Semizotu Faydaları Nelerdir? Şifalı Semizotu Yemekleri

Semizotu Faydaları Nelerdir? Şifalı Semizotu Yemekleri Tarifi

Minik Yeşil Yapraklarda Gizli Vitamin Deryası Nam-ı Diğer Pirpirim

Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının kazandırılması için iyi bir başlangıç olan semizotu bitkisi önemli bir yeşil yapraklı türüdür. Genellikle pürüzsüz, yeşilimsi, uzayan gövde yapısı ile semizotu, antitümoral, antiülser, antimikrobiyal ve antiaging etkilere sahiptir. İçinde mineral ve vitamine dair her şeyin bulunduğu semizotu, tüm dünyanın severek tükettiği “süper besin” grubundadır.

Çeşitli özellikleri ve etkileri ile bu basit yeşil otun faydaları saymakla bitmez. Sağlıklı beslenmenin önemli bir adımını oluşturan sebzeleri iyi tanımak mühimdir. Özellikle A, E ve C vitaminleri açısından vücuda kaynak oluşturan semizotunun 43 gramında günlük ihtiyacın sadece beşte biri temin edildiği göz önüne alınırsa oldukça fazla tüketilmesi gerektiği görülür.

Semizotu

Semizotu Nedir?

Ilıman iklimlerde yaygın olarak yetişen semizotu, esasen Asya kökenlidir. Avrupa’dan Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.

Çin tıbbında sıkça adı geçen semizotunun faydaları saymakla bitmez. Semizotu çeşitleri açısından sarı semizotu ve kırmızı semizotu olarak ikiye ayrılır. Özellikle Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olup vitamin A, vitamin C, vitamin B, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir muhteva etmesi ile diğer yeşil yapraklı bitkilerden ayrılır.

semizotu faydaları

Semizotu Nasıl Yetiştirilir?

Yetiştirmesi toprak açısından zahmet gerektiren semizotu, genellikle bahçe ile uğraşanların bu bitkiyi büyütmeleri konusunda kararsız kalmasına neden olur. Semizotu tohumu arsız özellikleri ile dikildiği alanda yayılmacı ve istilacı özellikler gösterir. Hatta bu nedenle de Amerika’da semizotu fidesi zararlı olan bitki sınıfında yer alır.

Semizotu dikilen alanda yayılması dışında etrafında başka ot cinslerinin yayılmasına karşı çıkılır. Hemen her yerde yetiştirilmeye müsait olan semizotu, sulu gövdesi ile pek çok besin değerini içerir.

Tarladan zamanında toplanmayan semizotları çiçek olur ve semizotu çiçeği olması toplayan kişi açısından daha zor ve karmaşık bir tablo yaratır. Semizotu tohumlarının yeşerebilmesi için verimli bir toprağa ve güneş ışınlarına ihtiyaç duyar.

Semizotu Kaç Kalori? Besin Değeri Nedir?

Semizotu içinde bulunan antioksidanlar, hücre içerisinde oksidasyonu engelleyerek, pek çok hastalığa karşı vücudu dirençli hale getirir. Taze bir semizotu A, B1, B2, B6, C, E, gibi vitaminler ve K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu ve Mn gibi mineraller ile zengin olmasının yanında balıktan dahi kısmen zor alınabilen özellikle Omega-3 yağ asitlerini muhteva eder. Her 100 gramda 20 kalori bulunan semizotu, %0,5 oranında yağ ve %2 oranında da tuz taşır.

Kolesterol, doymuş yağ veya şeker içermez.

Besin değeri açısından oldukça zengin olan 100 gram semizotu içerisinde günlük ihtiyacın %3’ü kadar protein, %26’sı kadar A vitamini, %35’i kadar C vitamini, %4’ü kadar B6, %7’si kadar kalsiyum, %17’si kadar magnezyum, %14’ü kadar potasyum ve %11’i kadar da demir bulunur. Günlük diyette olması gereken bütün değerleri içeren semizotunun çocuk yaştan itibaren tüketilmesi önerilir.

Semizotu Faydaları Nelerdir?

  • Küçük bir bitkiden beklenen etkilerden çok daha fazlasını sağlayan semizotu, zayıflamak isteyenler tarafından özellikle kullanılır.
  • Semizotu, kalp damar hastalıkları tedavisinde, çocukların büyüme ve gelişmesinde, mide sorunlarında, bazı kanserleri tedavi etmede, cildi korumada ve bağışıklık sistemini güçlendirmede olumlu etkiler sağlar.
  • Taze yeşil yaprakları şifalı bitkilerle iyileşme dönemlerinden bugüne dek uyarıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır.
  • Kanı temizlerken idrar söktüren, sinir sistemi rahatsızlıklarına iyi gelen, böbrekleri temizleyen ve şeker hastalarının öğünlerinde kullanılabilecek en şekersiz ve vitaminli besinlerden biri olan semizotunun olumlu etkileri kişiyi tedavi edici özellikler gösterir.
  • Semizotunu tanıdıktan sonra semizotu şekere iyi gelir mi diye düşünmenize gerek kalmaz. Çünkü bitki etkilerini en yakın sürede gösterir. Pek çok yemeğin yanında kullanabileceğiniz semizotu mezesi yapımı oldukça basittir ve şeker hastalarına iyi gelir. Annelerin merakla beklediği semizotu süt yapar mı sorusunun yanıtı elbette yapacağı yönündedir.

Semizotu Diyeti: Semizotu Zayıflatır Mı?

Semizotu oldukça düşük kaloride yüksek besin değerleri sağladığı için diyet menülerinde uygun olarak kullanılır ise zayıflatabilir. Özellikle semizotu salatası çeşitleri kilo vermek isteyenler için en lezzetli diyet yemeklerindendir. Özellikle ödem attırıcı olması metabolizmayı hızlandırması için gereken en önemli özelliğidir.

Semizotu ile zayıflama düşünen herkes aç hissettiği zaman ne kadar isterse yiyebilir. Yağ yakıcı etkileri ile semizotu detoksu uygulayarak kendinizi yenileyebilirsiniz. Semizotu diyeti için özellikle çiğ ve yağsız olarak tüketilmesi önerilen yeşil yapraklı ot diyet ile birlikte gelen kabızlık sorunlarını da ortadan kaldırır.

Gereken tüm minerali sağlayan semizotu protein içermekten ziyade bir çocuğun kemik gelişimi için de faydalıdır. Zayıflamak isteyen herkese önerilen semizotu kürü, oldukça zararsız, masum ve pratik bir yöntemdir.

Semizotu Zararları Nelerdir?

Doğada bulunan en zararsız sebzelerden biri olan semizotunun kişiye herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Elbette en zararsız şekilde otu tüketmek için renginin hala yeşil olduğundan ve canlı göründüğünden emin olunuz.

Eğer semizotu nasıl tüketilmeli diye düşünüyorsanız en kolay tariflerden olan semizotu salatası ve yoğurtlu semizotu yaparak semizotunun faydalarına odaklanabilirsiniz. Zira ne kadar tüketirseniz tüketin semizotu gaz yapar mı sorusunu düşünmenize gerek kalmaz. Gaz yapmaktan ziyade mide ile ilgili tüm sıkıntılara çare olan bitki, hem doyurucu hem de zararsız bir diyet sebzesidir.

Hamilelikte aşırıya kaçmadan tüketmenizde fayda var. Farklı bir besin zincirine sahip olan semizotu tiroid hastalığının etkilerini arttıracağından dikkatli yenmesi gerekir.

Tarif: Derin Dondurucuda Semizotu Saklama

Semizotu Nasıl Saklanır?

İnce yapılı ve narin bir bitki çeşidi olan semizotu, tıpkı diğer yeşillikler gibi el ile parçalanır, aksi halde vitamin değerleri kaybolabilir. Parçalara ayrılan semizotunu, bir an evvel, C vitaminini kaybetmeden tüketmeniz gerekir.

Yemek olarak tüketilecek ise doğal rengini bozmamak adına en kısa sürede pişmesi sağlanabilir. Taze ve çokken saklamak istediğiniz bitkiyi semizotu turşusu olarak da tüketebilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise buzluğa koymaktır. Semizotları iyice yıkanıp sıcak suya atılır. Biraz haşlandıktan sonra hemen soğuk suda soğutulur. Birer pişirimlik olarak buzdolabı poşetlerine yerleştireceğiniz semizotlarını buzluğa atarak ilerleyen bir tarihte semizotu yemeği yapmak için -dokuz ay boyunca- tüketebilirsiniz. Yazın gelmesi ile semizotu mevsimi de açılır.

Mevsiminde yemek daha çok vitamin ve mineral almanızı sağlayacak olsa da kışa kadar saklayarak semizotu çorbası, semizotu kavurması veya semizotu böreği yaparak tüketebilirsiniz.

semizotu nedir

Farklı Seçenekleriyle Şifalı Semizotu Tarifleri

Küçük ve uygun fiyatlı bir bitki olan semizotu sayesinde kolayca değişik yemekler yapılabilir. Herkesin kendine göre bir semizotu tarifi vardır. Ülkemizde genellikle semizotu çorbası, semizotu kavurması, semizotu böreği beğenilerek tüketilir.

1) Vitamin Deposu Semizotu Yemeği

Hem kendinize hem de ailenize sağlıklı bir yemek yapmak istiyorsanız semizotu oldukça idealdir. İçerisinde barındırdığı vitaminleri suyuna da bıraktığı için yemeğin suyu bebeklere de faydalı olabilir.Semizotu Yemeği

Tarif: Semizotu Yemeği

2) Sofraların Gözdesi Semizotu Salatası

Mevsiminde hemen her gün gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz semizotu salatası, sofralardaki yerini koruyarak değerini yeni yeni ortaya koyar. Semizotu Salatası

Tarif: Semizotu Salatası

3) Farklı ve Lezzetli Mercimekli Semizotu Borani

Çeşitli tariflere nazaran değişik bir tarif ile mercimek ile semizotunu birleştirebilir ve lezzeti yaşayabilirsiniz. Mercimekli Semizotu Borani

Tarif: Mercimekli Semizotu Borani

4) Semizotu Salatası ve Sarımsak Uyumu

Sarımsağın en fazla yakıştığı yoğurtla harika bir uyum yakalayan semizotu salatası, sarımsağın da gücü ile daha etkili özellikler gösterir. Semizotu Salatası

Tarif: Semizotu Salatası

5) Harareti Alan Semizotu Mezesi

Yazın sıcağına en güzel çözüm olan semizotu mezesi, nane ve salatalık özleri ile birleşerek ferahlatıcı lezzetler niyetine kullanılabilir. Semizotu Mezesi

Tarif: Semizotu Mezesi

6) Köftelerin Şahı Bulgur Köfteli Yoğurtlu Semizotu

Özel günlerde donatılan sofralara oldukça yakışan bulgur köfteli semizotu salatası ile köftelerin en güzel sunum ve lezzetine kavuşabilirsiniz. Bulgur Köfteli Yoğurtlu Semizotu

Tarif: Bulgur Köfteli Yoğurtlu Semizotu

7) Doyurucu ve Hafif Patatesli Semizotu Salatası

Semizotu sevmeyen fakat patatese bayılan çocuklar için güzel bir adım olabilecek patatesli semizotu salatası iştah açıcı olarak tercih edilebilir. Patatesli Semizotu Salatası

Tarif: Patatesli Semizotu Salatası

8) Bebekler İçin Semizotu Çorbası

Lezzeti ve vitamininden sual olunmayacak semizotu çorbası, bebeklerin ek gıdaya geçişlerindeki süreçte iyi bir alternatif oluşturur. Semizotu Çorbası

Tarif: Semizotu Çorbası

9) Yoğurtlu Muhteşem Salatalıklı Semizotu Salatası

Oldukça kolay ve hafif bir tat olan semizotu salatası ile yoğurt uyumunu hissedebilirsiniz. Salatalıklı Semizotu Salatası

Tarif: Salatalıklı Semizotu Salatası

10) Diyet Köfteli Semizotu Salatası

Düşük kalori ve yüksek besin değerini birleştiren köfteli semizotu salatası ile harika bir tarife kavuşabilirsiniz. Köfteli Semizotu Salatası

Tarif: Köfteli Semizotu Salatası

11) Nohutlu Semizotu Salatası ile Lezzet Topları

Nohut yemeği sevmeyenler için oldukça faydalı bir yemek olan nohutlu semizotu yemeğini kurtarıcı olarak görebilirsiniz. Nohutlu Semizotu Salatası

Tarif: Nohutlu Semizotu Salatası

12) Tadı Enfes Tavuklu Cevizli Semizotu Salatası

Tavukla bütünleşen yeşil yaprakların büyülü notasını hissedeceğiniz cevizli semizotu salatasından muhteşem bir tat alabilirsiniz. Tavuklu Cevizli Semizotu Salatası

Tarif: Tavuklu Cevizli Semizotu Salatası

Semizotu tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Semizotu Yemeği Tarifi

Semizotu Yemeği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Semizotu Yemeği Tarifi

Semizotu Yemeği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Semizotu Yemeği Tarifi

Semizotu Yemeği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Semizotu Yemeği Tarifi

Semizotu Yemeği

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Semizotu Yemeği Tarifi

Semizotu Yemeği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Semizotu Yemeği Tarifi

Semizotu Yemeği

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Semizotu Yemeği Tarifi

Semizotu Yemeği

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Semizotu Yemeği Tarifi

Semizotu Yemeği

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Semizotu Yemeği Tarifi

Semizotu Yemeği

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir?

Nar: Antioksidan Zengini Süper Meyve! Nar, Punica granatum adı verilen bir ağaç türünün meyvesidir ve…

Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir?

Muz: Potasyum ve Lif Zengini Mucize Meyve! Dünyada buğday, pirinç ve mısırdan sonra en çok…

Kuşburnu Çayı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Kuşburnu Çayı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Kuşburnu Çayı: C Vitamini Kaynağı Doğallık! Kuşburnu güzel kokusu ve rengiyle tanınan bir bitkidir. Gülgiller…

Tarifler Geri
Videolar Geri