Ege Sularının En Ünlü Balığı Hermafrodit Trança
Yüksek protein değeri, içerdiği vitamin ve mineralleri ile sağlıklı beslenme programlarının vazgeçilmez besini olan balık, özellikle omega 3 değeri ile dikkat çekicidir. Uzmanlar tarafından haftada en az 2 kez tüketilmesi önerilen balık, hafıza kaybını ve unutkanlığı önleyici etki gösterir. Birçok depresyon ilacının yapısında da kullanılan omega 3, depresyon gibi sinirsel problemlerinin önlenmesinde önemlidir. Kan kolesterol düzeyi üzerinde olumlu etkilere sahip olan omega3 içeriği sayesinde kalp krizi riskine karşı koruyucu olan balık, A vitamini ve fosfor için de zengin bir kaynaktır. Her iki besin bileşeninin de göz sağlığını korumada önemli rolü vardır.
İçeriğindeki kalsiyum kemik ve diş gelişimini destekler ve gelişme dönemindeki çocuklar, hamileler ve emzirme dönemindeki kadınlar tarafından tüketilmesi gerekir. Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun enfeksiyonlara kaşı korunmasına yardımcı olan balık, içeriğindeki yağ asitleri nedeniyle hücrelerin yenilenmesini sağlar.
Doku oluşumunda ve yıpranan dokuların tamirinde önemli bir rol oynayan protein içeriği, yaşlanma etkilerine karşı direnç göstermeyi sağlar. Doymamış yağ içeriği ve düşük kalorisine eşlik eden yüksek protein içeriği nedeniyle zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez protein kaynağı olan balık, antioksidan özellikleri ile kilo vermeye yardımcı olur. Kanser hücresi oluşumunun engellenmesinde ve tümör hücrelerinin çoğalmasını önlemede yardımcı görev üstlenen balık, felç riskini azaltır ve tansiyonun düzenlenmesinde aktif görev alır.
Trança Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Altınkaş, çavuş ve antenli mercan olarak da bilinen Trança balığı Ege Bölgesi’nin ünlü balık çeşitlerinden biridir. Mercan ailesinin bir üyesi olan Trança balığı, Fangri balığı ile aynı türden bir balıktır. Sıcak ve ılık denizlerde yaşayan balık çeşidi, denizin 20-25 metre derinliklerinde bulunur.
Genellikle yosun ve bitki örtülü kumluk ya da taşlık alanlarda tek başına yaşayan Trança balığının boyu 30 santimetre ile 75 santimetre arasında değişiklik gösterir. Kış aylarında denizin 150 metre derinliklerine inen balık, kuvvetli bir çeneye ve dişlere sahiptir. Bu özelliği ile her türlü kabuklu deniz ürününü tüketilebilen Trança balığı, dip hayvanları ve diğer küçük balık türleri ile beslenir. Hem erkek hem de dişi özelliklere sahip hermafrodit bir canlı olan Trança balığının eti beyaz ve oldukça lezzetlidir.
Yaz aylarında özellikle ağustos ve eylül aylarında üreyebilen balık türünün nesli aşırı avlanma nedeniyle tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Yüksek oranda protein içeren Trança balığı A vitamini, B6 vitamini, B 12 vitamini, E vitamini açısından zengindir. Omega 3 yağ asidi içeriği ile de dikkat çeken balık; selenyum, magnezyum, iyot, omega 6, fosfor ve çinko gibi bileşenlerin de zengin bir kaynağıdır. 100 gram Trança balığı yaklaşık 120- 150 kalori içerir.
Trança Balığı Nasıl Avlanır?
Derin dip balığı olan Trança balığı; genellikle kabuklu deniz hayvanları, kafadan bacaklı canlılar ve küçük balıklar ile beslenir. Karides, midye, yengeç, sardalya, kalamar, subye, kolyoz, ve ahtapot Trança’nın en sevdiği besinler arasında yer alır.
Güçlü bir balık olan Trança balıklarını avlamak için kullanılan av takımlarının sağlam yapıda olması gerekir. Spin kamış, spin makine, kalın misina 3-4 santimlik çengel eğik iğne ve gezici ağır kurşun kullanılarak hazırlanan av takımı Trança balığı avlamaya uygundur.
Trança balığı avlandıktan sonra tekneye yanaştırılarak kepçe ya da kakıç denilen aletlerle tekne içine alınmalıdır. Trança balığı avlamanın en kolay yöntemi jigging ve yemli dip sırtlısı yönetimidir. Dünyada en çok kullanılan avlama yöntemlerinden biri olan jigging yöntemi, av teknesinden denizin dibine doğru suni metal balık yemleri kullanılarak yapılır.
Suni yemler aşağı yukarı ya da rastgele hareketlerle hızlı ve yavaş sarma hareketleri ile balığı kendine çeker ve avlanmasını sağlar. Bu yöntem derin sularda yapılmaya uygundur. Sığ sularda suni yem yeterli derecede hareket ettirilemez ve balığı avlamak mümkün olmaz. Nesli tükenmekte olan balıklardan biri olan Trança balığı avı temmuz ayının sonu ile eylül ayının bitimine kadar yapılabilir.
Trança Balığı Nasıl Temizlenir?
Pullu bir balık çeşidi olan Trança balığının temizliği dikkat gerektirir. Önce bol soğuk suda bir süre bekletilen balık, akan su altında ovuşturularak yıkanır. Bu işlem esnasında balığın pullarının bir kısmı dökülür. Bir sonraki aşama ise balığın pullarının kazınmasıdır. Bu işlemi yapabilmek için balık yan yatırılıp, kuyruğundan sıkıca tutulur. Keskin bir bıçak yardımıyla balığın pulları aşağıdan yukarıya birkaç kez sert bir şekilde sürtülür. Balığın derisine ve etlerine herhangi bir hasar vermemek için bıçağın dik bir konumda tutulması gerekebilir. Parmakla balığın derisi üzerinde pul kalıp kalmadığı kontrol edilir. Her iki tarafı da pullardan arındırılan balık suyun altında tekrar yıkanır.
Daha sonra iç organlarının temizlenmesi gerekir. Balığın iç organlarını temizlemek için kuyruk tarafında yer alan anüs bölgesine derin bir bıçak darbesi atılır ve bu kesik yardımıyla bağırsaklar balıktan tamamen ayrılır. Karın bölgesi de temizlendikten sonra baş kısmında yer alan kırmızı solungaçlar parmaklarla tutularak çekilip temizlenir. Tamamen temizlenen balık bol su ile yıkanır ve süzgece alınarak sularının süzülmesi sağlanır. Artık balıklarınız yapılış şekline göre bütün olarak ya da filetolara ayrılarak kullanıma hazırdır. Diğer balık çeşitlerinde balığın kafası da kesilerek atılır. Ancak Trança balığının kafası etli ve oldukça lezzetlidir bu nedenle kafasının da pişirilerek servis edilmesi önerilir
Trança Balığı Nasıl Pişirilir?
Trança balığı filetolara ayrılıp mısır ununa bulanarak yağda kızartılabilir; ancak bu yöntem balığın yararlı vitamin ve minerallerinde kayıp oluşturduğundan dolayı pek önerilen bir yöntem değildir. Zeytinyağı, sarımsak ve tuz ile marine edilen Trança balığı, defne yaprağı ile birlikte fırına verilebilir. Yanına eklenen patates, halka soğan ve limon dilimleri daha lezzetli bir aroma yaratır.
Yahnisi de mükemmel bir lezzete sahip olan Trança balığı, ızgarada ya da mangalda da keyifle tüketilebilir. Izgara edilen Trança balığı parçalanarak salatalara atılabilir.
Trança balığı tarifleri arasında kafası da kullanılarak yapılan çorbası ön plana çıkar. Patates, havuç, un, yumurta sarısı, margarin, maydanoz, defne yaprağı, baharat ve tuz kullanılarak hazırlanan Trança balığı çorbası; hem besleyici özellikleri hem de lezzeti ile en sevilen tariflerden biridir.
Ayrıca büyük parçalara ayrılarak mantar, soğan, patates, havuç ve limon dilimleri ile birlikte yağlı kağıtlara sarılıp fırınlanan Trança balığı da oldukça lezzetli ve sağlıklıdır. Balık ile birlikte kullanılan defne yaprağı, balığın kendine özgü ağır kokusunu bastırır. Ayrıca defne yaprağının aroması balık yemeklerine farklı bir lezzet katar.
Trança Balığı Fiyatları Ne Kadar?
Trança balığı faydaları nedeniyle tüketilmesi önerilen etli bir balıktır. Yanlış avlanmadan dolayı son yıllarda nesli tükenmekte olan balıklar grubunda yer alan Trança balığı, avlaması zor bir dip balığıdır.
Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşayan balık çeşidi, 2 kilo ile 25 kilo ağırlık aralığındadır. Zor avlandığından dolayı ekonomik değeri yüksek bir balık çeşidi olan Trança oldukça lezzetlidir.
Balık hallerinde, büyük alışveriş merkezlerinde ve balık satışı yapan firmalardan satın alınabilen Trança balığı, lüks balık restoranlarının vazgeçilmez balık çeşitlerinden biridir. 1 kilogram Trança balığı fiyatı 50 lira ile 200 lira arasında değişiklik gösterir.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.