Sazan Balığı Avı, Özellikleri, Faydaları ve Tarifleri

Sazan Balığı Avı, Özellikleri, Faydaları ve Tarifleri Tarifi

Tatlı Suların Dip Balığı Sazan

Her babanın emeklilik hayalinde şöyle bir tablo vardır. Emekli olunacak, çocuklar kendi düzenini kuracak ve anne ile baba doya doya emekliliğin tadını alacak. Her hafta sonu balık avlanır, o balıklar bir güzel ızgarada hazırlanır ve güneşin tadı çıkarılır. Oldukça huzurlu bir plandır değil mi? Sağlıklı yaşamın şifreleri gizlidir adeta. Balık tutma hobisi, sağlık için gerekli olan omega-3 kaynakları ile beslenme. Teknolojiden ve kalabalık uzak huzurlu bir hayat. Bu kadar basit işte mutluluğun şifresi.

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilmişken balık yememek olur mu? Akdeniz, Ege, Karadeniz kıyılarından çıkan balık bereketinden faydalanmak gerekir. Omega-3 her insan için gereklidir. Omega-3 kaynakları da bildiğiniz üzere balıklardır. Hamsi, palamut, uskumru, somon, çipura, istavrit derken sazan balığını unutmak olmaz balık tabaklarından.

Tatlı su balıklarından biri olan sazan balığını avlamayan yoktur herhalde. Oltayı attıktan sonra sabırla beklemek bu işin ustalık sırrıdır. Hadi dedikten sonra balık gelse, balık avının tadı olmaz. Biraz nazlanır sazan balıkları. Avcıyı olta başında bekletir. Oltaya geldikten sonra ise asıl heyecan orada başlar.

Bakalım sazan balıkları avcılara ne gibi heyecanlar yaşatacak? Göl ve tatlı suların incisi sazan balıkları hakkında bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

sazan balıkları

Sazan Balığı Özellikleri ve Çeşitleri

Sazan balığı familyasına adını veren sazan balıkları tatlı sularda yaşayan, uzun gövdeli bir balıktır. Ana vatanı Asya olan sazan balıkları suni balıkçılıkta alabalık kadar önemli bir yere sahiptir. Hatta sazan balığı yetiştiriciliği dünyada en çok uygulanan ve verim alınan bir alandır. Pullu ve pulsuz olarak çeşitleri vardır. Bu çeşitleri de kendi aralarında aynalı sazan, deri sazanı gibi alt türlere sahiptir. Sırtlarındaki yüzgeçler daima tektir. Bıyıkları ile dokunma ihtiyaçlarını karşılarlar sazan balıkları.

Genel olarak sürüler halinde yaşayan sazan balıkları neredeyse 40 kiloya kadar çıkabilirler. Üreme dönemleri ise ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu dönemlerde erkek sazan balıkları daha parlak bir görünüme sahip olurlar. Genel olarak renkleri yeşil ve sarı tonları arasındadır.

Havuzlarda, göllerde ve nehirlerde hayat bulan sazan balıkları hızlı büyüyen ve uzun ömürlü olan balık türlerindendir. Neredeyse 35 yıl yaşayan sazan balıkları vardır. Kimi zaman boyları 1 metreyi de geçmektedir. Su diplerinden beslendiği için adı dip balıkları arasında yer almaktadır. Kış uykusuna yatabilen sazan balıkları kış soğuklarında ölmeden donabilme özelliğine sahiptir.

sazan balığı avı

Diplerde Beslenen Sazan Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Tatlı suların en uyanık balığı olan sazan balığı avı da oldukça keyiflidir. Biraz sabır isteyen bir süreci olsa da balık avcılığının tadı da zaten beklemekten gelmektedir. Diplerde yaşayan balık türü olduğu için dip oltası tercih edilmesi gerekmektedir. “Sazan balığı nasıl tutulur” diyorsanız öncelikle sazan balıkları için evde hamur hazırlamanız gerekmektedir. En çok sevdikleri yemdir. Evde yaptığınız hamurları, olta atmadan önce av yapacağınız bölgeyi yemlemek için kullanmalısınız. Hamura vanilya, mısır unu eklerseniz hamur su içinde koku bırakacak ve bölgeye sazan balıkları toplanacaktır.

Yemi gören sazan balıkları önce yem etrafında dolaşır. Yemi kendine hedef olarak belirler ve ürkek şekilde yaklaşır. Yemine güvendiğinde ise zaten oltanıza takılmış olacaktır. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan boili topları ile de avlama yapabilirsiniz. Bu toplar kaynamış ve güneşte kurumuş hamur toplarıdır. Av için listenizde bulunabilir. Bu topları sazan balığı malzemeleri satan av dükkanlarında bulabilirsiniz.

Verimli bir av istiyorsanız, sazan balığı av sezonu Ağustos ayında başlar. Ağustos itibariyle Aralık başına kadar sazan balığını avlayabilirsiniz. Balıkçılardan almak istediğinizde ise sazan balığı fiyatı 5 ile 10 TL arasında değişmektedir.

Tüm balıkçıların “sazan balığı nasıl tutulur” sorusuna verdiği tek cevap vardır: Solucanı yem olarak kullanın. Çünkü sazan balıkları diplerdeki böcek ve solucanlarla beslendiği için, oltanızdaki yeme de kısa süre içinde gelecektir. İlk defa sazan avına çıkanların aklındaki “sazan balığı ne yer” sorusunu da böylece cevaplamış olabiliriz. Böcekler ve solucanlarla beslenen sazan balıkları için oltaya hangi yemi kullanacağınızı bir köşeye not edebilirsiniz.

sazan balığı yemleri

Sazan Balığı Kalori ve Besin Değeri

Diğer balıklara göre daha az yağ içeren sazan balıkları protein, fosfor, demir açısından zengin güçlü bir omega-3 kaynağıdır. Yaklaşık bir köfte büyüklüğünde yediğiniz sazan balığı, 38 kaloriye sahiptir. Bu da neredeyse 220 gramlık bir porsiyonun 280 kalori olduğunu göstermektedir.

Bir adet sazan balığında ortalama 39.23 protein, 12.32 yağ, 145.2 kolesterol, 107.8 sodyum, 732.6 potasyum, 90.2 kalsiyum bulunmaktadır. A ve C vitaminleri açısından da güçlü bir balıktır.

sazan balığı avı teknikleri

Sazan Balığı Faydaları Nelerdir?

  • Sazan balıklarının yağ oranı, diğer balık türlerine göre daha düşüktür.
  • Düzenli tüketimde kalp ve damar sağlığınızı koruyacaktır.
  • Gelişme çağında tüketildiğinde, çocuklarda beyin ve iskelet sistemine katkıları olur.
  • Bütün balık türlerinde olduğu gibi sazan balıkları da cilt sağlığı için oldukça etkilidir. Hücre yenileyici özelliğe sahiptir.
  • Olası bir beyin rahatsızlığını önleyici özelliğe sahiptir. Tabi düzenli tüketildiğinde faydalarını gösterebilir.

sazan balığı tarifi

Sazan Balığı Nasıl Pişirilir?

Lezzetli sazan balığı hazırlamak istiyorsanız öncelikle pullarını temizleyip balığı güzelce yıkamalısınız. Hatta sazan balığı pişirme öncesinde biraz suda bekletmeniz çok iyi bir sazan balığı temizleme işlemi olacaktır. Çamur tadını almamak için sirkeli suda bekletebilirsiniz. Çok kılçıklı bir balık olduğundan sazan balığı pişirme esnasında yumuşak kalmasına özen göstermelisiniz. Bu şekilde kılçıkları daha rahat etinden ayrılabilir.

Buğulama yöntemine ve ızgara yöntemine de uygun bir balık türüdür. Kızartmak için suda beklettiğiniz sazan balıkları sulu kalmamalıdır. İsterseniz havlu kağıt yardımıyla suyunu alabilirsiniz. Kızartma esnasında mısır unu ile harmanlayıp balığı pişirebilirsiniz.

Pratik ve Lezzetli 8 Sazan Balığı Tarifi

1) Nefis Tadıyla Fırında Soslu Sazan Balığı

Evde balık kokusunu sevmeyenler için pratik bir çözüm bulan bu tarifimiz ile balık daha lezzetli hale gelecek. Ayrıca fırında balık lezzetiyle midenizi şenlendirecek. Denemek için tarifimiz sizlerle. Fırında Soslu Sazan Balığı

Tarif: Fırında Soslu Sazan Balığı

2) Sazan Balığı Tenklemesi

Tenkleme, Türkmenlere özgür bir yemek terimidir. Baharatlandırmak ve soslandırmak anlamını taşır. Bu tarif ile sazan balığını tenkleme işleminden geçirip tabaklarınızı süsleyebilirsiniz. Sazan Balığı Tenklemesi

Tarif: Sazan Balığı Tenklemesi

3) Tavada Sazan Balığı

Kısa sürede balık hazırlamak için tercih edilen en iyi yöntem tavada balık pişirmektir. Verdiğimiz tarifi deneyerek sizler de balık keyfinizi lezzetlendirebilirsiniz. Afiyet olsun. Sazan Balığı

Tarif: Sazan Balığı

4) Fırında Sazan Balığı Ziyafeti

Doktorlar haftada 2 defa balık tüketiminin, beyin gelişimi için etkilerini her yerde ifade ediyorlar. Ne yazık ki balık tüketimini ihmal ederek sağlığınızı tehdit ediyorsunuz. Daha sağlıklı günler için sazan balığı ve diğer balıkları masanızdan eksik etmemelisiniz. Leziz bir tarif sizlerle. Fırında Sazan Balığı

Tarif: Fırında Sazan Balığı

5) Soslu Sazan Balığı Buğulaması

Yemeklerinde sosu sevenler için bir sazan balığı tarifi ekleyelim. Hem de nefis sosuyla damakları lezzetlendirsin. Denemek isterseniz tarifimiz sizlerle. Soslu Sazan Balığı

Tarif: Soslu Sazan Balığı

6) Sebzeli Sazan Balığı Çorbası

Çocuklarınıza balığı sevdirmenin bir yolu da diğer gıdalara ilave edip vermektir. Bu çorba tarifi ile çocuklarınız hem balığın faydalarını alacak hem de sıvı gıda tüketimi ile bağışıklık sistemine katkıda bulunacaktır. Sebzeli Sazan Balığı Çorbası

Tarif: Sebzeli Sazan Balığı Çorbası

7) Sazan Balığı Levengisi (Azeri mutfağından)

Levengi Azeri mutfak kültürüne has bir terimdir. Etlerin içini doldurmaya verilen bir isimdir. Bu tarif ile sazan balığının içini doldurup lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz. Sazan Balığı Levengisi

Tarif: Sazan Balığı Levengisi

8) Patatesli Fırında Sazan Balığı

Fırın yemeklerinin olmazsa olmazı patates, bu tarif ile sazan balığına eşlik edip masanızı lezzetlendirecektir. Eh balık varsa mutlaka bol yeşillikli salata da olmalı değil mi? Fırında Sazan Balığı

Tarif: Fırında Sazan Balığı

Sazan balığı tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sazan Balığı Tarifi

Sazan Balığı

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Fırında Sazan Balığı Tarifi

Fırında Sazan Balığı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Soslu Sazan Balığı Tarifi

Fırında Soslu Sazan Balığı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Soğan Soslu Sazan Balığı Tarifi

Soğan Soslu Sazan Balığı

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 25dk Pişirme
Sazan Fırında Tarifi

Sazan Fırında

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Somon Balık Ve Ispanaklı Makarna Tarifi

Somon Balık Ve Ispanaklı Makarna

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Balık Stok (Balık Suyu) Tarifi

Balık Stok (Balık Suyu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri