Yer Fıstığı Yağı Kilo Aldırır Mı? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Yer Fıstığı Yağı Kilo Aldırır Mı? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? Tarifi

“Belinizi kalınlaştırmayacak tek bir kalori deposu varsa, o da fıstıktır.”

Yer Fıstığı Yağı

Bitkisel yağlar içinde, zeytinyağından sonra gelen en yararlı olan yağ çeşidi yer fıstığı yağıdır. Latince adı Arachis Hypogaea olan yer fıstığı bitkisinden elde edilir. Yer fıstığı yağı bitkinin yenilebilen tohumlarından üretilir. Bitkinin çiçekleri yer üzerinde olmakla beraber, fıstık olarak adlandırılan tohumları yer altındadır. Bu yüzden ona yer fıstığı denir.

Bezelye ve fasulye gibi baklagiller (Fabaceae) ailesine ait bir bitkidir. Bitkinin yağı, işlenme şekillerine göre değişim gösteren, yumuşak ya da keskin bir tada sahiptir. Yer fıstığı yağı ve faydaları hakkında bilmek isteyeceğiniz tüm ayrıntıları bu yazıda bulabilirsiniz.

yer fıstığı yağı

Yer Fıstığı Yağı Nasıl Yapılır?

Yer fıstığın bitkisi zengin protein içeriğine sahiptir. Ayrıca sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, albümin ve vitamin zengini bir bitkidir. Başlı başına bir sağlık kaynağıdır. Yer fıstığının tohumunda %45 ile %60 oranında yağ bulunur. Bünyesinde bulundurduğu fosfolipidlerin az olması nedeniyle yer fıstığı yağının rafine edilmesi, özellikle pamuk yağına oranla çok daha kolaydır. İçerik olarak zeytinyağına en yakın yağ çeşididir ve yüksek oranda oleik asit içerir. Yer fıstığı yağı yüksek ısıya dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kızartmaların yapımında tercih edilir.

Yer fıstığı yağı üretimi farklı yöntemlerle yapılır. Rafine edilerek elde edilen yer fıstığı yağında, bitkinin alerjen kısımları yok edilir. Yer fıstığına alerjisi olanlar için üretilen yağ şeklidir. Rafine yağı çoğunlukla büyük restoranlarda kızartmaların yapımında kullanılır. Tavuk ve patates kızartmaları bunların başında gelir. Soğuk preslenme yöntemiyle yapılan çeşidi ise bitkinin ezilerek yağının çıkarılması sonucunda elde edilir.

Bu yöntemle elde edilen yağda, bitkinin lezzeti ve besin değeri daha fazla korunmuş olur. Bir diğer yapım şekli, karışım olarak hazırlanmasıdır. Bu yöntemde yer fıstığı yağı, çoğunlukla soya fasulyesi yağı veya benzeri yağlarla harmanlanarak elde edilir. Karışım yağlar daha uygun fiyatlı yağlardır. Kızartmalar için seçilebilecek en uygun yağ çeşidi yer fıstığı yağıdır.

yer fıstığı yağı ne işe yarar

Yer Fıstığı Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Yer fıstığını oluşturan bileşenler: oleik asit, linoleik asit (Omega-6) ve palmitik asit gibi yağ asitleridir. 100 gr yer fıstığı yağında: 17.7 gr doymuş yağ, 48.3 gr tekli doymamış yağ ve 33.4 gr da çoklu doymamış yağ bulunur. Yer fıstığı yağı, çeşitli alanlarda kullanılabilen özelliktedir. Yemek sanayinde olduğu gibi kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Yoğun E vitamini içerdiği için kozmetik sanayinde sıklıkla ondan yararlanılır. Kremleri ve çeşitli cilt bakım ürünleri yapılan yer fıstığı yağı, cilde parlaklık verir, pürüzsüz bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.

Yer fıstığı yağının cilde faydaları oldukça fazladır. Beyaz etlerle çok uyumludur. Yer fıstığı yağından, mayonez yapımında, hamur işlerinde, tatlılarda, margarin yapımında faydalanılır. Çin yemeklerinde sıkça kullanılan bir yağdır. Kızartmalar, salatalar ve balık konserveleri için özellikle tercih edilir. Yüksek ısıya dayanıklı olması nedeniyle, kızartıldıktan sonra bir süre saklanması gereken yiyecekler için uygundur. Bu nedenle işlenmiş hazır gıda sektöründe tercih edilir.

Yer fıstığı yağı ile hazırlanan paketlenmiş yiyeceklerde, besinin antioksidan değerini korumaya yarar. Yer fıstığı tohumunun yağı alındıktan sonra geriye kalan küspesi, yüksek oranda protein içerdiği için bebek maması yapımında kullanılır. Bu yağ ayrıca yer fıstığı yağı kapsülü gibi gıda takviyeleri şeklinde de kullanılır. Yağ olarak satılan besin takviyesinden, günde bir ya da iki tatlı kaşığı içilebilir.

yer fıstığı yağı faydaları

Yer Fıstığı Yağı Faydaları Nelerdir?

Yer fıstığı bitkisi ve yağı oldukça faydalıdır. Kuru yemiş olarak tüketimi yaygın olan yer fıstığının yağ olarak kullanımı her geçen yıl artmaktadır. Genel olarak yer fıstığı yağının yararları hakkında şu bilgilere yer verilebilir:

  • Yer fıstığı yağı kansere karşı koruyucu özellik taşır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Prostat, kalın bağırsak ve meme kanserine karşı savaş verir.
  • Bünyesinde barındırdığı zengin magnezyum desteği ile kas ve kemikleri güçlendirir. B-1, B-2, B-8, E vitamin içeriği sayesinde öğrenme çağındaki çocukların ve yetişkinlerin öğrenme kapasitelerini artırır.
  • Bünyesindeki tekli doymamış yağ asitleri ile iyi kolesterol seviyesini yükseltir ve kötü kolesterolü düşürür. Bu da dolaşım sistemine ve kalp sağlığına büyük katkılar sağlar.
  • Mideye çok faydalıdır. Mide ekşimelerine, gastrit ve mide yanmalarına karşı kullanımı tavsiye edilir.
  • Sindirimi kolaylaştırma özelliği ile kabızlık, bağırsak tıkanıklığı ve bağırsak tembelliği sorunlarına iyi gelir.
  • Yer fıstığı yağı kandaki şeker oranını düzenler. Bu özelliği ile şeker hastalarına önerilen bir yağdır.
  • Kilo verdirme özelliği olduğu görülmüştür. Metabolizmayı hızlandırdığı için düzenli olarak kullanıldığında kilo vermek isteyenlere yardım edebilir. Bu amaçla yer fıstığı yağı hapı kullanılabilir.
  • Yer fıstığı yağı cilde faydalıdır. Sedef hastalığına iyi gelir. Sedef hastalığının tedavisinde güçlü bir koruma sağladığı, hastalığın yayılmasını engellediği belirtilir.
  • Vücuda zindelik ve kuvvet verme özelliği vardır. Bedensel ve zihinsel yorgunluklara iyi geldiği söylenir. Hormonların faaliyetleri düzenleyen yer fıstığı yağı, cinsel gücü artırıcı özellik taşır.

yer fıstığı

Yer Fıstığı Yağı Kilo Aldırır Mı?

Yer fıstığı tohumu %30 – 60 oranında yağ içerdiği için “yer fıstığı yağı iştah açar mı” gibi sorular gündeme gelebilir. Kilo almak isteyenler, yer fıstığını yüksek oranda tüketirlerse belki faydasını görebilirler. Fakat yer fıstığı yağı tüketimi, kilo almaya ya da iştah açmaya etken değildir.

Prof. Dr. Mehmet Öz: “Belinizi kalınlaştırmayacak tek bir kalori deposu varsa, o da fıstıktır.” diyerek bu sorunun yanıtını vermektedir. Yapılan araştırmalarda günde 100 kalorilik yer fıstığı yemenin kilo artışına neden olmadığı deneylerle saptanmıştır. Çünkü yer fıstığında bolca lif, protein ve sağlıklı yağlar vardır. Ayrıca içerdiği yağ ve kaloriler sindirim sistemi tarafından emilmez.

Yer fıstığından alınan yağın yakılması çok kolaydır. Vücut yer fıstığındaki tekli doymamış yağları hızla enerjiye çevirebilir. Aksine metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermek isteyenlere yardımcı olabilen bir yağdır.

yer fıstığı yağ oranı

Yer Fıstığı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Yer fıstığını tüm aktarlarda ve kuru yemiş satışı yapan yerlerde ve marketlerde kolayca bulabilirsiniz. Değişik gramajlarda paketlenmiş ürünlerin fiyatları farklılıklar gösterir. Bir kilogram yer fıstığının ortalama fiyatı 20 – 30 TL civarındadır. Marka ve satış noktasına göre fiyatları değişir.

Yer fıstığı yağı da değişen fiyatlarla satılır. Yemeklik olarak kullanılan yağın satış fiyatı ortalama olarak 20 – 30 TL arasında değişim gösterir. Tüm büyük marketlerde rahatça bulabilirsiniz. Yer fıstığı yağının gıda takviyesi olarak satış şekli de mevcuttur. Bazı markalar tarafından 100 ml olarak satışa sunulan örnekleri vardır. Buna ek olarak yer fıstığı yağı kapsülü ve hapları da satılmaktadır. Bu ürünlerin satış fiyatları 30 – 60 TL arasında değişen fiyatlar içerir.

yer fıstığı

Yer Fıstığı Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yer fıstığı yağının uzun süreli ve çok miktarda tüketimi bazı sakıncalar doğurabilir. Fazla oranda tüketimi, damar sertliğine ve kolesterol artışına neden olabilir. Isıya dayanıklı olmakla beraber uzun süre yüksek ısıya maruz kalması iyi değildir. İçerisindeki değerli yağ asitlerini kaybedeceği için yararlı etkileri azalır. Hafif ısıda kullanılması ve soğuk olarak tüketilmesi daha doğru olur. Yer fıstığı yağının içerdiği yüksek orandaki omega-6 yağlarına karşı dikkatli olmak gerekir. Çünkü bunlar, iltihaplanmaya neden olabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yer Fıstığı Ezmesi Tarifi

Yer Fıstığı Ezmesi

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kavrulmuş Yer Fıstığı Tarifi

Kavrulmuş Yer Fıstığı

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yer Fıstığı Ezmesi Tarifi

Yer Fıstığı Ezmesi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Yer Fıstığı Haşlaması Tarifi

Yer Fıstığı Haşlaması

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yer Fıstığı Kremalı Kurabiye Tarifi

Yer Fıstığı Kremalı Kurabiye

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kavrulmuş Tuzlu Yer Fıstığı Tarifi

Kavrulmuş Tuzlu Yer Fıstığı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Yer Fıstığı Ezmeli Kurabiye Tarifi

Yer Fıstığı Ezmeli Kurabiye

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Karemeli Yer Fıstığı Kurabiye Tarifi

Karemeli Yer Fıstığı Kurabiye Tarifi

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri