Sedef Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tedavisi, Bitkisel Çözüm Önerileri

Sedef Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tedavisi, Bitkisel Çözüm Önerileri Tarifi

Kronik Cilt Rahatsızlığı:

Sedef Hastalığı Hakkında Merak Edilenler

Toplumda pek çok kişi, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı şikayetçidir. Bu hastalıkların bir kısmı doğuştan gelen, bazıları da daha sonra çeşitli etkenlerle ortaya çıkan durumlardır. Bu yazımızda kronik hastalıklar arasında yer alan sedef hastalığı bilimsel adıyla “psoriasis” hastalığını ele alacağız.

Halk arasında bilinen yanlış bilgileri düzeltmek ve sedef hastalığı tedavisi hakkında bilgi vermek için buradayız. Deride kaşıntıları ile kendini gösteren bu hastalık hakkında, aklınızda oluşan soru işaretleri bu yazımızı okuduktan sonra giderilecektir. Sizi rahatsız eden kaşıntılar belki de sedef hastalığının birer belirtisi olabilir. Aman dikkat diyerek, sizleri biraz daha bilinçlendirmek için başlıyoruz.

sedef hastalığı

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı kronik bir cilt hastalığıdır. Deride ve saç diplerinde görülebilen, yoğun olarak kaşıntı hissi veren ve bulaşıcı olmayan bir rahatsızlıktır. Cilt hücrelerinin yenilenme hızının oldukça fazla olduğu bireylerde görülmektedir. Sedef hastalığı olan kişilerin derilerinde gözle görülür pullanma ve soyulma durumları yaşanır.

Sedef hastalığı son yüzyılda görülen bir hastalık değildir. Neredeyse 2000 yıl öncesinde de dönem halkında görülmüştür. Antik ve İncil kaynakları bu hastalıktan bahseder. Kronik bir rahatsızlıktır. Bu demek oluyor ki yavaş yavaş kendini gösteren ve kalıcı bir hale gelen bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre; genellikle sanayinin geliştiği ülkelerde bu rahatsızlığı yaşayan kişiler oldukça fazladır. Hastalığın seçtiği herhangi bir yaş aralığı ve cinsiyet yoktur. Her kişide görülebilir.

Dizlerde, dirseklerde, kuyruk sokumu çevresinde ve saç diplerinde kendini göstermektedir. Genellikle 30 yaşından sonra görülmeye başlanır. Fakat bazı kişilerde doğuştan da gelebilir. Bu rahatsızlık her 100 kişiden 2’sinde görülmektedir. Tek bir tip değildir. 5 başlık olmak üzere sedef hastalığı çeşitleri bilinmektedir. Bu türlerine kısaca değinecek olursak:

  • Plak: En yaygın şekilde görülen türüdür. Genellikle diz ve dirseklerde kırmızı leke ve dökülmeler ile kendini tanıtır. Sedef hastalığı yaşayan kişilerin neredeyse %80’inde bu tip sedef görülür.
  • Guttat: Bu tip sedef, daha çok genç yaşlarda görülmektedir. Bacak ve kollarda görülen minik kırmızı lekeler ile kendini belli eder.
  • Püstüler: Beyaz, iltihaplı kabarcıklar ile diğerlerinden ayrılır. Görülme ihtimali yetişkinlerde daha çoktur. Genel olarak el ve ayaklarda görülebilir.
  • Ters: Bu tür sedef genellikle vücudun kıvrımlı bölümlerinde görülmektedir. Kasık, koltuk altı ve göğüs gibi yerlerde görülür. İltihaplı olduğu için kişiyi daha çok rahatsız eder.
  • Eritrodermik: En nadir görülen sedef hastalığı türüdür. Hastanın sürekli ateşi yükselir ve bağışıklık sistemi çok zayıf olduğundan diğer hastalıklara da oldukça müsaittir.

sedef hastalığı tedavisi

Sedef Hastalığı Neden Oluşur?

Sedef hastalığı başlangıcı ufak kaşıntıların ve deri dökülmelerinin dönem dönem yaşanması ile oluşur. Bağışıklık sisteminin zayıf kaldığı durumlarda da kendini gösterir. Uzmanlar henüz bu hastalığın nedeni hakkında net bir kanıya varmış değiller. Genetik faktörler ve çevresel faktörlerin etkisiyle, etkilenen epitel hücreler bu hastalığı meydana getirmektedir.

Genetik faktörler görülmese bile yaşanılan enfeksiyonlar, sürekli kullanılan ilaçlar bu hastalığın oluşmasına meydan hazırlayabilir. Bu hastalığın görüldüğü kişilerde hastalığı tetikleyen en büyük faktörün stres olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, kalp ve obezite sedef hastalığının oluşma ihtimalini artıran diğer nedenlerdendir.

sedef hastalığı belirtileri

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Deride görülen tabakalar ve dökülmeler,
  • Tırnaklarda oluşan ufak çukurlar, sarı ve kahverengi renk değişimi, tırnağın kalınlaşması
  • Diz, dirsek ve kollarda görülen kırmızı renkli leke görünümündeki deri kabarcıkları,
  • Deride oluşan kırmızı lekelerin etrafındaki kuruluklar ve çatlamalar,
  • Uzun süreli eklem ve kas ağrısı,
  • Eklem ağrılarından kaynaklı görülen hareketsizlik sedef hastalığı belirtisi arasında yer almaktadır.

sedef hastalığı tedavisi

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığı tedavisi mümkün olmayan fakat çeşitli ilaçlarla etkileri azaltılabilen bir rahatsızlıktır. Kendiliğinden geçtiği çok nadir görülmüştür. Bu rahatsızlık bir ömür boyu devam eder. Erken tanı yapıldığında etkileri en aza indirilir. Lezyon adı verilen kırmızı lekeler deride %10’luk bir oranda görülüyorsa; bu durumda sistematik tedavi veya fototerapi ihtiyacı duyulur. Belirtiler görüldüğünde ve sedef hastalığından şüphelendiğiniz durumda sedef hastalığı doktoru olan dermatoloji ve iç hastalıkları doktorlarına gitmelisiniz.

Kremlerle de etkileri en aza indirilebilir. Fakat deride yayılma durumuna göre daha disiplinli ve uzman kontrolünde bir tedavi önerilir. Aksi halde hastalığın boyutu daha da ilerler. Doktor, sedef hastalığı görülen kişiye A vitamini takviyesinde bulunur. Kullanılan kremler deriyi nemlendirmesi amacıyla kullanılır.

Son yıllarda sedef hastalığı ışın tedavisi ile giderilmeye başlanmıştır. Hastalığı tam olarak bitirmese de deride görülen şikayetler bu tedavi türü ile daha aza inmiştir. Bu tedaviler özel dermatoloji kliniklerinde yapılır. Tedavi sürecinde “Puva” adı verilen ultraviyole ışınlarını yayan bir odada hasta bir süre kalır. Bu tedavinin uygulandığı dönemler kış aylarıdır.

sedef hastalığı bulaşıcı mı

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mı?

Sedef hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğuna dair doğru bilinen yanlışlar vardır. Bu duruma bu başlık altında açıklık getirmek isteriz. Sedef hastalığı temas veya hava yoluyla bulaşan hastalıklardan değildir. Bağışıklık sisteminin verdiği bir tepki olduğu için; bir grip veya soğuk algınlığı gibi başka bir kişiye geçmez. Fakat ailede sedef hastalığı görülen bir kişi varsa, bu genetik olarak diğer aile üyelerinde de görülebileceğini ifade eder.

sedef hastalığı nasıl geçer

Sedef Hastalığı Bitkisel Çözüm Yöntemleri

Kronik cilt hastalıklarından olan sedef hastalığı evde tedavi edildiğinde kesin olarak hastalığı ortadan kaldırmaz. Fakat sizi rahatsız eden belirtileri en aza indirerek, daha sağlıklı ve rahat günler sunar. “Sedef hastalığı lekeleri nasıl geçer?” sorunuzu bu başlık altında cevaplayarak sizlere yardımcı olacağız. Aynı zamanda sedef hastalığı şifalı bitkiler önerileri ile kaşıntı ve dökülme problemlerinizi de olabildiğince en az seviyeye getireceğiz.

İşte sedef hastalığına çözüm olacak doğal öneriler:

  • İbrahim Saraçoğlu sedef hastalarının eğer şeker hastalığı problemi yoksa; kurutulmuş siyah üzüm çekirdeği tüketmelerini önermektedir.
  • Sedef hastalığı perhizi yapmalısınız. Bu diyet sürecince sarımsak, turşu, karabiber, kırmızı biber, domates, portakal ve greyfurt suyundan uzak durmalısınız. Bu gıdalar deri hastalıklarının etkilerini daha da göstermektedir. Bu gıdaları tüketirseniz sedef hastalığınızı daha da ilerletmiş olursunuz.
  • 1 tatlı kaşığı lavanta yağını, bir su bardağı sıcak su içinde demleyerek akşam yemeklerinden sonra içtiğinizde, sedef hastalığının sonucunda oluşan kaşıntıların şiddetini azaltabilirsiniz.
  • Çörek otunu hastalığınız sürecinde bir kase yoğurt ile tüketmelisiniz. Bu önerimiz, sedef hastalığının ilk dönemlerinde hastalığınızı ortadan kaldırabilir. İlerlemiş sedef rahatsızlığı için ise etkilerini en aza indirip daha iyi olmanızı sağlıyor.
  • Aloe vera bitkisini veya jelini kaşıntı hissettiğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz. Böylece kızarıklık ve dökülmeler yavaşlayacaktır.
  • Çay ağacı yağına alerjisi olmayanlar için çay ağacı yağı önerilmektedir. Rahatsız olunan bölgeye günde bir defa bir pamuk yardımı ile masaj yapabilirsiniz.
  • Sürekli nemli ortamlarda bulunmalısınız. Cildinizin nem dengesini korumalısınız.
  • Ilık su ile duş almaya özen gösterin. Sıcak su cildinizi daha da yoracaktır.
  • Yemeklerinizde zerdeçal kullanabilirsiniz. Zerdeçal antiseptik özelliği ile vücudunuzda oluşan iltihapları yok edecektir.
  • Cildinizde kuruma ve kızarıklık hissettiğinizde doğal zeytinyağı ile masaj yapabilirsiniz. Özellikle de uyku öncesinde yapılan masaj, daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.

Egzama Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Mantarı Nedir? Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bitkisel Şurup Tarifi

Bitkisel Şurup

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
İshal Çözüm Tarifi

İshal Çözüm

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Antibiyotik (Videolu) Tarifi

Bitkisel Antibiyotik (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kış İksiri (Hastalıklara Son) Tarifi

Kış İksiri (Hastalıklara Son)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Tatlı Krizine Çözüm Tarifi

Tatlı Krizine Çözüm

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bebeklere Hastalık Savar Sebze Çorbası Tarifi

Bebeklere Hastalık Savar Sebze Çorbası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tatlı Krizine Pratik Çözüm Tarifi

Tatlı Krizine Pratik Çözüm

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Tarifler Geri
Videolar Geri