Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Yeni Moda Mini Meyve Yaban Mersini

Sebze ve meyveler arasında en fazla antioksidan içeren meyve olarak ün salan yaban mersini, orman meyvelerinin en lezzetlilerinden biri. Küçük cüssesi ile kendinden beklenmeyecek derecede faydalı olan meyve, şimdilik dondurmalarda ve hazır meyve şuruplarında adını duyduğumuz bir ürün.

Yaban Mersini Nedir?

Aslında orman meyvelerinden böğürtlen gibi yaban mersini de pek alışık olmadığımız bir meyve. Nadiren aktarlarda kurusuna rastladığımız yaban mersini ya da diğer bir adıyla ayı üzümü, fundagiller familyasının bir üyesi.

Üzüme benzer taneleri ile tanınan ve ana vatanı kuzey yarımküre olan orman meyvesi, fundalık çalılarda yetişir. Adını yeni yeni duymaya başlamış olsak da aslında geçmişte Karadeniz yöresinde oldukça yaygın bir şekilde tüketildiği Osmanlı kayıtlarından bilinir. Günümüzde küçük meyveleri ile öne çıkan, geçmişte ise yaprağı ile çay bitkisi olarak tüketilen ve baştan aşağı vitamin deposu olan meyvenin birçok farklı türü bulunur. Yaban mersini çeşitleri arasında kadife yapraklı, kısa boylu, tavşan gözlü, yer yabanı gibi orijinal isimler ile anılan türleri mevcut.

Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

  • Faydaları ile keşke daha önce deneseydim diyeceğiniz yaban mersini, düzensiz kan şekerini dengeleyerek devamlı tüketimde diyabetin ilerlemesini önler.
  • Yüksek antioksidan kaynağı olarak kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca antioksidan içeriği ile kansere karşı vücutta bulunan iyi enzimleri arttırır ve karaciğer kanseri gibi kanserlerin ilerlemesini yavaşlatır.
  • İçeriğindeki A vitamini ile göz sağlığını korumaya yardımcı olur ve A vitamini sayesinde üreme sistemi, kemik gelişimi ve cilt sağlığı üzerinde etkilidir.
  • Hafızaya ve sinir sistemine iyi geldiği bilenen orman meyvesi, öğrenmeyi hızlandırdığı gibi sinir sistemi gelişimini de destekler ve konsantrasyonu arttırır.
  • Özellikle dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklara faydalıdır.
  • C vitamini ile vücuttaki zararlı enzimleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek iyileşme sürecini hızlandırır ve dokuların yenilenmesine katkı sağlar.

Detaylı bilgi için: Yaban Mersini Faydaları: En Şifalı 15 Özelliği!

Yaban Mersini Besin Değeri ve Kalorisi Nedir?

Tam bir vitamin ve mineral deposu olan orman meyvesi; A, C, B, D, K ve E vitaminlerini içererek şaşılacak derecede faydalı meyveler arasına girer. Küçük boyuna inat yüksek besleyici değerler taşır ve polifenoller, salisilik asit, karotenler, potasyum, folik asit, manganez, magnezyum, demir, riboflavin, niasin ve fitöstrojen içeren yapısı ile faydalarını sayarak bitiremeyeceğimiz meyvelerden biridir. Yüksek bir lif kaynağı olarak diyet listelerine misafir edilir ve antioksidan değeri çok yüksek meyveler arasında yerini alır. Kalori açısından ise yiyip yiyip kilo almayacağınız mucizevi besinlerden biridir. Yaklaşık 100 gramında 62 kalori bulunur ve istediğiniz diyet yemeğine katıp tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Yaban Mersini Nerede Yetişir?

Kuzey bölgelerinde geniş bir coğrafyada yetişen yaban mersini, yüksek ormanların meyvesidir. Türkiye’de Karadeniz ormanlarında büyür ve özellikle Rize dağlarında yetişir. Yağmur isteği bol bir meyve olduğu için serin ve yağmurlu bölgelerde yetişme imkanı bulur. Dağların yüksek yamaçlarında, orman içlerinde ve yaylalarda yetişen yaban mersini ağacı, asitli toprakları sever ve şehir yakınlarında görülmesi pek mümkün değildir. Doğada ise yabani olarak yetişen yaban mersini bitkisi, meraklısı için yaban mersini tohumu ile çoğaltılabilir. Yaban mersini şimdilik kültür bitkisine dönüşmemiş olsa bile mucizevi faydaları ile gelecek vadeden meyveler arasındadır.

Yaban Mersini Nerede Satılır?

Tezgâhlarda görmeye pek alışık olmadığımız yaban mersini meyvesi, büyük marketlerde ve semt pazarlarında taze halde satılır. Doğal olarak ormanlardan toplanıp getirilen yaban mersini mevsimi ise yaz başı ile sonbahar ayları arasında değişebilir. Pazarlarda ya da büyük marketlerde mevsiminde görsek bile tanımayabileceğimiz meyve taze haliyle lacivertle siyah arasında kendine özgün bir renge sahiptir. Tombik, küçük taneli yapısı ile ayırt edilir.

Yaban mersini taze meyvesi dışında yaban mersini kurusu olarak da aktarlarda satılır. Kurtulmuş haliyle oldukça siyah bir renk alan meyveye hazır paketlenmiş yaban mersini çayı olarak marketlerde rastlamak mümkün. Sadece meyvesi ve kurtulmuş haliyle değil yaprağı ile de oldukça değerlidir. Yaban mersini yaprağı aktarlarda küçük paketler halinde bulunur.

Yaban Mersini Fiyatları Nedir?

Yaban mersini; hem faydaları hem de lezzeti ile kıymetli bir meyve olduğu için ekonomik değeri de yüksektir. İster taze, ister kurutulmuş, ister püre haliyle, hatta isterse fide olarak alınmak istesin yüksek fiyatlara alıcıya sunulur. Özellikle taze yaban mersinin 1 kilosu 40 TL ile 60 TL arasında seyreder. Kurtulmuş haliyle de taze haline yakın fiyatlara satılan yaban mersini kurusunun 100 gramı 10 TL’den alıcıya ulaşır. Hazır çay olarak ve yaprak olarak ise daha uygun fiyatlara satılan meyvenin fiyatı yöreye bağlı olarak da değişir.

Yaban Mersini Zararları Nelerdir?

Yaban mersininin bilinen herhangi bir zararı yok. Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu gibi yaban mersini de aşırı tüketildiğinde küçük yan etkiler gösterebilir. Fazla tüketildiğinde etkilerini daha yoğun bir şekilde göstereceği için kilo kaybına neden olabilir veya kan şekeri seviyesini gereğinden fazla düşürebilir. Dengeli tüketildiğinde herhangi bir yan etkisini göremeyeceğiniz nadide orman meyvesini alerjik bünyeye sahip kişilerin de dikkatli tüketmesi tavsiye edilir.

Yaban Mersini Nasıl Kullanılır?

İlk kez deneyecek olanlar yaban mersinin nasıl yendiğini bilmeyebilir. Küçük taneleri olan taze yaban mersini, çekirdeği olan bir meyve olmadığından yıkadıktan sonra çilek ya da böğürtlen gibi yenir. İstenirse taze halde yoğurda, salataya katılır ve hafif mayhoşumsu enfes tadıyla yemeğe apayrı bir tat verir. Taze haliyle en çok pastalara, keklere yakıştırılır ve özellikle tatlıları süslemede kullanılarak sunumlara büyülü bir hava katar. Lezzetini dört mevsim mutfaklarına konuk etmek isteyenler ise yaban mersini reçeli, yaban mersini suyu ya da yaban mersini şurubu yaparak değerli meyveyi değerlendirebilir.

1) Muhteşem Görüntü Muhteşem Lezzet Yaban Mersinli Cheesecake İçin:

Bir an önce alıp en orijinal tarifler ile sofralarınıza konuk etmek isteyeceğiniz meyve ile yapılan lezzetli tariflerin başında yaban mersinli cheesecake gelir. Cheesecake hamurunun hem içine katılan hem de üzerini süslerken kullanılan yaban mersini, rengi ile şaşırtıcı derecede güzel bir sunum ortaya çıkarır. Hafif ekşimsi tadı ile tekrar yapmak isteyeceğiniz tarif, çay eşliğinde misafirlerinize ikram edeceğiniz denenmemiş bir lezzet olur. Yaban Mersinli Pasta

Tarif: Yaban Mersinli Pasta

2) Muffin Tariflerinizin Vazgeçilmezi Olacak Yaban Mersinli Muffin İçin:

Yaban mersini kullanacağınız ikinci lezzetli tarifse pofuduk tarzıyla gönülleri çalan yaban mersinli muffin tarifi. Tatlı – tuzlu her türlü malzemeye kucak açan muffin, yaban mersininin lezzeti ve rengiyle bir araya gelir. Az şekerli yalın tadıyla orman meyvesinin hafif tadını taşıyan muffin, doyurucu bir atıştırmalık olarak kek stantlarını süsler. Yaban Mersinli Muffin

Tarif: Yaban Mersinli Muffin

3) Farklı Salata Tarifleri Arayanlara Özel Yaban Mersinli Salata İçin:

Hamur işleri bir yana daha sağlıklı bir tarif arayanlar için yaban mersinli salata biçilmiş kaftan. Roka, maydanoz, kırmızıbiber gibi sebzeleri ve çeşitli meyveleri bir arada harmanlayan salata, öğünlerin renkli ve sağlıklı yüzü haline gelecek türden. Yaban Mersinli Salata

Tarif: Yaban Mersinli Salata

--

4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

7. Gün İftar Menüsü

29 günlük iftar menüsü tariflerinde 7. gündeyiz! İftar çorbaları arasında terbiyeli bakliyat çorbası ile orucumuzu açıyor, ramazan yemekleri tariflerinde yedikçe yedirten kıymalı patates oturtma, her yaşın favorisi olacak yoğurt soslu salatalık salatası ile devam ediyoruz. İftar tatlıları için ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Yaban Mersini Limonlu Kek Tarifi

Yaban Mersini Limonlu Kek

8-10 kişilik, 35dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Blueberry (Yaban Mersini) Keki Tarifi

Blueberry (Yaban Mersini) Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bursa İftar Mekanları: En İyi 6 Restoran Tarifi
Bursa İftar Mekanları: En İyi 6 Restoran

Bursa'da Nerede İftar Yapılır? Oruç tutarken dopdolu lezzetlerle bezenmiş kocaman bir sofranın hayalini kurmamak elde…

İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler Tarifi
İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler

İstanbul’da İftar Nerede Yapılır? Beklenen ramazan bereketiyle geldi. Mutfaklardaki tatlı telaşlar, adeta zamanla yarışıyor. Pilavların…

Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı Tarifi
Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı

Ankara'da Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Ramazan ayında yemeklere duyulan ilgi ve önem ekstra artıyor. Güzel ve…

Üsküdar İftar Mekanları: En İyi 11 Restoran Tarifi
Üsküdar İftar Mekanları: En İyi 11 Restoran

Üsküdar'da Nerede İftar Yapılır? Ramazan ayının hayırlı bereketi ve tüm neşesi üzerinizde olsun! İslam aleminin…

Avrupa Yakası İftar Mekanları: En İyi 12 Restoran Tarifi
Avrupa Yakası İftar Mekanları: En İyi 12 Restoran

Avrupa Yakası’nda Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Herkesin heyecanla beklediği 11 ayın sultanı ramazan, bereketi ve birliği…

Anadolu Yakası İftar Yemeği Mekanları Tarifi
Anadolu Yakası İftar Yemeği Mekanları

Anadolu Yakası'nda En İyi İftar Mekanları Bir yıl boyunca heyecanla beklenen o mübarek ay geldi.…

İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler Tarifi
İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler

İstanbul’da İftar Nerede Yapılır? Beklenen ramazan bereketiyle geldi. Mutfaklardaki tatlı telaşlar, adeta zamanla yarışıyor. Pilavların…

Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı Tarifi
Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı

Ankara'da Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Ramazan ayında yemeklere duyulan ilgi ve önem ekstra artıyor. Güzel ve…

Üsküdar İftar Mekanları: En İyi 11 Restoran Tarifi
Üsküdar İftar Mekanları: En İyi 11 Restoran

Üsküdar'da Nerede İftar Yapılır? Ramazan ayının hayırlı bereketi ve tüm neşesi üzerinizde olsun! İslam aleminin…

Avrupa Yakası İftar Mekanları: En İyi 12 Restoran Tarifi
Avrupa Yakası İftar Mekanları: En İyi 12 Restoran

Avrupa Yakası’nda Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Herkesin heyecanla beklediği 11 ayın sultanı ramazan, bereketi ve birliği…

Anadolu Yakası İftar Yemeği Mekanları Tarifi
Anadolu Yakası İftar Yemeği Mekanları

Anadolu Yakası'nda En İyi İftar Mekanları Bir yıl boyunca heyecanla beklenen o mübarek ay geldi.…

Boğaz’da Nezih İftar Yemeği Mekanları Tarifi
Boğaz’da Nezih İftar Yemeği Mekanları

İstanbul Boğazı En İyi İftar Mekanları Ramazan gelmesiyle evlerde oluşan şenlikler, tüm aile üyelerini mutlu…

İstanbul Teknede İftar Yemeği Turları Tarifi
İstanbul Teknede İftar Yemeği Turları

İstanbul Boğaziçi Manzarasında İftar Yemeği Turu Bu yıl ramazanda teknede iftar yaparak sevdiklerinizle ve ailenizle…

Sultanahmet En Meşhur İftar Mekanları Tarifi
Sultanahmet En Meşhur İftar Mekanları

Sultanahmet'te Nerede Oruç Açılır? İstanbul’un her karışında tarihten birer iz olduğunu sadece Türkiye değil, neredeyse…

İstanbul’un En Ucuz İftar Mekanları Tarifi
İstanbul’un En Ucuz İftar Mekanları

İstanbul’da Uygun Fiyatlı İftar Mekanları Ramazan ayı İslamiyet için oldukça değerli bir dönemdir. Bu ayda…

İftar Nedir? Anlamı, İftar ile İlgili Hadisler Tarifi
İftar Nedir? Anlamı, İftar ile İlgili Hadisler

İftar: 11 Ayın Sultanı Ramazan Sofraları Her yıl gelmesi büyük bir sabırsızlıkla beklenen ramazan günleri,…

İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır? Ramazan Sunum Önerileri Tarifi
İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır? Ramazan Sunum Önerileri

Ramazanın Tatlı Telaşı: İftar Sofrası Hazırlama 11 ayın sultanı geldiğinde en büyük heyecan mutfakta hissedilir.…

İftar Mesajları: En Güzel İftar Sözleri Tarifi
İftar Mesajları: En Güzel İftar Sözleri

İslam Alemine Özel Dilekler: Hayırlı İftarlar! Ramazan coşkusu ülkemizde büyük bir neşe ile yaşanmaktadır. Ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri