Sarılık Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi

Sarılık Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi Tarifi

Sarılığı Tanıma ve Anlama Kılavuzu, Temel Bilgiler

Günümüzde en sık rastlanılan semptomlardan bir tanesi sarılıktır. Sarılık hastalığı, bebeğin gözünden, derisinden ve hatta mukozalarından bile rahatlıkla anlaşılabilir. Ancak tek bir hastalığa işaret etmez. Aksine vücutta yer alan bir hastalığın belirtisidir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

sarılık

Sarılık Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kandaki bilirubin değerlerinin artması sonucunda deri ve göz aklarının sarı renk alması durumudur. Kanda yer alan bu madde, normal şartlar altında karaciğer tarafından suda eriyebilen bir hale dönüştürülür. Ancak bu dönüşüm esnasında bazen karaciğerde meydana gelen çeşitli değişimler bilirubin maddesinin erimesine engel olabilir. Ayrıca bağırsağa geçiş sırasında da sarılık meydana gelebilir.

Tıp dilinde “Hepatit B” veya “ikter” olarak da isimlendirilen sarılık, farklı şekillerde ortaya çıkabilir. En bilinen çeşitleri hemolitik, obstrüktif, hepatik ve yenidoğan sarılığıdır.

  • Hemolitik Sarılık: Kandaki alyuvarları tahrip ettiği için vücuttaki safra direkt olarak kana karışır. Hastanın idrarı normaldir. Ancak büyük tuvaleti ise koyudur.
  • Obstrüktif Sarılık: Safra kanallarının tıkanması en belirgin nedenidir. Göz aklarında başlayan sararma, yavaş yavaş yüz ve boyun bölgesinden vücudun diğer bölgelerine yayılır. Ciltte kızarıklar meydana gelebileceği gibi kaşıntı ve döküntü görülebilmesi de normaldir. Dışkı normalden daha açık renktedir, idrar rengi ise kahverengiye yakındır. Ayrıca bazı hastalarda kabızlık söz konusudur.
  • Hepatik Sarılık: Virüse yol açan asıl neden karaciğer iltihabıdır. Safra kanalları tıkandığı gibi karaciğer hücrelerinde de şişme görülür. Günümüzde yetişkinlerde ve çocuklarda en yaygın görülen iltihaplanma türüdür.
  • Yenidoğan Sarılığı: Daha çok yenidoğan bebeklerde görülür. Yeni doğan bir bebekte olması gereken bilirubin değeri 1-2 mg/ dL oranındadır. 5-8 mg/ dL olması durumunda sarılığın baş ve boyun kısmın yayıldığı düşünülebilir. Hekim, 5-8 mg/dL arasında ölçüm yaparsa, bebekte sarılık başlangıcı olduğunu söyleyecektir.Ancak 8-10 mg/ dL sarılık derecesi görüldüğünde, gövdenin üst kısmına yayıldığından, 10-16 mg/ d/L olması durumunda da kol ve bacak bölgesinde sarılık görüldüğünden söz edilebilir. 20 mg/ dL sarılık değerleri ise artık virüsün kol ve ellere kadar indiğini ifade eder.

sarılık belirtiler

Sarılık Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Başlıca sarılık belirtileri şunlardır:

  • Ciltte ve göz akında sararma,
  • Nedensiz yorgunluk,
  • Şiddetli karın ağrısı,
  • Ani kilo kaybı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Ateşin 38-39 derece üzerinde seyretmesi,
  • Dışkının açık veya daha koyu renkte olması,
  • Koyu renkli idrar,
  • Hastalar ateş veya karın ağrısı şikâyetlerden sarılık geçirdiğini ilk etapta anlayamayabilir. Ancak göz akında ve tendeki sarı renk değişimleri, sarılık hastalığını ortaya koyan en net belirtilerdendir. Ayrıca doktorun yapacağı fiziki muayene de sarılık teşhisi açısından önemlidir. Hekim, bu muayene esnasında hastanın sağlık sorun geçmişini de öğrenmeye çalışır. Karaciğer ve kan testleri, hastalığın teşhisinde büyük bir rol oynar.

Öncelikle kandaki bilirubin değerlerini ve kompozisyonunu ölçmek için kan testleri istenebilir. Tam kan sayımı (FBC), kan sayımı (CBC), bilirubin testi, Hepatit A, B ve C testleri bu ölçüm araçlarından birkaçıdır. Doktor karaciğer için daha derin ve kapsamlı bir tetkike ihtiyaç duyduğunda ise şu testler yapılabilir:

  • Bilgisayarlı tomografi taraması (BT) ve bilgisayarlı tomografi (CAT) taraması,
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG),
  • Abdominal ultrasonografi (ultrason),
  • Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP)

Uygulanan bu kan ve karaciğer testleri sayesinde vücutta sarılık virüsünün olup olmadığı kolayca anlaşılabilir.

sarılık nedir

Sarılık Neden Olur?

Sarılık rahatsızlığının asıl nedeni bilirubin değerlerinin yüksek düzeyde ölçümlenmesidir. Ayrıca karaciğere, kan sendromuna ve safra kanallarındaki tıkanıklıklara bağlı hastalıklar da sarılığa yol açabilir.

Karaciğere Bağlı Olmayan Sarılık Nedenleri

  • Akdeniz Anemisi: Talasemi olarak da bilinen Akdeniz anemisinde alyuvar yapan hücre kusurludur. Üretilen her alyuvar çabuk yıkılır ve hastada kısa sürede sarılık gelişir.
  • Sıtma: Parazit, alyuvarları patlatarak yok eder. Alyuvarlar yok olduğu için de bilirubin düzeyi artar.
  • Orak Hücreli Anemi: Genetik kan hastalığı olan bu anemide, alyuvarlar hemoglobin probleminden dolayı oraklaşır ve dalakta yıkılır. Dolayısıyla bu durum da bilirubin düzeyini artırır.

Karaciğere Bağlı Sarılık Nedenleri

  • Gilbert Sendromu: Kan tahlillerinde rastlantısal olarak ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. Hafif derece bilirubin yüksekliği olduğu için sadece göz akında sarılık belirtisi çıkarabilir. Zamanla geçeceği için tedavi gerektirmeyebilir.
  • Alkolik Hepatitler: Uzun süreli alkol kullananlarda karaciğer hasarı nedeniyle yaşanan bir sağlık problemidir.
  • Toksit Hepatitler: Vücuda alınan ilaçlar ve biriken toksinler sarılık hastalığını etki edebilir.
  • Viral Hepatitler: Hepatit A, B, C ve D gibi hastalıklar direkt olarak sarılığa yol açarlar. Hastalığın teşhisinde bilirubin yüksekliği belirleyicidir.

Tıkanıklığa Bağlı Sarılık Nedenleri

  • Kanser Türleri: Safra yolunda, bağırsakta veya pankreasta gelişen kanserler sarılığa yol açabilir.
  • Safra Yollarında Darlık: Genellikle safra yollarından çeşitli cerrahi operasyon geçirenlerde ortaya çıkan bir durumdur.
  • Kolanjit: Safra geçişini sağlayan kanalda iltihabın meydana gelmesi sarılık oluşumuna davetiye çıkarır.
  • Safra Taşları: Taş ve kum gibi kalıntıların safra kanallarını tıkaması safranın bağırsaklara geçişini engeller. Dolayısıyla vücutta safra birikerek sarılığa neden olabilir.

 sarılık nasıl geçer

Sarılık Nasıl Geçer? 3 Bitkisel Kür Tarifi

Sarılık tedavileri, hastalığın asıl etkenlerine ve bulunduğu evreye göre değişebilir. Anemi kaynaklı olan sarılıkta, mutlaka demir miktarının artırılması gereklidir. Demir açısından zengin besinleri tüketebilir ve doktorun reçete ettiği demir içeren ilaç takviyelerini kullanabilirsiniz. Obstrüksiyon nedenli sarılıkta, cerrahi operasyona başvurulması şarttır. Hepatit nedenli sarılık hastalıklarında ise antivirüs- steroid içerikli ilaçlar verilir ve gerektiğinde sarılık aşısı vurulur.

Sarılıkta kurtulmak için doktorun önerileri mutlaka dinlenmeli ve uygulanmalıdır. Alkol tüketimi azaltılmalı ve düzenli egzersizlere başlanmalıdır. Günde 30 dakikalık egzersiz programı bile sarılıktan kısa sürede kurtulmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca doymuş yağ, baharat ve tuz içeren sarılığa zararlı yiyecekler tüketmemeye çalışılmalıdır.

Sarılık tedavisinde aynı zamanda bitkisel kürler ve öneriler de oldukça önemlidir. Sarılık bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu ve Ömer Çoşkun gibi doktorların önerileri doğrultusunda yapılabilir.

1) Hepatit Sarılık için Maydanoz Limon Kürü

Saplı olarak 15-16 adet maydanoz, mutfak robotunda ve blenderda parçalanarak limon suyu ve su ile karıştırılır. Yapılan bu bitkisel kürü, sabah kahvaltılarından yarım saat önce aç karnına tüketebilirsiniz. 15 gün boyunca ara vermeden tüketilmeli ve 15 günün sonunda da kısa bir ara vermelisiniz.

Detaylı bilgi için: Maydanoz Limon Kürü Yapılışı ve Faydaları, Yağ Yakan, Zayıflatan Kür

2) Sarılık için Ayrık Otu Mucizesi

Sarılıkta ayrık otu kökünün büyük faydası bulunur. Ot tek başına kaynatılarak içebileceği gibi içerisine köpek otu, zerdeçal, deve dikeni, andız otu kökü gibi bitkiler de karıştırılabilir. Tadı acı gelirse içerisine bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

3) Limon Yaprağı Karışımı

Kaynamış suyun içerisine limon yapraklarını ekleyin. Kürü 2-3 dakika daha kaynatarak büyük bir bardağa boşaltarak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra da afiyetle tüketin.

Sarılık için evde tedavi yöntemleri uygulayacaksanız aynı zamanda domates, kekik, turp ve papaya gibi bitkisel besinleri de sık sık tüketmeye özen göstermelisiniz.

sarılık olan bebekler

Sarılık Olan Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğumun ilk 2 ile 4 günü içerisinde daha yaygın görülebilen sarılıkta öncelikle endişe edilmemeli ve bebek hemen emzirilmeye başlanmalıdır. Çünkü doğumdan hemen sonra emzirmeye başlamak bebeğin sarılık riskini azaltacak ve var olan sarılığı tedavi edecektir.

Bebekte sarılık varsa mutlaka ışıktan uzak tutulması gerekir. Çünkü ultraviyole ışınları bilirubinle tepkimeye girerek sarılık riskini artırabilir. Ancak gün ışığı alabilmesi için öğleden sonra sadece beziyle kalacak şekilde soyundurularak güneşe çıkartabilirsiniz.
Geçmişten beri en sık uygulanan sarılık bebek tedavi yöntemlerden birisi de şekerli su kürüdür. Ancak sarılık için şekerli su küründen yararlanmak istiyorsanız öncelikle doktorunuza danışmalı ve alacağınız öneriler doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Bebekte durmadan uykuya meyil varsa, emmede azalma görülüyorsa ve beraberinde ateşi yükseliyorsa mutlaka alanında uzman bir çocuk doktoruna başvurulması gereklidir.

Sarılık Bulaşıcı mı? Sarılık Bulaşma Yolları

Tıp bilimine göre sarılığın kesin bulaşıcı olduğunun söylenmesi yanlıştır. Yani bulaşıp bulaşmayacağı, sarılığın çeşitlerine göre söylenmelidir. Bulaşan sarılık tipi viral hepatittir. Bu hepatit virüsünde, dışkı yolu ile dışarıya atılan mikrop ağız yolu ile başkalarına bulaşır. Dolayısıyla virüs taşıyıcısı olan hastalar, yemekten önce ve sonra mutlaka ellerini bol suyla yıkayarak temizlemelidir.

Ayrıca taşıyıcı olan hamilelerin virüsü doğum esnasında bebeğe de geçebilir. Kan nakli ve cinsel ilişki ise diğer bulaşma yollarına örnek olarak gösterilebilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri