Tarhana Otu Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

Tarhana Otu Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Çorbaların Lezzet Sırrı: Tarhana Otu

Kış aylarında soğuklardan ne çok etkileniriz değil mi? Sıcacık, şifalı anne eli değmiş bir çorba isteriz. Tarhana çorbasının kokusu burnumuzda tüter adeta. Leziz çorbaya kokuyu veren anne sevgisinin yanında, içindeki bir ottur aslında. Çorbanın adında da geçen tarhana otu; farklı yörelerde çörtük otu, şifalı ot, dikenli ot, tarhana otunun diğer adı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir yerlerde diğer isimlerini görünce yabancılık çekmeyin. O çok sevdiğimiz çorbaların lezzet sırrıdır. Yörelerimizin nefis çorbalarının lezzeti de zaten bu şifalı otlarda gizlidir. Kekik, nane, maydanoz, fesleğen derken şifalı otlar listesine siz tarhana otunu da ekleyin. Faydalarını öğrendikten sonra çorbalarınıza ekleyeceğiniz bir tutam tarhana otu, size çok şey kazandıracak.

Yaz mevsimi geldiğinde tarhana mevsimi geldi derler, büyükler. Komşularla toplanıp tarhana yapılır müstakil evlerin bahçelerinde veya apartman bahçelerinde. Bu hazırlık ise hep sağlıklı kalmak içindir. Çorbayı çok seven bir mutfak kültürüne sahip olmamız da bu tatlı telaşın ufak bir detayıdır. Çeşit çeşit sıcak yemeklerle lezzetlenen yemek masalarımızın ilk servisidir nefis kokulu bir çorba. Eh kış mevsimiyse, evde de grip olan aile üyesi varsa mutlaka o evde tarhana çorbası pişecektir. Peki tarhana çorbasındaki bu şifa nereden gelir? Sadece un ve biber midir? Haydi sağlıklı günler için gerekli olan yaşam sırlarına birini daha ekleyelim. Nefis kokulu tarhana otu hakkında bilinmeyenleri bu yazı ile öğrenelim.

Baharatlığınızda Ona Yer Açın: Tarhana Otu Nedir?

Keskin kokulu şifalı otlardan biridir. Turşu yediğinizde burnunuza hoş bir koku gelir ya hani işte o koku tarhana otunun turşuda bıraktığı lezzettir. Kimi salatalarda bile kendine yer bulur. Hep çorbanın içinde gördük, tarhana otu nasıldır neye benziyor diyenler için de araştırdık.

Maydanozgillerden biridir. Ne çok küçük ne de çok büyüktür. Ortalama 25 cm uzunluğa erişir. Çiçeklerinin sar renkli olması da kendini tanıtıcı bir özelliktir. Tarhana otunun öz suyunda uçucu bir yağ vardır. Kokusu kadar görüntüsü de oldukça hoştur. Şifaları ise her hastalığı giderecek niteliktedir. Yemeklerde kullanıldığında ise midenizi rahatlatacak ve sofradan rahat kalkmanıza destek olacaktır.

Tarif: Tarhana Çorbası

Solunum Hastalıklarının Şifası Tarhana Otu Nerede Yetişir?

Tarhana otu kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Mevsimi geldiğinde tarhana otu tohumu kendiliğinden dökülür ve sonraki otlar yetişir. Ege Bölgesi’nde kendisini çok huzurlu hisseder. Genelde İzmir, Aydın, Manisa çevresinde görülür. Özel bir yetişme arazisi ve ilgi istemez. Belki de bahçenizde, yabani otların arasında kendiliğinden yetişmiştir.

Yazımızı bitirdikten sonra bahçenize bir göz atmalısınız. Sıcak ve kuru iklimlerde verimli bir şekilde kendini gösterir. Güneş olmadan hayata tutunamaz. Bu yüzden Ege kıyıları, tarhana otunun en iyi yaşam alanıdır. Ege’de tarhana otunun ismi çörtük veya çürtük olarak geçmektedir.

Tarhana Otu Faydaları Nelerdir?

Tarhana otunun faydaları ile her hastalığa deva olacağız bu yazımızla. Bakalım tarhana otu sizler için ne gibi faydalara sahip :

  • Böbrek taşı düşürenler, yoğun sancı içinde düşürmeye çalışanlar bu maddemize kulak verin. Taş düşürme süreciniz ağır ve sancılı geçiyorsa, tarhana otu size bu konuda çok yarar sağlayacaktır. İdrar yollarını rahatlatıp böbrek taşını sizden bir an önce uzaklaştıracak özelliğe sahip.
  • İdrar söktürücü özelliği sayesinde, böbreklerinizin daha sağlıklı çalışmasına yardım edecektir.
  • Ağır yemek sonrasında veya kronik mide ağrılarınızda kendinizi iyi hissetmezsiniz. Mide ağrıları için çözüm arar durursunuz. Bu bilgiden sonra mide ağrılarınızı sona erdireceksiniz. Çünkü tarhana otu, midenizdeki gaz ve sancıları yok edip sizi daha iyi hissettiren şifalı bir ottur. Bu şifadan mahrum kalmayın.
  • Sigara içmek ve sigara dumanına maruz kalmak, solunum yolları için tehlikeli bir durumdur. Daha sağlıklı akciğerler için tarhana otundan şifa alabilirsiniz. Akciğerinizi temizleyici özelliğe sahip olan tarhana otu, nefes alışlarınızı daha düzenli ve sağlıklı hale getirecektir.
  • Tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışan insanların solunum sıkıntılarından biri de boğazdaki kuruluk ve rahatsız edici balgamdır. Tarhana otu ile bu sorunları ortadan kaldırmak oldukça kolay.
  • Ergenlik dönemindeki çocuklar için, kas gelişimini de destekleyici özelliğe sahiptir. Sevmeyenler için çorba ile tüketilmesini öneriyoruz.
  • Saman nezlesi adı verilen mevsimsel nezleye de şifa olmaktadır, tarhana otu. Saman nezlesi genellikle bahar aylarında ortaya çıkan çocuklarda ve yetişkinlerde etkisini gösteren bir nezle türüdür. Aman dikkat! Nezle olursanız, şifası bu yazıda saklı.
Tarif: Ev Tarhanası Çorbası

Şifalarından Mahrum Kalmayın: Tarhana Otu Nasıl Kullanılır?

Tarhana otunun kullanımı hakkında, adı bize biraz kopya veriyor aslına. Çok sevilen, hastalıklara şifa olan tarhana çorbasındaki o nefis koku, tarhana otunun kullanılmasından kaynaklanır.

Topraktan alınan tarhana otu en temiz hale gelene kadar dezenfekte edilir. Daha sonra güneş altında kuruması sağlanır. Tarhana otu kuruduktan sonra toz haline getirilir. Cam kavanozda nem almayacak şekilde saklanması uygundur. Baharat haline gelen tarhana otunu salatalarda, turşu yapımında, çorbalarda ve yemeklerde kullanıp yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz. Bitki çayı olarak tükettiğinizde ise midenizdeki rahatsızlıkları yok edebilirsiniz.

Şifalarından faydalanmanın başka bir yolu da tarhana otu ile kür hazırlamaktır. Bitki çayı demleme yöntemini, tarhana otu için de geçerlidir. Günde 1 bardağı geçmeyecek şekilde tükettiğinizde sizi rahatsız eden, enerjinizi düşüren hastalıkların yavaş yavaş sizden uzaklaştığını göreceksiniz.

Tarhana otu çayı hazırlamak için bir fincana bir tutam kuru tarhana otu tozu ekleyin ve sıcak su ilave edin. Yaklaşık 5 dakika demini aldıktan sonra çayınızı içebilirsiniz. Tarhana otuna alerjisi olanların tüketim konusunda doktordan tavsiye alması daha sağlıklı bir adım olacaktır. Şifalı olan bitkiler yanlış kullanımda hastalığa dönmemeli.

Tarif: Bebekler İçin Tarhana Çorbası (+6 Ay)

Akciğer Dostu Tarhana Otu Nerede Bulunur? Nerelerde Satılır?

Tarhana otu için özel bir sera veya araziye ihtiyaç yoktur. Kendini rahat hissettiği sıcak topraklarda yetişir. Ege kıyılarında yaşayan insanlar için bulması çok zor değildir fakat ya diğer bölgelerdeki okurlarımız da almak isterse? Sıcağı sever tarhana otu dedik, Doğu Anadolu’daki okurlarımız nereden ulaşabilir bu şifa kaynağına? Güneş ister daima diye yazdık, Karadeniz’in yağmurlu sabahlarına uyanan okurlarımız da almak ister haliyle. İşte bu talepleri duyan Egeli çiftçiler, gelişen teknolojinin de etkisiyle, ülkenin dört bir yanına tarhana otu satışı yapmaya başlamışlardır. Üstelik bir tık ile kapınıza kadar gelebiliyor.

Yaşadığınız şehirde aktarlar da vardır muhakkak. Aktarlardan da bulabileceğiniz şifalı tarhana otu suyu ortalama 15 TL’den alıcıya sunulmaktadır. Tarhana otu fiyatı ise demet olarak 20 TL’den piyasada kendine yer bulmuştur.

Faydalarından mahrum kalmamak adına, sizin de evinizde tarhana çorbası her daim bulunmalıdır. Hastalıklı günlerin en iyi kurtarıcısı tarhana çorbası ve içindeki tarhana otu şifası ile daha sağlıklı olmak zor değil. Sağlıklı günlerin gizemi bazen bir kase tarhana çorbasında, bazen bir fincan tarhana otu çayında bazen de yemeklerinize eklediğiniz çörtük baharatında saklıdır. Onu keşfedin ve sağlığınıza değer verin.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri