Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinde, Neden Olur?

Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinde, Neden Olur? Tarifi

Sürekli Uyku Hali Hastalık Mıdır?

Güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir beden için verimli şekilde uyumak gereklidir. Uykusuz kalınan günlerde dikkat eksikliği ve yorgunluk baş gösterir. Uzmanlar günün en verimli saatlerinde (gece 23.00-02.00 arası) uyumanın vücut hormonları için sağlıklı olacağını söylerler.

Çok geç uyuyup geç saatlerde uyanmak ise bir zaman sonra obeziteye ve çeşitli hastalıklara davet çıkarır. Peki siz günde kaç saat uyuyorsunuz? Uyku ile vedalaşmakta güçlük çekiyor musunuz? Vereceğiniz cevaplar çok önemli. Çünkü vücudunuzun ihtiyacından fazlasını uyumak, bazı hastalıklara davet çıkarabilir.

Gün içinde sürekli uyku halindeyseniz bu konuyu ele almanın vakti geldi. Çünkü sürekli uyku hali psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Uykucu hastalığı olarak bilinen sürekli uyuma isteği tıp literatüründe “narkolepsi” olarak ifade edilmektedir.

Halsizlik ve uyuma isteği uzun süre devam eden kişilerde bu hastalık tespit edilmektedir. Eğer sizde de sürekli uyku hali ve halsizlik görülüyorsa hazırladığımız yazı size yardım edebilir. Sürekli uyku hali nedenleri bulunduktan sonra tedavisi olan bir rahatsızlıktır.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Sürekli Uyku Hali Neden Olur?

Gün boyu kendinizi uykulu hissetmenizin nedeni uzun saatler yoğun çalışma temposu, düzensiz bir yaşam programı, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullanımı, psikolojik rahatsızlıklar, çok çalışan bir zihin gibi etmenler olabilir. İşte, sürekli uyku halinin genel nedenleri:

  • Düzensiz uykular gözlerde ve bedende uyku halinin nedenidir; uykuyu düzenlememek sürekli uyku haline neden olur.
  • Psikolojik ve zihinsel rahatsızlıklar sürekli uyku haline davetiye çıkarabilir: Anksiyete, şizofreni, Parkinson hastalığı, panik atak, stres, kaygı ve yoğun mutsuzluk hali vs.
  • Huzursuz bacak sendromu olarak ifade edilen uyurken bacaklarda görülen ağrı ve uyuşma, sabahları uykulu gözlere neden olur. Gece uyuşma ve sancı ile uyanarak uykunuzu bölmüş olursunuz. Yeniden uykuya odaklanma ise biraz vakit alır. Bu şikayetlerin sonucunda gözlerinizde uyku hali meydana gelirken, tüm gün uyuma isteği çekebilirsiniz.
  • Yoğun miktarda kafein tüketimi vücudunuzda demir emilimini sınırladığı için gözlerde uyku hali görülür. Demir eksikliğinin bir belirtisi de göz altı çevresinde meydana gelen morluklardır.
  • Alkol alışkanlığı olan kişilerde uykudan sonra göz altında şişlik yaşanır. Gözlerde görülen bu durum ise uyku isteğini daha da tetikler. Alkolün verdiği etki ile de gün boyunca uyumak isteyebilirsiniz.
  • Kronik olarak kullanılan bazı ilaçların yan etkisi uykudur. Düzenli şekilde alınan ilaçlar size gün içinde uyku isteğini hatırlatacaktır. Alışkanlık haline geldiğinden gözlerinizde uyku hissedilir.
  • Yoğun çalışma temposu ve uzun saatler çalışma rutini kişide sürekli uyku isteğini uyandırır. Bu şekilde devam eden iş hayatı ise kişide gözlerde uyku halini bırakır.
  • Uyku apnesi adı verilen uykunun solunum nedeniyle bölünmesi, kişiye gün içinde uykuyu hatırlatır. Verimli uyuyamayan kişi sürekli uykuyu düşünecektir ve gözlerde bu yorgunluk hissedilecektir.

İlginizi çekebilir: Demir Eksikliğine İyi Gelen En Etkili 11 Besin

sürekli uyku hali neden olur

Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinde Olur?

Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır.

Çok uyuduğunuzda baş ağrısı ile uyanabilirsiniz. Sürekli uyku hali ve baş ağrısı genellikle kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Demir eksikliği ise ülkemizde sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Beslenme ve ilaç takviyesi ile tedavisi mümkündür.

Gayet sakin geçen ve enerji harcanmayan günlerde görülen uyku isteği, zaman zaman kalsiyum eksikliğinden meydana gelir. Kan oranındaki kalsiyum yetersizliği sürekli uyku halinde olmak yönünde enerjinizi düşürebilir ve sizi uyumaya teşvik eder. Demir ve kalsiyum ağırlıklı beslenilmediği durumlarda uyku hali kaçınılmaz sondur.

Bu tip durumlarda sürekli uyku hali çözümü için gerekli vitamin ve minerallerin daha yoğun olduğu bir beslenme düzenine geçilmeli, takviye formunda da destek alınmalıdır.

İlginizi çekebilir: Vitamin Eksikliği Belirtileri: 8 Sinyale Dikkat!

sürekli uyku hali nedenleri

Sürekli Uyku Hali Neyin Belirtisi?

1) Susuzluk

Sağlıklı bir vücut için en önemli şeylerden biri de su! Kulağınıza çok basit gelebilir ama sürekli uyku hali ve acıkma hissiniz birlikte seyrediyorsa bunun nedeni yeterli su içmiyor olmanız olabilir. Su, vücudun enerji akışını da dengeler.

sürekli uyku hali nasıl geçer

2) Fazla Kilolar

Her yaşta görülme ihtimali olan narkolepsi, sürekli uyku hali sersemlik gibi etkiler meydana getirir. Uyuyan kişinin metabolizması da yavaşlar. Metabolizma yavaşladığında ise kan akışı çok yavaş gerçekleşir.

Enerjili ve dinamik olmak için kan akışının hızlı gerçekleşmesi gereklidir. Uyku hali ve halsizlik aynı zamanda yaşanıyorsa kısa süre içinde çok fazla yemek yemiş olabilirsiniz. Eğer bu şikayetiniz uzun bir zaman dilimi için geçerliyse; fazla kilonuz bedeninizi etkiliyor demektir.

obezite

3) Hareketsizlik

Hareketsiz yaşama sahip olan kişilerde görülen sürekli uyku hali ve yorgunluk sebebi de apaçık ortadadır. Duran metabolizma ve hareketsiz kalan bünye, harcayacak enerji bulamaz. Bu faktörlere hazır gıda tüketimi de eklendiğinde kişi tek çareyi sürekli uyumakta bulabilir. Uyandığında ise yorgun ve bitkin bir bedenle güne merhaba diyebilir. Bu durum ise ciddi hastalıklara davet çıkarır.

stres

4) Depresyon

Sürekli uyku hali ve unutkanlık depresyon belirtisi olarak kabul edilmektedir. Stresli ve zor bir süreçten geçen kişi, uykuda rahat edeceğine inanır. Psikolojik araştırmalar sonucunda çok uyuyan kişilerin toplumdan kaçma isteği de belirtiliyor. Yaşanan olumsuz durumlardan kaçmak için kişi tek başına kalmak ve uzunca uyumak ister.

İlginizi çekebilir: Depresyona Ne İyi Gelir? Bitkiler, Doğal Yiyecekler

depresyon

5) Hamilelik

Sürekli uyku hali hamilelik belirtisi midir sorusuna da yanıt verelim. Gebelik döneminde değişen hormonlardan kaynaklı uyku hali görülebilir. Vücutta salgılanan progesteron hormonu, sakinleştirici etkiye sahiptir. Hamilelik ile salgılanan bu hormon da anne adayında yorgunluk ve uykuya neden olmaktadır. Gebelik şüphesinde olan kadınlarda sürekli uyku hali oldukça normaldir.

hamile

6) Yaşlılık

Yaşlılarda sürekli uyku hali sıkça görülen bir durumdur. Yaşlanma ile beraber uyku kalitesi de değişmektedir. Uyku ritmi eskisine göre daha farklı hal alır. Gün içinde kısa süreli uykular, sürekli uyku halini davet eder. Yaşlanma ile beraber görülen rahatsızlıkların gece uykusunu bölmesi de, gündüz uykusuna neden olur.

yaşlı

Sürekli Uyku Hali Nasıl Geçer? Ne Yapmalı?

Sürekli uyku hali, halsizlik ve yorgunluk hissi altta yatan hastalık iyileştirildiğinde otomatik olarak düzelebilir. Örneğin kalsiyum eksikliğine veya kansızlığa bağlı bir sürekli uyku hali varsa ilaç tedavisi ve takviyelerle bu durum çözülebilir.

Yeni doğan bir bebeğin sürekli uyku hali oldukça normaldir. Gelişimini sağlıklı şekilde devam ettirmesi için uyuması gereklidir. Uyku esnasında büyüme hormonları salgılandığı için yetişkinler ile uyku saati bir tutulamaz.

Okul çağındaki bir çocuğun sürekli uyku hali ise erken uyanma ve gün içindeki aktivitelerden dolayı yaşanmaktadır. Çocuklarda görülen uyku halleri yorgunluktan kaynaklanabilir. Uyku haliyle beraber ciltte leke ve ışığa karşı hassasiyet başladıysa doktor gözlemi şart olacaktır. Menenjit hastalığının bir habercisi olabilir.

Sürekli Uyku Hali Nasıl Geçer?

  • Gün içinde bol bol su tüketin.
  • Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
  • Kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri gün içinde erken saatlerde tüketin.
  • Temiz havada yürüyüş ve egzersiz yapın; nefesinizi düzenleyin.
  • Kan şekerinizi dengede tutacak besinler tüketin.
  • Hareket halinde ve aktif olmaya çalışın.
  • Şekerli, gazlı içecekler ve hazır gıdalardan uzak durun.
  • Demir eksikliği, kansızlık ve kalsiyum gibi durumlarda takviye alın.
sürekli uyku hali nasıl geçer

Sürekli Uyku Hali İçin Ne Yapmalı?

  • Gün içindeki halsizlik ve uyku hali için ise bol C vitaminli gıdaları tüketmesi iyi olacaktır.
  • Yetişkinlerde görülen sürekli uyku hali ve üşüme kansızlık belirtisi olduğundan, kan yapan yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Kuru yemiş ve kırmızı meyveler kan değerini yükselten besinlerdendir.
  • Düzenli kahvaltı, bol su tüketimi, sebze ve meyve yeme alışkanlığı ile üşüme ortadan kaldırılır.
  • Kan değerleri ideal dengeye gelince uyku hali ortadan kalkacak; düzenli uyku saatleri meydana gelecektir.
  • Uyandığınızda limonlu su içmek metabolizmayı harekete geçirecektir. Aktif metabolizma ise uyku isteğini ortadan kaldırır.
  • Protein içeren kahvaltılar ile dinamik olabilirsiniz. Yumurta ve süt ürünlerini tercih edip sürekli uyku halini üzerinizden atmak çok kolay.
  • Yüzünüzü soğuk su ile yıkayıp kan dolaşımını harekete geçirebilirsiniz.
  • Uyku saatlerinizi belirleyin ve aynı saate uyumaya çalışın. Düzen alındığında aynı saate uyuyup uyanabilirsiniz.
  • Evde sürekli uyku hali içindeyseniz bunun nedeni hareketsizlik olabilir. Sevdiğiniz bir sporla uğraşın. Zevk alarak yapacağınız sporla vücudunuz harekete geçecek ve halsizlik ortadan kalkacaktır.
  • Tıbbi destek isteyen durumlarda yani depresyon gibi nedenlerde uzman ile yola çıkmak en sağlıklı ve doğru karar olacaktır.

İlginizi çekebilir: Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir 20 Doğal Yiyecek

sürekli uyku haline ne iyi gelir

Sürekli Uyku Hali İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Uykuyu kontrol eden sinirler beyin sisteminde yer aldığı için sürekli uyku problemini çözmek için “nöroloji” bölümüne gitmeniz gereklidir. Uzun süre devam eden sürekli uyku hali ve halsizlik sorunu ancak bir doktor denetimi ile iyileştirilebilir. Uykuya neden olan faktörler gerekli testler sonucunda belirlenir. Uygun görülen ilaçlar ve tedavi yöntemi ile uyku hali çözülebilir.

Sürekli uyku hali bitkinlik ve yorgunluk gibi şikayetler genellikle sağlıklı beslenme ve düzenli spor ile geçen rahatsızlıklar olsa da bazen altta yatan daha ciddi sebepler olabilir. Sürekli uyku hali beyin tümörü gibi ciddi hastalıkların habercisi ise genellikle ağır baş ağrıları gibi ciddi semptomlar da görülür. Bu durumla ilgili tanılar da nöroloji bölümünde konur ve gerekli tedaviler uygulanır.

Sürekli uyku hali psikolojik etkenlerden dolayı kişiyi rahatsız ediyorsa psikolojik destek almak gerekecektir. Bu amaçla bir psikiyatr ile iletişime geçebilirsiniz. Doktor gerekli incelemelerden sonra sizi ilgili uzmana sevk edecektir. Sürekli uyku hali depresyon gibi psikolojik sebeplere dayanan bir rahatsızlığın göstergesi ise hem fiziksel hem de zihinsel süreçler açısından tetkiklere göre ilerlemek gerekecektir.

Sürekli uyku hali eklem ağrıları ve hatta tüm vücut ağrıları ile birlikte seyrediyorsa fibromiyalji hastalığı yaşıyor da olabilirsiniz. Bununla ilgili tetkikler yaptırmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerine başvurabilirsiniz.

sürekli uyku hali tedavisi

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

Migren Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

Göz Yorgunluğuna İyi Gelen 8 Doğal Tedavi

Hangi Vitamin Ne İşe Yarar? En Çok Hangi Besinde Var?

Uykuyu Ne Açar? Sizi Anında Canlandıracak Hızlı Etkili 10 Besin

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Meyveli Parfe (Sürekli Yaptığım Tarif) Tarifi

Meyveli Parfe (Sürekli Yaptığım Tarif)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Vitamin Bombası Tarifi

Vitamin Bombası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Vitamin Yemeği Tarifi

Vitamin Yemeği

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Vitamin Salatası Tarifi

Vitamin Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Vitamin Deposu Tarifi

Vitamin Deposu

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Vitamin Çorbası Tarifi

Vitamin Çorbası

4-6 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Vitamin Çayı Tarifi

Vitamin Çayı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Vitamin Çorbası Tarifi

Vitamin Çorbası

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri