Slime Nasıl Yapılır? Slime Malzemeleri ile Farklı Slime Yapılışları

Slime Nasıl Yapılır? Slime Malzemeleri ile Farklı Slime Yapılışları

Yeni Nesil Akışkan Oyun Hamuru Slime

Çocukların hayal dünyalarına yetişmek oldukça zor. Özellikle gelişen teknoloji ve her gün değişen çağda hangi oyuncaklarla neler yapabileceklerini hiçbir ebeveyn tahmin edemiyor. Gün geçtikçe sunulan imkanlar ve popüler kültür sebebiyle, çocuklar birbirinden birçok şey görüp öğrenebiliyor. Bir zamanlar kağıttan uçak yapan nesil varken, şimdilerde ise kolilerce oyuncaklara sahip olan nesiller arasında koca bir uçurum var.

Bu yazımızda ele alacağımız konu son günlerde elden ve dilden düşmeyen slimeler olacak. Rengarenk görünümleri ve yumuşacık kıvamıyla, neredeyse her çocuğun ve yetişkinin dikkatini çeken slime hakkında merak edilenleri yazdık. Meraklılar için slime yapımı hakkında bilgilere de yer verdik. Popülerliği bir anda artan slime nedir hep birlikte bir inceleyelim.

slime nasıl yapılır

Slime Nedir?

Slime son zamanlarda oldukça çekici hale gelen ve her yaşa hitap eden bir çeşit oyun hamurudur. Fakat polimer malzeme ile yapılmaktadır. Polimer malzemeler ise moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması sonucunda elde edilen, yüksek molekül ağırlıklı malzemelerdir. Slime İngilizce kökenli bir kelimedir ve slime Türkçesi “balçık” olarak ifade edilebilir.

Ele yapışmayan, istenilen renkte bulunan ve oldukça dikkat çeken yeni nesil oyuncaklar arasında yerini almıştır. Slime günümüzde popüler hale gelmiş olsa da ortaya çıkış hikayesi 1920 yılına kadar gidebilir. 1920 yılında bir bilim insanı tarafından üretilen ve sonrasında oyun hamuru olarak piyasaya sunulan kimyasal bir üründür. Oyuncak olarak piyasaya sürülme hikayesi ise 1970 yılında Amerikalı bir oyuncak firması tarafından başladı.

1990 yılında slime oyuncakları, çocukların algılarını ve kaslarını geliştirmek için kullanılan bir oyuncak türüydü. Ayrıca psikolojik problemler içeren kişilerde ve çocuklarda da bir çeşit terapi olarak uygulanmaktaydı. İlk üretilen slime yeşil renkteydi ve renginden dolayı çocukların büyük derecede ilgisini çekti.

slime yapımı

Slime Malzemeleri Nelerdir?

Stres atmak için kullanılan slime yapımı çok zor değildir. Gerekli olan slime malzemesi temin edildiğinde kısa süre içinde evinizde siz de slime yapabilirsiniz. Bu oyun hamurunun içinde su, gıda boyaları ve boraks adı verilen bir madde bulunmaktadır. Gıda boyaları eklenerek sarı, kırmızı, turuncu, mor ve mavi slime elde edilmektedir.

Slime boraks ile yapıldığında zararlı mıdır diye düşündürebilir insanları. Belirtmek gerekir ki boraks zararlı bir madde değildir. Genellikle eczanelerde bulabileceğiniz bir mineral türüdür. Slime malzemelerini bir arada tutan slime tutkalı da su bazlı yapıştırıcılar gibi bir üründür. Slime tutkalını kullanacağınız durumda herhangi bir su bazlı yapıştırıcı işinizi görebilir.

Piyasada yer alan ve kırtasiyeden oyuncakçılara kadar bulabileceğiniz slimeler içinde bazen boraks kullanılmayabilir. Bu durum da kimyasal maddeler içeriyor mu düşüncesini oluşturabilir. Slime alırken detaylıca bir araştırma yapmanın iyi olacağını tavsiye edebiliriz.

slime malzemeleri

Slime Nasıl Yapılır?

Kendi imkanlarınızla slime tarifi denemek isterseniz; sizlere neler yapacağınızı adım adım anlatalım. Bu keyifli ve renkli oyuncağı elde etmeniz için şu adımları izlemeniz gerekecektir:

  • Borakslı Slime: Bir su bardağı ılık su alın. Bu ılık suyun içine bir çay kaşının ucunda olacak şekilde gıda boyası ekleyin. Bu karışımın içine yine aynı ölçüde boraks ilave edin. Birkaç dakika boyunca kıvam alana kadar karıştırın. Kıvam aldığını düşündüğünüz zaman biraz dinlendirmeye bırakın.
    Derin bir kabın içine bir bardak kadar su bazlı tutkal ilave edin. Tutkalın üzerine oda sıcaklığındaki bir bardak su ekleyin. Bu suyun içine az önce beklemeye aldığınız boraks ve gıda boyası içeren karışımı yavaşça dökün. İki karışımdan kıvamlı bir hal alan yeni bir karışım elde edin. Kıvam alması için aralıklı olarak karıştırmaya devam edin. Kıvam aldığında slime hazır olmuş olacaktır.
  • Deterjanlı Slime: Kimyasal maddelerden uzak evde bulunan malzemelerle de slime yapmak mümkündür. Gerekli olanlar sıvı deterjan, sıvı sabun ve şeffaf renkte bir yapıştırıcı. Bu üç malzemeyi derin bir kapta karıştırın ve kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Biraz zaman geçtikten sonra slime kıvamını almış olan bu malzemeler ile tıpkı bir oyuncak mağazasından slime almış gibi stres atabilirsiniz.
  • Tıraş Köpüğü ile: Slime yapmak istediğinizde bir diğer slime malzemesi de tıraş köpüğü olacaktır. Gerekli malzemeleriniz; tıraş köpüğü, çamaşır deterjanı, su bazlı tutkal ve gıda boyasıdır. Derin bir kabın içine biraz yapıştırıcı dökün. Zevkinize göre gıda boyası ekleyin. Yapıştırıcının yaklaşık 2 katı kadar tıraş köpüğü sıkın. Yarım kapak sıvı deterjan da ilave edin ve kıvam verene kadar karıştırın. Tam kıvam aldığında elinizle yoğurarak son dokunuşu verebilirsiniz.
  • Manyetik Slime: Manyetik slime yapımı da dikkat çeken başlıklar arasındadır. Manyetik slime bir mıknatıs tarafından çekilebilir. Yapımı da diğerleri gibi oldukça kolaydır. Kırtasiyeden alınan oyun jellerinin içine biraz boraks ekleyin. Biraz karıştırın ve içine bir miktar siyah demir oksit tozu ilave edin. Kıvam aldığında bir mıknatıs ile slime çekme işlemini deneyin. Mıknatısa slime geliyorsa stres atan oyuncağınız hazır hale gelmiştir.

Slime Nasıl Yumuşatılır?

Tıraş köpüğünden sıvı deterjandan ve diğer malzemelerden yapılan slime çeşitleri belirli bir zaman sonra açık hava ile temas ettiğinde kurumaya ve katılaşmaya başlar. Bu gibi durumda yumuşatmanız gerekecektir. Slime yumuşatmak için ise evinizde bulunan nemlendirici kremi kullanabilirsiniz. Krem yerine boraks da tercih edebilirsiniz. Bu iki malzeme sert hale gelen slimeleri yumuşatacaktır.

slimeler

Slime Zararlı Mı?

Son dönemlerde çocuk eğitimi ve oyun dönemi konusunda pek çok tartışmaya yok açan slime çeşitleri zararları ile oldukça dikkat çekmekte. Çocukların renklere ve oyuncaklara olan algıları konusunda faydalı olduğu ifade edilen bu yumuşak oyuncaklar kimi zamanlarda zararları ile de gündeme gelmektedir.

Bu oyuncağın yenilmemesi gerektiğini henüz kavrayamayan çocukların, bir yetişkin gözetiminde oynaması önerilmektedir. Aksi halde yenildiğinde zararlı sonuçlar doğurabilir. Sonuçta kimyasal malzemelerden elde edildiği için yutuldu takdirde zehirlenmelere yol açabilir.

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hamit Tancı boraks, yapıştırıcı ve tıraş köpüğünün bir araya gelerek uyuşturucu bir madde olabileceğini ifade etmektedir. Çocuklarda bağımlılık duygusunu meydana getireceğinden slime gibi oyuncakların zararlı olduğunu ifade etmektedir. Aynı zamanda çok zararlı olmayan boraks, kana karıştığında ciddi problemleri meydana getirmektedir. Slime alacağınız zaman en doğal malzemeler ile yapılanları tercih etmeniz önerilmektedir.

slime

Slime Fiyatları Ne Kadar? Nerede Satılıyor?

Slimeler özellikler ufak yaştaki çocukların dikkatini çeken bir oyuncaktır. Bu sebeple okul civarında bulunan kırtasiyelerde ve kimi zaman ufak bakkallarda bile satışı söz konusudur. Oyuncak mağazalarında, marketlerde ve tüm kırtasiyelerde slime bulabilirsiniz.

Fiyat konusunda da kulağa oldukça ucuz gelen bir rakamda olduğundan hemen hemen herkesin dikkatini çekmektedir. Ufak bir kutu içinde bulabileceğiniz slime ortalama 3 TL’den satılmaktadır. Oldukça ilgi gördüğü için birçok oyuncak firması tarafından slime seti de piyasaya sunulmuştur. Slime setleri ise ortalama 20 TL’den satılıyor.

Yaşadığınız civarda slime temin edemediyseniz internet üzerinden slime satışı yapan satıcılarla iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz slime paketleri alabilirsiniz dilerseniz kutu slime. Tavsiyeler bizden, tercih ve oyun zevki sizden olsun :)

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Basit Malzemeler İle Muzlu Puding Tarifi

Basit Malzemeler İle Muzlu Puding

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Farklı Tadı İle Mercimek Çorbası Tarifi

Farklı Tadı İle Mercimek Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Farklı Yöntem İle Çıtır Kabak Tarifi

Farklı Yöntem İle Çıtır Kabak

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Nefis Farklı Sosu İle Tavuk Tarifi

Nefis Farklı Sosu İle Tavuk

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri