Sütleğen Otu Faydaları ve Zararları, Neye İyi Gelir? Nasıl Kullanılır?

Sütleğen Otu Faydaları ve Zararları, Neye İyi Gelir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Cilt Hastalıkları ve Yaralanmalara Doğal Merhem

Sütleğen Otu

İlginç bir isme sahip olan sütleğen otu, doğada kendiliğinden yetişen şifasının yanında zararı da olabilen bir bitkidir. Halk arasında çoğunlukla sütlüce otu olarak adlandırılan sütleğen adlı bitkinin bünyesinde zehir olması onu biraz tehlikeli kılar.

Dezenfektan özelliği olduğu için cilt yaralarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Sedef hastalığı için de etkili olduğu söylenir. İnsanlık tarihi kadar eski bir bitki olan sütleğen otunun geleneksel tedavideki kullanımı oldukça eski tarihlere dayanır. Balık avlamaya da yarar.

Çok dikkatli kullanılması gereken sütleğen otunun faydalarını, kullanım şekillerini ve zararlarını merak ediyorsanız yazımızı okuyabilir ve tüm ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

sütleğen otu faydaları

Sütleğen Otu Nedir? Nerede Yetişir?

Sütleğengiller familyasından gelen ve Latince ismi Euphorbia olan sütleğen otu, Spurge ve Euphorbe adlarıyla da anılır. Yeşil yaprakları ve dalları olan bitkinin çiçekleri sarıdır. Beyaz bir sütü vardır. Çok yıllık otsu bitki olan sütleğen kendiliğinden yetişir ve zehirli içeriğe sahiptir.

Bitkiyi tanımayan, şifasından faydalanma yöntemlerini bilmeyen kişiler tarafından kullanılması çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Zehirli öz suyu nedeni ile bilinçsizce kullanılması istenmeyen durumlara yol açabilir. Bitkinin dallarında bulunan damarlı süt kanallarından elde edilen sütü en etkili kısmıdır.

Dünya genelinde 2000’in üzerinde türü bulunan bitki Avrupa, Afrika ve Asya’da geniş bir yayılıma sahiptir. Türkiye’de ise 100 kadar çeşidi kendiliğinden yetişir. Karasal iklim koşullarını seven sütleğen otuna Bayburt, Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Bitlis, Çorum, Denizli, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Kayseri ve Yozgat illerimizde bolca rastlayabilirsiniz. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açan sütleğen bitkisi çoğunlukla ormanlık alanlarda, kayalık yamaçlarda ve çorak arazilerde yetişir.

sütleğen otu nerede yetişir

Sütleğen Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Halk arasında yaygın olarak kullanılan sütleğen otu birçok sağlık sorununun tedavisinde etkilidir. Genellikle cilt hastalıkları ve yaralar için kullanılan bitkinin farklı kullanım alanları da mevcuttur. Zehirli öze sahip olan bitkiyi bilinçsizce kullanmaya kalkışmak büyük tehlikeler yaratabilir. Sürekli ilaç kullanıyorsanız ve kronik bir hastalığınız varsa doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Sütleğen bitkisinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Cildi yenileme özelliğine sahip olan bitki, cildi derinlemesine temizleyerek mikroplardan arındırır.
  • Cilt üzerindeki yaraların ve kesiklerin iyileşmesine yardımcı olur. Kesikler ve yaralar üzerine sütleğen otu sütü damlatılırsa hemen dezenfekte eder. İyileşme sürecini çabuklaştırır.
  • Akrep ve yılan gibi zehirli hayvanların ısırıklarına karşı etkilidir. Bu gibi durumlarda bitkinin özsuyu kullanılır.
  • Nasır ve siğil sorunun giderilmesinde sütlüce otunun sütünden faydalanılır. Siğil tedavisindeki kullanımı oldukça eskidir.
  • Ayak ve el mantarları için etkili olan sütleğen otu sedef hastalığının tedavisinde de kullanılır.
  • Sıtma ve sarılık tedavisindeki kullanımı çok eski yıllara dayanır.
  • Sütleğen güçlü bileşenleri nedeniyle müshil ilacı kadar etkilidir. Kabızlık sorununu çözmede kullanılır. Hatta hemoroide bile iyi geldiği söylenir. Bu özelliği nedeniyle kilo vermede etkili olduğu hakkında görüşler vardır.
  • Sütleğen bitkisinin öz suyu ağrı kesici etkiye sahiptir. Diş ağrısına iyi gelir. Ayrıca diş çekimlerini kolaylaştırmak amacıyla da kullanılır.
  • Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkili olduğu bilinir. Ama doktora danışmadan kullanmak tehlike yaratabilir.

sütleğen otu resmi

Sütleğen Otu Nasıl Kullanılır?

Sütleğen otu geleneksel tedavide birkaç farklı biçimde kullanılır. Zehirli olması nedeniyle çok dikkatli kullanmak ve bitki hakkında bilinçli olmak gerekir. Bilinçsiz kullanılan sütleğen bitkisi fayda yerine sağlığınıza zarar verir. Birtakım işlemlerden geçirildikten sonra kullanılabilen bir bitkidir.

  • Bazı türlerinin tohumu yağ bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için onlardan sütleğen yağı yapılır.
  • Bitkinin kurutulmuş yaprakları, yağı ve sütü farklı uygulamalarla kullanılabilir.
  • Kurutulduktan sonra toz haline getirilen sütleğen bitkisi kına ile karıştırılarak yaralara sürülebilir. Bu uygulama yaraların en kısa süreçte iyileşmesine yardımcı olur.
  • Sedef hastalığının tedavisindeki uygulaması ise sütünün cilt üzerine çok az damlatılmasıyla gerçekleşir. Sütün tahriş edici özelliği olduğu için uygulama yapılırken eldiven kullanımı şattır. Uygulama yapılan bölgenin bir saat sonra yıkanması önemlidir.
  • Sütleğen otu bitkisinin öz suyu ve tohumundan yapılan yağı harici kullanımlar için uygundur.
  • Renk verici özelliği de bulunan bazı türleri, Anadolu’da iplikleri sarıya boyamak amacıyla kullanılır.
  • Sütleğen otu sütü bıçakla meydana gelen yaralanmalarda kanamayı durdurmak üzere kullanılabilir. Bir ya da iki damla yeterlidir.
  • Sütleğen otunun en tehlikesiz kullanım şekli bitkinin tohumlarından elde edilen yağıdır. Aktarlardan ve organik ürün satışı yapan merkezlerden kolayca temin edebilirsiniz. İnternette satış yapan üretici firmalardan da alabilirsiniz.
  • Alerjik ve duyarlı cilt yapısına sahip kişilerin taze bitkinin sütünü kullanması tehlikeli olabilir. Taze süt bu tip ciltlerde kızarıklığa, yanmaya ve kaşıntılara sebebiyet verebilir.
  • İşlemden geçirilerek elde edilen sütleğen yağını kullanmak ise en doğru seçimdir.

sütleğen otu sedef

Sütleğen Otu Zararları ve Yan Etkileri

Zehirli ot olarak da tanınan sütleğen bitkisini kullanırken çok dikkat etmelisiniz. Otu tanıyan ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olan kişilerin yönlendirmesiyle kullanırsanız tehlikelerinden korunabilirsiniz. Size tavsiye edilen oranın ve uygulama şeklinin dışına çıkmamanız büyük önem taşır.

  • Kesinlikle ağız yoluyla kullanılmaması gerekir.
  • Bu bitkiyi çay olarak demleyip içemezsiniz.
  • İçeriğinde yer alan zehirli maddeler insanların hayatlarını kaybetmelerine neden olabilir.
  • Sütleğen otu zehirlenmesi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Cilt sorunları için kullanırken fazla miktarda uygular ya da uzun süre kullanırsanız cildinizin tahriş olmasına neden olabilirsiniz.
  • Sütleğen otunu çocukların, hamilelerin ve yaşlıların kullanması tavsiye edilmez. Onların ciltleri ve bağışıklık sistemleri çok duyarlı olduğu için bitkinin yan etkilerinden daha fazla etkilenebilirler.
  • Sütleğen gibi zehirli içeriğe sahip bitkiler insanların vücudunda çok farklı etkileşimlere neden olabilir. Kalıcı hasarlardan tutun da ölüme kadar varan sonuçlar yaşanabilir.
  • Bu tarz bitkileri kullanmadan önce bir uzman doktordan görüş almanız en doğru yaklaşımdır.

sütleğen otu

Sütleğen Otu ile Balık Avı Nasıl Yapılır?

Sütleğen otu ile balık tutma çok eski tarihlerden beri yapılan bir uygulamadır. Otun bünyesinde bulunan zehir, sudaki oksijeni bloke etme özelliğine sahiptir. Bu da balıkların bayılmasına hatta ölmesine neden olarak onların yüzeye çıkmalarını sağlar. Böylece balıkçılar yüzeye çıkan balıkları kolayca avlayabilir. Bu yöntemin çok eski tarihlere kadar dayandığı bilinir.

Günümüzde ise sütleğen otu ile balık avlamak yasaktır. Çünkü bu uygulama toplu balık ölümlerine özellikle yavruların telef olmasına neden olur. Balık neslinin tükenmesine yol açabileceği için uygulanması yasaktır. Sütleğen bitkisiyle ile balık tutma göllerin ve nehirlerin akıntısız durgun yerlerinde yapılır.

Toplanan otlar bıçakla kesildikten sonra iyice ezilerek zehirli öz suyunun çıkması sağlanır. Bu işlemin eldivenle yapılması gerekir. Aksi halde cilde zarar verir. Daha sonra ezilen otlar fileden yapılan bir torbanın içine yerleştirilir. Bu torba balık avlanacak suya daldırılıp çıkarılır ve torba iyice sıkılır. Böylece zehirli maddenin suya yayılması ve balıkları etkilemesi sağlanır.

Yaklaşık beş dakika sonra bölgedeki balıklar bayılarak veya ölerek yüzeye çıkmaya başlar. Balıkçılar onları kolayca toplar. Son derece sakıncalı olan bu yöntemin kullanılması aslında çok yanlıştır. Balıkların aldıkları zehir onları da zehirli bir gıda haline getireceği için insanların bu balıkları yemesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İşte bu nedenle sütleğen otu ile balık avlama yasaklanan bir uygulamadır.

sütleğen otu siğil tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri