Uçuk Nasıl Geçer? Neden Çıkar? Evde Doğal Tedavi

Uçuk Nasıl Geçer? Neden Çıkar? Evde Doğal Tedavi Tarifi

Uçuk ve Tedavisine Dair Her Şey

Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 80’i, hayatları boyunca bir kez de olsa uçuk geçirmiştir. Hatta toplumda bir şeyden korktuğumuzda uçuk çıkardığımıza dair bir inanış da vardır. Oysa zayıf bağışıklık sistemlerinde kendini gösteren uçuğun çok da karmaşık bir yapısı bulunur.

Peki, aslında uçuk nedir, neden oluşur, nasıl bulaşır? Bu yazıda uçuk hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Uçuk Nedir?

Deri üstünde su kabarcığı veya yara olarak adlandırılan uçuk, Herpes Simpleks virüsünün halk arasında bilinen adıdır. Karşılaşılan en yaygın cilt sorunlarından biri olan uçuk virüsü, hastanın yaşam kalitesini düşürmekle birlikte estetik açıdan da rahatsız edici bir görüntü oluşturmaktadır. Daha çok ağız bölgesinde rastlanan virüsün genital uçuğa sebep olan bir türü de bulunmaktadır. Uçuk, ömür boyu tekrar edebilen viral bir enfeksiyondur. Çoğunlukla ağız çevresinde oluşan uçuklar, nadiren de olsa parmaklar, burun veya ağız içinde de görülebilir.

uçuk nasıl geçer

Uçuk Nasıl Geçer?

Herpes Simpleks virüsünün vücuda bir kere yerleştikten sonra tekrar vücuttan atılamadığı bilinmektedir. Ancak çeşitli yöntemlerle virüsün aktif hale gelmesi önlenebilir. Uçuk tedavisinde en önemli aşama uçuk başlangıcı sırasında vücuda kaybettiği bağışıklığı hızlıca geri kazandırmak ve uçuğa sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Uçuk tedavisi mutlaka uçuk ilacı ile desteklenmelidir. Özellikle ağız bölgesindeki uçuklar için krem veya oral yolla alınan haplar oldukça kısa sürede fayda sağlarken genital uçuk mutlaka doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Uçuk teşhisi ve tedavisi için bir dermatoloğa başvurabilirsiniz.

Uçuk başlangıcı tedavisinde kişinin kişisel bakım ve hijyene her zamankinden çok daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Kişi uçukla oynamamalı ve yaranın yayılmasını önlemelidir. Yarayla oynamak bölgede iz kalmasına sebep olabilir. Tedavi edildiği takdirde uçuk, oluştuktan sonra genellikle 10 gün içinde iyileşir. Ayrıca ağız bölgesindeki uçuklardan şikayet eden hastaların, dudaklarını ve dudak çevresini sürekli nemli tutmaları, olası çatlamalar ve kurulukları önlemede kendilerine yardımcı olur. Dehidrasyonu önlemek için bol su tüketilmeli, asitli veya tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ağız bölgesinde uçuk çıkan hastaların dişlerini fırçalaması genellikle sancılı olmaktadır. Bu kişilerin antiseptik gargara kullanmaları daha rahatlatıcıdır.

uçuk virüsü

Uçuk Neden Çıkar?

Özellikle tükürük yoluyla geçen bu virüse, birçok hastanın çoğunlukla çocukken yakalandığı bilinmektedir. Bulunduğu vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla virüs, kendini uçuk olarak göstermeye başlar.

  • Güneşte fazla kalmak
  • Enfeksiyon kapmak
  • Stres
  • Yorgunluk
  • Yüksek ateş
  • Diş ameliyatı geçirmek
  • Hamilelik ve hormonal değişimler uçuğun oluşmasına sebep olabilecek faktörlerdir.

Uzmanlara sıkça sorulan sorulardan biri uçuk hangi vitamin eksikliğinden çıkar olmakla birlikte B12 vitamini eksikliği uçuğun nedenleri arasında gösterilmektedir. Uçuğun bu kadar yaygın olma sebeplerinden biri, virüsun belirtilerini hemen göstermemesi ve hastanın virüse yakalandığını fark etmemesidir. Bu yüzden Herpes Simpleks virüsüne sahip kişiler, çevresindeki kişilere istemeden de olsa virüsü bulaştırabilir.

uçuk belirtileri

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Ağız çevresindeki uçuk, kendisini öncelikle karıncalanma ya da sızlama olarak gösterir. Buna kaşınma ve yanma hissi de eşlik edebilir. Ardından ağızda veya ağız çevresinde yaralar, dilde şişme ve boğazda enfeksiyon görülebilir. Daha sonra küçük sıvı dolu yaralar genellikle alt dudakların kenarlarında kendini göstermeye başlar. Sürekli uçuk çıkarıyorsanız uçuğun boyutları büyüyebilir. Uçuk ortaya çıktıktan sonraki 48 saat içinde kabuklanma veya kabuklanma öncesi sızı oluşması muhtemeldir.

Genital uçuğun en yaygın belirtileri sıvı dolu kabarcıklar ve döküntülerdir. Bu yaralar vajinada veya rahim ağzında görülebilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken yanma ve batma hissi de genital uçuğun belirtileri arasındadır. Genital uçuk kaşıntılı ve ağrılı sivilceler şeklinde kendini gösterir. Genital uçuk, kimi hastalarda ağrılı yaralara dönüşebilir.

uçuk kremi

Uçuk Bulaşıcı Mıdır?

Uçuğun, Herpes Simpleks virüsüne sahip kişilerle kurulan yakın temas sebebiyle oluştuğu bilinmektedir. Buna ek olarak ruj, diş fırçası, traş bıçağı ve benzer eşyaların ortak kullanımı ve açık yaraya elle dokunmak virüsü kapma riskini artırmaktadır. Bu riski taşıyan kişilerle temas kurulduğu takdirde ellerin derhal yıkanması tavsiye edilmektedir. Özellikle küçük çocuklarla sürekli aynı ortamda bulunan kişilerin el bakımına ekstra özen göstermesi gerekmektedir.

Genital uçuk ise bu virüse sahip kişilerle girilen korunmasız cinsel ilişkiyle kendini göstermektedir. Virüs tükürük yoluyla bulaştığı için bu virüse sahip kişilerle öpüşmek veya oral seks de virüsün karşı tarafa bulaşmasına sebep olabilir. Kondom kullanımı genital uçuğun bulaşmasını engellemede etkili olabilirken yüzde 100 koruma sağlamadığı bilinmektedir.

uçuk tedavisi

Uçuk Tedavisi Evde Doğal Yöntemler

Uçuk virüsünün vücuttan tamamen atılması teknik olarak mümkün olmasa da evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle belirtileri azaltabilir ve yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz. Bu yöntemler ağız bölgesindeki uçuklar için faydalı olmakla birlikte genital uçuk tedavisi için doktorunuza başvurmanız gerekir.

  • Sarımsak: Toplumumuzda görülme sıklığı yüksek olan uçuk sarımsak ile tedavi edilebilmektedir. Nitrat, sodyum, potasyum, selenyum, kalsiyum, magnezyum, silikon, hidrojen sülfit, fosforik asit, C, D ve B vitaminleri içeren sarımsağın enfeksiyonların iyileşmesine çok büyük fayda sağladığı neredeyse herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Sarımsakla uçuk tedavisinde bilinen iki yöntem vardır. Bunlardan ilki, bir diş sarımsağı keserek doğrudan uçuğun üstüne uygulamaktadır. Uçuğun boyutuna göre birkaç taze diş sarımsak daha ekleyebilirsiniz. Sarımsağı uçuk üzerinde 10 dakika boyunca tuttuktan sonra ılık suyla durulayın. Sarımsak hafif yanma veya kaşıntıya sebep olsa da bu etki uzun sürmeyecektir. Genelde sarımsağın uçuğu hemen gidermesi beklenir. Eğer etkili olmadıysa belli aralıklarla aynı yöntemi izlemeye devam edebilirsiniz.

Bir diğer yöntem de sarımsağın ezilerek macun haline getirilmesi ve bir krem gibi uçuğun üstüne sürülmesidir. Uyguladıktan sonra üzerini bir bezle kapatarak etkisinin artmasını sağlayabilirsiniz. Sarımsak uçuğun kurumasına yardımcı olacaktır.

  • Portakal ve Kırmızı Sebze-Meyveler: Uçuk kendisini zayıf bağışıklık sisteminde gösterir. Bunun için öncelikle bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz en temel yoldur. İçerdikleri C vitamini ve karotenoid sayesinde vücudunuzun ihtiyacı olan gücü sebzelerde kolayca bulabilirsiniz. Domates, portakal ve havuç sıkça tüketilmesi önerilen yiyecekler arasındadır.
  • Limon: Evde yapılan tedavilerde sıkça kullanınan limon, uçuk tedavisi için de önerilen yöntemlerden biridir. Limonun içerdiği antiviral bileşenlerin uçuğu geçirmede faydalı olduğu öne sürülmektedir.
  • Doğal yağlar: Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal yağlar uçuk tedavisi için de faydalı olmaktadır. Antimikrobik içeriklerinden dolayı özellikle karanfil ve çay ağacı yağları uçuğun sebep olduğu kaşıntı ve yanma hissini en aza indirmede etki göstermektedir. Eğer hassas bir cildie sahipseniz hindistancevizi yağını da deneyebilirsiniz. Bu yağları bir pamuk yardımıyla uçuk üzerine uygulayabilirsiniz.
  • Aloe vera: Eğer elinizin altında aloe vera jeli bulunuyorsa uçuk tedavinizde yardımcı olabilir. Aloe veranın uçuk üzerine uygulandığında içerisindeki enzim ve antioksidanlarla uçuğun geçmesinde faydalı olduğu bilinmektedir.

Evde kendi doğal yöntemlerinizle uçuk tedavisi yaparken aklınızda olması gereken püf nokta, bu yöntemlerin birçok kişide işe yararken bazı kişilerde yan etkilere sebep olma riskidir. Bu yüzden doktorunuz tarafından önerilmeyen veya sizde yan etkilere yol açabileceğini düşündüğünüz içerikleri kullanırken dikkatli davranmalısınız.

uçuk kremi

Uçuk Kremi İsimleri

Eczanlerden temin edebileceğiniz bir uçuk kremi uçuk tedavinizde daha hızlı ve etkin sonuç almanızı sağlayacaktır. Birçok hasta tarafından genelde:

  • Vectavir
  • Zovirax
  • Asiviral
  • Aklovir gibi kremler uçuk tedavisi süresince başarılı bulunmaktadır. Kremlerin özellikle uçuk başlangıcında kullanılmaya başlanması sonuç almada yardımcı olur. Uçuğun bulaşıcı yapısından ötürü uçak kreminizi başkalarıyla paylaşmamaya özen gösterin ve kullanmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Buzluktan Çıkar Fırına At Böreği Tarifi

Buzluktan Çıkar Fırına At Böreği

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Şeftali Suyu (Doğal Doğal) Tarifi

Şeftali Suyu (Doğal Doğal)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Lokantalara Taş Çıkartan İşkembe Çorbası Tarifi

Lokantalara Taş Çıkartan İşkembe Çorbası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Şekerpare (Gerçeğine Taş Çıkartır ) Tarifi

Şekerpare (Gerçeğine Taş Çıkartır )

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Doğal Antibiyotik Tarifi

Doğal Antibiyotik

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri