Yıldız Parkı: Lale Devri Mirası!

Yıldız Parkı: Lale Devri Mirası! Tarifi

Lale Devri İzleri Eşliğinde Yıldız Parkı Malta Köşkü

Metropol şehir İstanbul’un kalabalığından uzaklaşmak ve kendini doğada bulmak isteyenler için geldik. Sizleri doğa ile iç içe olacağınız aynı zamanda tarihe doyacağınız bol oksijenli bir yere götüreceğiz. Hazırlıkları şimdiden yapın. Lale Devri’nde eğlence merkezlerinden biri olan Yıldız Parkı, günümüzde de pek çok kişinin ferahladığı ve stres attığı bir yer olarak biliniyor.

Yıldız Parkı nerede? Yıldız Parkı’na gittiğimde neler yapabilirim? Nasıl ulaşırım? diyorsanız, şimdi sizler için hazırlanan gezi rehberinde tüm meraklar sona erecek.

Yıldız Parkı’na dair öğrenmek istediğiniz ne varsa, şimdi bu satırlarda!

yıldız parkı nasıl gidilir

Yıldız Parkı Nerede? Nasıl Gidilir?

Yıldız Parkı Beşiktaş ve Ortaköy semtleri arasında yer alıyor. Çırağan Sarayı’na karşı komşu olan Yıldız Parkı Korusu, civar semtlerden de yoğun misafir almakta. Beşiktaş’ta Yıldız Mahallesi’nde bulunan Yıldız Parkı’na ulaşmak için;

  • Belediye otobüsü kullanabilirsiniz. 22, 22RE, 25E, 30D, 40, 40T, 42T, 57UL, DT2, U2 numaral otobüsleri kullanarak Yıldız Parkı’na ulaşabilirsiniz. Bu numaralardaki otobüslere bindiğinizde, Yahya Efendi durağında inip birkaç dakika parka doğru yürümeniz gerekecek.
  • Diğer bir ulaşım seçeneğiniz ise; Anadolu Yakası’ndan çıkıp 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçin. Daha sonra Beşiktaş yönünde tabelaları izleyip Yıldız Korusu’na ulaşabilirsiniz.
yıldız parkı nerede

Lale Devri’nden Günümüze Ulaşan Bir Miras: Yıldız Parkı

Yıldız Parkı İstanbul il sınırında bulunan doğa ile iç içe olan ve her bir köşesi tarih kokan alanlardan biri olarak karşınıza çıkıyor. Yıldız Parkı’nın hem tarihi hem de coğrafi açıdan önemi büyüktür. Mitolojik hikayelere de konu olan bu park, Pan’ın Boğaziçi civarında flüt çaldığı alan olarak kaynaklarda yer alır. Pastoral müziğin tanrısı sayılan Pan, vakti zamanında Boğaziçi çevresinde de flüt çalmıştır. Hikayeler bu şekilde anlatılmaktadır. Yıldız adını almadan önce Kazancıoğlu Bahçesi olarak bilinen bu arazi, Kazancıoğlu ailesine ait bir alanmış. Daha sonra 4. Murat bu araziyi satın almış ve kızına hediye etmiştir.

Yıldız Parkı’nın Osmanlı zamanındaki önemi ise Lale Devri’nin eğlence merkezi olmasıdır. Eğlencelerin düzenlendiği ve zevk-ü sefanın yaşandığı bu koruda, pek çok faaliyet gösterilmiştir. Yeniçerilerin kaldırılmasından sonra, eğitim merkezi olarak da kullanılmıştır. Aslında Çırağan Sarayı’nın bahçesi olarak hazırlanan Yıldız Parkı, padişah ve ailesine hizmet eden Mabeyn Bahçesi olarak da işlev görmüştür. Yaklaşık 45 hektarlık bir arazinin içinde görsel şölen oluşturan Yıldız Parkı, Sultan Abdülhamid tarafından her metrekaresine altın dökülen park olarak tanımlanmaktadır.

yıldız parkı

Tarihler 1940 yılını gösterdiğinde Yıldız adını alan bu koru, 4. Murat zamanında düzenlenmiş ve halka hizmet için açılmıştır. Burası sadece bir park değil aynı zamanda içinde Malta Köşkü, Kır Kahvesi ve Şale Köşkü olan tarihi bir mirastır. Bu köşkler Yıldız Parkı köşkleri olarak tarihe yazılmıştır. Şale Köşkü, Cumhuriyetin ilanından sonra İtalyanlar tarafından işletilmiştir. Atatürk’ün emri ve isteği üzerine Şale Köşkü yeniden koruma altına alındı ve bu tarihi mirasa sahip çıkıldı. 1978 yılından sonra Yıldız Parkı, Kültür Bakanlığı’na bağlı oldu ve halkın sosyal bir alana sahip olması amaçlandı.

Yıldız Parkı içinde yaklaşık 400 yaşında olan ağaçlar bulunuyor. Asırlık ağaçlar ile beraber egzotik ağaç türleri de parkın peyzaj düzenlemesinde yer alıyor. Korunun bolca oksijen içermesinin bir nedeni de bu alanda var olan ağaçlar oluyor. Yıldız Parkı’na gittiğinizde neler yapabilirsiniz? Şale Köşkü’nü 20 TL giriş ücreti ödeyerek gezebilir, müze içinde sergilenen nesneleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca, Osmanlı zamanında porselen ve çini sanatını geliştirmek amacı ile açılan Yıldız Çini Ve Porselen Fabrikası’nı ziyaret edebilir, geçmişten günümüze kadar gelen çinilere göz atabilirsiniz. Bu müzenin de giriş ücreti 20 TL olarak belirlenmiştir. Her iki müzeye girmek için müzekartımı kullanırım diyorsanız, ne yazık ki müzekart buralarda geçerli değil.

Yıldız Parkı Kahvaltısı

Şöyle rahatça tatil olduğunuz bir günde, Yıldız Parkı içerisinde kahvaltı hizmeti veren restoranlarda kahvaltı yapmaya hayır diyebilir misiniz? Kahvaltıya önem veriyorsanız ve kendinize güzel bir gün hediye etmek istiyorsanız, sıradaki kahvaltı durağınız Yıldız Parkı olabilir. Çadır Köşkü ve Malta Köşkü’nde halka açık olan restoranlarda kahvaltı hizmeti mümkün. Serpme ve açık büfe kahvaltı seçeneği sunulan bu mekanlarda doya doya lezzetli bir kahvaltı yapabilirsiniz.

  • Yıldız Parkı içinde bulunan kır kahvesinde de doğaya karşı gözleme ve çay ile hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz.
  • Ayrıca kendi hazırladığınız kahvaltılık yiyecekleri getirip Yıldız Parkı piknik alanında ateş yakmadan doğal bir ortamda kahvaltı yapabilirsiniz. Bunun için gerekli olan malzemeleriniz masa örtüsü, termos çay, yiyecekler ve sevdikleriniz! Piknik alanı içinde bulunan banklarda piknik keyfini yaşamak için geç kalmayın.

Güncel fiyatlar için işletme ile iletişime geçiniz.

Yıldız Parkı Düğün Organizasyonu ve Dış Çekim

Eğer düğün ya da özel bir gün için fotoğraf hazırlıkları içindeyseniz, Yıldız Parkı dış çekim mekanı olabilir. Görsel açıdan fotoğraflarınızı süsleyen Yıldız Parkı, köşk ve ormana sahip olmasından dolayı pek çok fotoğrafçının dikkatini çekmekte. Koru içinde bulunan eski bir bina, doğal görünümü ile fotoğraflarınıza mistik ve nostaljik bir hava katabilir. Koru girişinde, şelale önünde, köşk önünde ve kır bölümünde harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Yıldız Parkı içinde yer alan Malta Köşkü’nde düğün ve özel davetlerinizi organize edebilir, hayatınızda unutulmaz bir an yaşayabilirsiniz. Bunun için Yıldız Parkı yönetimi ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Yıldız Parkı düğün çekimleri için ilgi gören mekanlardan biridir.

Yıldız Parkı düğün organizasyonu ve dış çekim fiyatları için işletme ile iletişime geçiniz.

Yıldız Parkı Malta Köşkü

Yıldız Parkı’nın en dikkat çeken bölümlerinden biri olan Malta Köşkü, pek çok amaca hizmet ediyor. Malta Köşkü’nün tarihi önemine değinerek biraz özelliklerinden bahsetmek gerekir:

  • 1871 senesinde Sedir Köşkü olarak inşa edilen Malta Köşkü, şimdilerde sosyal bir tesis olarak kullanılmaktadır.
    Malta Köşkü’nün mimarı Sultan Abdülaziz’dir. Köşkü yaptırırken saray bahçesi olma amacı ile yaptırmıştır.
    Malta Köşkü’nün önünde büyük bir havuz yer alır. Bu havuz hem dış çekimler için hem de gelen misafirler için ilgi odağıdır.
  • Özel organizasyonlar için de aktif olan Malta Köşkü, alt katında 90 kişiyi ağırlayabilir. Üst katta bulunan toplantı ve davet salonunda ise 25 kişiyi misafir etmektedir.
  • Malta Köşkü’nün üç cephesi de boğaz manzarasına sahiptir.
  • Malta Köşkü’nün duvar süslemelerini incelediğinizde, pek çok dönemin etkisini hissedebilirsiniz. Avrupa mimarisinde görülen her detay bu köşkün duvarlarına da yansımıştır.
  • Bu köşkün bilinmesi gereken en önemli özelliği ise köşk yapımında kullanılan taşların Malta’dan getirilmiş olduğudur. Adının da bu nedenle Malta Köşkü olduğu söylenmektedir.
  • Sosyal bir tesis olarak kullanılan Malta Köşkü’nde düğün ve özel günlerinizi unutulmaz kılabilirsiniz.
  • Ayrıca Malta Köşkü içerisinde bulunan restoranda yemek yiyebilir, 40 yıllık hatır bırakan kahvelerden yudumlayabilirsiniz.

Yıldız Parkı İletişim Bilgileri

Yıldız Parkı yönetimi ile iletişime geçmek için;

0212 327 45 01 numarasını kullanabilirsiniz. Bu numarayı arayarak Yıldız Parkı’nın açık olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.

Yıldız Parkı’na gitmeden önce bilmeniz gerekenler:

  • Yüksek bir alanda olduğu için eğer akşama kadar kalacaksanız, kalın giyinmelisiniz.
  • Koruda daha rahat hareket etmek ve doğa ile kucaklaşmak için spor ayakkabı tercih edebilirsiniz.
  • Yıldız Parkı’nda geçen bir gününüzü ölümsüzleştirmek ve karşınıza aniden çıkan sincap ya da papağanlar ile fotoğraf çekmek için mutlaka fotoğraf hazırlığı yapmalısınız.

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Beykoz Korusu Açık Büfe Kahvaltı

Çamlıca Tepesi – Huzur Bulabileceğiniz En İyi 6 Kahvaltı Mekanı

Hidiv Kasrı’nda Sultanlara Layık Osmanlı Kahvaltısına Ne Dersiniz?

Cemile Sultan Korusu Enfes Manzaralı Kahvaltı Menüsü Sizi Bekliyor!

Polonezköy Kahvaltı Mekanları – Doğanın İçinde En İyi 5 Kahvaltı Yeri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Havuç Lale Tarifi

Havuç Lale

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çatal Tatlısı (Anneanne Mirası) Tarifi

Çatal Tatlısı (Anneanne Mirası)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Tavada Su Böreği (Anne Mirası) Tarifi

Tavada Su Böreği (Anne Mirası)

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Yıldız Pide Tarifi

Yıldız Pide

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Yıldız Kurabiye Tarifi

Yıldız Kurabiye

10-12 kişilik, 40dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yıldız Salata Tarifi

Yıldız Salata

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sofranın Yıldızı Tarifi

Sofranın Yıldızı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Günlerin Yıldızı Yıldız Şehriye Salatası Tarifi

Günlerin Yıldızı Yıldız Şehriye Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yıldız Kurabiye Tarifi

Yıldız Kurabiye

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri