İyi bir sofralık zeytin yapmak için öncelikle zeytinlerin dikkatlice seçilmesi lazım. Sofralık siyah zeytin her çeşit zeytinden yapılabilir, ancak eti fazla, olgun ve çekirdeği küçük olan zeytinleri tercih edin derim ben.
Öncelikle zeytinlerin kabuğu zedelenmiş, yaralı bereli, hastalıklı görünen ve çok yumuşak olanlarının ayrılması ve daha sonra iyice yıkanması gerekiyor.
Zeytinlerinizi ayıklayınız ve bir kaç su iyice yıkayınız hatta en son suyun da zeytinleri mutfak leğeninizde biraz bekletiniz.
Neden? İlaç kalıntıları varsa üzerlerinde kalmasın diye.
Yapılışı
Yıkanmış mutfak tartısı ile tartılmış….. 1 kg zeytinlerinizi plastik turşu bidonu ya da ağzı geniş pet şişelere doldurunuz. çok da ağzına tepeye kadar doldurmayınız, bidonların üst tarafın da yatay bir daire şeklin de bir çizgi var oraya kadar doldurun. . İlerleyen günler de tuz eriyecek zeytinler suyunu salacak o nedenle çok sıkı doldurmayın. .
Zeytinlerinizin üzerine ( 1 kg için) 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 bardaktan 1 parmak eksik kaya tuzunu, 1 kahve fincanı üzüm sirkesini ve 1 çay kaşığı toz şekeri ekleyiniz.
Bidonun ağzını sıkıca kapatınız. Bidonu ilk önce iyice çalkalayınız. Sonra yan yatırıp tekrar ileri geri merdane ile hamur açar gibi yuvarlayınız. İşlem tamam bitti :)))))).
Şimdi mutfağınız da bir yere zeytin bidonlarınızı koyunuz. Oda ısısı zeytinleriniz için yeterlidir. Mutfağınız da bir köşede bekleyebilir yani. .
Her gün bidonu yan yatırıp hamur açar gibi ileri geri sallayınız. Bileğinizde sorun var ise annemin yaptığı gibi koridor da mutfakta bir aşağı bir yukarı doğru yuvarlayınız :))))) Bu sallama işini en az 1- 1, 5 ay her gün yapmalısınız. Bu sallama işlemi 1 dakikanızı almaz :)))))
Zeytinleri hazırladığınız günden 3 ay sonra aynı gün zeytinleriniz yenmek için hazır. . Bu bizim damak tadımıza uygun süre siz 1,5 – 2 ay sonra da tadını beğenirseniz yiyebilirsiniz.
Uyarı : Oldu mu acaba ? Diye merak edip zeytinlerin tadına bakmak isteyebilirsiniz. 1, 5 aydan önce açıp tadına bakmayın. :))))))))))
Hem bu tarifi bizim ile paylaştıkları için. . . . . . Hem de bu zeytinleri pazardan alıp bize yollamak zahmetine katlandıkları için sevgili Füsun ablaya ve Erdoğdu abiye çok çok teşekkür ederiz. İyi ki sizin gibi dostlarımız var. . . Allah razı olsun sizlerden.
Afiyetler olsun. .
Evde Zeytin Yapımı Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
Evde siyah zeytin nasıl yapılır? Püf noktaları
Zeytin kurmak için seçeceğiniz zeytinlerin tam siyaha dönmemiş zeytinlerden olmasına özen göstermelisiniz. Kasım ayı zeytin yapmak için uygun bir zamandır.
Zeytinin cinsine göre tarifte belirtilen sürenin sonunda zeytinin acısı hala gitmemiş olabilir. Böyle bir durumda iki günde bir değiştirmek kaydıyla 3 veya 4 kere zeytinin suyunu değiştirebilirsiniz.
Zeytinli Tarif Önerileri
Zeytinle hazırlandığında kahvaltılar için harika bir atıştırmalık olan zeytinli poğaça tarifine buradan bakabilirsiniz.
Ben pazardan yaklaşık 40 gün önce 3 kg siyah zeytin alıp satıcının tarifine göre sadece 1 sb kayatuzu ekleyip hergün acı suyunu döküp sallayarak kurdum. Şimdi tadına baktım ve baya acı geldi. Sizin tarife göre kullandığım tuz miktarı baya az. Şimdi sizin tarife göre tuzu, yağı vs ekleyip bir süre daha günlük suyunu dökme sallama işlemini uygulasam olumlu sonuç alır mıyım sizce?
Merhaba bugün sizin tarifinizi yaptım. Yalnız ayıkladığım çok yumuşak zeytinlerden zeytin ezmesi yapmak istiyorum nasıl yapabilirim yardımcı olabilirmisiniz?
Siyah zeytin kurmak İçin izlemediğim video kalmadı. Bu tarifin aynısını biraz da limon tuzu ekleyerek yaptım. (Biraz uydurma yapmıştım) Sonuca inanadım benim zeytinler 3 haftada oldu. Arada acı olanlar çıkıyor o yüzden 1 ay sonra tam olur sanırım. Tarifinize destek için yazıyorum. Başka tarif aramayın çok güzel oluyor ☺️☺️☺️☺️☺️
Ben pazardan yaklaşık 40 gün önce 3 kg siyah zeytin alıp satıcının tarifine göre sadece 1 sb kayatuzu ekleyip hergün acı suyunu döküp sallayarak kurdum. Şimdi tadına baktım ve baya acı geldi. Sizin tarife göre kullandığım tuz miktarı baya az. Şimdi sizin tarife göre tuzu, yağı vs ekleyip bir süre daha günlük suyunu dökme sallama işlemini uygulasam olumlu sonuç alır mıyım sizce?
Merhaba bugün sizin tarifinizi yaptım. Yalnız ayıkladığım çok yumuşak zeytinlerden zeytin ezmesi yapmak istiyorum nasıl yapabilirim yardımcı olabilirmisiniz?
Zeytinlerin olma zamanı zeytinden zeytine sertliğe,yumuşaklığa kıvamına göre değişebilir…demek ki sizin zeytinin olması için daha süreye zamana ihtiyacı var…ama illa ki “bekleyemen” diye ısrar ediyorsanız..zeytinin suyunu dökün zeytini yine bidona doldurun üstüne de su doldurun …2 gün çalkalayın o suyu dökün zeytini süzün ..yine su doldurun yine 2-3 gün bekletin o suyu da süzün..muhtemelen bu su ile bekletme işlemini yapınca zeytinin acısını almış olursunuz…2.nci suyu süzdükten sonra zeytinlerin bir tadına bakın lezzetine göre bidona tuz,sirke,yağ,şeker ya da limon suyu eklemesi yaparak zeytinleri bir süre daha bekletin…aklıma yapabileceğiniz başka bir şey gelmiyor ama aslında şunu bilin ki sizin zeytinlerin olmak için biraz daha süreye ihtiyaçları var.. hem evde yapılan gerçek zeytinlerin çok hafif acı olması gerekir siz evde sağlıklı zeytin yaptınız bu fabrikasyon yapımı değil..zeytinler olduktan sonra zeytinleri kahvaltıda yerkende zeytini pul biber,limon suyu,kekik hatta sarımsak ile soslayarak tüketebilirsiniz…öylede çok lezzetli olur…
Canan hanim Merhaba dediginiz yöntemi denedim 2 aydır kavanoz da acı suyu çıktı tadına baktığımızda.ama içindeki suyu dokmelimiyiz suyumu süzüp mu saklamaliyim yoksa öylece kalsın mi
Çok özür dilerim mesajı şimdi gördüm ..zeytinlerinizi şimdiye kadar olmuştur bile … dediğim gibi mesajı geç gördüm size yardımcı olamadım çok üzgünüm kusura bakmayın lütfen …
Daha once soran oldu mu bilmiyorum ama sekeri neden ekliyoruz?Size tarifi veren kisi acikladi mi acaba ?
Birde ben sirke koymasam sizce lezzetinde cok fark olur mu?
Siz daha once evde suyu degistirilerek acisi cikartilip zeytin isleme yontemiule yapilan zeytinin tadina baktiniz mi?
Baktiysaniz sizin yaptiginiz yontem mi yoksa diger su degistirme yontemini mi onerirsiniz?
Bu yaptiginiz yontemin lezzeti paket zeytin olarak aldiginiz hangi markaya benziyor acaba?
Biliyorum cok soru sordum ama bir suru yontem var
Benim aklima yatan yontemlerden ikisi su degistirme digeri de sizin tarifle herseyi ayni sadece sirke ve seker olmayan tarifti o yuzden size sormak istedim.Simdiden tesekkurler
İnci hanım bir şey olmaz..”1 -1,5 ay önce açıp tadına bakmayın” derken daha olmadığı için tadı bakana mayhoş ,acı gelecektir değmez diye öyle yazdım..şahsen açmanız bozulmasına neden olmaz diye düşünüyorum..
Emel hanım biz bir kaç hafta önce aldığımız için daha az olgunlaşmışdı..siz bizden sonra aldığınız için daha siyah olması normal..tarifi aynen uygulayın sizin zeytinleriniz bizden süre olarak daha çabuk olacaktır sizin ki 2 aya hazır olur herhalde……1,5 ay sonra tadına bakın yeme aşamasına gelmiş bile olabilir…olmamış ise tekrar ağzını kapatın ve tekrar sallayarak bir üsre daha bekleyin olgunlaşmasını kontrol ede gidin….ya da başka denenmiş tarifiniz var ise onu deneyin…tercih sizin.ben zeytinlerinizi görmeden ancak bu kadar yardımcı olabilirim…
Emel hanımcım bunu da ilk defa sizden duydum..doğrudur bir bildikleri vardır elbette…
Bana istediğiniz kadar soru sorabilirsiniz bilgin yettiğince cevaplamaya çalışırım sıkılmayın lütfen…ben de size sorabilirim..bu siteyi Elif hanımlar bu neden ile kurmuşlar zaten..bilgiler paylaşılsın diye :)))))
Emel hanım biz bu şekilde yapıyoruz ..zeytinler olana kadar günde 1 kere zeytinleri 1 dakika bile değil….aşağı yukarı sallıyoruz,çeviriyoruz,yuvarlıyoruz canınız hangisini isterse :)))).. zeytinler oldu açıp zeytinleri tüketiyoruz.Zeytinler yenip bitene kadar bu bidonlarda saklıyoruz..Yiyeceğimiz kadarınz alıp ağzını kapatıyoruz…Zeytinler oldu daha fazla tuzda beklemesin derseniz tuzlu altta kalan suyunu isterseniz süzebilirsiniz de ama bu anlattıklarımı zeytinler olunca yapıyoruz…zeytinler yenmeye hazır olunca dolaba da alabilirsiniz saklamak için…Zeytinler olunca resimlerini paylaşacağım inşallah….
Yeliz hanımcım merhabalar, sizin hazırladığınız sadece kaya tuzu ile zeytin yapma şekli de olur benim ki gibi de olur…size bu yapma şeklini öğreten kişinin bildiği bir şey olmasa zaten size bu yapma şeklini tavsiye etmez idi…gönlünüzü ferah tutun mutlaka sizin ki de güzel olacaktır,benim ki de …. ama pazar da zeytin bulabilirseniz 1 kg da benim anlattığım şekilde yapın ,hazırlayın…..zaman geçip bir kaç ay sonra zeytinler yenme kıvamına gelince iki tarif arasın da kıyas yaparsınız hangisini beğenirseniz seneye o şekilde zeytinlerinizi hazırlarsınız…
Bilgi için teşekkür ederim…Sizlerin de ellerine sağlık….Allah sağlık sıhhat versin yaptığımız zeytinleri yemeyi nasip etsin sağlıkla,sıhhatle hepimize :)))))))))))
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
Ben pazardan yaklaşık 40 gün önce 3 kg siyah zeytin alıp satıcının tarifine göre sadece 1 sb kayatuzu ekleyip hergün acı suyunu döküp sallayarak kurdum. Şimdi tadına baktım ve baya acı geldi. Sizin tarife göre kullandığım tuz miktarı baya az. Şimdi sizin tarife göre tuzu, yağı vs ekleyip bir süre daha günlük suyunu dökme sallama işlemini uygulasam olumlu sonuç alır mıyım sizce?
Merhaba bugün sizin tarifinizi yaptım. Yalnız ayıkladığım çok yumuşak zeytinlerden zeytin ezmesi yapmak istiyorum nasıl yapabilirim yardımcı olabilirmisiniz?
Siyah zeytin kurmak İçin izlemediğim video kalmadı. Bu tarifin aynısını biraz da limon tuzu ekleyerek yaptım. (Biraz uydurma yapmıştım) Sonuca inanadım benim zeytinler 3 haftada oldu. Arada acı olanlar çıkıyor o yüzden 1 ay sonra tam olur sanırım. Tarifinize destek için yazıyorum. Başka tarif aramayın çok güzel oluyor ☺️☺️☺️☺️☺️
Ben pazardan yaklaşık 40 gün önce 3 kg siyah zeytin alıp satıcının tarifine göre sadece 1 sb kayatuzu ekleyip hergün acı suyunu döküp sallayarak kurdum. Şimdi tadına baktım ve baya acı geldi. Sizin tarife göre kullandığım tuz miktarı baya az. Şimdi sizin tarife göre tuzu, yağı vs ekleyip bir süre daha günlük suyunu dökme sallama işlemini uygulasam olumlu sonuç alır mıyım sizce?
Merhaba, acaba zeytini kurduktan sonra arada bir kapağını açmak gerekiyor mu, gazı çıkması için?
Merhaba bugün sizin tarifinizi yaptım. Yalnız ayıkladığım çok yumuşak zeytinlerden zeytin ezmesi yapmak istiyorum nasıl yapabilirim yardımcı olabilirmisiniz?
seker nicin koyuluyo
elimde elma sirkesi var kullansam olur mu?
Merhaba Ben yeşil zeytin yaptım ama tadında ekşisi bir tat var limon tuzu koymadım ne yapmam lazım rica ederim
bu zeytınler dılınmıyor mu yırumlara baktın 2 tarıfınızı de dıkkatlıce okudum göremedim
Tarifinizi denedim çok güzel oldu
su koymuyormuyoz hazır aldığımız zeytınler auyun içinde oluyor
Kendi sulanacak
merhaba canan hanım salamuralık tuzla yapsak bir sorun olur mu?
bi kac ay once tarifi uyguladik ama hala çok acı hiç tatlilanmadi ne yapabiliriz? cevap verirseniz sevinirim
Merhabalar,
Zeytinlerin olma zamanı zeytinden zeytine sertliğe,yumuşaklığa kıvamına göre değişebilir…demek ki sizin zeytinin olması için daha süreye zamana ihtiyacı var…ama illa ki “bekleyemen” diye ısrar ediyorsanız..zeytinin suyunu dökün zeytini yine bidona doldurun üstüne de su doldurun …2 gün çalkalayın o suyu dökün zeytini süzün ..yine su doldurun yine 2-3 gün bekletin o suyu da süzün..muhtemelen bu su ile bekletme işlemini yapınca zeytinin acısını almış olursunuz…2.nci suyu süzdükten sonra zeytinlerin bir tadına bakın lezzetine göre bidona tuz,sirke,yağ,şeker ya da limon suyu eklemesi yaparak zeytinleri bir süre daha bekletin…aklıma yapabileceğiniz başka bir şey gelmiyor ama aslında şunu bilin ki sizin zeytinlerin olmak için biraz daha süreye ihtiyaçları var.. hem evde yapılan gerçek zeytinlerin çok hafif acı olması gerekir siz evde sağlıklı zeytin yaptınız bu fabrikasyon yapımı değil..zeytinler olduktan sonra zeytinleri kahvaltıda yerkende zeytini pul biber,limon suyu,kekik hatta sarımsak ile soslayarak tüketebilirsiniz…öylede çok lezzetli olur…
Hoşça kalın
Hoşça kalın
Tmm tşk ederim ALLAH razı olsun
Amin inşallah :)))
Hoşça kalın
bu
sirke zeytinin tadini nasil etkiliyor?
Çok güzel oluyor
Canan hanim Merhaba dediginiz yöntemi denedim 2 aydır kavanoz da acı suyu çıktı tadına baktığımızda.ama içindeki suyu dokmelimiyiz suyumu süzüp mu saklamaliyim yoksa öylece kalsın mi
Çok özür dilerim mesajı şimdi gördüm ..zeytinlerinizi şimdiye kadar olmuştur bile … dediğim gibi mesajı geç gördüm size yardımcı olamadım çok üzgünüm kusura bakmayın lütfen …
Hoşça kalın
ayçiçek yağı yerine zeytinyagi koyamaz miyiz acaba??
Daha once soran oldu mu bilmiyorum ama sekeri neden ekliyoruz?Size tarifi veren kisi acikladi mi acaba ?
Birde ben sirke koymasam sizce lezzetinde cok fark olur mu?
Siz daha once evde suyu degistirilerek acisi cikartilip zeytin isleme yontemiule yapilan zeytinin tadina baktiniz mi?
Baktiysaniz sizin yaptiginiz yontem mi yoksa diger su degistirme yontemini mi onerirsiniz?
Bu yaptiginiz yontemin lezzeti paket zeytin olarak aldiginiz hangi markaya benziyor acaba?
Biliyorum cok soru sordum ama bir suru yontem var
Benim aklima yatan yontemlerden ikisi su degistirme digeri de sizin tarifle herseyi ayni sadece sirke ve seker olmayan tarifti o yuzden size sormak istedim.Simdiden tesekkurler
Zeytinleri yapali 15 gun oldu ben acip baktin tadina merak ettim bir sikinti olur mu acaba
İnci hanım bir şey olmaz..”1 -1,5 ay önce açıp tadına bakmayın” derken daha olmadığı için tadı bakana mayhoş ,acı gelecektir değmez diye öyle yazdım..şahsen açmanız bozulmasına neden olmaz diye düşünüyorum..
Hoşçakalın
canan hanım bugün zeytin aldım bende fakat benimkiler mor değil tam siyah gene aynı tarifi uygulayabilir miyim ;)
Emel hanım biz bir kaç hafta önce aldığımız için daha az olgunlaşmışdı..siz bizden sonra aldığınız için daha siyah olması normal..tarifi aynen uygulayın sizin zeytinleriniz bizden süre olarak daha çabuk olacaktır sizin ki 2 aya hazır olur herhalde……1,5 ay sonra tadına bakın yeme aşamasına gelmiş bile olabilir…olmamış ise tekrar ağzını kapatın ve tekrar sallayarak bir üsre daha bekleyin olgunlaşmasını kontrol ede gidin….ya da başka denenmiş tarifiniz var ise onu deneyin…tercih sizin.ben zeytinlerinizi görmeden ancak bu kadar yardımcı olabilirim…
Hoşçakalın
son soru :)))
bu zeytinler bitene kadar bu kavanozda mı kalacak ?
kimi sudan çıkarıp fırınlıyormuş kurutuyor yani
Emel hanımcım bunu da ilk defa sizden duydum..doğrudur bir bildikleri vardır elbette…
Bana istediğiniz kadar soru sorabilirsiniz bilgin yettiğince cevaplamaya çalışırım sıkılmayın lütfen…ben de size sorabilirim..bu siteyi Elif hanımlar bu neden ile kurmuşlar zaten..bilgiler paylaşılsın diye :)))))
Emel hanım biz bu şekilde yapıyoruz ..zeytinler olana kadar günde 1 kere zeytinleri 1 dakika bile değil….aşağı yukarı sallıyoruz,çeviriyoruz,yuvarlıyoruz canınız hangisini isterse :)))).. zeytinler oldu açıp zeytinleri tüketiyoruz.Zeytinler yenip bitene kadar bu bidonlarda saklıyoruz..Yiyeceğimiz kadarınz alıp ağzını kapatıyoruz…Zeytinler oldu daha fazla tuzda beklemesin derseniz tuzlu altta kalan suyunu isterseniz süzebilirsiniz de ama bu anlattıklarımı zeytinler olunca yapıyoruz…zeytinler yenmeye hazır olunca dolaba da alabilirsiniz saklamak için…Zeytinler olunca resimlerini paylaşacağım inşallah….
Hoşçakalın
Merhaba, acaba zeytini kurduktan sonra arada bir kapağını açmak gerekiyor mu, gazı çıkması için?
biz sadece kaya tuzu koyup yaptik acaba olmiycakmi zeytinkerimiz
Yeliz hanımcım merhabalar, sizin hazırladığınız sadece kaya tuzu ile zeytin yapma şekli de olur benim ki gibi de olur…size bu yapma şeklini öğreten kişinin bildiği bir şey olmasa zaten size bu yapma şeklini tavsiye etmez idi…gönlünüzü ferah tutun mutlaka sizin ki de güzel olacaktır,benim ki de …. ama pazar da zeytin bulabilirseniz 1 kg da benim anlattığım şekilde yapın ,hazırlayın…..zaman geçip bir kaç ay sonra zeytinler yenme kıvamına gelince iki tarif arasın da kıyas yaparsınız hangisini beğenirseniz seneye o şekilde zeytinlerinizi hazırlarsınız…
Hoşçakalın
Ellerinize saglik canan hanim …bizim oralarda da zeytin yagi yapilcak zeytinleri bu sekil yaparlar adinada attun denir tadina doyulmaz ve gercekten zeytin yedim dersiniz okadar yani …anlatisiniz yine harika sevgiller :))
Leyla hanım merhabalar,
Bilgi için teşekkür ederim…Sizlerin de ellerine sağlık….Allah sağlık sıhhat versin yaptığımız zeytinleri yemeyi nasip etsin sağlıkla,sıhhatle hepimize :)))))))))))
Hoşçakalın…