Safra Kesesi Taşı Belirtileri, Neden Oluşur? Ameliyatı ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşı Belirtileri, Neden Oluşur? Ameliyatı ve Tedavisi Tarifi

Safra Kesesi Taşı Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Safra kesesi safra sıvısının toplandığı ve depolandığı armut veya torba biçiminde bir organdır ve karaciğerin arkasında bulunur. Karaciğerde üretilen safra bu kesede birikir ve buradan yemek yendiğinde bağırsaklara aktarılarak bazı vitaminlerin emilmesine, toksik maddelerin de vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Safra kesesi taşı pek çok kişide olabilen ve uzun zaman belirti vermeyen bir rahatsızlıktır. Bu taşlar safra yollarında ve kesede bulunabilir.

Bu konu ile ilgili kafanızı kurcalayan safra kesesi taşı ne kadar sürede oluşur, safra kesesi taşı ne zaman ağrı yapar, safra kesesi taşı yan etkileri nelerdir gibi sorularınızın hepsinin cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

Safra Kesesi Taşı Nedir?

Safra kesesi taşı kesede oluşabilen kristalize yapılara verilen isimdir. Temelde iki sebepten oluşur ve bu sebeplere göre görünümleri karakteristik olabilir. Kolesterol fazlalığı sebebiyle oluşan safra kesesi taşı yeşilden kahverengiye bir renk skalasındadır. Pigment taşları bilirubin ve kalsiyumdan meydana gelir ve koyu fümeden siyaha kadar görülebilen renktedir. Safra kesesinde sadece tek tip taş olacak diye bir kural yoktur. Her iki tip taş da kesede yer alabilir. Taşların büyüklükleri kum tanesinden pinpon topuna kadar olabilir.

safra kesesi taşı belirtileri

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi taşı belirtileri aslında gayet tipiktir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Yemeklerden sonra sağ kaburganıza yayılan ağrılar ki bunlar bazen artıp kola ve sırta da vurabilir.
  • Sürekli geğirme ihtiyacı olabilir.
  • Safra kesesi taşı rahatsızlığı olanlar çoğunlukla gaz sorunu yaşar.
  • Özellikle yağlı yendiğinde aşırı şişkinlik ve taş gibi sert karın problemi görülebilir.
  • Sık sık ishal sorunu yaşanabilir.
  • Yağlı veya ağır yemek yenildiğinde bulantı veya kusma görülebilir.
  • Sebepsiz yere ateşlenme ve idrar renginde koyulaşma da belirtilerden bazılarıdır.

Bu belirtilerden bir veya birkaçı sizde varsa safra kesenize baktırmanız faydalı olur. Sayılan belirtiler bazen ülser veya gastrit ile de karıştırılabilir. Doktorunuzun isteyeceği tahlillerle hastalığın ne olduğu ortaya çıkar. İdrar ve kan testlerinin yanı sıra ultrason muayenesi de yapılarak safra kesesi taşları kolaylıkla teşhis edilebilir.

safra kesesi taşı neden oluşur

Safra Kesesi Taşı Neden Oluşur?

Bunun pek çok sebebi vardır. Bazıları doğumsal nedenli sebeptir ve bunlar safra kesesi taşı oluşumuna yatkınlığı artırır. Kadınlarda bu problem erkeklere nazaran daha sık görülür. Özellikle 40 yaşını geçen, fazla kiloları olan, bel-göbek çevresinde ve karaciğerinde yağlanma sorunları yaşayan beyaz ırka ait kadınlar risk altındadır.

  • Fazla sayıda doğum yapmış olmak
  • Yüksek kolesterol
  • Yüksek tansiyon
  • Diyabet sebeplerden birkaçıyken kısa sürede ani kilo kayıpları ve çok düşük kalorili diyetler de safra kesesi taşı oluşma riskini arttırır.

Beslenmenin safra kesesi taşının oluşmasında birincil rol oynadığı düşünülmese de süreçte etkili olduğu bilinir. Yumurta, kızartmalar, süt ürünleri, şekerli gıdalar rahatsızlığın dozunu artırıp safra ataklarının başlamasına sebep olabilir.

safra kesesi taşı

Safra Kesesi Taşı Olanlar Ne Yemeli? Evde Doğal Yöntemler

Safra kesesi taşı tedavisi planlanırken ilk adım daima diyeti düzenlemektir. Bazı yiyecekler diyetten tamamen çıkarılır veya tüketimi azaltılırsa safra ataklarının gelmesi de önlenmiş olur. Safra kesesi taşı diyeti için temel kurallar basittir. Safra kesesi taşı zararlı yiyecekler listesinin başında aşırı yağlılar gelir, bunları beslenmenizden çıkarmalısınız. Asidik yiyecekler menülere daha fazla dâhil edilebilir. Bu yiyeceklerin safra kesesi taşı eritme konusunda etkili oldukları düşünülür. Hayvansal proteinleri alırken ölçülü davranmak gerekir. Aşırı kilo almaktan ve sürekli kilo dalgalanmaları yaşamaktan uzak durmaya dikkat edilmelidir.

Evde doğal yöntemlerle de safra kesesi taşı kürü uygulamaları yapılabilir. Bunları yapmadan önce mutlaka doktora danışmalı ve onay aldıktan sonra uygulamaları başlatmalısınız. Başlıcaları:

  • Safra kesesi taşı zeytinyağı limon karışımı bir bardak sıcak suya 4 yemek kaşığı ölçüsünde eklenerek her gün içilebilir.
  • Safra kesesi taşı bitkisel tedavi Ömer Coşkun tavsiyesi ise karahindiba bitkisi çayının 3 ay boyunca sabah akşam içilmesidir. Bazı vakalarda taşın küçülmesini sağladığı görülür.
  • Bir ay süresince iğde çayının sabah ve kırk kilit çayının akşam içilmesi şeklinde uygulanan kürün de faydalı olabileceği düşünülür.

safra kesesi taşı ameliyatı

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı ve Tedavisi

Ameliyatsız yöntem litotripsi isimli şok dalgalarıyla taş kırma işlemidir. Ne yazık ki böbrek taşında olduğu gibi, safra kesesi taşı rahatsızlığında taş kırma alternatifi çok verimli olmayabilir. Eskiden açık ameliyatlar yapılırken günümüzün gelişen teknolojisiyle laparoskobik, yani büyük kesi açmadan yapılan safra kesesi ameliyatları hastaya olası en az zararı vererek yapılır. Bunlar kapalı ameliyat yöntemleridir. Karına 1 cm çapında delikler açılarak girilir ve safra kesesi alınır. Açılan delik sayısı 4-5 civarında olabilir. Ameliyat süresi uzun değildir. Öncesi ve sonrasıyla beraber hastanede kalış süresi 3-4 gün civarında seyreder. Problemsiz geçen ameliyattan sonra hasta hızla iyileşir ve büyük çoğunlukla ameliyatın ertesi günü veya ikinci gün taburcu edilir. Hastalar 4-5 gün içerisinde normal yaşamlarına döner.

Başka ikincil problemlerin söz konusu olabileceği durumlarda ameliyat esnasında açık yönteme de geçilebilir. Genelde çok kilolu kişilerde veya safra kesesi beklenenden daha fazla iltihaplanmışsa bu yönteme başvurulabilir. Ama genel olarak doktorunuz yönteme tüm tetkikleri inceleyerek karar verir, acil ve beklenmedik bir durum oluşmadığı sürece de bu karar değiştirilmez.

Ameliyattan sonra özel bir diyet programı uygulanır. Hastaların ilk günlerde sıvı ağırlıklı beslenmesi gerekirken ara verilen yiyeceklere zaman içerisinde yavaş yavaş dönülebilir. Safra kesesi taşı ameliyatlarından sonra ishal gibi problemler yaşamamak için bağırsakları irrite etme olasılığı olan agresif besinler hemen alınmamalıdır. Bunların başlıcaları asitli içecekler, kahve, çikolata, süt ürünleri, şekerli gıdalardır. Su tüketimi mutlaka titizlikle takip edilmelidir. Bu süreçteki diyetinizi doktorunuz belirleyecektir.

safra kesesi taşı

Safra Kesesi Taşı Kaç mm Tehlikeli?

Safra kesesi taşlarının incelemesi yapıldığında kesedekinin taş mı, çamur mu olduğu ya da taşın büyüklüğü nedir gibi soruların cevabı gerekirse ek tetkikler istenerek net olarak belirlenmelidir. Taşın tehlikeli olup olmadığına belirtilere bakarak doktorunuz karar verebilir. Hastada fizyolojik belirtiler yoksa, rahatsızlık yaşamıyorsa, yalnız besinlere bağlı ağrı veya rahatsızlıkları oluyorsa bu durumda diyet verilerek süreç ameliyatsız olarak izlenebilir. Genel olarak 1 cm üzerinde büyüklüğe sahip taşlar için safra kesesinin alınması yönünde karar çıkabilir. Elbette safra atakları yaşanıyorsa ve karaciğer enzimlerinde sıkıntı varsa ameliyat çözümlerden biri olabilir.

7 mm den büyük taşlar safra kesesine düştüğünde safra kanalının tıkanmasına yol açabileceğinden tehlikeli olabilir. Safra kanalı tıkandığında iltihaplanma oluşabilir ve sarılık hastalığı görülür. Bu hastalık hem genel sağlığı olumsuz etkiler hem de pankreası yorduğundan daha ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Safra kesesi ameliyatları çok acele edilmesi gereken ameliyatlar değildir ama tetkik ve izleme yapılması şarttır.

Safra Kesesi Taşı İdrarla Düşer Mi?

Safra kesesi taşlarının böbrek taşları gibi idrarla düşürülmesi mümkün değildir. Karaciğer ve safra yollarının anatomisi böbrek ve idrar yolundan farklıdır. Her safra kesesi taşı alınmaz ama ameliyat gerektirecek büyüklük veya çoklukta olanların da başka bir yöntemle çözümü mümkün değildir. Her hastanın yapısı, safra kesesinin durumu, taşların oluşumu ve bulundukları yer farklı olduğundan kesin bir teşhis konmadan önce tüm tetkiklerin yapılmasına ve konunun uzmanı doktorlarla görüşülmüş olmasına özen göstermek gerekir.

safra kesesi taşı tedavisi

Safra Kesesi Taşı Hangi Bölüm Bakar?

Safra kesesi taşınızın olduğunu ve yukarıdaki belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir doktora görünmeli ve tetkiklerinizi yaptırmalısınız. Safra kesesi taşı zamanla iyileşen, kendi kendine düzelen bir rahatsızlık değildir. Bu hastalık için hangi doktora gideceğinizi bilemiyorsanız ilk aklınıza gelen bölüm Dâhiliye-İç Hastalıkları olmalıdır. Bu bölümde tetkik yaptırdığınız doktor da sizi yönlendirebilir. Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji bölümü doktorları başvurabileceğiniz bölümlerden diğer ikisidir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşer? İyi Gelen Şifalı Bitkiler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Altın Kesesi Tarifi

Altın Kesesi

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Prenses Kesesi Tarifi

Prenses Kesesi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Safran Rüyası Tarifi

Safran Rüyası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Safran Soslu Tavuk Tava Tarifi

Safran Soslu Tavuk Tava

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Safran,Havuçlu Pirinç Pilavı Tarifi

Safran,Havuçlu Pirinç Pilavı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kestaneli Bademli Safran Pilavı Tarifi

Kestaneli Bademli Safran Pilavı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Taş Kadayıf Tarifi

Taş Kadayıf

8-10 kişilik, 45dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Taş Kadayıf Tarifi

Taş Kadayıf

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Tarifler Geri
Videolar Geri