Endanem Çok Kullanımlık Kefir Mayası

  • TARİF
  • DENEYENLER
  • YORUMLAR
  • 1-2 Kişilik
  • 5dk Hazırlık, Pişirme yok

Endanem Çok Kullanımlık Kefir Mayası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım litre sek günlük süt
  • 1 paket endanem kefir mayası (0. 5 gr ve migros marketlerde satılmakta)
  • Süzmek için plastik süzgeç
  • 1 adet kapaklı cam kavanoz

Endanem Çok Kullanımlık Kefir Mayası Tarifi Nasıl Yapılır?

Kefir mayasını aldığınızda içinden bir kitapçık çıkmakta bunun üzerinden kefirinizi hazırlayabilirsiniz. Ben size kendim nasıl yaptım kısaca bir fikir olsun diye anlatmak istiyorum. Bu markanın kefirini merak edip denemek isteyenlere.

Öncelikle paketi açtığınızda çok küçük taneciklerle karsşılaşıyorsunuz ve net üzerinde gördüğünüz görüntüyü görmeyince şaşırıyorsunuz. Ama merak etmeyin paketinde üzerinde yazdığı gibi kurutulmuş haldeler.

Ben kitapcıkta yazan on aktifleştirme kısmını yapmadan direkt sütün içine boşalttım ve küçük bir battaniyeye sarıp salonun içinde karanlık bir bölüme yerleştirdim. 2 gün geçmekle birlikte çok az bir farkla herhangi bir değişim olmadı. Bunun üzerine hemen face üzerinden kefirdanem sayfasına sorumu yönelttim ve ben yazmadığım halde ön aktifleştirme yapmam gerektiğini söyleyerek yardımcı oldular sağ olsunlar.

Tabi bu arada ben kefirimin ortam sıcaklığından olmadığını düşünerek 20 ve 25 derece ortam sıcaklığı gerekmekte olduğu için ve sütü kaynatıp soğutup yapmakta istemedim ne kadar günlük süt olsa da zaten işlemden geçiyorlar birde ben ısıtmasam diye düşünsemde bir anlık gazla sütü tencereye koydum ve neredeyse 1 dk bile tutmadım. Serçe parmağımla ölçtüğümde ılık bile değil sadece soğuk değildi.

Bu arada hatırlatmak isterim sütü ısıtsanız bile sıcak sütün içine atıp canlı mikroorganizma olan kefirleri öldürmeyin. Isıtıldıktan sonra oda sıcaklığına kadar soğumalı.

Daha sonra cam kavanoza sütü doldurup mayaları ekledim ve yinede garanti olsun diye kavanozun içinde yarım su bardağı kadar soğuk sütte vardı.

Bu işlemden 24 saat sonrası kefirim olmuştu. İlk mayalamadan sonra dolaptan çıkardığım soğuk sütle son bir aydır hiç boş kalmadan taneler mayalıyorum. Kısaca kurutulan kefir taneleri uyandıktan sonra mayalama yapmaları sorunsuz. Sadece ortam sıcaklığına göre mayalama süresi uzamakta.

Kitapcıkta 1 litre süt mayalanır dense de ben yarım litre sütle mayalıyorum. Bu konuda çok yazı okudum nerede okuduğumu hatırlamamakla beraber ilk zamanlar daha az sütü daha kolay mayalanacağı ve az sütle mayalanınca tanelerin daha çabuk büyüyeceğini okuduğum ve kıvamını da beğenip aynı zamanda taze taze olsun diye ve tek ben içtiğim için böyle yapıyorum.

İlk mayalamadaki lezzetle daha sonraki mayalama lezzeti arasında bence fark var. Ben kendimi yararlarını okuduktan sonra acayip şartlamıştım ne olursa olsun yapılıp içilecek diye o yüzden ilk içtiğimde pek hoşuma gitmese de devam ettim.
2. Mayalamada lezzeti biraz daha değişti aa iyi iyi içerim ben bunu dedim.

3. Mayalamadan sonra bu bildiğin kıvamı yoğun ayran diyerek artık severek içiyorum. Benimkinin yoğunluğunun sebebi az sütle mayalayarak ve biraz uzun bekletmek. Ama ben böyle sevdiğim için benim için sorun yok.

Mayalama suresini az tuttukça yaptığınız kefir tatlı oluyor.
Ben ise mayalama işlemi genelde çok soğuk olmayan günlerde 2 gün sonra oluyor ama 1 gün daha bekletebiliyorum, dolaptaki bitmezse.

Süzdükten sonra dolapta bekleyen kefirin tadı daha bir ayran gibi oluyor bence.
Yarım litreden yapılandan 2,5 bardağı ben 2 günde içiyorum. Onu içerken diğer tarafta kefirleri yine sütle mayalanmaya bırakıyorum.

Oluşan kefiri süzdükten sonra içme suyuyla kefir tanelerini biraz yıkıyorum ki önceki oluşan kefirin eksiliği yeni süte geçmesin. Çeşme suyunda kefire zarar verebilecek klor gibi maddelerden dolayı kullanılmamalı.

Çocuk doktorları 6 aydan sonra bebeklere verilecebileciğini söylemekteler. Ayrıca birkaç annenin bloğunda kefir sayesinde 2-3 yaşlarına gelene kadar doktora gitmek zorunda kalmadıklarını belirtmişler. Eminim sizlerde okumuşsunuzdur kanser hücrelerini bile yenilediği belirlenmiş yapılan araştırmalarda. İçmeye başlayalı 2 aya gidiyorum ama sizde yaptığı değişiklikleri fark ediyorsunuz. Cildinizde, ellerinizdeki sıcaklık artışı, kan seviyeniz vs gibi.

Taneleri mayalama yapmadığınızda nasıl saklamalıyım diyorsanız ben şu ana kadar yapmadım ama biraz yaptığım kefirden ve birazda sütle bu karışım içinde 2-3 gün saklayıp daha fazla saklamam gerekirse sütü değiştirip dolapta saklamaya devam etmeyi düşünüyorum. Su içinde saklayanlarda var.

Endanem Çok Kullanımlık Kefir Mayası Tarifi Fotoğraflı Yapılışı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Endanem Çok Kullanımlık Kefir Mayası 09.02.2015 11:07 tarihinde yayınlandı.

Bu sayfa 09.02.2015 11:07 tarihinde güncellendi.

Tarifi dene, fotoğrafını paylaş
Ben de Yaptım
Yorumlar (11)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Sema

    iyi geceler, normal kefir mayası nasıl çoğalır? biliyor musunuz?. eğer biliyorsanız nasıl yaparız, anlatır mısınız?…

  • tulay y

    kefiriniz büyüdümü acaba

  • Profil fotoğrafı

    Size bir sorum olacaktı. ben dün A101den aldığım kuru kefir mayasını bir bardak sütle aktiflesmesi icin mayaladim. yıkayarak suzmem gerektiğini okumuştum ama yıkayınca tamamı geçip gitti süzgeçten. nerde yanlış yapmış olabilirim sizce?

    • Profil fotoğrafı

      Mesaj bölümüne bakmadığım ve şimdi gördüğüm için yazıyorum bir işe yarar mı bilemiyorum ama ben aldığım kefir taneleri için ön aktifleştirme yapmadım yukarıda detayları var.

      Sizin aldığınız kefir mayasının taneleri süzgecin deliklerinden akacak kadar küçükse sizde ön aktifleştirme yapmayın ya da bir seferlik ön aktifleştirmeyi yaptıktan sonra süzme işlemi yapmadan sütüyle beraber kefir tanelerini mayalamak istediğiniz sütün içine ilave edin.

      Benim aldığım markada ön aktifleştirme yaptıktan sonra da süzme işlemi yapın demiyor.Ön aktifleştirmede kullandığınız sütle birlikte mayalama yapacağınız süte ilave edin denmekte.Yine de kısaca nasıl yaptım yazayım

      Direkt yarım litre günlük sütten bir bardak ayrılıp cam kavanoza koyduktan sonra kalan sütü ocakta ılıtıyoruz.Ilıttığımız sütü oda sıcaklığına getirip bu sütü de kavanoza ekleyip üzerine kuru kefir mayalarını ekliyoruz ve direkt mayalama işlemi yapıyoruz yani ben öyle yapmıştım.

      Mayalanma işlemi olduktan sonra kefir taneleri ilk kuru haldekinden biraz daha büyük hale gelince ilk süzme işlemini yapmış oldum.

  • Profil fotoğrafı

    Suzan hanim mesajinizi yeni gordum.
    Tabi kefiri cocuklara yedirmenin bir sürü yolu var.
    Ama bundan önce çiğ olarak tüketilmesi faydalı bakterilerin isimize yaramasi icin ilk öncelik olmali.

    Kefire istediginiz meyveleri hatta evde yaptiginiz varsa dogal dondurmadan bal ya da pekmez tahin vb dogal tatlandiricilar kullanarak milkshake haline cirpicida getrip verebilirsiniz.

    Bunun disinda icme suyuyla sulandurip salata,sarimsak,tuz ile cacik yapabilirsiniz

    Kefiriniz olduktan sonra temiz bir tulbente dokup suyu suzulene kadar bekleyip zeytinyagi tuz vb. besinlerle karistirip peynir olarak tuketebilirsiniz

    Hatta kefirle kek,ekmek,pankek vb. yapilabilir cok fazla evde kaldigi zaman ama pisme islemi oldugu icin digerleri gibi cok faydali olmayacaktir.
    Umarim isinize yarar

  • Suzan

    Nazlı Hanım ben kefiri ilk defa yaptım ama çocuklara içirmek biraz zor olucak acaba içine mevsim meyveleri katsam kefire bizararı olurmu acaba

  • Profil fotoğrafı

    Birkaç konuya deginmeyi unutmusum.
    Oncelikle Endanem markasi altinda satisa sunulan kefir mayasinin cok kullanimlik uretimi oldugu gibi tek kullanimlik uretimleri de mevcut bulunmakta ve ISPARTA SULEYMAN DEMIREL UNIVERSITESI tarafindan laboratuar ortaminda hazirlanmaktadir.

    Bunun disinda hepimiz evde dogal yoldan yapilmis yogurtlari bebeklerimize yedirmek isreriz ve yogurt orta asyada turkleri tarafindan dunyaya yayilan bir besin olmasina ragmen ulkemizde uretilen yogurtlarin mayalari yurt disindan temin edilmekte olup bu konuda yapilan hilelerle alakali konular haber bultenlerinde yerini almistir.

    ISPARTA SULEYMAN DEMIREL UNIVERSITESI ayrica yerel uretimle buyuyo adinda dogal yogurt mayasi da uretip satisa sunmustur.

    Suana kadar denemek nasip olmadi belki sizler deneyip deneyimlerinizi ve tarifinizi paylasirsiniz diye kisaca eklemek istedim

  • Profil fotoğrafı

    Rica ederim :) metal kasigi es gecmisim evet hatirlatmaniz iyi oldu tesekkurler.Aslinda gercek celik zarar vermezmis ama tabi kullandigimiz urunlerin gercek celik olup olmadigini bilmedigimiz icin kasik kullanmak isteyen kisilerin tahta kasik kullanmasi daha uygun olur.Ben yaparken kasik kullanmiyorum canli mikroorganizmalar oldugu icin ve kasikla zedeleme ihtimalini pek goze alamadim.
    Sizinde dediginiz gibi halsizlik ve yorgunluk uzerinde de gercekten etkili.Bende size esinizle birlikte saglikli mutlu gunler dilerim :)

  • Çiğdem

    Elinize saglik guzel anlatmissiniz ama kefiri mayalarken metalle asla bulusturmuyoruz bu onemli metal temasinda tadi aci oluyor plastik kapakli cam kavonozda yapiyorum 2 bardaklik taze taze esimle iciyoruz:)1 seneyi gecti ben icmeye baslayali vucudumda yorgunluk ,halsizlik hissetmiyorum hastaliklari hafif geciriyorum ,kolay kolay gribe yakalanmiyorum hic birakmayin derim mukemmel bir icecek cunku saglikli mutlu gunler diliyorum:)

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Evde Kefir Yapılışı Tarifi

Evde Kefir Yapılışı

1-2 kişilik, 4 saat üzeri Hazırlık, Pişirme yok
Kefir Mayalama Tarifi

Kefir Mayalama Tarifi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kıymalı Saksı Kebabı Tarifi

Kıymalı Saksı Kebabı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kıymalı Pratik Börek Tarifi

Kıymalı Pratik Börek

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Elmalı İstiridye Kurabiye (Kalıpsız) Tarifi

Elmalı İstiridye Kurabiye (Kalıpsız)

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kivi Rüyası Tarifi

Kivi Rüyası

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kefir Mayası Nasıl Yapılır, Saklanır, Çoğaltılır? Resimli
Kefir Mayası Nasıl Yapılır, Saklanır, Çoğaltılır? Resimli

Kefir Mayası Yapımı: 5000 Yıllık Şifalı Reçete Kefir Rus kökenli bir kelimedir ve keyif veren…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Diyette Kefir Ne Zaman İçilirse Zayıflatır? Tarifi
Diyette Kefir Ne Zaman İçilirse Zayıflatır?

Sağlık İçin Kefir Ne Zaman İçilmeli? Son zamanlarda adını çok sık duyduğumuz bir besin olan…

Su Kefiri Nedir? Nasıl Yapılır? 5 İnanılmaz Faydası
Su Kefiri Nedir? Nasıl Yapılır? 5 İnanılmaz Faydası

Hazımsızlık Tarihe Karışıyor: Su Kefiri Kefirin bağırsak sağlığındaki rolü yıllardır gündemde. Kefir nedir diyenler için…

Şirden Mayası Nedir? Nasıl Yapılır, Kullanılır?
Şirden Mayası Nedir? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

Mayalamada Geleneksele Dönüş: Şirden Endüstriyelleşmenin ve maddi kaygıların insan sağlığının önüne geçmesi ve sağlıksız yöntemlerle…

Kefir Kilo Aldırır Mı? Kilo Almak İçin Ne Zaman İçilmeli? Tarifi
Kefir Kilo Aldırır Mı? Kilo Almak İçin Ne Zaman İçilmeli?

Kefir İçmek Kilo Yapar Mı? Fermente edilen besinler arasında yer alan kefir, süt ürünlerinden biridir.…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Tarifler Geri
Videolar Geri