Ülser Nedir? Ne İyi Gelir? Belirtisi, Tedavisi

Ülser Nedir? Ne İyi Gelir? Belirtisi, Tedavisi Tarifi

Ülser, Mide Rahatsızlığı Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Toplumun büyük bir kesiminde görülebilen ülser, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ülser tedavisi için uygulanan yöntemler hastalığı iyileştirme, komplikasyonları önleme ve ağrıları azaltma amacına yöneliktir. Ülser teşhisi erken konulup tedavisi hemen yapılırsa iyileşme kolayca gerçekleşebilir. Ağrıları oldukça zorlayıcı olabilen ülser hakkında öğrenmek isteyeceğiniz tüm ayrıntıları bu yazıda bulabilirsiniz.

Ülser Nedir?

Ülser, sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağında mide asidi ve pepsin gibi sıvıların etkisiyle oluşan aşınmalar, yani doku kayıplarıdır. Bu aşınmalar yara haline dönüşebilir. Yaralara enflamasyon adı verilir ve mideden çok onikiparmak bağırsağında oluşur. Her bünyenin mide asidi üretimi farklıdır. Bazı kişilerde çok miktarda olur ve sindirim sisteminde olumsuzlar yaşanmasına yol açabilir.

Türkiye’de ülser hastalığı kadınlardan çok erkeklerde görülür. Çoğunlukla 30-50 yaş grubunda görülen ülsere, 60 yaş civarındaki kadınlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sistemi ülser çeşitleri iki grupta değerlendirilir:

  • Midenin iç kısmının mide asidi ile parçalanması sonucu oluşan hastalığa mide ülseri denir.
  • Bir de onikiparmak bağırsağında oluşan duoedenum ülseri vardır.

ülsere ne iyi gelir

Ülsere Ne İyi Gelir? Evde Doğal Yöntemler

Ülseriniz varsa gördüğünüz tedavinin yanı sıra beslenme alışkanlığınızı yeniden yapılandırmanız gerekir. Çünkü ülser beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı olabilmektedir. Yapacağınız diyetin yanında şu ayrıntılara da önem verebilirsiniz:

  • Sağlıklı ve düzenli şekilde beslenmelisiniz.
  • Kahvaltı etmeli ve tüm öğünlerinizi uygun saatlerde yemelisiniz.
  • Kızartmadan, aşırı şekerli, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
  • Yeterli oranda sıvı almalı ve su içmelisiniz.
  • Gün içindeki çay ve kahve tüketiminizi sınırlamalısınız.
  • Akşam yemeklerinde haşlanmış ve buharda pişmiş yemekleri yemeye özen göstermelisiniz.
  • Midenizi uzun süre boş bırakmadan küçük porsiyonlar halinde yemelisiniz.
  • Taze ve kuru meyveler, meyveli yoğurtlar veya sütlü tatlılar dışındaki tatlıları tercih etmemelisiniz.

Mide ve onikiparmak ülseri tedavilerinde deneyebileceğiniz doğal yöntemler de vardır. Bu yöntemleri uygulamadan önce doktorunuzun görüşünü almanız önemlidir. İlaç tedavisi görüyorsanız doktorunuza danışmanız önem kazanır. Kullanılan bitkilerin de ilaç görevi yapacağını unutmamalısınız.

Ülser bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu önerisi olan karnabahar suyu kürü şöyle yapılır:

  • 200 gram karnabahar, kaynamakta olan 400 gram suyun içerisine konulur ve 15 dakika kısık ateşte kaynatılır.
  • Altı kapatıldıktan sonra yarım saat üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Sonra karnabaharlar içinden alınır. Haşlanmış sebzeleri salata olarak tüketmeniz önerilir.
  • Elde edilen karnabahar suyunun yarısı sabah, kalan kısmı da akşam yemeğinden yarım saat önce içilir.
  • Karnabahar kürüne 15 gün boyunca devam edilir. Her gün taze olarak hazırlanır.

Bu kürün dışında önerilen diğer ülser doğal tedavi yöntemleri arasında şunlar bulunur:

  • 4 bardak kaynamış suyun içerisine 20 gram şerbetçi otu konulur ve 15 dakika kadar demlenir. Ardından süzülerek gün içinde aç karnına içilir.
  • Taze lahana suyu hazırlanır ve kür halinde içilir.
  • Civanperçemi ve pelin otu karışımı kaynar suya atılıp demlenir. Günde 3 su bardağı içilebilir. Fakat tadı acı olduğu için balla tatlandırılarak içilmesi önerilir.

ülser belirtileri

Ülser Belirtisi Nedir?

Ülser belirtisi çok rahatsız edici ve acı vericidir. Ülser ağrısı şiddetli olunca dayanılması zor bir duruma dönüşebilir. Ülserin en çok görülen belirtisi karnın üst kısmında oluşan yanma ve acı hissidir. Bu ağrılar öğün aralarında daha fazla görülür. Onikiparmak ülseri ağrıları ise hastayı gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir.

Ülser belirtilerini şöyle sıralamak mümkündür:

  • Midede yanma ve ağrı hissi
  • Bulantı ve ardından kusma ile gelen rahatlama hissi
  • İştahsızlık ve yemek yiyememekten dolayı kilo kaybı
  • Karında oluşan şişkinlik ve gaz
  • Sık acıkma hissi
  • Yemekten sonra mide ağrısının şiddetlenmesi
  • Bariz şekilde hazımsızlık yaşanması

Ülser bazı hastalarda sinsi şekilde gelişebilir. Ülser başlangıcı dönemi sıkıntıları yaşanmaz. Hiç ön belirti göstermeden mide kanaması ya da mide delinmesi gibi sorunlara yol açabilir. Ülser belirtisi genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında yoğunlaşır. Ülser ve gastrit aynı zamanda yaşanabilen sağlık sorunları olarak hayatınızı çok zor hale getirebilir. Belirtiler baş gösterince hemen bir uzman doktora başvurmanız yararınıza olur.

ülser ilaçları

Ülser Neden Olur?

Ülser midede, onikiparmak bağırsağında veya yemek borusunda oluşabilen açık yaradır. Sindirim sisteminde bakteri oluşması, yoğun sigara ya da ilaç kullanımı gibi nedenlerle mide asidi üretimi artabilir. Mide asidi ve diğer sıvıların artması ile sindirim sistemi organlarının tahriş olmasına yol açan yaralar meydana gelir.

Ülser hastalığının iki önemli nedeni vardır: NSAİİ grubu ilaçların kullanımı ve H.Pylori bakterisinin varlığı.

  • Non steroidal antienflamatuar İlaçlar: Aspirin ve ibuprofen gibi steroid yapıda olmayan iltihap giderici nitelikli ağrı kesicilerin kullanımı ülsere neden olabilir. Eklem ağrıları nedeniyle düzenli olarak bu tip ilaçları kullanan kişiler ve yaşlılar risk altındadır. Bu ilaçlar uzun dönem kullanıldıkları zaman sindirim sistemi organlarına zarar vererek ülsere yol açabilmektedir. Var olan ülserleri ise daha kötüye götürebilir.
  • Helikobakter Pylori Bakterisi: H. Pylori bakterisinin oluşturduğu enfeksiyon, ülserin en önemli nedenidir. Bu bakteri pek çok kişide bulunmasına rağmen sadece birkaç kişi ülsere yakalanır. Bakteri zararlı maddeler ürettiği için midenin koruyucu tabakası hasar görür ve ülser oluşur.

Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin büyük bölümüne bakteri neden olmaktadır. Bu iki önemli nedenin yanı sıra şunlar da ülsere sebebiyet verebilir:

  • Dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığı
  • Aşırı tuz tüketimi ve yiyecekleri yeterince çiğnemeden yutmak
  • Mideyi uzun süre aç bırakmak ya da çok fazla doldurmak
  • Uykusuzluk, stres ve yorgunluk
  • Hijyenik olmayan besinler tüketmek
  • Genetik faktörler

ülser tedavisi

Ülser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ülser tedavisi hastalığın klinik, laboratuvar ve görüntüleme yöntemleriyle teşhisinden hemen sonra başlayabilir. Gastroskopi yönetimiyle ülser tespiti yapılıp hastadan biyopsi örneği alınır. Biyopsi sonucunda H.Pylori bakterisinin olup olmadığı tespit edilir.

Ülser bakteriden kaynaklı ise antibiyotik tedavisi ve mide asidini baskılayan ülser ilaçları kullanılarak tedavi yapılabilir. Kanamalı ülserlerde gastroskopi sırasında endoskopik tedavi yöntemleri ile kanama durdurulabilmektedir. Ülser ilaçları H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitörleri olarak isimlendirilen ilaçlardır. Mide asitlerini azaltmaya yarayan bu ilaçlar hastaların sıkıntılarını da minimum seviyeye indirir.

ülser diyeti

Ülser Diyeti Nasıl Yapılır?

Ülser, diyet uygulamayı gerektiren bir hastalıktır. Sindirim sistemi hastalıkları için diyet yapma zorunluluğu kaçınılmazdır. Ülser ağrısı için süt içmek bile ağrıyı çoğaltan bir uygulamadır. Mide asidini artıracak tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Ülser hastasıysanız ve ekşi, acı, soğanlı yiyecekler yediğinizde sıkıntılarınız artıyorsa onlardan uzak duracak bir beslenme alışkanlığı geliştirmelisiniz.

Ülser hastalarının kendilerini gözlemleyip midelerine dokunan yiyecekleri bırakıp dokunmayanları tüketecekleri bir beslenme düzeni oluşturmaları önemlidir. Tedaviyi düzenleyecek doktorun diyet önerilerini de takip ederek hastalığın olumsuz yanlarından daha kolay kurtulabilirsiniz.

Sigara içmek ve alkol tüketmek ülser tedavisini engelleyen etkenler arasında öncelikli sırada yer alır. Düzenli alkol tüketimi yüzeysel mukoza direncini bozduğu için ülser ve gastrit gibi hastalıkların tedavisini geriletmektedir. Akut ülser tedavisinde alkol alımı kesinlikle önerilmez. Ülser diyeti yaparken şunlara da dikkat edebilirsiniz:

  • Uygulanacak diyetin besin ve kalori değerleri yeterli olmalı ve dengeli olarak tüketilmelidir.
  • Hastalar kısa aralıklarla ve az miktarda yemek yemelidir. Günde 5 – 6 öğün olarak yenebilir.
  • Yemekler çok çiğnenerek ve olabildiğince ıslak şekilde tüketilmelidir.
  • Karbonhidratlardan uzak durmak önemlidir. Şeker mide yanmasını artıran bir besindir. Çok az tüketilmesi önerilir.
  • Yaranın olduğu bölgede doku onarımı sağlayan proteinli besinler yenebilir.
  • Az yağlı yemekler tüketilmeli ve yağ tercihi bitkisel sıvı yağlardan yana olmalıdır.

Detaylı bilgi için:

Ülser Diyeti Listesi, Sağlıklı Beslenme İpuçları

İlginizi çekebilir:

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözümler, Uzman Tavsiyeleri

Mide Yanmasına Neler İyi Gelir?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri