Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce Nasıl Geçer? Tarifi

İstenmeyen Davetsiz Misafirler: Sivilceler

Çoğunlukla gençlik çağında tanıştığınız sivilceler hayatınızı olumsuz etkileyerek sivilce kremi, sivilce hapları, sivilce jelleri gibi sivilce ürünleri ile dolu mutsuz bir ergenlik geçirmenize sebep olur. Sadece ergenlik çağında değil ilerleyen yaşlarda da görülebilen sivilcelerin oluşumunda birçok faktör etkili oluyor. Tüm bu faktörler hakkında bilgi sahibi olarak sivilceleri önemli ölçüde azaltmanız ve yeni oluşumların önüne geçmeniz için ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazıda sizler için hazırladık.

Bazen önemli bir buluşmanın gerçekleşeceği gün bazen de kusursuz olmak istediğiniz özel bir günün sabahında bir anda yüzünüzde beliren davetsiz kırmızı misafirlere engel olamazsınız. O an için sivilce ilaçları da sivilceleri bir anda yok etmez.

Birçok nedenden çıkabilen sivilce çoğu zaman psikolojik olarak bütün bir günün kötü geçmesine neden olur. Bazen fondötenle bile kapatamadığınız sivilce kızarıklığı ve sivilce şişmesi ile baş edebilmek için sivilceyi tanımak, nedenlerini bilmek ve önüne geçmek için sivilce engelleme yöntemleri hakkında fikir sahibi olmak gerekir. Böylece sivilce daha oluşmadan önüne geçerek çıkmasını engelleyebilir ve daha sağlıklı görünen bir cilde sahip olursunuz.

Sivilce Nedir?

Sivilce belirtileri genellikle ergenlik çağında görülmekle birlikte her yaştan insanda çıkabilen küçük kırmızı kızarıklıklardır. Bazen kist şeklinde iltihaplı bazen beyaz noktalar şeklinde görülür. İltihaplı olanlar acı veren ve geçmesi daha uzun süren sivilcelerdir.

Sivilce bölgeleri çoğunlukla yüz bölgesi olmakla birlikte kimi zaman da göğüs, boyun, omuz, sırt gibi vücudun farklı bölgelerinde sivilce görülür. Fiziksel görüntüdeki rahatsızlık verici bu küçük sivilce şişliği, kızarıklıklar ve sivilce lekeleri psikolojik olarak verdiği rahatsızlık dışında sağlığı tehdit edici değillerdir.

Sivilce Nedenleri Nelerdir?

Sivilcelerin oluşumu tek bir nedene bağlı değildir. Sivilce haritası ile vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan sivilce nedenleri kolaylıkla öğrenilir. Birçok faktör sivilcelenme sorununa neden olabilir. Deri altında p.acnes bakterisi vardır ve bu bakteri çoğalırsa sivilce hastalığı ve beraberinde sivilce evreleri oluşmaya başlar. Sivilce oluşumu kalıtsal da olabilir. Anne ya da babada sıklıkla sivilce görülüyorsa çocukta da sivilce görülme olasılığı yüksek olur.

Sivilce çıkarıcı bir diğer faktör hormanlar olabilir. Hormonlarda ortaya çıkan bir bozukluk sivilcelenmeye neden olur. Erkeklerde ve kadınlarda Androjen hormonları arttığında ya da cilt bu hormonlara karşı hassas hale geldiğinde sivilceler oluşur.

Regl döneminde hormonlardaki değişimler sivilceleri artırır. Terlemek, aşırı stres ve kaygı da sivilcelerin oluşumunu kolaylaştırır. Özellikle sınav dönemlerinde öğrencilerde stres ve kaygıya bağlı sivilce problemleri kendini gösterir.

Sivilce karaciğer yağlanması nedeniyle de oluşur. Karaciğerde biriken zararlı yağlar sivilce halinde cilde yansır. Sivilce oluşumunda içten gelen bu nedenler yanında sivilceleri kapatmak için kullandığımız sivilce kapatıcı yağ bazlı kozmetik ürünler de cilt gözeneklerini tıkayarak sivilcelerin daha da artmasında etkili olur. Sivilce cilt bakımı yapılmadığında bakterilerden kaynaklı da olabilir. Sivilce peelingi ile yüz sıklıkla temizlenmelidir.

Sivilce Çeşitleri Nelerdir?

Sivilceler iltihaplı ve iltihapsız olarak iki çeşittir. İltihaplı sivilceler acıya ve ağrıya neden olan iri sivilcelerdir. İltihaplı sivilcelerin de kendi içinde 3 farklı çeşidi vardır. Nodül sivilceler derin kırmızı şişliklerdir. Papül sivilceler kabarık ve kırmızı sivilcelerdir. Püstül sivilceler ise kabarık ve içi iltihaplı olan sivilcelerdir. Bir de iltihapsız sivilce türleri vardır.

Bunlar, kapalı komedon denilen beyaz yağ bezesi şeklindeki sivilceler, açık komedon denilen siyah nokta şeklindeki sivilceler ve diğeri iltihapsız, kist halindeki sivilcelerdir. Bunların yanında güneş ışınlarının etkisiyle güneş sonrası çıkan sivilceler, spor sonrası besin takviyesi nedeniyle çıkan sivilceler, doğumdan hemen sonra görülen bebeklik sivilcesi, kozmetik ürünlerin kullanımından kaynaklanan kozmetik ürün sivilceleri de diğer sivilce çeşitleridir.

Sivilce Nasıl Oluşur?

Kıl köklerinin içinde bulunan yağ bezlerinin cilde açılan kanalları tıkandığında sivilce ve siyah nokta oluşur. Cildi koruyan sebum maddesi yağ bezlerinden salgılanır. Tıkalı olan kanal nedeniyle dışarı çıkamayan sebum birikerek sivilce oluşumuna neden olur. Biriken sebum nedeniyle cilt ölü hücreleri atamaz ve tıkanıklığa neden olur. Bu durum bakterilerin üreyerek çoğalmasına sebep olur ve iltihaplı küçük şişlikler şeklinde ciltte kendini gösterir.

Sivilce Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Sivilce oluşumunu en çok tetikleyen gıdalar kızartma, cips, soğan halkası, fındık, fıstık gibi aşırı yağlı gıdalardır.Yüksek miktardaki şeker de sivilce oluşumunu tetikler. Şeker bağışıklık sisteminin dengesini bozar ve vücut enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelir.

Baharatlı yiyecekler de kan akışını hızlandırarak sivilce oluşumuna neden olur. Her ne kadar pratik olsalar da hazır gıdalar, dondurulmuş gıdalar da sivilceler konusunda etkin rol oynar. Aşırı içilen meyve suları ve kimyasal tatlandırıcılar, portakal, greyfurt, soğan, sarımsak sivilceyi arttıran etken maddelerin yoğun olduğu gıdalardır. Yağlı süt ve süt ürünleri de sık tüketildiğinde sivilce yapar.

Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce evde nasıl geçer? Sivilce yok etme, sivilce geçirme yöntemleri nelerdir? Sivilce önleyici yiyecekler nelerdir? gibi sorular sivilce problemi yaşayan herkesin cevabını merak ettiği sorulardır.

Sivilce 1-2 değil de yoğun bir şekilde çıkıyorsa öncelikle bir doktora göstermekte fayda var. Sivilce dermatolog tarafından incelenmeli ve çıkma nedeni öğrenilmelidir. Çünkü sivilce kimi zaman başka bir hastalığın da habercisi olabilir.

Sivilce bitkisel yöntemlerle giderilebileceği gibi sivilce vakumu gibi sivilce aleti ile ya da sivilce hapı, sivilce merhemi, sivilce serumu, sivilce antibiyotikleri gibi sivilce giderici ilaçlarla da yok edilebilir. Sivilce aspirin ile su karıştırılarak kurutulabilir. Macun kıvamına getirilen aspirin sivilcelerin üzerine sürülerek bölgenin kuruması sağlanır. Genellikle aldığımız gıdaların tetiklediği sivilcelerin geçmesi için sağlıklı beslenmek ve sivilce yapan yiyeceklerden de uzak durmak gerekir.

Sivilcelerden kurtulmak için sivilce kurutucu kükürtlü sivilce sabunları etkili bir yöntemdir. Sivilce limon ile de kurutulabilir.Pamuk üzerine sıkılan birkaç damla limon ile yapılan pansuman etkili bir sivilce kurutma yöntemidir. Ucu çıkmayan sivilceleri geçirmek ise genellikle en zor ve sancılı olandır. Sivilce buz tedavisi sivilcelerin ucunu çıkararak iyileşmesini hızlandıran etkili bir sivilce giderici yöntemdir. Bu yöntem ile aynı zamanda sivilce gözenekleri küçülerek yeni oluşacak sivilcelerin önüne geçilir.

Gün içerisinde sık sık yüzü yıkamak sivilcelerin azalmasını sağlar. Düzenli kullanıldığında sivilce sirke ile tedavi edilebilir. Aktardan alacağınız sivilce için kil maskesi de sivilce tedavisi konusunda en bilindik ve en etkili maskedir. Tüm bunların dışında sivilce önleyen yiyecekler ile de etkili bir sivilce diyeti yaparak sivilcelerden kurtulmak mümkün.

Özellikle A vitamini içeren yiyecekler toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Çinko ve omaga 3 sivilce geçirme sürecinde önemli mineraller oldukları için balık mutlaka tüketilmelidir. Sivilce duası da manevi olarak uygulanan sivilce geçirme yöntemi olarak kabul edilebilir. Sivilce duası manevi bir rahatlık sağlayarak stresi alır ve sivilcelerin daha hızlı yok olmasını sağlar.

Sivilce İzleri Nasıl Giderilir?

Sivilceli yüz ve sonrasında oluşan sivilce lekeleri herkesin korkulu rüyasıdır. Sivilce patlatma sonucu oluşan sivilce çukurları tedavisi oldukça zor olan izlerdir. Sivilce için evde yapılabilecek yöntemlerden biri elma sirkesi yöntemidir. Elma sirkesi sivilceleri kuruturken aynı zamanda sivilce izleri de zamanla yok olur.

Salatalık da düzenli kullanımda sivilce çözümü için etkilidir. Sivilce uzmanları 1 adet rendelenmiş salatalık, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı limondan oluşan kürü 2 su bardağı temiz su ile karıştırarak hazırlanan toniğin sivilcelere çözüm konusunda etkili olduğu görüşündeler. 1 gece beklettiğiniz bu tonik ile düzenli olarak gün içinde sık sık yüzünüzü sildiğinizde sivilce izlerinde gözle görülür bir azalma olacaktır.

Koreli kadınlar tarafından sıklıkla kullanılan pirinç suyu içindeki nişasta ile ciltteki koyu lekeleri azaltan ve sivilce izlerine çözüm olarak uygulanan sivilce leke tedavisi yöntemdir. Sivilceler her ne kadar sönse de sivilce yerleri leke olarak kalmaya devam eder. Ne yapsam sivilce lekelerim geçmiyor diyenler için lazer tedavi yöntemi de bir seçenek olabilir. Sivilce lazer tedavisi fiyatları evde yapılan yöntemlere kıyasla biraz pahalı olsa da 3-5 seansta sivilce giderme vaadiyle tercih edilir bir seçenektir.

Sivilce Yok Etme Programı Nasıl Uygulanır?

Sivilcelerden kurtulmak düzenli uygulanan birtakım programlarla mümkündür. Sivilce kürü programlarını ve maskeleri uygulayarak çok daha kısa bir sürede etkili sonuçlar alınır. Bunlarda en etkilisi uzmanların önerdiği 20 gün boyunca her sabah aç karına içilecek maydanoz kürü karışımıdır. Bu karışım her sabah taze olarak 1 bardak yapılarak içilir. Yapılışı; yarım demet maydanoz ve 1 su bardağı su içinde yarım limon da sıkılarak blender ile içilecek kıvama getirilir ve sabah kahvaltıdan 1 saat önce içilir.

Bu kür karaciğeri toksinlerden ve zararlı yağlardan arındırarak sivilce oluşumunu azaltır, yeni sivilcelerin oluşmasını engeller. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen diğer farklı kürler de yine düzenli olarak kullanıldığında etkisini gösterir.

Sivilce Patlatılmalı mı?

Sivilcelere her ne kadar dokunmamaya çalışsanız da çoğu zaman dayanamaz yine kendinizi onu patlatmaya çalışırken bursunuz. Sivilce sıkma sivilcenin yara haline dönüşmesine ve daha da görünür olmasına neden olur. Yara olmuş sivilcenin geçmesi çok daha uzun sürer. Geçmeyen sivilce izleri de genellikle dayanamayıp patlattığınız sivilcelerin izleridir. Kendi kendine sönen sivilceler bir süre sonra iz bırakmadan yok olur. Sivilceye sivilce cımbızı gibi aletlerle dışarıdan elinizle müdahale ederseniz çoğunlukla iz kalır.

Aynı zamanda sivilce patlatma ile sivilcenin içinden çıkan bakteriler çevresine ve yüzün diğer noktalarına yayılarak sivilcesiz bölgelerin de sivilcelenmesine neden olur. Sıkarak patlatmak yerine sivilce maden suyu ile silinerek olgunlaşması hızlandırılabilir ve kendiliğinden patlaması sağlanabilir.

Eğer ucu olmayan, ağrı veren büyüklükte ise sivilce ameliyat yöntemiyle alınabilir. Sivilce hacamat ile de tedavi edilebilir. Vücuttaki pis kanı atmak olarak bilinen ve sağlık açısından daha bir çok faydası olduğu söylenen bu yöntemin de sivilce tedavisinde etkili olduğu söylenir.

Sivilce Çıkmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Sivilce oluşumunun önüne geçmek için stresten uzak durmak, hormonların dengesini bozacak yağlı gıdalar, bol acılı ve baharatlı gıdalar tüketmemek gerekir. Sivilceleri kapatmak için yağ bazlı aşırı yoğun fondötenler yerine sivilce yapmayan fondötenler kullanmak gerekir. Kozmetik ürünleri mümkün olduğunca azaltmakta fayda var. İçlerinde bulunan kimyasal maddeler de çoğu zaman sivilce oluşumunu tetikler.

Gün içinde yüzü bol bol yıkamak gerekir. Sivilce yerleri daima steril olmalıdır. Yüzde biriken yağlar gözenekleri tıkayarak sivilceye neden olur. Bu nedenle sabah kalktığınızda ve akşam yatmadan önce yüzü bol su ile iyice temizlemek gerekir. Kokusu sizi rahatsız etse de mümkünse sirkeli su ile yatmadan önce yüz silinmeli ve mikroplardan arındırılmalıdır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mantı Nasıl Yapılır?

Mantı Nasıl Yapılır?

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İşkembe Nasıl Temizlenir Tarifi

İşkembe Nasıl Temizlenir

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kete Nasıl Yapılır?

Kete Nasıl Yapılır?

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Güllaç Nasıl Yapılır?

Güllaç Nasıl Yapılır?

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Frappe Nasıl Yapılır?

Frappe Nasıl Yapılır?

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Muffin Nasıl Yapılır

Muffin Nasıl Yapılır

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Keşkül Nasıl Yapılır?

Keşkül Nasıl Yapılır?

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Tarifler Geri
Videolar Geri