Denge Felsefesi: Yoga Diyeti Nasıl Yapılır?
İnsanlık tarihi kadar eski bir egzersiz olan yoga, günümüzde hala canlılığını koruyan ve pek çok kişi tarafından severek uygulanan egzersiz biçimidir. Ruhen ve bedenen arınmaya yardım eden yoga, son yıllarda daha da popüler hale gelmiştir. İş ve yaşam telaşından bir nebze olsun uzaklaşmak isteyenler tarafından meditasyon amacıyla uygulanan bu egzersiz biçimi kadın ve erkeklerin sağlıklı nefes almasını da destekler.
Birçok insan yoga faydaları nelerdir diye düşünüp durur. Bu egzersizi yapanlar ilk evrede alışma sürecinde oldukları için biraz yorulabilir. Ancak bir süre geçtikten sonra doğru nefes aldığını ve zihninin kendisi için en doğru şeylere yöneldiğini fark eder. Yoga yapanların hayatına kazandırdığı yoga ve beslenme kültürü de sağlık için etkilidir. Bu beslenme biçimi sayesinde bedeni ve ruhu yormayan besinler tüketilir.
Düzenli şekilde yoga yapanlar, yoga beslenmesi ile beslendiğinde vücudundaki değişimi fark edecektir. Çünkü yoga beslenme programı, uzun süre tokluğu ve zihin sağlığını hedefler. Bu beslenme programını sizlere en detaylı şekilde açıklamak istiyoruz. Eğer siz de yoga yapmaya karar verdiyseniz; yoga yapanlar nasıl beslenmeli sorusunun yanıtlarıyla burada tanışabilirsiniz!
Sabah Sporu Kahvaltıdan Önce mi Sonra mı Yapılmalı?

Yoga Nedir?
- Birlik anlamına gelen Sanskritçe ‘yuji’ kelimesinden türeyen yoga adı sakin ve dinlendirici bir egzersizdir.
- Bu egzersiz için tempolu olmanıza gerek yoktur. Ruhunuz da bedeniniz de dinlenerek bu egzersizi yapar.
- Geçmişi M.Ö 3000’li yıllara kadar uzanan yoga, Hindistan’da arınma ve meditasyon için yapılmıştır.
- Günümüzde de yine aynı amaçla yapılmaktadır.
- Yoga bir inanç türü değil; felsefik yaşama biçimidir. Bu egzersizlerle dolu olan yaşama biçimi tamamen kendi isteğinizle yapılır.
- Zihinsel ve fiziksel faydalar sağlayan yoga, birçok türde yapılabilir. Profesyonel koşullarda yoga yapmak için yogilerden destek ve ilham alınabilir.
Spordan Sonra Ne Yenir, İçilir? En İyi 10 Besin

Yoga Diyeti: Yogiler İçin Sağlıklı Beslenme İpuçları
Yoga yaparken sadece egzersiz anında değil; yoganın dışında da özenli davranmak gerekir. Beslenme ve yaşam biçimlerine duyulan saygıyla, yapılan yoganın etkisi ve verimi artar. Egzersizleri günden güne daha rahat uygulamak için bedeni yormayan ve sağlıklı besinler içeren yoga diyeti yapılabilir. Yoga diyetini uygulamak isteyenlere yogilerden tüyoları bu başlık altında açıklayalım:
- Yoga beslenmesinde vücudu şişirmeyen besinlerin yeri çok fazladır. Vücudu yoran ve şişkinlik veren besinler kısıtlıdır, mümkünse tüketilmemelidir.
- Acı biber, nohut, bulgur, lahana gibi mideyi yoğun şekilde uyaran besinler tercih edilmemelidir.
- Yoga yapanların öğünlerinde sebzelerin ve tahılların yeri daha önemlidir. Çünkü sebzelerde yüksek oranda vitamin vardır. Salatalık, domates, maydanoz, dereotu, marul, tere, semizotu, havuç gibi.
- Ekmek ve makarna konusunda biraz hassas davranan yogiler, tam tahıllara yönelmelidir. Çünkü tam tahıllı gıdalar, kan şekerini dengeler ve daha uzun süre tokluk sağlar.
- Beyaz unlu besinlerden uzak durulması gereken yoga beslenmesinde, tam buğdaylı ürünler ölçülü şekilde tüketilebilir.
- Yogiler, mide yanması önlemek adına kızarmış ekmek tüketmektedir. Tam tahıllı ekmeğin yağsız şekilde kızarması, pek çok öğünde dikkat çeker. Kalori açısından fark olmasa da sindirim açısından vereceği etki farklıdır.
- Bitkisel protein kaynakları yoga beslenmesinde mutlaka yer alır. Dengeli ve sağlıklı tabakların hazırlanması için; sarı mercimek, maş fasulyesi gibi tahıllar kullanılır.
- Yogiler baharatlar sayesinde şifa bulur. Tarçın, kimyon, kakule ve fesleğen gibi baharatlara önem verilir.
- Sarımsak soğan gibi gıdalara yoğun şekilde yer verilmez.
- Ara öğün beslenmelerinde tuzsuz kuru yemişler, bitki çayları ve kahve yogilerin enerjilerini yenileyecektir. Siz de yoga yaptığınız süreçte kendinize ufak molalar verdiğinizde fındık, kaju, keten tohumlu ürünleri kullanabilirsiniz.
- Eğer ihtiyaç var ise yoga yapanlar et tüketimine önem vermelidir. B vitamini ve demir açısından zengin olan et türleri, kendi yağında pişmelidir. İlave olarak yağ kullanılırsa mideyi yormaktan başka bir etkisi olmayacaktır.
- Yoga yaparken esneklik ve sakinlik önemlidir. Bunun için süt ve süt ürünlerine önem verilir. Peynir, süt ve kefir gibi besinler sayesinde vücudunuz dinlenebilir.
- Şekerli besinlere karşı hassas olmanız önerilir.
- Yüksek şeker içeren meyveleri ölçülü tüketmeniz daha iyi olacaktır.
- Eğer meyve tükettikten sonra yoga yapmak isterseniz birkaç saat beklemeniz gerekir. Meyvedeki şeker midenizi şişirebilir.
Sirkadiyen Beslenme Nedir? 5 Harika Özelliği

Yoga Öncesi Ne Yenir, İçilir?
Gün içinde yoga yapmayı planlıyorsanız; midenizi yormayan besinleri tüketmeniz önerilir. Özellikle de yogadan 3 saat önce yeme ve içme eylemine son vermeniz gerekir. Egzersizlerinizi daha rahat yapmak için şu tüyolara dikkat edebilirsiniz:
- Yoga öncesinde salata tüketilebilir. Tavuklu, ton balıklı ya da tahıllı salatalar sayesinde uzun süre tokluk sağlanır.
- Egzersiz hareketlerini denerken rahatsızlık duymamak için çok sıvı almanız önerilmez.
- Yeterli oranda su içip yogadan sonra sıvı takviyesi yapabilirsiniz.
- Tam tahıllı ekmekle hazırlanan sebzeli ve peynirli tost da size yogadan 3 saat önce beslenme konusunda yardım edebilir.

Yoga Sonrası Ne Yenir, İçilir?
Evet, yoga seansınız bitti. Vücudunuzu arındırdınız ve ruhunuz da dinlendi. Şimdi geldi günün diğer öğününe. Peki, yoga sonrasında neler tüketilmelidir?
- Midenizde birden şişlik oluşmaması için sebzeli ya da meyveli bir salata tüketebilirsiniz.
- 1 kase çorba ve 2 dilim ekmek tüketerek hafif bir öğün yapabilirsiniz.
- Aceleniz varsa ve ana yemek için zaman yoksa damak tadınıza uygun tam tahıllı ekmekle tost tüketilebilir.
- Yogadan 1-2 saat sonra et içeren öğünler yapılabilir.

Yoganın Faydaları Nelerdir?
Yoga, bütünsel huzur ve fayda sağlar. Bu etkilerinden kısaca bahsetmek gerekirse:
- Yoga yapanların kendilerine olan saygısı ve sevgisi artar.
- Dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemleri iyileşir.
- Stresten ve kaygıdan uzak durarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
- Ruhsal ve bedensel kuvvet kazanırsınız.
- Duyu organlarının güçlenmesine yardım eder.
- Kan şekerinin dengelenmesini destekler.
- Uyku problemleri için etkili bir yöntemdir. Uyku kalitesini yükseltir.
- Kas ve kemik sağlığını korur.
- Mide hastalıklarına iyi gelir.
5 Adımda Mindful Beslenme Nedir? Neden Gerekli?

Yoga Zayıflatır Mı?
Yoga ne işe yarar, yoga zayıflatır mı? Birçok kişi bu 2 sorunun yanıtlarını aramaktadır. Yoga, vücudun arınmasını ve zihnin de temizlenmesine yardım eder. Yogi beslenmesine önem vererek zayıflama sürecinin de kolaylaşmasını destekler. Peki, yoganın zayıflamaya olan etkisi nedir?
- Verimli şekilde yapılan bir yoga seansında ortalama 450 kalori yakılabilir. Eğer düzenli şekilde yoga yaparsanız ve seanslarınızı her güne bölerseniz; günlük 500 kalori yakabilirsiniz.
- Yoga seansından önce ve sonra beslenmeye ara verme durumu olduğu için günlük yemek kaçamaklarını da ötelemiş olursunuz.
- Egzersizleri daha rahat denemek için sağlıklı seçimler yapacağınızı düşünürseniz; yoga size dolaylı yoldan zayıflamayı öğretir.
- Doğru nefes alma, esneklik ve dengeyi öğreten yoga sayesinde düzenli uygulamalar sonucunda vücudunuz daha kolay yağ yakmaya başlar.
Tibet’in 5 Hareketi ile Genç Kalmanın Sırrını Keşfedin!

En Temel Yoga Hareketleri
Yoga yaparken birçok hareket denenmektedir. Başlangıç seviyesi ve ileri seviyede uygulanan egzersizlerin temeli ve etkisi farklı olacaktır. Yoga ile ilgilenen kişilerin mutlaka denemiş olduğu temel yoga pozlarından bahsederek yogayı daha iyi tanımanıza yardım edebiliriz.
1) Aşağı Bakan Köpek Duruşu (Adho Mukha Svanasana)
- Deneyen herkes kolayca yapabilir.
- Eğer baş dönmesi probleminiz varsa diğer hareketlere odaklanabilirsiniz.
- Bu duruşu yaparak kan akışını dengelemek mümkündür.
- Ellerden güç alarak ayaklarla da baskı uygulayarak seans içinde deneyebilirsiniz.

2) Virasana
- El, ayak ve bacakların güçlenmesine yardım eden virasana duruşu dizinde problem olmayanlar için önerilir.
- Çok kolay uygulaması olan virasana duruşu; sindirim sistemi hastalıkları için önerilir.

3) Padmasana
- Kraliyet duruşu olan bu duruş, yoganın en bilinen hareketlerindendir. Sinir sisteminin güçlenmesine destektir.
- Bütünsel esneklik kazandırır ve vücudun sıkılaşmasına da destek olur.

Yüksek Protein İçeren 13 Sağlıklı Besin
Sporcu Diyeti: Kas Yapan, Yağ Yakan Örnek Liste
Kas Yapmak İsteyenler İçin En Etkili 12 Yiyecek, Beslenme Tüyoları
Kick Boks Sporu Yapıyorsanız Bu 10 Yiyeceği Yanınızdan Ayırmayın!
Sporcu Beslenmesi – Diyetisyen Onaylı En İyi Fit Beslenme Programı
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.