Tere Kürü Hazırlanışı ve Faydaları, Hiç Duymadığınız Mucizevi Etkileri

Tere Kürü Hazırlanışı ve Faydaları, Hiç Duymadığınız Mucizevi Etkileri Tarifi

Tere Kürü Nasıl Yapılır, Kullanılır?

Özellikle balık sofralarının vazgeçilmezi olan tere, besin değerlerinin zenginliği ve sağlığa faydaları ile de sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Bol limonlu ve tereli bir salata, birçok vitamini almanız için harika bir seçimdir. Tere otu hakkında gerekli tüm bilgiler için sizi yazımıza davet ediyoruz.

Tere Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Tere, Latincede “Lepidium sativum” olarak adlandırılan ve turpgiller ailesinden olan bir bitkidir. Tere nedir sorusunu tereyi tarif ederek cevaplarsak: ince yapılı, yeşil yapraklı, acımtırak bir tada sahip ve fiziksel görüntüsüyle rokaya oldukça benzeyen bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Koku ve tat olarak birbirlerinden ayrılırlar. Roka gibi tere de yeşil yapraklarıyla salatalarda kullanılır.

En çok bilinenleri bahçe teresi, yaban teresi (horozcuk), çayır teresi, kış teresi, su teresi ve yer teresi olmak üzere yaklaşık 90a yakın tere çeşidi bulunur. Piyasada en çok bulunan ve tüketilen çeşitleri bahçe teresi ve su teresidir. Su teresi, bahçe teresine kıyasla su kenarlarında doğal olarak yetiştiği için lezzet açısından biraz daha ön planda tutulur. Fakat her iki tere çeşidinin de besin değerleri açısından eşit olduğunu söyleyebiliriz.

Tere tohum ve yaprak olarak iki şekilde de tüketilebilen bir besindir. Tere yaprağı, günlük beslenmede taze olarak tüketilirken tere tohumu çeşitli karışımlarla beslenmemizde yer alabilir. Tere tohumu yağı da tohumun tüketimi için kolay bir yol olarak piyasada bulunabilir.

Tere Nerede Yetişir?

Hassas bir bitki olan tere, soğuk havadan kolayca etkilenir. Tere ekimi ılıman iklimlerde yapılırsa en iyi verim alınır. Bu nedenle tere yetiştirme Ege ve Akdeniz Bölgelerinde daha kolay yapılabilir. Terenin yetişmesi için gereken şartlar göz önünde tutulduğunda yaz mevsiminde tüketilmesinin daha doğru olacağı söylenebilir.

Terenin tezgahlarda yapraklarının taze tutulması için sık sık sulandığını görmüş olabilirsiniz. Bunun nedeni hem yetişmesi hem de yapraklarının sararmaması için bol suya ihtiyaç duymasıdır. Siz de evinizde nemli olarak daha uzun saklayabilirsiniz.

Tere Kaç Kalori? Besin Değeri Nedir?

100 gramdan oluşan bir porsiyon tere, yaklaşık 37 kaloridir. Ayrıca 100 gramında 5.5 gr karbonhidrat, 4.4 gr şeker, 1.1 gr lif, 2.6 gr protein bulunduran tere, vitamin ve mineral deposudur. Demir eksikliği olanlar için de iyi bir demir kaynağıdır.

A ve C vitaminleri açısından zengin besin değerlerine karşılık, oldukça düşük kalorili olması diyetlerde sıklıkla kullanılmasına vesile olur. Tere zayıflatır mı sorusu incelendiğinde sadece düşük kalorili olmasından dolayı değil, metabolizmayı hızlandırıcı ve ödem atıcı etkisi nedeniyle de olumlu katkıları olduğunu görürüz.

Terenin salatalarda kullanılan yeşil yapraklı kısmının yanı sıra tere tohumları da faydaları nedeniyle beslenmenin parçası olarak kullanılır. Tere tohumu, kırmızı susam çekirdeğine benzeyen tohumlardır. Terenin faydalarından her mevsim yararlanmak isteyenler, tohumları bal ya da yoğurtla karıştırarak düzenli olarak tüketebilir. Fakat bu tür düzenli kür uygulamalarını kullanmaya başlamadan doktora danışmak gereklidir.

Örneğin tere tohumu kullanımı tiroid hastaları için ya da böbrek hastaları için tavsiye edilmez. Çünkü tiroid hormonu ya da böbreklerin çalışması üzerinde etkili maddeler içeren tere, bu kişiler için faydadan çok zarar verebilir.

Tere besin değerleri açısından yüksek değerlere sahip olduğu için mutfaklarda sık sık yer bulması gereken bitkiler arasındadır. Terenin genellikle salatalarda çiğ olarak tüketildiği bilinse de süt ve kremayla hazırlanan tere çorbası da özellikle diyet yapanlar ve sağlıklı beslenmeye özen gösterenler için iyi bir alternatif olabilir.

Pişince yapraklarının bir miktar acılaşması nedeniyle genellikle çiğ tüketilir. Yine de az sayıda da olsa tere yemeği tarifi bulunabilir. Örneğin su teresinden yapılan kavurma yemeğini deneyebilir ve sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.

Yoğurt, ceviz gibi yiyeceklerin lezzet kattığı bilinse de tereye mutfakta en çok yakışan eşin limon olduğunu söyleyebiliriz. Salatalarda ise marul, havuç, roka ile terenin birleşimi ortaya lezzetli salatalar çıkmasını sağlar. İtalyan mutfağında makarna soslarına da eklenerek kullanılır. Siz de sarımsak ve zeytinyağlı soslara bir miktar tere ekleyerek değişik tatlar yaratabilirsiniz.

Tere Faydaları Nelerdir?

Tere faydaları ile dikkat çeken ve birçok sağlık probleminin çözümünde karşımıza çıkan bir bitkidir. Özellikle şeker hastalarının merak ettiği tere şekeri düşürür mü sorusu, terenin kan şekerini ayarlaması nedeniyle olumlu yanıt bulan bir sorudur. Şekeri yükselen kişilerin bir miktar tüketmelerinin faydası olacaktır. Bunun dışında en çok bilinen faydaları kısaca sıralarsak:

  • Grip ve soğuk algınlığı dönemlerinde tüketilmesi hastalıkların kolay atlatılmasını sağlar. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklar karşısında hem önleyici hem de iyileştirici görev alır.
  • Solunum yollarını temizleyip açması sayesinde öksürük gibi şikayetleri hafifletir. Bronşların daha hızlı temizlenip açılmasını sağlar.
  • C vitaminin ve terenin içinde bol miktarda bulunan K vitaminin sayesinde kalp ve damar hastalıkları açısından da önleyici görev görür.
  • Metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır. Kabızlığa iyi gelir. Basur hastalığının yol açtığı yaralar üzerinde iyileştirici etkisi bulunur.
  • Ödem azaltır. İdrar yolları ve böbrekleri temizleyicidir.
  • İçerdiği yoğun A vitamini sayesinde göz sağlığını destekler.
  • Diş çürümeleri engeller ve diş etlerinde bakterilerin yayılması önler.
  • Sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olmasının yanı sıra afrodizyak etkilerinin de bulunduğu söylenir.

Detaylı bilgi için: Tere Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Nasıl Tüketilir?

Tere Kürü Nasıl Hazırlanır, Kullanılır?

Malzemeler:

  • Yarım litre su
  • 15 dal tere otu

Hazırlanışı:

Tere kürünün hazırlanması çay hazırlamaya benzediği için tere çayının düzenli kullanımı olarak da tarif edilebilir. Çayı hazırlamak için önce yarım litre su kaynatılır. Ardından içine 15 dal tere atılır ve tencere kapağı kapalı olacak şekilde 3 dakika haşlanır. Son olarak sıcak şekilde süzülür ve soğumaya bırakılır. Böylece tere çayı demlenmiş olur.

Terenin sağlığınıza en hızlı ve taze şekilde katkı sağlamasını isterseniz tere suyu da sizin için iyi bir yöntem olabilir. Meyve sıkma makinesinde taze meyve ve sebze sularını hazırladığınız sırada bir miktar da tere eklemek, terenin tüm faydalarını alabilirsiniz.

Terenin acımsı tadıyla bir türlü yıldızı barışmayanlar için de ek meyveler lezzetli bir çözüm olacaktır. Terenin suyu sadece dahili değil harici olarak da kullanılabilir. Yani sadece içerek değil bu suyu cildinize sürerek de fayda sağlayabilirsiniz.

Güzellik açısından tere suyu neye iyi gelir diye bakacak olursak karşımıza öncelikle saç problemleri çıkar. Tere suyunun faydaları, ışıl ışıl, çabuk uzayan ve kepeksiz saçlara sahip olmanızı sağlayabilir. Bunun için taze sıkılan tere suyunu düzenli olarak her gün saç diplerinize friksiyon yapmanız gerekir. Böylece saç deriniz bir yandan temizlenip yenilenirken bir yandan da doğal vitamin ve minerallerle beslenecektir. Tereyi besin olarak tüketmek ise içerdiği vitamin ve minerallerin cilt ve tırnak sağlığını artırmayı sağlar.

tere

Tere Kürü Faydaları, Neye İyi Gelir?

  • Bronşları dolmuş kişilere önerilen tere kürü, önemli başka bir hastalığı olmayanlar tarafından kullanılmalıdır. Tere kürü, solunum yollarını rahatlatma özelliği nedeniyle bu konuda rahatsızlık hissedenler ve öksürük, balgam gibi şikayetleri olan kişiler tarafından 5 gün boyunca uygulanabilir. Böylece solunum yollarının daha hızlı açıldığı, öksürüğün azaldığı ve vücuttan balgamın temizlendiği görülür.
  • Tere çayı faydaları açısından yemeklerden iki saat önce ve sonra soğuk olarak içilir. Böylece vücudumuz içindeki maddelerden daha kolay faydalanır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Merhabalar. Ben terenin saçlara faydası olan kısmıyla çok ilgileniyorum. Tere suyu ve rum karşımı nedir anlamadım? Nasıl yapılır bi bilgi verseniz. En çok ta rum karışımını merak ediyorum. Nasıl yapıp nasıl uygularız?

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tere Salatası Tarifi

Tere Salatası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tere Salatası Tarifi

Tere Salatası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tere Yağlı Açma Tarifi

Tere Yağlı Açma

10-12 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Labneli Sebzeli Terin Tarifi

Labneli Sebzeli Terin Tarifi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kabızlık Ve Bağırsaklar İçin Kür Tarifi

Kabızlık Ve Bağırsaklar İçin Kür

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Mısır Unlu Tere Otlu Poğaça Tarifi

Mısır Unlu Tere Otlu Poğaça

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mucizevi Kırmızı Meyveler Tarifi

Mucizevi Kırmızı Meyveler

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları Tarifi

Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Maydanoz Kürü Tarifi

Maydanoz Kürü

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri