Topraksız Tarım Nedir, Nasıl Yapılır? Malzemeleri

Topraksız Tarım Nedir, Nasıl Yapılır? Malzemeleri

Topraksız (Hidroponik) Tarım: Pratik, Güvenli!

Dünya genelinde tarım alanı söz konusu olduğunda akıllara verimli topraklar gelir. Ancak gelişen teknoloji ve sayısız imkan sayesinde bilim insanları artık toprak olmadan da üretimin yapılabileceğini bizlere kanıtladı. Topraktan uzak, toprak olmadan yapılan tarım faaliyetleri sayesinde geleceğe dönük yatırımlar daha kolay şekilde gerçekleşebiliyor. İlk defa duyanlar toprak olmadan ürün olur mu diye düşünse de; yapılan çalışmalar ve araştırmalar topraksız tarımın mümkün olduğunu bizlere gösterdi.

Geniş üretim alanlarında ve evde topraksız tarım artık mümkün. Gerekli koşullar sağlandığında su ve buhar sayesinde birçok bitki türü kolayca yetişmekte. Üstelik bu süreçte kimse zahmete girmiyor. İklimin ve koşulları yetersiz kaldığı durumlarda kurtarıcı bir sistem olan topraksız tarım sistemleri sayesinde sayısız sebze ve meyve gibi besinlerin üretimi daha kolay hale gelebiliyor.

Günümüzden 20 sene sonrasında daha popüler hale gelecek olan topraksız tarım artık evlerde de denenmeye başladı. Özellikle de balkonda topraksız tarım girişiminde bulunan kişiler, yeşillik ve bazı sebzeleri verimli şekilde büyütüyor. Peki, topraksız tarım nasıl yapılıyor? Bu konuya detaylı bir açıklama yapmak gerekir.

topraksız tarım nasıl yapılır

Topraksız Tarım Nedir?

Topraksız tarım, tarım için uygun olmayan koşullarda bitki, ürün yetiştirmek için uygulanan yöntemdir. Toprağın tarım için uygun koşulları taşımadığı ortamda daha çok  tercih edilen uygulamadır. Bu sistem sayesinde bitkilerin topraktan aldığı vitamin ve mineraller, özel olarak hazırlanan bitki sıvılarından alınır. Bu süreçte toprağa gerek duyulmaz. Dikey ve yatay tarım için ideal bir yöntem olan topraksız tarım, bitkilerin böceklerden ve kimyasallardan uzak tutulmasına da yardım ediyor. Pek çok yönden avantajlı olan topraksız tarım küçük ve büyük çapta yapılması mümkün olan faaliyetlerdendir.

Geleceğin en popüler ve pratik tarım yöntemlerinden biri olan topraksız tarım; olası doğal afetlere karşı da oldukça güvenlidir. İstenilen ortamda gerekli olan sistemler kurulduğunda, maydanozdan domatese kadar birçok ürün yetişebilir.

Hidroponik tarım adıyla bilinen topraksız tarım, çiftçilerin de verim almasına katkıda bulunur. Kolay ve sağlıklı bir tarım sistemi olduğu için toprağı gübreleme ya da sürme işi gerektirmez. Gerekli vitamin ve mineraller, profesyonel şekilde hazırlandıktan sonra topraksız tarımda kullanılır.

topraksız tarım nedir

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Topraksız tarım yıl boyunca devam eden bir yöntemdir. Bu üretim sisteminin nasıl yapıldığına dair oluşan merakları şimdi birkaç maddede gidermek gerekir. Toprak olmadan bitki nasıl yetişir diyenlerin çok şaşıracağı bilgileri açıklıyoruz:

Hidroponik Sistem

Hidroponik tarım, ilk kullanılan topraksız tarım tekniğidir. Sulu üretim yöntemi uygulanır. Bitki kökünü desteklemek için katı bir ortam gerekmez. Marul, çilek, salatalık, domates, fasulye, karpuz, kavun, biber, kekik, ıspanak ve nane yetiştirilebilir.

Aeroponik Sistem

Aeroponik sistem adıyla bilinen bir tekniği olan topraksız tarım, hava odaklı yapılmaktadır; havayla üretim tekniğidir. Bu sistemde kökler çıplak kalır ve gerekli olan besinler periyodik olarak sis sistemiyle sağlanır. Kökler sislerden vitamin ve mineralleri alarak büyümesine devam eder.

Akuaponik sistem de topraksız tarımın bir diğer türüdür; ekinler askıda kaldığından oksijen ile temas kolaylaşır. Üretilen ürün ve gıdaların besin ve su ihtiyacı püskürtme yöntemi ile sağlanır. Maliyeti düşük olduğundan en sık tercih edilen topraksız tarım yöntemidir.

Bu sistemin zihninizde canlanması için balık üretim çiftliklerini düşünebilirsiniz. Balık yetiştirme alanında kullanılan zengin mineralli su, ekin gibi geniş arazili tarım ürünlerini besliyor.

Hidroponik Sistem

Hidroponik sistemde ise süreç şöyledir: Bitki kökleri sıvı ortamda çimlenip büyümeye başlar. Besin takviyesi ise özel sistemle sağlanır.

Tüm topraksız tarım tekniklerinde bitki köklerine vitamin ve mineral takviyesi yapılır. Bu takviyeler sayesinde, topraktan alması gereken besinler bitkiye geçiyor.

Evde Topraksız Tarım İçin Gerekli Malzemeler

Kendi balkonunda topraksız tarım denemek isteyenler için evde uygun koşulların nasıl sağlanacağını ifade edelim. Eğer teras, balkon, bahçe, özel mülk alanında topraksız tarım yapmak isterseniz; bazı donanımları temin etmelisiniz. Bitkilerin çürümemesi için gerekli olan malzemeler listesini şöyle açıklamak doğru olacaktır:

  • Tarım ürünlerini satan yerlerden topraksız tarım için malzemeleri kolayca temin edebilirsiniz. Almanız gereken malzemelerden ilki PVC borudur.
  • Su haznesi, hava pompası, zamanlayıcı, dalgıç pompa, kör tapa da malzeme listesinde yerini alır.
  • Besin çözeltilerini dağıtmak ve ayarlamak için ihtiyaç duyulan kontrol ünitesi de alınması önerilen malzemelerdendir.
  • Fideler zemine dikilmediği için her fide için özel plastik kap kullanılır. Bu kaplar kök genişliğine göre seçilir.
topraksız tarım seti

Topraksız Tarım Avantaj ve Dezavantajları

Bitki ve meyve üretimi için en önemli özellik topraktır. Toprak, bazen iklim koşullarından ötürü zarar görebilir. Donma, kireçlenme ve böceklenme gibi sorunlar yaşanabilir. Topraksız tarımda bu problemlerin riski ortadan kalkar. Bu sistemin avantajlarından bahsedecek olursak şöyle bir liste karşımıza çıkar:

  • Toprak erozyonunu önlemek adına iyi bir tekniktir. Bu sistem sayesinde su ve toprak kaybının önüne geçilebilir.
  • Önemli ölçüde az arazi kullanımını gündeme getiren topraksız tarım, doğayı koruyan bir üretim şekli olarak karşımıza çıkar.
  • Yüksek teknolojinin kullanımı söz konusu olduğu için kısa zamanda yüksek verim hedeflenir.
  • Bu tarım yöntemi sayesinde ürünler kimyasal maddelerden uzak şekilde doğal ve organik yapıda yetişir.

Hidroponik tarımın bazı eksi yönleri de mevcut. Bu konuya da değinmek için şu maddeleri dikkatlice okuyabilirsiniz:

  • İlk üretim alanı için yüksek maliyet oluşturur. Bu nedenle birçok üretici yaptığı masraf karşısında şaşırabilir.
  • Ancak ilk 1-2 sene içinde bu maliyeti karşılayan ürünler elde edilebilir.
  • Düzeneğin kurulması ve tarım alanı için gerekli malzemelerin hazırlanması için kalifiye personel bulunamayabilir.
  • Topraksız tarımla daha önce çalışan ve risklerini bilen personellerle çalışmak gerekir.
  • Hassas bir teknik olduğu için sıkı takip ister. Üretime ve bakıma ara verildiğinde beklenmeyen sonuçlar yaşanabilir.
  • Topraksız tarım seralarının ısıtılması için ısıtma sistemi de gereklidir. Bunun için de maddi açıdan harcama yapılmaktadır.

Evde Saksıda Zeytin En Verimli Nasıl Yetiştirilir?

topraksız tarım maliyeti

Topraksız Tarımla Ne Yetişir?

Hidroponik tarımla mutfakta kullanılan birçok sebze ve meyve türü kolayca yetişmektedir. Bunu için her fide adına yetiştirme koşullarına hakim olmak gerekir. Hem kış hem yaz topraksız tarım çilek verebilir. Uygun ısı ve bakım sağlandığında seralarda yılın her anında çilek görülebilir.

Evlerden eksik olmayan topraksız tarım marul ürünü çok kısa sürede yetişmektedir. En yaygın ürünün marul olduğunu hatırlayabilirsiniz. Marul, adeta hidroponik tarım için var olmuştur. Isı ve su isteği oldukça dengeli olduğundan kısa sürede marul toplanabilir.

Marul üretiminden sonra topraksız tarım domates seraları ile de dikkat çekiyor. Özellikle de kış günlerinde domates üretimi birçok şehirde hidroponik yöntemle elde ediliyor. Fide kaplarına uyum sağlayan birçok bitki ve meyve fideleri, özel bir bakım sonucunda meyvelerini topraksız tarım sayesinde verebilir.

Topraksız tarımla yetiştirebileceğiniz bazı ürünlerin listesi:

  • Biber
  • Salatalık
  • Domates
  • Kabak
  • Bezelye
  • Ispanak
  • Marul
  • Fesleğen
  • Çilek

İncir Nerede, Hangi Koşullarda Yetişir?

topraksız tarım maliyeti

Topraklı ve Topraksız Tarım Arasındaki Farklar

Geleneksel tarım yöntemleri ile topraksız tarım arasında fark günden güne açılıyor. Kullanılan teknolojik aletler, üretilen ürünler, kullanılan işgücü birbirinden çok ayrı değerlerde incelenebilir. Geleceğin tarım sistemi olarak tanınan topraksız tarım ile asırlardır bu topraklarda işlenen geleneksel tarım arasındaki farkı kısaca açıklayalım:

  • Geleneksel tarımda kullanılan toprak, öncesinde işleme ister. Gübreleme ve sürme tekniği ile tarım alanı yıllık ekim için hazırlanır. Ancak topraksız tarımda bu kriter yoktur. Donanımlar uygun koşullarda hazırlanır ve tohumların büyümesi için besin solüsyonları eklenir.
  • Topraklı tarım için toprağın yapısı analiz edilir. Kireç oranı, böceklenme durumu, don olayı ve mineral yapısı incelenir. Hidroponik tarımda bu özellik yoktur. Çünkü, böceklenme ve kimyasal maddelerden uzak şekilde tarıma başlanır.
  • İki tarım yöntemi arasındaki ekonomik fark da dikkat çeker. Topraksız tarımda maliyet de verim de yüksektir.
  • Ancak geleneksel tarımda maliyet azdır. Doğal sulama ve borularla sulama ile bitkiler beslenir. Ancak olası bir doğal afete karşı yapılacak müdahale yok denilebilir.

Nar Hangi Mevsimde Yetişir? Nasıl Ekilir, Yetiştirilir?

topraksız tarım

Topraksız Tarım Maliyeti: Ne Kadara Mal Olur?

Topraksız tarım yapılacak 20 dekar seranın kurulum maliyeti yaklaşık olarak 8.900.000,00 TL değerindedir. Metrekaresi 65 dolar civarındadır.

Erik Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?

Enginar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?

Türkiye’de En Çok Fındık Nerede Yetişir?

Türkiye’de Pamuk En Çok Nerede Yetişir?

Yer Fıstığı Nasıl Ekilir, En İyi Nerede Yetişir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çilekli Tartım Tarifi

Çilekli Tartım

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
15 Dakika Tartı Tarifi

15 Dakika Tartı

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çilekli Yaz Tartı Tarifi

Çilekli Yaz Tartı

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Elmalı Borcam Tartı Tarifi

Elmalı Borcam Tartı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Evdeki Malzemelerden Salep Tarifi

Evdeki Malzemelerden Salep

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Toz Badem Tartı (Galette Des Rois) Tarifi

Toz Badem Tartı (Galette Des Rois)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kahvaltıda Mis Gibi Sucuklu Patates Tartı Tarifi

Kahvaltıda Mis Gibi Sucuklu Patates Tartı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri