Su Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Su Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Tarifi

Hayat Kaynağı Kabusa Dönüşürse: Su Alerjisi

Vücudun bazı uyaranlara karşı tepki vererek ve buna bağlı olarak gözle görülür bir reaksiyon göstermesine alerji adı verilir. Hemen hemen her insanın bazı besinlere, bitkilere veya hayvanlara karşı alerjisi bulunur. Devamlı veya zaman zaman ortaya çıkan alerji çeşitleri de vardır. Bahar alerjisi gibi kısa süreli alerjiler veya çilek alerjisi gibi devamlı alerjiler kolayca tespit edilebilir.

Peki insanların, hayatın neredeyse tamamını oluşturan, dünyanın çoğunu kaplayan ve yaşam kaynağı olan bir maddeye alerjisi olabilir mi? Şaşırtıcı olsa da su alerjisi insanlarda görülebilen bir durum. Tabi ki çok nadiren ve çok az kişide ortaya çıkan bir alerji türü. Ancak ortaya çıktığı zaman hayatı zorlaştırdığı maalesef bir gerçek.

soğuk su alerjisi

Su Alerjisi Nedir?

Musluktan akan su, hazır olarak satılan su, klorlu su, soğuk su, sıcak su veya tuzlu su alerjisi… Bunlardan herhangi birine karşı vücudun alerjik reaksiyon göstermesi durumuna su alerjisi denir. Su alerjisi, kendini genellikle cilt yüzeyinde göstermeye başlar ve teşhis edilmesi oldukça zor olur. Bunun nedeni ise hem kişinin hem de uzmanların öncelikle su dışında diğer alerjik etken olabilecek maddeleri ele almaları olur.

Alerji boyutu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir, su ile temasın kesilmesine gerek duyulmayan hafif alerjik durumların yanı sıra ağlamayı hatta terlemeyi bile kabul etmeyen boyutları da vardır.

Alerjinin teşhisi sonrasında ise zorlu bir tedavi aşaması vardır. Çünkü su, her zaman hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olmuştur. Su ile temas kaçınılmazken suya karşı alerji yaşayan kişilerde pek çok yan etki ve tedavi edilmesi gereken problemler ortaya çıkar. Bu nedenlerle de alerjiyi tespit etmek ve sonrasında uygun önlemi almak son derece büyük önem taşır.

Hemen hemen her yerde ve her an temasa ihtiyaç duyulan suya karşı vücudun verdiği reaksiyonu tedavi ettirmek her hastanın hayalidir. Çünkü bu durum hayatı yaşanılmaz kılmaya başlayabilir ve özellikle ciltte ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

su alerjisi sebepleri

Su Alerjisi Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak insanlarda görülen alerji çeşitlerinin ve sıklığının gün geçtikçe artmasında ‘düzensiz ve sağlıksız yaşam’ sebep olarak görülür. Temiz hava miktarının azalması, kimyasal maddelerin çok sık kullanılması, fast food tüketiminin artması, şehir hayatının stresi ve zararlı maddelerin kullanımının artması gibi etkenler tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi alerji konusunda da artışa neden olmuştur.

Bunun dışında havuzlarda kullanılan klor nedeniyle klorlu su alerjisi görülebilir veya ağır bir ilaç tedavisi sonrası bu alerji oluşabilir. Örneğin; yurt dışında yaşayan bir hastanın penisilin tedavisi gördükten sonra suya karşı alerjisi oluştuğu haber sitelerince aktarılmıştır.

Günümüz koşullarının yanı sıra genetik faktörlerin de alerjiye neden olabileceği uzmanlar tarafından söylenir. Aktarılan genler de bu hastalığa neden olabilir. Yani alerjiden muzdarip kişi su alerjisi ile dünyaya gelmiş olabilir. Ancak alerjinin dozu ergenlik ile birlikte artabileceğinden küçük yaşlarda göze batan bir sorun dikkate alınmayabilir veya ilerleyen yaşlarda da alerji ortaya çıkarak kendini gösterebilir. Yani bu rahatsızlığa sahip olmak veya olmamak biraz şans işidir.

su alerjisi belirtileri

Su Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Diğer alerji türlerinde de olduğu gibi su alerjisi belirtileri ilk olarak kendini cilt üzerinde gösterir. Su ile temas ettikten sonra, 10 dakika ile 2 saat aralığında, cilt yüzeyine kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, şişkinlik veya döküntü ortaya çıkarabilir. Bu belirtilerin düzeyi kişiden kişiye göre değişir. Yüksek bir alerjik reaksiyon veren bir vücutta kaşıntı dozu yüksek olursa devamında döküntü ve şişkinlik de fazla olur. Yani vücudun alacağı zarar artar.

Bunun dışında içme suyu, musluk suyu veya soğuk su alerjisi varsa ve kişi su tüketiminde bulunursa, boğazında ve ağzında da bazı şişliklere neden olabilir. Uzmanlar bu durumun çok nadir görüldüğünü belirtirken genellikle kadınlarda daha sık rastlandığını da söyler.

Hatta, deneyimini paylaşan ve su alerjisi olan kadın su içerken canının çok yandığını ancak ağlayamadığını, ağladığı taktirde yüzünün şiştiğini söylemiştir. Bunun yanında yağmurlu havalarda dışarı çıkamadığını ve duşta kalma süresinin de son derece kısıtlı olduğunu anlatmıştır.

sıcak su alerjisi

Su Alerjisi Testi Nasıl Yapılır?

Eğer vücudunuz devamlı olarak bir alerjik reaksiyon gösteriyorsa ve bunun için herhangi bir neden bulamıyorsanız belki de her gün kullandığınız suya alerjiniz olabilir. Günlük gözlemler sayesinde, hangi maddeye alerjiniz olduğunu fark edebilirsiniz. Ancak bu durumdan emin olmanız son derece zordur. Kesin sonucu görmenin ve öğrenmenin en kolay yolu ise su alerjisi testi yaptırmak olur.

İçme suyu ve musluk suyu dışında içeriğinde farklı maddeler olan sulara karşı alerjiniz varsa bunu tespit etmek çok daha kolaydır. Örneğin; yalnızca denize veya havuza girdiğinizde veya soğuk su kullandığınızda alerjik reaksiyonlar ortaya çıkıyorsa muhtemelen alerjinizin nedeni kullandığınız su çeşidine bağlıdır. Böylece doktora direkt olarak rahatsızlığınızı bildirebilirsiniz. Ancak doktor yine de size test uygulayarak bu durumdan emin olmak isteyecektir.

En net sonucu alabilmek ve tedavi yöntemlerini belirleyebilmek adına diğer alerji testlerinde olduğu gibi, tıbbi bir yol izlenerek su alerji testi hastaya uygulanır. Genellikle kan sonucuna bakılarak veya etken madde kullanılarak alerjilerin nedenleri bulunur.

Ancak en doğru testin nasıl yapılacağını doktorunuz kendisi belirler. Bu nedenle su alerjisi olmasa dahi herhangi bir reaksiyon durumunun düzenli olarak tekrarında mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.

su alerjisi testi

Su Alerjisi Tedavisi: Su Alerjisi Nasıl Geçer?

Hayatı bir işkence haline getirebilen, ilerleyen aşamalarda terlemenin veya ağlamanın bile size fiziksel olarak zarar verebileceği bu alerji herkeste meydana gelebilir. Ancak daha hafif geçirilen, belirtileri katlanabilir olan veya tuzlu su, soğuk su, klorlu su gibi özel sularda ortaya çıkan alerjilerle başa çıkmak çok daha kolaydır. Şanslı olmayan diğer kesim için yani içme suyundan ve kendi vücudunun ürettiği sudan etkilenen kişiler için kesin tedavi araştırılmaya devam etmektedir.

Günümüzde su alerjisinin kesin bir tedavisi ne yazık ki bulunmamaktadır. Ancak uzmanların kişiye yararlı olabilecek pek çok farklı önerisi bulunur. Bunlardan ilki vücuda suyun direkt olarak temas etmesini engelleyecek ‘su geçirmez krem ve jel’ kullanmaktır. Böylece el yıkamak veya yağmura maruz kalmak daha acısız bir hâl alabilir.

Bunun dışında su altında uzun süre vakit geçirmemek, su ile temas sonrasında mutlaka kurulanmak, rahatlatıcı kremler sürmek, alerji hapları kullanmak diğer önlemler arasında yer alır. Eğer suyun içerisindeki mineral oranı alerji boyutunu etkiliyorsa, kişi duş yapacağı suya filtre kullanarak yan etkileri azaltabilir.

Günümüzde yaşanan en zorlu rahatsızlık çeşitlerinden biri olarak su alerjisi örnek gösterilebilir. Uzmanların hastaların hayatını kolaylaştırmak adına çalışmaları devam etse de kesin olarak bir tedaviye henüz ulaşılamamıştır. Ancak ‘omalizumab’ adındaki maddenin ilaçlarda kullanılması sonucunda olumlu bazı geri dönüşler alınmıştır. Bu da uzmanlar tarafından bir umut ışığı olarak görülmüştür.

Ancak dünya üzerinde çok az sayıda bu alerjinin gözlenmesi ve hasta sayısı ile birlikte deney-gözlem grubunun da kısıtlı olması uzmanların yaşadığı sorunlardan biridir. Araştırmalar ve farklı tedavi yöntemi denemeleri ise halen devam etmektedir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri