Yemek Festivalleri: Türkiye’deki 10 Gurme Etkinlik, Yöresel Tatlar

Yemek Festivalleri: Türkiye’deki 10 Gurme Etkinlik, Yöresel Tatlar Tarifi

En Keyifli Gurme Festivalleri Bu Yıl Sizleri Bekliyor!

Türkiye gelişmiş coğrafi ve kültürel çeşitliliği ile pek çok farklı lezzet ve yöresel ürüne ev sahipliği yapar. Ülkemizdeki birçok yöre, kendine has yemekleri ile kendine özgü bir mutfağa sahip olup dünya çapında tanınmaya başladı. Farklı lezzetlere açık olup yeni tatlar keşfetmeyi bir zevk olarak benimsemiş binlerce kişi, her yıl ülkemizde çok sayıda düzenlenen yiyecek festivalleri ve şenliklerine akın eder. Her şehrin, her yörenin farklı kültürü ve yemek tarzını yansıtan bu festivallere, ülkenin her yerinden yemek meraklıları ve gurmeler ilgi gösterir.

Bitkilerden sebze ve meyvelere, yöresel tatlardan içeceklere kadar geniş bir kapsamı bulunan yemek festivallerinin pek çoğu her yıl belirli tarihlerde düzenlenen etkinlikler haline gelmiştir. Her yıl düzenlenen yemek festivalleri 2019 yılı için de birbirinden lezzetli tatları yemek severler ile buluşturmaya hazır.

Siz de yeni tatlar denemekten vazgeçemeyen bir lezzet tutkunu iseniz, sizler için derlediğimiz yöresel yemek festivalleri hakkındaki yazımızı okumaya devam edebilirsiniz!

Gurme festivalleri

Mutlaka Katılmak İsteyeceğiniz 10 Yöresel Yemek Festivali

1) Alaçatı Ot Festivali – 6 Nisan

Dünyada bilinen en büyük üç sörf merkezinden biri olan, Arnavut kaldırımlı yollarının taş evlere çıktığı otantik sokakları ve plajları ile en popüler tatil beldeleri arasında yer alan Alaçatı’da her yıl Nisan ayında ot festivali düzenlenir. İzmir’in turizm merkezlerinden olan Çeşme ilçesinde bulunan otantik belde Alaçatı, tatil sezonunun haricinde en çok ziyaretçiyi festivalin düzenlendiği tarihlerde alır.

Her yıl festivale Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden sayısız turist akın eder. 2010 yılından beri düzenli olarak nisan aylarında düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nde, başta İzmir olmak üzere Ege bölgesinde çeşitli yörelerde yetişen sayısız otu bir arada görmek ve satın almak mümkün. Ot çeşitleri ve ot yemekleri ile ünlü olan Alaçatı’da şevketi bostandan, cibeze, enginardan arap saçına, turp otundan radikaya saymakla bitiremeyeceğimiz belki de ilk kez tanışacağınız bilumum çeşit otu bir arada bulabilirsiniz.

Festival boyunca çeşitli otların faydaları, toplanma şekilleri, yeme biçimleri gibi bilgilerin anlatıldığı söyleşilere katılarak bilgi edinebilir ve sergileri gezebilirsiniz. Alaçatı meydanında kurulan çok sayıda tezgahta, Ege otları ile yapılmış çeşitli lezzetlerin tadına bakabilir, beğendiğiniz yemeklerin tarifini alabilir, ot yetiştiricileri ile tanışabilirsiniz. Festival kapsamında düzenlenen çeşitli atölye çalışmaları, ot toplama ve yemek yapma yarışmalarında eğlenebilir, lezzete, doğaya ve gezmeye doyabilirsiniz. 6 Nisan 2020’de düzenlenecek olan Alaçatı Ot Festivali’nde eğlenceye hazır olun.

2) Uluslararası Urla Enginar Festivali – 29 Nisan

İzmir’in gözde ilçelerinden biri olan Urla, eski çağlarda önemli ticaret limanlarından biri olup, tatilcilerin tercih ettiği gözde plajı, eski Rum evleri ve Arnavut kaldırımları ile huzurun adresi olarak bilinen beldelerden biridir. Urla, adından da anlaşılacağı gibi dünya çapında pek çok ülkeden turistin misafir olarak ağırlandığı, katılım oranı yüksek Uluslararası Urla Enginar Festivali’ne ev sahipliği yapar. 4 yıldan bu yana her nisan ayında düzenlenen Uluslararası Enginar Festivali’nde, ‘Dünya Gurme Şehirler Ağı’na üye olan İzmir’in ilçesi Urla’nın en meşhur lezzeti olan şifalı sakız enginar öne çıkar.

Festival boyunca kurulan çeşitli stantlarda katılımcılar lezzetli enginar yemekleri, değerli konuşmacıların katılım gösterdiği sohbetler, workshoplar, konserler ve etkinlikler ile renkli dakikalar geçirir. Enginar lezzetine doymak, Ege’nin huzur dolu sokaklarında, sahillerinde deniz havasını içinize çekmek ve evinize döndüğünüzde öğrendiğiniz enginar tarifleri ile leziz yemekler yapabilmek için satın alacağınız enginarlarla sonlandıracağınız 29 Nisan 2020’de gerçekleşecek olan bu festivali kaçırmayın.

Uluslararası Urla Enginar Festivali - 29 Nisan

3) Gümüşhane Kuşburnu ve Pestil Festivali 28 – 29 Eylül

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, tarih boyu farklı medeniyetlere ait yapılara ev sahipliği yaparak günümüze ulaştıran küçük şehir Gümüşhane, her yıl Kuşburnu – Pestil Festivali’ne ev sahipliği yapar. 2020 yılında da düzenlenecek olan Gümüşhane Kuşburnu – Pestil Festivali’nde yöresel halk oyunları ekiplerinin gösterileri, ünlü sanatçıların konserleri, pestil ve pekmez yarışmaları, şiir dinletisi ve sünnet şöleni gibi eğlenceli etkinlikler yer alır.

28 – 29 Eylül 2020 tarihlerinde Sema Doğan Parkı’nda gerçekleşecek olan Gümüşhane Kuşburnu – Pestil Festivali’nde stantlarda tadına bakabileceğiniz yöresel yemeklerden, yemeye doyamayacağınız pestil, köme, marmelat ve şifa kaynağı kuşburnu çayı ile dut pekmezine kadar lezzete doyacağınız bir güne hazır olun.

Gümüşhane Kuşburnu ve Pestil Festivali 28 - 29 Eylül

4) Tekirdağ Kiraz Festivali 1 – 3 Haziran

Marmara bölgesinde bulunan, Marmara denizine kıyısı olan güzel kumsallara, gezilip görülecek çeşitli tarihi müzelere ev sahipliği yapan kıyı kenti Tekirdağ, 54 yıldan bu yana eğlenceli bir festivale ev sahipliği yapar. Tekirdağ Kiraz Festivali ilk kez 1962 yılında “Kiraz Cümbüşü” adı altında kutlanmaya başlandı ve 1964 yılında Kiraz Bayramı’na dönüştü. Sonunda Kiraz Festivali adını alarak geleneksel bir etkinlik hale getirilen, kültür sanat ve eğlence programları ile süslenen festival her yıl yaz mevsiminde yapılmaya devam eder.

Tekirdağ Kiraz Festivali; kortejler, sergiler, gösteriler, fener alayları, kiraz yarışmaları, yelken yarışmaları, festival güzellik yarışmaları, ünlü sanatçıların konserleri, piknikler ve kapanış konserleri ile sonlanır. Birkaç gün boyunca katılımcılarına renkli saatler yaşatan Tekirdağ Kiraz Festivali, etkinlik boyunca şehrin sahilinde kurulan stantlarla yörenin en güzel kirazları ve çeşitli lezzetleri ile katılımcılarını buluşturur. 01-03 Haziran 2020 tarihleri arasında 55.’si düzenlenecek olan Tekirdağ Kiraz Festivali’nde eğlencenin tadına varabilirsiniz.

Tekirdağ Kiraz Festivali 1 - 3 Haziran

5) Cumalıkızık Ahududu Festivali – 13 Temmuz

Türkiye’nin büyük şehirlerinden biri olan Bursa’nın, 700 yıllık tarihi geçmişi ile UNESCO dünya mirası listesine adını yazdıran Cumalıkızık Köyü, otantik dokusu tarihi kerpiç, taş karışımı evleri ve şirin sokakları ile her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlar. Bu otantik köyde her yıl, köy içerisinde yetiştirilen ahududu meyvesini tanıtmak için Ahududu Festivali düzenlenir.

Ahududu Festivali kapsamında, Cumalıkızık köyünün meydanında çeşitli sergiler, tezgahlar kurulur, en güzel ahududu yarışması, konserler ve halk oyunu gösterileri düzenlenir. 13 Temmuz 2020’de kortej yürüyüşü ile başlayıp, mehter takımı gösterisi, yabancı folklor ekibi gösterisi, Karagöz Hacivat gösterisi, ahududu yarışması, tarihi Cumalıkızık Evleri içerisinde en güzel avluyu seçme yarışması, fotoğraf sergileri ve çeşitli oyunlar ile devam edip kapanış konseri ile sona erecek olan bu eğlenceli festival için hazır olun.

 Cumalıkızık Ahududu Festivali - 13 Temmuz

6) Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali – 17 Mayıs

Dünyada sadece Edirne’de yapılan tava ciğerini, ulusal ve uluslararası alanda tanıtıp, şehre yerli ve yabancı turistlerin gelmesini sağlamak için düzenlenen Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali her yılın mayıs ayında düzenlenir. Festivalde Edirne’ye has tava ciğerinin ulusal ve uluslararası tanıtımının yanı sıra, yerli ve yabancı bando ekiplerinin gösterileri, çeşitli etkinlikler yarışmalar ve konserler organize edilir.

2018 yılında “Edirne’ye gel ciğerimi ye!” Sloganıyla düzenlenen festivalde, 7 metre çapa sahip, 50 metrekarelik dünyanın en büyük tavası yapılıp bu tavada 2 ton yağ ile 3 ton ciğer pişirilerek Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek amaçlandı. 17 Mayıs 2020 tarihinde yenisi düzenlenecek olan bu ilginç ve bir o kadar da lezzetli festivali kaçırmayın.

6) Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali - 17 Mayıs

7) Hermias Deniz Şenliği ve Balıkçılık Festivali (Muğla) – 17 Temmuz

Ege’nin eşsiz güzelliklere sahip kıyılarına, koylarına ve doğasıyla huzur veren köyleri ile tatilcilerin uğrak noktası Muğla’da 1992 yılından bu yana Hermias Deniz Şenliği ve Balıkçılık Festivali düzenlenir. Muğla’nın Milas ilçesinde düzenlenen bu festival, beldede turizmin gelişmesi, yerli ve yabancı turist yoğunlunun artması açısından büyük katkı sağlar.

Hermias Deniz Şenliği ve Balıkçılık Festivali’nde her yıl birbirinden ünlü isimlerin konserleri, çeşitli eğlenceler, animasyon gösterileri ve halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile renkli görüntüler yaşanır. Siz de Muğla’nın eşsiz doğal güzelliği ile huzurlu atmosferine kapılan ve deniz ürünlerinin lezzetine doyamayanlardansanız 17 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenecek olan Hermias Deniz Şenliği ve Balıkçılık Festivali’ni kaçırmayın.

Hermias Deniz Şenliği ve Balıkçılık Festivali (Muğla)

8) Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali – 21 Mart

Manisa’nın şifası ile bilinen ünlü yiyeceği mesir macununun tanıtılması amacıyla 478 yıldır giderek artan büyük bir katılım oranıyla düzenlenir. Halk arasında bulunan inanca göre, bu macunu Nevruz günü yiyen kişiler yıl boyunca ağrı problemi çekmez, aynı zamanda da yılan ve çiyan sokmalarına karşı korunur. Bu sebeple Mesir Macunu Festivali her yıl Manisa’da 21 Mart’ta gerçekleşir.

Festivalde mesir macunu tadımının yanı sıra pek çok eğlenceli etkinlik yer alır. UNESCO tarafından “Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirasları” listesine alınan Manisa’da, 2018 yılında 6 tondan fazla mesir macunu hazırlanarak yerli ve yabancı çok sayıda turistin katılımıyla gerçekleşen ve 21 Mart 2020’de aynı coşku ile düzenlenmesi planlanan festivalde oldukça eğlenceli birkaç gün geçirebilirsiniz.

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali

9) Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali (Fethiye) – 6 Nisan

Türkiye’nin önemli turizm ve tatil merkezlerinden biri olan, ülkenin en güzel denizi Ölüdeniz’e sahip, Muğla’ya bağlı Fethiye ilçesi, eşsiz doğal güzellikleri, koyları ve plajları ile her yıl pek çok turisti ağırlar. Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olan Fethiye’nin Yeşilüzümlü beldesinde nadir bir tür olan Kuzugöbeği Mantarı yetişir.

Nadir bulunan bu mantar adına her yıl Fethiye’de ilginç bir festival olan Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali düzenlenir. Tarihi antik çağlara kadar uzanan bu leziz mantarın tadına bakmak, eşsiz doğanın tadını çıkarmak, festival kapsamında düzenlenen etkinliklerin, yarışmaların ve konserlerin tadını çıkarmak istiyorsanız 6 Nisan 2020 rotanızı Fethiye’ye çevirin.

Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali (Fethiye)

10) Bozcaada Bağbozumu Festivali – 7 Eylül

Türkiye için önemli tarihi olaylara şahitlik etmiş olan gazi şehir Çanakkale, her yıl pek çok turist tarafından ziyaret edilen önemli noktalardan biri. Çanakkale Bozcaada’da, her yıl eylülün ilk haftasında Bozcaada Bağbozumu Festivali düzenlenir. Ada turizmine katkıda bulunan festival, Türkiye ve dünyanın pek çok bölgesinden gelen misafirleri bağ işçileriyle buluşturur. Katılımcılar ve bağ işçilerinin birlikte üzüm hasadını gerçekleştirdiği festivalde renkli görüntüler ortaya çıkar.

Bağbozumunun ardından toplanmış olan üzümler festival alanına taşınır. Bu şekilde festivalin açılışı yapılır ve arkasından konserler, etkinlikler ve çeşitli yarışmalarla geçen 3 günlük bir şenlik gerçekleşir. Hem Çanakkale’de tarihe şahitlik etmek ve kahramanlık öykülerini derinden hissetmek hem de geleneksel bir hasat anına katılarak eğlenceli bir deneyim yaşamak için kendinize 7 Eylül 2020 tarihinde bir Çanakkale gezisi planlayabilirsiniz.

Bozcaada bağ bozumu festivali

Portakal Çiçeği Festival Programı – Adana’da Gezilecek Yerler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mahluta Çorbası (Yöresel Bir Tat) Tarifi

Mahluta Çorbası (Yöresel Bir Tat)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Yöresel Calla Yemeği Tarifi

Yöresel Calla Yemeği

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Irk (Yöresel Yemek) Tarifi

Irk (Yöresel Yemek)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Yöresel Yemeğimiz Kıris Tarifi

Yöresel Yemeğimiz Kıris

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Gurme Bebek Kahvaltısı Tarifi

Gurme Bebek Kahvaltısı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Gurme Bebek Çorbası Tarifi

Gurme Bebek Çorbası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sırın (Elazığın Yöresel Yemeği) Tarifi

Sırın (Elazığın Yöresel Yemeği)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kara Lahana Yemeği (Yöresel) Tarifi

Kara Lahana Yemeği (Yöresel)

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri