Sedimantasyon Nedir? Yüksekliği, Normal Değerleri, Evde Tedavisi

Sedimantasyon Nedir? Yüksekliği, Normal Değerleri, Evde Tedavisi Tarifi

İnsan Vücuduna Mercek Tutuyoruz!

Sedimantasyon Hakkında Her Şey

Sağlık ihmale gelmeyen en büyük hazinedir. En ufak bir rahatsızlık, ihmal edildiğinde peşinden büyük hastalıkları getirebilir. Vücudun dengesini korumak ve ideal kan değerlerine sahip olmak için ufak bir işlem ile kan testi yaptırılır. Yapılan kan testleri sonucunda vücudunuzda hangi madde az veya çok belirlenir. Sonuca göre de gerekli tedaviler yapılır.

Bu yazımız ile sizlere sedimantasyon hakkında bilgi vereceğiz. Kan testi yaptırmaya gittiğinizde karşınıza çıktığı anda, yazımızı okumanın verdiği bir bilgi ile daha bilinçli hareket edebilirsiniz. Sedimantasyon nedir? Testi nasıl yapılır? Yüksekliğinde neler meydana gelir? gibi sıkça karşılaştığımız sorulara yanıt arayalım.

sedimantasyon nedir

Sedimantasyon Nedir?

Damarlarda kırmızı kan hücreleri bulunur. Sedimantasyon da kırmızı kan hücrelerini ölçmek için yapılan bir tür kan testidir. Vücutta iltihap, bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının tespiti için ve kanser gibi ciddi durumların tespiti için kullanılan bir değerdir.

Kelime anlamı olarak incelendiğinde “sedimantasyon” çökme ve tortulaşma gibi anlamları ifade eder. Kırmızı kan hücrelerinin çökmesini gözlemlemek için de yapılan teste de sedimantasyon testi adı verilir.

Sedimantasyon değeri yüksek çıktığında sağlık için tehlike arz eder. Yüksekliğini ise kişide görülen eklem ve baş ağrısı haber verir. Ağrılarla beraber eklemlerde görülen şişlik, halsizlik, kaşıntı, ateş ve vücut iltihabı da bu rahatsızlığı belli eder.

sedimantasyon yüksekliği

Sedimantasyon Normal Değeri Nedir?

Yaşa ve cinsiyete bağlı sedimantasyon değeri değişkenlik göstermektedir. Test sonucunda olması gereken normal değerler ise şu şekilde bulunmalıdır:

  • Yenidoğan bebeklerde: 0-2 mm saatte
  • 50 yaş altı erkeklerde: saatte 15 mm altı,
  • 50 yaş üstü erkeklerde: saatte 20 mm altı,
  • 50 yaş altı kadınlarda: saatte 20 mm altı,
  • 50 yaş üstü kadınlarda: saatte 30 mm altı normal kabul edilir.
  • Gebelikte ise sedimantasyon hızı: 4- 57 mm normaldir.

sedimantasyon ne demek

Sedimantasyon Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Sedimantasyon değerini yükselten bazı çevresel ve biyolojik durumlar vardır. Bu faktörler incelendiğinde listedeki sonuçlar karşınıza çıkar:

  • Anemi yani kansızlık hastalığı yaşıyorsanız,
  • Böbreklerle ilgili bir şikayetiniz varsa ve böbrek hastalığı tanısı yapıldıysa,
  • Gebelik şüphesi veya gebelik dönemi içindeyseniz,
  • Tiroit hastalığı teşhisi yapıldıysa,
  • Lenfoma ve multipl myeloma gibi hastalıkları geçiriyorsanız,
  • Enfeksiyon hastalığı görülüyorsa,
  • Kemiklerinizde bir enfeksiyon oluştuysa,
  • Brusella veya tüberküloz gibi rahatsızlık şikayetiniz varsa,
  • Kalp kapağında enfeksiyon riski varsa sedimantasyon değeriniz yüksek çıkabilir.
  • Lösemi, ağır metal zehirlenmeleri ve travmalar da sedimantasyon değerini yükseltir.

sedimantasyon normal değerleri

Sedimantasyon Yüksekliği Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Düşürülür?

Sedimantasyon yüksekliği tedavisini öncelikle doktor yardımı ile seçmelisiniz. Gitmeniz gereken doktor dahiliye uzmanı olacaktır. Gerekli testler yapıldığında doktorunuz ile yola çıkabilirsiniz. Test sonucuna göre kimi hastalarda kortizon tedavisine başlanır. Sedimantasyon değeri yüksek çıkan kişiler şu önerilere kulak vererek, sedimantasyon değerini ideal dengeye getirebilir:

  • Düzenli spor yapın. Sürekli kan akışı olan bedenlerde sedimantasyon değeri de olması gereken seviyede olacaktır. Spor hem kan değerlerinizi hem de bedeninizi en sağlıklı konuma getirecektir.
  • Bol sıvı tüketin. Sıvı tüketimi zararlı ve asitli içecekler olmayacaktır haliyle. Taze meyve suyu veya süt ürünleri tüketebilirsiniz. Vücudunuz susuz kaldığında kan değerlerinizde de problem meydana gelecektir.
  • Vücudunuzda iltihaplanma olduğunda sedimantasyon değeri yükselecektir. Bu nedenle iltihap giderici besinler tüketmelisiniz. Limon, sarımsak, soğan, zerdeçal, zencefil ve baharatlar sağlıklı bir seçim olabilir.
  • Uyku düzenini belirleyin. Eğer uykusuz kalırsanız vücudunuzda iltihap riski yüksek olacaktır. Bu durumun sonucunda da sedimantasyon değeri yükselmektedir.
  • Omega 3 ve Omega 6 ağırlıklı beslenerek, kanınızdaki yüksek miktardaki sedimantasyonu ideal dengede tutabilirsiniz.

sedimantasyon değeri 40

Sedimantasyon Yüksekliği Zararları Nelerdir?

Sedimantasyon değerlerinde görülen yükselme, bir hastalığın habercisi olabilir. Bu hastalıklar kimi zaman ciddi kimi zaman ise hafif şiddetli durumlar olabilir. Sedimantasyon yüksekliği bazı hastalarda kalp hastalıklarını tetikler. Kalp ameliyatından sonra değerlerde bir yükseklik söz konusu olabilir.

Eklemlerde oluşan iltihaplanmalardan dolayı, eklem hastalıklarına da davet çıkarabilir. Aynı şekilde enfeksiyon hastalıkları da sedimantasyon sonucunu değiştirecektir. Eğer yapılan testler sonucunda sedimantasyon değeri yüksek çıkarsa; vücudunuzun herhangi bir noktasında enfeksiyon başlamış olabilir. İhmal etmeye gelmez. Kimi durumlarda sedimantasyon kanser hastalığının habercisi olabilir. Bu nedenle uzmanlar dönem dönem kan testi yaptırmanızı tavsiye ediyor.

Eğer test sonucunda sedimantasyon değeri 40 olarak tespit edilmişse; bu durumun kanda bir miktar iltihap olduğunu ifade etmektedir. Gerekli kontroller için dahiliye doktoruna danışmanızı tavsiye ederiz.

sedimantasyon testi

Sedimantasyon Testi Nasıl Yapılır?

Sedimantasyon testi, diğer testleri gibi bir testtir. Sadece incelendiği cihaz farklıdır. Vücudunda iltihaplanma ve iltihap şüphesi olan kişilere yapılır. Bu sedimantasyon kan testi, laboratuvar ortamında ESR olarak kayıtlara geçer. Vücutta bulunan enfeksiyonu tespit etmek için yapılmaktadır.

Öncelikle hastanın kolundan iğne ile kan alınır. İğnenin arkasında bir tüp bulunur ve bu sedimantasyon tüpü içerisinde, test için alınacak kan saklanır. ESR değerini ölçen sedimantasyon cihazı alınan kanı inceler. Bu testi yalnızca alanında uzman kişiler laboratuvar ortamında yapabilir. Test sonucu ilgili doktora ulaştırılır ve değerlendirmeye alınır.

Sedimantasyon 1 saat süren bir testtir. Hastadan alınan kandaki sedim oranı 1 saat içinde ne kadar derecede çökmüştür diye inceleme yapılır. Bu testin sonucu için günlerce beklemenize gerek yoktur. Kan verdikten sonra yaklaşık 60 dakika içinde sonuçlar çıkmış olacaktır.

sedimantasyon yüksekliği tedavisi

Sedimantasyon Yüksekliği Bitkisel Tedavisi

Sedimantasyon testi sonucunda değeriniz yüksek çıkmış ise; sedimantasyon diyeti uygulamanız gerekebilir. Bu diyette antioksidan besinler ve iltihap gideren besinler yer alıyor. Diyetin herhangi bir listesi yok. Sadece gün içindeki beslenmenize ilave edeceğiniz besinleri önerebiliriz. Bu besinler ise:

  • İncir, fındık, biberiye, soya ürünleri, sarımsak, mantar, zerdeçal, havuç, üzüm, lahana, domates olacaktır. Bu besinler vücudunuzda yer alan iltihapları yok edecek ve eski sağlığınızı size kazandıracaktır.
  • Zencefil ve zerdeçal iltihap gideren iki mucize bitkidir. Zencefil ile vücudunuzda iltihap kaynaklı ağrıları yok edebilirsiniz. Zerdeçal ise antioksidan etkisi ile vücudunuza yayılmak isteyen enfeksiyonu durduracaktır.
  • Yemeklerinize ekleyeceğiniz kekik ise serbest radikaller ile savaşacaktır. Böylece iltihap riski ortadan kalkar.
  • İbrahim Saraçoğlu tedavisi ile sedimantasyon değerini normal değere getirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken kurutulmuş kiraz sapı, ısırgan, ebegümeci, karabaş otunu kaynatıp içmek olacak. Bu bitkiler kandaki iltihabı yok edici özelliğe sahiptir.
  • Kiraz sapı ile ısırgan otundan bir miktar alın ve cezveye ilave edin. Kaynadıktan sonra altını kapatın ve ılımaya bırakın. Süzme işleminden geçirdikten sonra günde 2 defa için. Bu iki bitki aynı fincanda buluştuğunda kanda oluşan iltihaplanmayı yok edecektir.
  • Bitki çaylarını denemek isteyenler öncelikle doktorundan onay almalıdır. Kronik şekilde ilaç kullanan kişilerin mutlaka doktor onayı ile bitki çayı içmeleri önerilir.

Hemoglobin Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü, Değeri Kaç Olmalı?

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedir? Belirtileri, Taşıyıcısı ve Tedavisi

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Nedenleri, Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Dondurma Kurabiye (Denemeye Değer) Tarifi

Dondurma Kurabiye (Denemeye Değer)

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Börekçi Böreğine Eş Değer Tarifi

Börekçi Böreğine Eş Değer

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Haşhaşlı Kalburabastı (Denemeye Değer) Tarifi

Haşhaşlı Kalburabastı (Denemeye Değer)

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Un Helvası (Normal Helvadan Daha Hafif) Tarifi

Un Helvası (Normal Helvadan Daha Hafif)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sütlaç (Namı Değer Sütlü) Tarifi

Sütlaç (Namı Değer Sütlü)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Yaprak Sarması (Denemeye Değer) Tarifi

Yaprak Sarması (Denemeye Değer)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri