şaşırtıcı olmaz.

Yetişme sürecinin yanında tohumla dikildiğinde meraklısı için roka tohumu nasıl elde edilir sorusu gündeme gelir. Roka tohumu, bitkinin çiçek açan uzun otlarından elde edilir ve çiçek açan kısımları önce kurutulur. İyice kurutulan bitkinin tohumu tek tek değil de demet yapılarak sıkılır ve ufalanır. Ufalanan demetlerdeki tohumlar kolayca düşer ve bir sonraki sene için hazır hale gelir.

Roka Mevsimi ve Roka Fiyatı Nedir?

Ekimi yapıldıktan 30 – 40 gün sonra olgunlaşan sebze, nisan ve mayıs aylarından itibaren mahalle pazarlarında ve manavlarda bağ halinde satılmaya başlanır. Sonbahar döneminde ise eylül ila ekim ayları arasında kolayca temin edilir. Sebzenin kasım ile aralık ayına kadar bulunması sofraya roka olmadan oturmayanlar için büyük bir şans olarak görülebilir.

Bahar başından kış aylarına kadar kolaylıkla bulabileceğiniz roka fiyatı açısından değerlendirildiğinde ise değişken bir seyir izler. Özellikle bölgeye bağlı olarak ürünün 100 gramı 2 TL ile 5 TL arasında fiyatlandırılır.

Roka Nasıl Tüketilir? Rokalı 3 Değişik Tarif

Roka bitkisi, genellikle mutfaklarda çiğ haliyle ve haşlanarak tüketilir. Haşlanarak çorbası yapılan veya birbirinden leziz sebzeler ile donatılmış sebze çorbasına katılan bitki, roka yemeği olarak da karşınıza çıkar.

Ağırlıklı olarak çiğ haliyle yani tazeliğini koruyarak masalara gelen roka, salata ve garnitür olarak geniş bir tarif yelpazesine sahiptir. Özellikle salatasız yapamayanları kararsız bırakacak rokalı tarifler arasında iştah kabartan birbirinden farklı salata çeşitleri bulunur.

1) Roka Yemeyen Kalmasın: Peynirli Roka Salatası İçin:

Taze haldeki roka yapraklarından hazırlanan salatalar içinde her türlü yemeğin yanında servis edebileceğiniz peynirli rokalı salata; domates ve soğan gibi mevsim sebzelerinin rengi ve nar ekşisinin olağanüstü lezzetini harmanlar. Acılı tadı ile kendi başına hoş bir aroma taşıyan sebze, limon ve zeytin eşliğinde sofraların en göz alıcı sunumlarından birine dönüşür. Roka Salatası

Tarif: Roka Salatası

2) Yoğurt ve Rokayı Birleştirdik Bakın Ne Oldu: Mısırlı Roka Mezesi İçin:

Tarifler arasında ikinci sırada ise yoğurt eşliğinde sunulan mısırlı roka mezesi var. Yoğurtun ferahlatıcı tadı ile rokanın acı tadını birleştiren tarif hem kolay hazırlanır olması ile dikkat çeker hem de farklı yemekler ile uyumlu tadı sayesinde menülere çeşitlilik katar. Bu meze lezzetinin yanı sıra görünümü ile de roka sevenlerin gönlünü kazanır. Mısırlı Roka Mezesi

Tarif: Mısırlı Roka Mezesi

3) Canlı Kırmızı ve Ferah Yeşil: Köz Biberli Roka Salatası İçin:

Balık masalarını süsleyecek diğer bir salata tarifi ise köz biberli roka salatası olur. Domates, biber ve mısır ile hazırlanan bol renkli salata, iştah açıcı görünümü ile masadan eksik etmeyeceğiniz bir tariftir. Acımsı tadı ve özel sosu ile balık yemeklerinin lezzetine lezzet katan salata tarifinin yapılması da bir o kadar pratik olduğu için herkes tarafından kolayca hazırlanabilir ve yemekleri ziyafet sofrasının bir parçasına dönüştürür. Köz Biberli Roka Salatası

Tarif: Köz Biberli Roka Salatası

Tüm roka tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri