Taşikardi Nedir? Tedavisi, Belirtileri, Neden Olur? Tehlikeli Midir?

Taşikardi Nedir? Tedavisi, Belirtileri, Neden Olur? Tehlikeli Midir? Tarifi

Kalbinize İyi Bakın ;)

Taşikardi Hastalığının Kalbe Etkileri

Yaşamsal faaliyetlerin merkezi olan kalp, hayatın devam etmesi için kanı damarlara pompalar. Vücut ısısını dengeleyen kalbiniz, bedeninizde oluşan atıkların atılmasında da büyük role sahiptir. Gelişim için gerekli olan hormonların aynı zamanda enzimlerin de salgılanmasını sağlar. Bir vücudun motoru olan kalp, bir insan hayatında ortalama 2.5 milyar defa çarpar. Bu süre içinde neredeyse 8000 ton kan pompalar.

Kalbinize neden iyi bakmanız gerektiğini bir kere daha düşünme olanağı sunan bu yazıda, kalp hastalıklarından “taşikardi” ele alınıyor. Taşikardi ne demek diyenler, bu yazı sayesinde en detaylı bilgilere ulaşıyor. Taşikardi için tedavi yöntemleri, taşikardinin meydana gelme nedenleri, taşikardi çeşitleri hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam etmelisiniz. Şimdi taşikardi rahatsızlığına bir mercek tutabiliriz:

Taşikardi Nedir?

Taşikardi, kalpte oluşan bir ritim bozukluğudur. Kalbin normal değerlere göre daha hızlı atmasına denilmektedir. Normal değerlere bakıldığında bir insanın kalbi, bir dakika içinde 50 ile 100 arasında atış yapar. Bu rakamların üzerinde bir kalp atışı olduğunda taşikardi adı verilen hastalık meydana gelir. Taşikardi bir sağlık sorunudur ve bedenen sağlıklı kişilerde bile görülme ihtimali vardır. Genellikle spor yapan kişilerde bu hastalık ortaya çıkar. Taşikardi rahatsızlığı ile kardiyoloji bölümü ilgilenmektedir.

taşikardi nedir

Taşikardi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Taşikardi tedavisi, taşikardi tanısı yapılan hastalara uygulanmaktadır. Gerekli muayeneler sonrasında hastalığın boyutuna göre tedavi süreci başlar. Hastalık ise EKG sonucuna göre belirlenir. Kalp ritmi takip edilir eğer çok hızlı atış gözlemleniyorsa, ritim bozukluğu tanısı yapılır.

Bazi taşikardi rahatsızlığı durumlarında doktor ameliyat önerir. Gerekiyorsa kalıcı kalp pili uygulanabilir. Farklı bir tedavi yöntemi de hastalığa neden olan faktörlerin dondurulmasıdır. Bu yöntem radyofrekans yöntemi ile yapılır. Ayrıca hasta sık sık bayılma ve tansiyon düşüklüğü yaşıyorsa, bu hasta için elektroşok tedavisi önerilir.

İlaç tedavisi de taşikardi kesin çözüm yöntemleri arasında yer alır. Rahatsızlığın ilk dönemlerinde hastalık çok ileri boyuta gitmeden taşikardi ilaçları kullanılarak tedavi olmak da mümkündür. İlaçlar kalp ritmini dengeleyen ilaçlardır. Kinidin, Prokainamid, Dizopramid ve Diltiazem bu ilaçlardan bazılarıdır. Taşikardik ilaçlar doktor reçetesi ile alınabilir.

Taşikardiye kansızlık neden oluyorsa, öncelikle kansızlık problemi giderilmeye çalışılır. Bu amaçla doktorunuz hem kan değerinizi yükselten hem de taşikardiyi ortadan kaldıracak ilaçlar verecektir.

taşikardi belirtileri

Taşikardi Belirtileri Nelerdir?

Taşikardi hastalığı birkaç belirti ile kendini gösterebilir. Bu belirtilerin tamamı aynı dönemde de görülebilir. Bazı durumlarda bir belirti uzun süre devam eder ve taşikardi atakları yaşatabilir. “Taşikardinin belirtileri nelerdir?” sorusuna şu listemiz ile yanıt vermek daha doğru olacaktır.

  • Uzun süredir devam eden kalp çarpıntısı
  • Baş dönmesi
  • Nefes darlığı ve göğüs kafesinde sıkışma hissi
  • Mide bulantısı ve sersemlik
  • Zaman zaman gelen bayılma hissi bazı kişilerde yaşanan bayılma atakları
  • Çok nadir de olsa bilinç kaybı
  • Yorgunluk
  • Bayılma durumu nabzı 170’in üzerinde olan kişilerde daha sık görülür.
  • Yaşlı kişilerde baş dönmesinden kaynaklanan düşmeler

taşikardi ne demek

Taşikardi Neden Olur?

Taşikardi rahatsızlığı doğuştan gelen bir hastalık olmasıyla beraber daha sonra da oluşan bir hastalıktır. Kalp hastalıkları ve kalbin yapısında meydana gelen bir hasar bu hastalığa neden olabilir. Ayrıca kişinin beslenme yapısı ve sosyal yaşamı da bu hastalığa meydan hazırlayabilir. Şimdi taşikardiye neden olan faktörlere bir göz atalım. Listemizde taşikardi sebepleri yer alıyor:

  • Stres en büyük nedendir. Üzücü ve can sıkıcı durumlardan kalp etkilenir. Kaygı bozukluğu ve duygusal değişimler bu hastalığın en bilinen nedenidir.
  • Astım veya enfeksiyon ilaçlarının uzun süre kullanılması da nedenler arasındadır.
  • Alkol ve sigara alışkanlığı yoğun olan kişilerde bu hastalık görülebilir.
  • Kafein kalp hastalıklarını tetikler. Taşikardi için de aşırı kafein tüketimi bir hastalık nedenidir.
  • Kalbin yeterince kan dolaşımını sağlamaması,
  • Kalbi etkileyen hastalıklar ve iltihaplar,
  • Kan değeri eksikliği,
  • Böbrek hastalıkları, kemik hastalıkları,
  • Yoğun spor hayatı ve gıda takviyesi kullanmak,
  • Uyuşturucu maddelerin kullanımı taşikardinin nedenlerindendir.

taşikardi sebepleri

Taşikardi Tehlikeli Midir?

Taşikardi kalbin normal atışlarına göre daha fazla atmasıdır. Bu durum da hem kalbi hem de sosyal hayatı etkiler. Belirtilerinde yer aldığı gibi bayılma atakları yaşamak her insanı biraz endişeye sokabilir. Erken teşhis ve tedavi ile hastalığın etkileri en aza indirilir. Bir süre sonra da ortadan kaldırılabilir. Taşikardi atakları kalp krizine neden olmaktadır. Ne yazık ki hastalığın tedavisi ihmal edildiğinde ölümle de sonuçlanabilir.

Yaşı ilerlemiş kişilerde, özellikle de yaşlılarda taşikardi hastalığı daha risklidir. Doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya gelen bebeklerde de bu hastalık görülebilir. Tedavide geç kalındığında bütün yaşamı etkiler. Ritim bozukluğu bazı hastalarda felç riskini de meydana getirir. Eğer tedavi sürecine başlanmışsa, ilaçların ihmal edilmemesi gereklidir. Taşikardi zararları hayatımı etkileyecek faktörlerden olmasın diyorsanız, tedavide geç kalmayınız.

Taşikardi askerlik durumunu etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın boyutu askerliğin ertelenmesine veya askere gidemez raporu alınmasına neden olabilir. Çok ciddi şekilde nefes darlığı ve ataklar yaşayanların sağlık kontrolünden geçemediği bilinmektedir. Fakat ayda bir veya iki defa kalp çarpıntısı yaşayan erkeklerin, gerekli tedaviden sonra askere alındığı da ifade edilir. Bu konuda en iyi kararı ve bilgiyi askeri işlemlerden sorumlu olan doktorlar vermektedir.

Pek çok anne adayı gebelikte taşikardi yaşayabilir. Değişen hormonlardan ve yüksek kan basıncından dolayı gebelikte ortaya çıkabilir. Hamilelik sürecinde bu hastalık önemsenmelidir. Değişen kalp ritmi, anne karnındaki bebeği etkileyebilir. Doktor kontrolü daha sık yapılmalıdır.

taşikardi çeşitleri

Taşikardi Çeşitleri Nelerdir?

Kalbin odacıklarında oluşan sorunlara göre taşikardinin türleri bulunmaktadır. En yaygın taşikardi çeşitlerini kısaca ifade edecek olursak:

  • Atrial Fibrilasyon: Kalbin üst odacıklarında görülür. Düzensiz elektriksel uyarıcılar neden olur. Atriyum hızlı ve düzensiz kasılır. Bazen geçicidir. Bazı kişilerde ise tedavi edilmezse ortadan kaldırılamaz.
  • Atriyal Çarpıntı: Kalp atışı çok hızlıdır. düzenli bir hızda devamlı atar. Tedavisiz geçmesi mümkün değildir.
  • Supraventriküler Taşikardi: Kalp odacıklarında anormal şekilde yaşanan hızlı kalp atışlarıdır. Nedeni genellikle doğuştan gelen ritim bozukluğudur.
  • Ventriküler Taşikardi: Kalpteki düşük odacıklarda görülür. Anormal elektrik sinyalleri, hızlı kalp atışını yaşatır. Nabız hızlı olduğu için vücuda kan pompalanmasına izin verilmez. Kısa sürdüğünde risk yoktur fakat atak haline geldiğinde bayılma ve kalp krizi meydana gelir.
  • Ventriküler Fibrilasyon: Kalp birkaç dakika içinde eski düzenli atışına dönmezse, hasta için hayati risk oluşur. Bayılma atakları yaşanabilir. Kalp krizi sonrasında bu durum yaşanabilir.
  • Fetal Taşikardi: Bir dakika içinde kalbin 160 defa atma durumudur. Genellikle gebelik döneminde görülür.

taşikardi nasıl geçer

Taşikardi İçin Şifalı Bitkiler Listesi

Kalp ritmini dengeleyen mucize şifalı bitkiler ile taşikardi hastalığının etkilerini en aza indirebilirsiniz. Bunun için gerekli olan taşikardi bitkisel tedavi bilgileri ise sizler için hazırlandı. İlaç tedavisine devam edenlerin bu önerileri uygulamadan önce doktordan onay almasını belirtmek isteriz.

  • Aslankulağı: Kalp çarpıntısını geçiren aslankulağı bitkisi, özellikle de anksiyetede oluşan kalp çarpıntısını düzenlemektedir. Bitki çayını tüketebilirsiniz. Midenizde bir yanma olursa yan etki göstermiş olabilir.
  • Yulaf: Yulaf sinirleri rahatlatır. Kalp atışını düzenler. Yulafı yoğurt veya sütle beraber tüketmenizi tavsiye edebiliriz.
  • Kediotu: Yatıştırıcı özelliğe sahip olan kediotunu sıcak su ile demleyip bitki çayı olarak tüketebilirsiniz. Kalp ritmini düzenlediği gibi stresi de ortadan kaldırır.
  • Nane: Kahvaltıda, salatada, yemeklerde rahatlıkla nane kullanıp kalp ritmini ideal dengeye getirebilirsiniz. Ayrıca nane ağız bakımı için de çok önemlidir.
    Çarkıfelek Bitkisi: Çarkıfelek çiçeğinde flavanoid bulunur. Bu madde sayesinde stres önlenir, nabız düzenlenir ve kalp rahatlar.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri