Tansiyonu Ne Düşürür? Tansiyon Neden Yükselir?

Tansiyonu Ne Düşürür? Tansiyon Neden Yükselir? Tarifi

Tansiyonu Dengede Tutan Yazı Dizisi

Sabah telefonunuzun alarmıyla uyandınız ve işe-okula yetişmek için hemen harekete geçtiniz. Fakat ayağa kalktığınızda aniden başınız döndü. Hemen söyleyelim, bu durum bir TANSİYON belirtisi olabilir. Peki ne yapmalısınız? Endişelenmeyin, tansiyon hastalığı hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik.

Tansiyon hastaları doğru teşhis ve doğru tedavi ile kısa sürede eski sağlıklarına kavuşabiliyor. Bunun için düzenli kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın. Tansiyonunuzu düzenli şekilde ölçtürmeniz, gelecekte yaşanabilecek bir hastalığı engellemek için çok önemli. Tansiyon nedir? Tansiyon tedavisi nasıl yapılır, tansiyonu ne düşürür? Tansiyon neden yükselir? Tansiyona dair ilginizi çeken ne varsa öğrenmek için yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Sağlıklı bir yaşam için tansiyonun dengeli olması şarttır. Ancak günlük yaşamda birçok kişi tansiyon sorunu yaşasa da bunu fark etmez. Çünkü baş ağrısını, baş dönmesini başka şeylere yorarlar. Oysa tansiyon bozukluğunu gidermek için en küçük belirti bile hemen ciddiye alınmalı ve bir doktora giderek tansiyon ölçtürülmelidir. Düzenli tansiyon ölçümü yaptırmayan kişilerde tansiyon hastalıkları da ilerlemektedir.

Tansiyon Nedir?

Tansiyon kısaca kan basıncı demektir. Kanın damar içinde akması bu basıncın doğru olmasına bağlıdır. Kalp kasılarak kanı damarların içine tekrar pompalar ve atardamarlar bu kanı belirli bir basınçla dengeler. İşte bu basınca tıp dilinde tansiyon adı verilmiştir.

Büyük tansiyon ve küçük tansiyon olmak üzere tansiyon çeşitleri ikiye ayrılır. Bilindiği gibi kalbimiz damarlarımıza sürekli kan pompalamaktadır. Kalp atardamarlara kan pompalarken damardaki basınç yükselir. Yükselen bu basınca yüksek tansiyon denir. Kalp kan pompalarken gevşemeye de başlar. O sırada damardaki kan akışı yavaşlar. Bu noktada damarların esnekliği sayesinde kan basıncı dengelenir. Kan akışı yavaşladığında kan basıncı da düşer. Bu yüzden en düşük basınç seviyesine de küçük tansiyon denir.

Eğer tansiyon hesaplama yapılacaksa küçük ve büyük tansiyon değerleri ölçülür. Ayrıca burada hemen belirtelim, tansiyon ve nabız aynı şey değildir. Nabız kalbin atış sayısıdır.

Tansiyon Değerleri: Tansiyon Kaç Olmalıdır?

Her insanın fiziki yapısı farklı olduğu için, tansiyon değerleri kişiye göre farklılık gösterir. Burada önemli olan düzenli şekilde tansiyon değerlerinin ölçülmesidir. Yüksek veya düşük tansiyonlu olduğunuzu günlük hayatınızda düzenli olarak tansiyon ölçtürerek anlayabilirsiniz. Ancak bu durum tıp biliminde kabul görmüş tansiyon normal değerleri hakkında bilgi sahibi olamayacağımız anlamına gelmez.

Evrensel olarak kabul gören genel tansiyon aralığı vardır ve tansiyon sınırları bu değerlere göre belirlenir. Tansiyon aralığı büyük tansiyon için 12-14 arasıdır. Kişinin spesifik özelliklerine göre tansiyon ölçüleri 11-15 arası da olabilir. Küçük tansiyon için ise bu seviye 7-9 aralığındadır. Tansiyon sorunu ancak bu değerlerin dışındaki seviyelerde yapılan ölçümlerde açığa çıkar.

Yüksek tansiyon sorununuz var ise buna hipertansiyon, tansiyon düşüklüğü sorununuz var ise buna hipotansiyon denir. İki hastalıkta da şok durumuyla karşılaşılabilir.

Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Birden fazla tansiyon ölçme tekniği vardır. Ancak tansiyon en sağlıklı olarak doktor tarafından ölçülür. Tansiyon ölçmeyi öğrenmiş kişiler de olabilir ancak uzmanlardan yardım almak daha sağlıklıdır ve bunun için hastanelere gidilmelidir. Tansiyon ölçmek için yeni teknoloji elektronik cihazlar mevcuttur ve tansiyon bilekliği kullanabilirsiniz. Ancak bu cihazların hiçbiri bir uzmanın yaptığı elle ölçüm kadar doğru sonuçlar vermeyebilir.

Tansiyon ölçmek için hava pompalı manşon kullanılır. Doktorunuz sağ kolunuza tansiyon ölçer olan manşonu sarar ve kalbinizle aynı hizaya getirir. Sağlıklı bir ölçüm için kendinizi kasmamanız gerekir. Doktorunuz tansiyon kulaklığını takar ve hava pompasını 180 milimetre kadar şişirir. Ardından hava pompasını bırakır ve havanın azalmasını bekler. Burada duyduğu ilk ses büyük tansiyonunuzu, hava tamamen boşaldığında duyulan son ses ise küçük tansiyonunuzun değerini verir. Manşon kolunuzu sıkabilir veya biraz acıtabilir, bu yüzden hazırlıklı olmak gerekir.

Tansiyon Sebepleri Nelerdir?

Tansiyonun birçok sebebi olduğu gibi en sık rastlanan tansiyon yüksekliği sebebi kalıtımsal bozukluktur. Ailenizde, özellikle birinci dereceden akrabalarınızda tansiyon rahatsızlığı var ise sizin de tansiyon hastası olma riskiniz artar. Her iki cins için de tehlikeli olan tansiyon hastalığı erkeklerde biraz daha fazla görülür. Genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Daha genç yaşlarda görülen tansiyonun hastalıklarının farklı tetikleyici sebepleri vardır.

Şişmanlık tansiyon hastalığı için büyük bir faktördür. İdeal kilosundan on kilo veya fazlası olan kişilerde tansiyon bozukluğu ihtimali fazladır. Alkol ve sigara gibi zararlı madde kullanımı yine hastalığı tetikleyen unsurlardır. Spor yapmayan ve sürekli oturarak çalışanlarda daha fazla görülür. Aşırı stresli kişilerde, uzun süre stresli yaşam koşullarına maruz kalanlarda tansiyon bozukluğu teşhisi fazla görülür. Son olarak üç beyazdan, üç beyazın fazla tüketiminden bahsedebiliriz. Özellikle fazla tuz, şeker ve un tüketimi tansiyon sebepleri arasındadır.

Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Tansiyonu işaret edebilecek bazı olumsuz durumlar vardır ve tansiyon belirti ile ortaya çıkar. Bu belirtileri şu şekilde sayabiliriz:

Çok fazla ve sürekli başınız ağrıyorsa, sürekli kusuyorsanız, bulanık görüyorsanız veya başınız dönüyorsa, sürekli baygınlık geçiriyorsanız, beklenmedik anlarda burnunuz kanıyor ve uzun süre kanama durmuyorsa bunlar tansiyon çıkmasının belirtileri olabilir. Bu durumda mutlaka bir doktora gitmeniz ve tansiyonunuzu ölçtürmeniz gerekir.

Bunların dışında sağlıksız beslenme, yağlı ve aşırı et tüketimi, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı da tansiyon düşüklüğü ya da yüksek tansiyonu tetikler.

Tansiyonu Ne Düşürür?

Tansiyonu düşürmek için değişik tedavi yolları vardır ve tansiyon dengeleme yapılabilir. İlaç tedavisi yapılabildiği gibi doğal yollar da tercih edilebilir. Tansiyon düşürücü ilaçların arasında damar açıcı, kalp hızını dengeleyici, böbrek çalıştıran, kan koyultan çeşitli ilaçlar vardır ancak bunlar doktor tarafından reçete yazıldıktan ve tedavi için onaylandıktan sonra kullanılır.

Kendi başınıza ilaçlar bulup kullanmanız son derece tehlikelidir ve önerilmez. Bunun dışında kolesterol seviyesini dengeleyen ve kan akışını rahatlatan faydalı yiyecekler ve meyveler tavsiye edilmektedir. Muz, enginar, pancar, zeytinyağı, kepek ekmeği, ceviz, marul gibi gıdalar içerdikleri potasyum desteğiyle birlikte tansiyonun düşmesine yararlar.

Limon suyuna ezilmiş sarımsak eklenerek uygulanan düzenli kür de doğal yoldan birçok uzmanın tavsiye ettiği bir yöntemdir. Spor yapmak, sağlıklı beslenmek, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak yine tansiyon düşürme için önerilen davranışlardır.

Tansiyon Neden Yükselir?

Tansiyonu yükselten çok sayıda tetikleyici vardır ve tansiyon zararları çok geniş bir alanı kapsar. Tansiyon etkileri nedeniyle iş hayatı yasaklanabilir. Fazla tuzlu yemek, alkol, hareketsizlik, yağlı yiyecekler, fazla et yemek, sebze ve meyve tüketmemek, psikiyatrik olumsuzluklar, endişe ve kaygı, sigara ve uyuşturucu tansiyonu yükseltmektedir.

Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tansiyon tedavisi, tansiyon ilaçları kullanarak veya kişisel tedbirler alarak yapılabilir. İlaç tedavisinde ve tansiyon hapları kullanımında doktorun belirleyeceği ilaçları kullanmak önemlidir. Tansiyon ilaçlarının yan etkileri öngörülemez. Bu yüzden uygulanacak ilaç tedavisi de kişiden kişiye değişir.

Örneğin diyabet hastalarına farklı ilaç verilirken, böbrek hastalarına farklı ilaç verilebilir. Tansiyon tedavisi için en önemlisi sağlıklı bir metabolizmadır. Sağlıklı bir metabolizma tansiyona karşı da dirençli olduğu için hastalığı tedavi eder.

Düzenli spor yapmak, sağlıklı beslenmek, meyve ve sebze tüketmek, fazla et yememek, besin değeri, potasyum ve vitamin değeri yüksek, tuzsuz ve yağsız besinleri tercih etmek tansiyon hastaları için doğal tedavinin en önemli aşamalarıdır.

Eğer tansiyon rahatsızlığı için hangi doktora gidilmeli diye düşünüyorsanız aile hekiminize başvurarak yardım alabilir ve zaman kaybetmeden harekete geçebilirsiniz.

Hipertansiyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

17. Gün İftar Menüsü

Ülkenin en lezzetli iftar menüleri için farklı damaklara uyan denenmiş tarifler sunmaya devam ediyoruz! 17. günde midenizi yumuşatacak yoğurtlu un çorbası ile doyurucu açılış yapıp besleyici ramazan yemekleri arayanlar için patates çanağında tavuk sote, yeşil elmalı kereviz salatası ile sofraları ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri