Siyah Havyar Beluga Dünyanın En Pahalı Yiyeceği

Siyah Havyar Beluga Dünyanın En Pahalı Yiyeceği Tarifi

Havyar Camiasının Vip Üyesi Beluga

Sofralarımızda hemen hemen hiç yeri olmasa da adından sıklıkla söz ettiren havyar, ülkemizde de son yıllarda popüler olmayı başarmıştır. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise kadınların güzellik ve bakım için farklı yöntemlere başvurmasıdır.

Yani havyar başlı başına önemli bir besin maddesi olmanın yanı sıra aynı zamanda bir güzellik ürünüdür. Fakat fiyatı dudak uçuklatan cinsten olduğundan ancak havyar özütü ve havyar içeren ürünler ulaşılabilir olmaktadır.

siyah havyar nedir

Siyah Havyar Nedir? Hangi Balıktan Çıkar?

Havyar denince akla hemen kaygan, minik topçuklar ve lüks sofraların resmi göz önüne gelir. Aynı zamanda bu besin maddesi çoğu kişi tarafından da adı duyulunca yüz ekşimesine neden olur. Çünkü havyar aslında dişi balık yumurtasıdır ve gastronomi alanında havyar her çeşit balık yumurtası için kullanılan bir terimdir. Ancak her balığın yumurtası aynı kalitede değildir bu nedenle havyarın da farklı çeşitleri bulunur.

Havyar siyah başta olmak üzere gümüş rengi, gri ve kahverengi gibi farklı renk tonlarında yer alır. Bu çeşitlerin her biri farklı fiyatlandırmalar ile satışa sunulur. Havyar çeşitleri arasında en değerli ve en kaliteli olan ise ‘siyah havyar’ çeşitleridir.

Nadir bulunması ve özel bir yapıya sahip olması nedeni ile siyah havyar fiyatı son derece yüksektir. Her balık yumurtası siyah havyar kalitesinde olmadığı için özellikle Hazar Denizi’nden çıkan Mersin balığı yumurtası tercih edilir. Mersin balığından üretilen ve siyah havyar çeşitleri arasında en değerli olana ise ‘Beluga’ adı verilir.

siyah havyar faydaları

Siyah Havyar Faydaları Nelerdir?

Boyut ve lezzet bakımından ideal yapıda olması bu nedenle de diğer renklerine göre daha değerli olmasının yanı sıra siyah havyarı özel yapan etmenlerden biri de son derece faydalı bir besin maddesi olmasıdır.

Günümüzde kullanımı şifa olarak görülen doğal ürünlerden biridir. Yalnızca besin maddesi olarak değil aynı zamanda güzellik ürünü olarak da kullanılır. Ancak her madde gibi havyar tüketiminin de fazlası zararlı hale gelmesine neden olur.

Peki, bu meşhur siyah havyarın faydaları nelerdir?

  • Protein bakımından son derece zengindir.
  • Yalnızca bir yemek kaşığı havyar kişinin günlük B12 ihtiyacını karşılayabilir.
  • Temel yağ bakımından da oldukça zengin bir besin maddesidir. Vücut için gerekli olan Omega 3 ihtiyacını gidermeyi sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Ancak fazla tüketimi bağışıklık açısından ters etki yaratabilir.
  • İçeriğinde bol miktarda A ve E vitamini bulunur. Bu vitaminler cilde fayda sağlar.
  • İçeriğinde çinko minerali, selenyum ve demir yer alır. (Çinko maddesi sayesinde vücut antikor üretimi artar ve bağışıklık sistemi güçlenir, demir ve selenyum da bağışıklığı destekler.)
  • İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde hem iç organlara hem de cilde iyi gelir.
  • Vücuda enerji verdiği ve afrodizyak etki yarattığı söylenir.

siyah havyar nasıl yenir

Siyah Havyar Nasıl Yenir?

Önerilen havyar tüketimi taze olması yönündedir. Hem sağlık açısından hem de lezzet açısından taze havyar tüketmek daha doğru olur. Ancak tuz ile pastörize edilmiş havyar çeşitleri de yer alır. Pastörize edilmiş havyarın saklanması daha kolay olsa da besin değeri açısından kayıplara uğrama olasılığı da yüksektir. Bu nedenle havyarın taze olarak servis edildiğinden emin olmak gerekir. Aynı zamanda havyarın saklama süresi de uzun değildir yani kısa sürede tüketilmesi gereklidir. Kolay bozulan bir yapısı olduğu için de fazlasının buzlukta saklanması önerilir. En iyi, en lezzetli ve en taze havyarı tüketebilmek için en doğru zaman dilimi kış mevsimidir.

Havyarın doğalını ve kaliteli çeşidini tüketmek önemlidir. Bunun yanında havyarın nasıl tüketildiğine de dikkat edilmelidir. Eğer siz de siyah havyar tatmak istiyorsanız ilk tercih olarak kızarmış ekmek üzerine sürmeyi deneyebilirsiniz.

Havyar ile küçük kanepeler yaparak lezzetli atıştırmalık seçenekleri de oluşturabilir, sandviç hazırlarken sos olarak da kullanabilirsiniz. Havyar direkt olarak tüketilmesi genellikle lezzet açısından tercih edilmese de bu tüketim şeklinin de herhangi bir sakıncası yoktur.

Ancak havyar tüketimi yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Yapısı itibari ile yüksek oranda tuz ve kolesterol içeren havyarın tüketilmesinden önce -tansiyon gibi besine bağlı değişen hastalıklar için- bir doktora danışılması önerilir.

siyah havyar üretimi

Siyah Havyar Maskesi Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Güzellik için denenen en ilginç yöntemlerden biri de balık yumurtasının cilt için kullanılmasıdır. Havyar hem doğal hem de vitamin ve mineral bakımından zengin bir maddedir; bu nedenle de güzellik alanında çalışan bilim insanlarının gözünden kaçmamıştır.

Havyar özü içeren ürünlerin kullanımı ilk olarak Rusya’da başlamıştır. Rus kadınlarının güzel ve pürüzsüz ciltleri araştırılınca altında yatan nedenlerden birinin de havyar olduğu gözlenmiştir. Havyar içeren krem çeşitleri ve siyah havyar özlü maske çeşitleri hemen hemen tüm dünyada ses getirmeyi başarmıştır. Hassas ve problemli cilt tiplerine de iyi geldiği gözlenmiştir. En çok tercih edilen ürünlerinin arasında ise siyah havyar kremi ve havyar özü içeren maske çeşitleri bulunur.

Havyarın doğal içeriği sayesinde:

  • Cilt, ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri elde eder.
  • İçerdiği yağ oranı sayesinde cilde nem verir.
  • Cildin kurumasını önler.
  • Cilt yenilenmesini sağlar ve cildi onarır.
  • Daha parlak ve sağlıklı bir görünüm sağlar.
  • Cilt dokusunu onarır ve yaşlanmayı geciktirir.
  • Cildin pürüzsüz gözükmesini sağlar.

siyah havyar fiyatı

Siyah Havyarın Zararları Nelerdir?

Siyah havyar son derece yararlı bir besin maddesi olsa da her ürün gibi fazla ve bilinçsiz tüketimi insan sağlığına zararlı olabilir. Besin toleransı düşük olan kişiler, kolesterol hastası kişiler havyar tüketimi öncesinde doktora danışmalıdır.

Havyarın zararlı olmasına neden olabilecek bir diğer etmen ise kalitesiz, sahte veya son kullanma tarihi geçmiş havyar tüketmek olur. Bu durumlarla karşılaşıldığı zaman havyar zehirlenmesi meydana gelebilir. Özellikle havyar satın alırken markasına ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.

beluga havyarı

Siyah Havyarın Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Havyarın bu derece faydalı olması aynı zamanda değerli olmasına da neden olur. Ancak kaliteli siyah havyar üretimi ve üretim süreci de bir o kadar zorlu geçer. Öncelikle Mersin balığı yakalanmalıdır ve ardından karın bölgesindeki yumurtalar balığa zarar vermeden çıkarılmalıdır. Bu işlem kolay gibi gözükse de Mersin balığı nesli tükenmekte olan canlılar arasında yer aldığı için süreç son derece zorlu geçer. Avlanmanın yasaklanması ve sınırlandırılması ile birlikte siyah havyar fiyatları daha da yükselmiştir.

Günümüzde herhangi bir siyah havyar satın almak için ödeyeceğiniz fiyat 100 gram için yaklaşık 45 TL’dir. Yani havyarın bir kilosu yaklaşık olarak 500 TL gibi bir fiyata denk gelir.

Ancak kaliteli havyar tüketimi konusunda daha üst seviyelere çıkmak da mümkündür. Mersin balığı ile üretilen veya havyar konusunda son derece ilerlemiş olan Rusya’dan getirtilen özel havyarların kilogram fiyatı 1000-3000 TL arasında değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra siyah havyar ile üretilen ürünlerin fiyatları da aynı şekilde yüksek olur.

Kaliteli Mersin balığı kullanılarak üretilen siyah havyar bakım ürünlerinin fiyatları da yaklaşık olarak 300-700 TL arasında değişiklik göstermektedir. Siyah havyar veya siyah havyardan üretilen ürünleri satın almak için büyük süpermarket zincirleri veya güvenilir internet siteleri tercih edilmelidir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yapay Havyar Tarifi

Yapay Havyar

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Dünyanın En Kolay Pizzası Tarifi

Dünyanın En Kolay Pizzası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Dünyanın En Güzel Browniesi Tarifi

Dünyanın En Güzel Browniesi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Dünyanın En Kolay Böreği Tarifi

Dünyanın En Kolay Böreği

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Beluga Mercimek Yemeği Tarifi

Beluga Mercimek Yemeği

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Beluga Mercimeği Salatası Tarifi

Beluga Mercimeği Salatası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Dünyanın En Lezzetli Brownie Tarifi

Dünyanın En Lezzetli Brownie Tarifi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Dünyanın En Kolay Soğuk Çayı Tarifi

Dünyanın En Kolay Soğuk Çayı

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Dünyanın En Pratik Peynirli Sandviçi Tarifi

Dünyanın En Pratik Peynirli Sandviçi

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri