Kola Kaç Kalori?

Kola Kaç Kalori? Tarifi

1 Bardak Kola Kaç Kalori? Kilo Aldırır Mı?

Su, çay ve kahveden sonra en sık tüketilenler arasında kola zararları bilinse de tüm dünya üzerinde büyük kitleler tarafından tüketilen, çağın en popüler içeceklerinden biri şüphesiz. Fast food menülerinde, sinema keyfinde kola-mısır ya da cips-kola kaçamakları, serinlemek için kendine özgü iştah açan kokusuyla kola yüksek oranda şeker içerir.

Kola, 1886 yılında tamamen doğaçlama bir tarifle bulunmuş aslında. Georgia Atlanta’da bir eczacı olan Dr. John S. Pemberton 8 Mayıs günü şurup kıvamında bir içecek hazırladı ve ikram ettiği herkes tarafından beğenildi. Bu ilgiyi zamanla ticarete çeviren eczacı, kolanın içine daha sonraları karbonat da ekledi ve bu asitli şekerli içeceği bardağı 5 centten satışa sundu. İlk çıktığı zamanlarda sloganı ‘Nefis ve Serinletici’ idi. Sloganıyla birlikte kendi el yazısıyla bir de logo hazırlayan Pemberton, bu içeceği ilk kez kırmızı fıçılarla sevk ettiği için bu içecekle bütünleşen renk de kırmızı oldu.

1880’li yılların sonundan itibaren günümüze dek popülerliğini güncel tutan kola, diyet, şekersiz ve klasik çeşitleriyle satışa sunulmaktadır.  Bu yazıda kola kaç kalori, 1 bardak kola kaç kalori, kola kilo aldırır mı gibi soruları cevaplıyor olacağız. Yazıya geçmeden birer kola alır mıyız? Şu aşağıya bırakıyoruz hemen, keyifli okumalar!

1 bardak kola kaç kalori

Kola Kaç Kalori?

Şeker ve kalori deposu desek abartmış olmayız kendisi hakkında; ama yine canımız çekince de karşı koyamıyoruz değil mi? Bağımlılık yapan etkisi kanıtlanmış sonuçta… Peki, düşünüyor muyuz acaba bir bardak kola kaç kalori diye içerken? Meraklı sorular için kola kalori değerleri şu şekildedir:

  • 1 bardak kola kaç kalori? 1 su bardağı (200 ml) kola 122 kcal
  • 1 kupa (330 gr) kola 201 kcal
  • Coca Cola kaç kalori? 1 kutu (330 ml) Coca Cola 149 kcal
  • Kola zero kaç kalori? 1 kutu (330 ml) Coca Cola Zero 1 kcal
  • 1 litre kola kaç kalori? 1 litre (1000 gr) kola 610 kcal
light kola kaç kalori

Light Kola Kaç Kalori?

Klasik koladaki şeker miktarından yana daha sağlıklı olduğu düşünülen diyet kola, şeker içermez. Ancak tat vermek için kullanılan maddeler de insülin direncine sebep olmaktadır. Yani, şeker içermemesi sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Peki, diyet kola kaç kalori?

  • 1 kutu (330 ml) diyet kola 1 kcal
  • 1 su bardağı (200 ml) diyet kola 1 kcal
1 kutu kola kaç kalori

Kola Kilo Aldırır Mı?

1 su bardağı kolada 7 küp şeker, 1 kutu kolada 15 küp şeker vardır. Aslında bu kadar şekeri aynı ölçüdeki bir suya, çaya ya da kahveye koysanız içmek istemezsiniz. Diyet koladaki şeker oranı daha düşük olsa da doğal olmayan tatlandırıcılar kullanıldığı için insülin direncine neden oluyor. Şeker içeriğinin yanı sıra asitli oluşu yalnızca midede değil tüm organlarda ciddi sorunlara yol açıyor. Bunun yanı sıra kafein maddesi de vücutta fazla suyu tutuyor ve ödem oluşturuyor.

Tüm bu zararlı özelliklerine rağmen dünya çapında kola tüketiminde 20. sıradayız. Asitli yapısı her ne kadar hazmı kolaylaştırsa da kola, aşırı ve ölçüsüz tüketimde kilo aldırır. İnsan vücudundaki yıpratıcı etkileri artık herkesçe bilinen şekerle birlikte kafein, asit ve pek zararlı maddeyi barındıran kola, yalnızca kilo aldırmadığı gibi ilk yudumda ağız-diş sağlığından itibaren yemek borusu, karaciğer, mide, böbrek ve pek çok organda zararlı etkilere sebep olur.

Diyet sürecinde olanların uzak durması bir yana sağlıklı beslenme biçiminin herhangi bir halkasında bulunmaması gereken bir içecek olduğunu da hatırlatalım.

1 bardak kola kaç kalori

Kolanın Zararları, Vücutta Yarattığı Etkiler

  • Kola içtiğiniz an vücudunuza bile isteye tam 10 çay kaşığı şeker almış olursunuz, yani günlük ihtiyacınızın tam 100 katı kadar. Fazla değil mi?
  • Bu kadar fazla şekerin verdiği yetkiye dayanarak vücudunuza insülin depolamış olursunuz, bu da karaciğerde yağlanma yapar haliyle.
  • Daha sonra kan şekeriniz tam güçle yükselir, hatta bu da yetmezmiş gibi canınız ekstradan tatlı bir şey ister, acıkırsınız. Yine kola-tatlı-yiyecek üçgenine saplanıp kalırsınız. Bundan sonrası siz deyin şeker hastalığına davet biz diyelim obezite, her iki durumdan da sonuçlar pek parlak değil tabii.
  • Bu kadar da değil, diş çürükleri başta olmak üzere kemik yapısında da hasarlara yol açar. Gelişme çağındaki çocuklar mümkün olduğunda koladan uzak durmalı, hatta hiç tanışmamalı.
  • Kola bağımlılık yapar. Kafein bağımlılığı da bu bağımlılıklardan biri.
  • Böbreklerdeki kalsiyumun dışarı atılmasına sebep olur. Aynı zamanda kalsiyum emilimini yavaşlatır.
  • Düzenli kola içen bireylerin bağışıklık sistemi daha zayıflatır, tüketmeyen bireylere göre daha çabuk hastalanırlar.
  • Kan şekerindeki ani dalgalanmalar yüzünden kalbe giden damarlarda hastalık riskini arttırır.
  • Vücut kolayca yağ depoluyor ve düzenli olarak tüketildiğinde yağ depolamaya meyilli hale geliyor.
  • Kemik erimesine neden olur. Çünkü kemik yapısını yumuşatan hormonların salgılanmasını sağlar. Kas erimeleri de bunun bir sonucudur.
  • 2001 yılında en fazla kola içme iddiasına giren bir kişi 8 litre kola içtikten sonra karbondioksit zehirlenmesinden vefat etti. Kola yüksük oranda karbondioksit içerir, biz oksijeni tercih ederiz.
  • İçeriğinde kokain ve etil alkol bulunur.

Kolanın Daha Önce Duymadığınız Kullanım Alanları

  • Cüzdanınızdaki bozuk paralar size kararmış geliyorsa kolayı bozuk paralarınızı parlatmak için kullanabilirsiniz.
  • Fayans temizliğinde kola yardımcı bir malzeme olabilir. Fayanslarınızın üzerine ve arasına biraz kola dökün, bekletin ve silin. Temizleyici etkisini gösterecektir.
  • Saçınıza sakız yapıştı, ne yapacaksınız? Telaş yok! Kola dolu bir kapta saçınıza sakız yapışan kısmını bir süre beklettikten sonra sakızı saçınızda ayırabilirsiniz.
  • Kola tuvalet temizliğinde de kullanılabilir. Tamam kabul ediyoruz bir içeceğin tuvalet temizliğinde kullanılması pek cazip değil; ama bilin istedik. Lavabo ve klozet temizliğinde kola yardımcı elemanınız olabilir.
  • Asitli yapısı nedeniyle sümüklü böcek ve salyangoz gibi kaygan yapılı böceklerde öldürücü etkiye sahiptir.
  • Tencere ve tavalarınızın kenarlarında, içinde yanık lekeleri mi var? O halde çözümü basit, kola! Kola ekleyip en az 1 saat, ideal olan da sabaha dek bekletin, sonra yıkayın.
  • 4 litre kola ile orta boyutlarda bir yüzme havuzu temizlenebilir.
  • Kola ile kıyafetlerinizdeki kan lekelerini temizleyebilirsiniz. Kan lekesi zor çıkar derler, bir de kolayla deneyin.
  • Bozuk paralarda olduğu gibi demir ve metallerdeki pas, kir ve kararmaları temizleyebilirsiniz. Metal eşyalarınızı parlatır.
  • Saçlarınızı boyattınız, ama o da ne? Rengi koyu mu oldu? O halde, boya sonrası saçınızı bir miktar kola ile yıkayın ve farkı görün. Kola saç rengini açar.
  • Sinek ısırmaları ve böcek sokmaları gibi durumlarda ağrı ve sızı oluşan yerlere kola damlatılmış pamuk ile masaj yapabilirsiniz. Kaşıntıyı hafifletecektir.
  • Araba cıvataları, akü kutup başlar temizleyip parlatmada, araba motoru temizliğinde kola kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Oldukça temiz sonuçlar elde edeceksiniz.
  • Halınızda kalem lekeleri mi var? Biraz kolayı temiz bir beze dökün ve lekenin olduğu bölümü iyice silin. Kalem lekelerini giderecektir.

Detaylı bilgi için: Kolanın Zararları, Kola İçtikten Sonra Vücutta Neler Oluyor? 

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Web sayfamızda kaç kalori sorunuza yanıt verebilecek, gıdaların kalori ve besin değerlerini kapsayan bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride kalori miktarını merak ettiğiniz her türlü yiyecek, içecek, yemek, tatlı & tuzlu atıştırmalık için adet, gram ve porsiyonluk detaylı bilgiler yer almaktadır. Okurlarımızın faydalanabileceği kalori ve besin değerleri, kilo kontrolü sürecinde olanlar için ilgili ürünün zayıflama ya da kilo alma sürecindeki etkileri ve diyet menülerine uygun fit tarifler tek yazıda özel olarak bir araya getirilmiştir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Kalori miktarı ve besin değerleri hakkında araştırma yaparken en doğru, kesin bilgiler ve sağlığınız için beslenme uzmanına danışmanızı önemle tavsiye ederiz.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kol Böreği Tarifi

Kol Böreği

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kuzu Kol Tarifi

Kuzu Kol

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Kuzu Kol Tarifi

Kuzu Kol

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kol Böreği Tarifi

Kol Böreği

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kol Böreği Tarifi

Kol Böreği

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 45dk Pişirme
Kol Böreği Tarifi

Kol Böreği

8-10 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Kol Böreği Tarifi

Kol Böreği

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kol Böreği Tarifi

Kol Böreği

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kol Böreği Tarifi

Kol Böreği

2-4 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Tarifler Geri
Videolar Geri