Rakı Kaç Kalori?
Rakı, anason tohumunun çeşitli işlemlerden geçerek alkol özelliğini alan bir içecek türüdür. Suma adı verilen koku ve tat veren bir madde ile anasonun karışımından hazırlanan rakı, Türkiye’de sıkça tüketilen alkollü içecekler arasında yerini alır. Hazırlanma aşamasında damıtma işleminden geçer. Üzüm kökenli bir içecek maddesi olan suma, rakının ana malzemelerinden biridir. Diğer önemli malzeme de anason tohumlarıdır. Rakı Türk içkisi olarak bilinir ve tarihi Osmanlı zamanına kadar uzanır. Osmanlı vaktinde yaşayan insanlar tarafından beğenilen rakı, günümüzün de en popüler alkolü olmaktadır. Çok önceden Yunan rakısı meşhur iken, şimdilerde dünya genelinde Türk rakısı olarak satışı yapılmaktadır.
Rakıyı içenler arasında soyut bir kural oluşmuştur. Rakı adabı olarak ifade edilen bu soyut kurallar, mezeler ile hazırlanan rakı sofrasının görünmeyen fakat bilinen yüzüdür. Yıllardır devam eden rakı geleneğinde ise sıcak yemekler rakıya eşlik etmez. Ilık ve soğuk mezeler tüketilir. Fasıl müziklerle beraber içilen rakı, hiçbir zaman hareketli müziklerle içilmez. Şimdilerde sazlı sözlü eğlencelerde içilen rakılar, içilmek için masada yer alır. Rakıyı içmeden önce ise hafif bir atıştırmalık olsun diye yoğurtlu bir meze yenmelidir. Bu midenin rakıdan yanmasını önler. Ayrıca bir rakı masasında rakı şişesi ile gelmez. Bu adaba göre karaf ve buz içinde servis edilir. İnce ve uzun bir bardakta içilir. Bardağa ise önce rakı daha sonra su eklenir.
Rakı masasında ise kişilerin bir rolü vardır. Rakıyı servis eden kişiler “saki” olarak adlandırılır. Saygıdan dolayı masadaki en yaşlı kişi kadehini kaldırdıktan sonra, diğerleri de kadehi kaldırabilir. Yudum yudum içilen rakı sofrasından kalkmanın da bir adabı vardır. Sohbet bölünmez ve çok acil durumlarda masadaki büyüklerden izin alınır. İşte bu soyut kurallar, yıllardır uygulanan rakı içme adabıdır.
Alkol tüketimi sağlığa zararlıdır. Alkol dostunuz değildir…
Rakı Kaç Kalori?
Rakı alkol oranı fazla olan içeceklerden biridir ve yoğun tüketimi çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle rakı tüketirken dozu ayarlamaya çalışmalısınız. Aşırı rakı tüketimi, böbreklerden beyine kadar sağlığınızı bozabilir. O halde şimdi tek ve duble rakı kalori bilgilerine göz atalım:
Tek Rakı Kaç Kalori?
40 ml ölçüdeki rakı tek olarak ifade edilirken, 80 ml ölçü rakı duble olarak tanımlanır. Bu ölçülere göre:
- 40 ml ölçüdeki 1 kadeh rakı kaç kalori: 105 kalori
Duble Rakı Kaç Kalori?
- 1 duble rakı kaç kalori: 170 kalori
35’lik Rakı Kaç Kalori?
Rakı, belirli ölçülerdeki şişelerde sek halde satılır. İçileceği zaman saf soğuk su ile karıştırılıp içilebilir. En az ölçü olarak 35 cl haline satılır. 35’lik rakının içerdiği kalori miktarına göz atalım:
- 35’lik Yeni Rakı kalori: 950 kalori
50’lik Rakı Kaç Kalori?
50 cl ölçüsündeki rakı ise orta boy şişe olarak geçer. Bu şişeden bir iki kadeh daha fazla servis çıkar. 50’lik rakıda bulunan kalori değerleri ise şöyle olmaktadır:
- 50’lik Tekirdağ rakı: 1444 kalori
70’lik Rakı Kaç Kalori?
70’lik rakı ise rakıyı çok fazla içenlerin ve kalabalık rakı sofralarının aranılan ölçüsüdür. 70’lik şişedeki rakı diğer ölçülere göre daha fazladır. Tabi kalorisi de gramajı gibi artacaktır. Bu şekilde 70’lik rakının kalorisi şu şekilde hesaplanır:
- 70’lik Sarı Zeybek rakı: 1820 kalori
Rakı Kilo Aldırır Mı? Diyette İçilir Mi?
Hem diyet yapanların hem de rakı tüketenlerin aklında bir soru işareti oluşur: Rakı kilo aldırır mı? Bu soru işaretine bir mercek tutacak olursak şu ifadelerde bulunabiliriz:
- Bir duble rakı, üç kadeh şarap ile aynı miktarda kalori içermektedir. Bu nedenle eğer sağlıklı beslenip alkole de devam ediyorsanız, rakının ölçülü tüketilmesi gerektiğini hatırlayabilirsiniz.
- Rakı da tıpkı diğer alkollü içecekler gibi, ertesi günde vücutta ödeme neden olur. Eğer bu ödemi vücudunuzdan atmazsanız kalıcı kilolara zemin hazırlayabilirsiniz. Bu nedenle diyette rakı içeceğiniz günlerde mutlaka su tüketimine ağırlık vermelisiniz.
- Rakı kana hızlı karışan maddelerden oluşmaktadır. Bu özelliği ile vücudun çok kısa sürede yağ toplamasına neden olur. Çok sık aralıklarla içtiğiniz rakı, size tartıda fazla kilo olarak yansıyabilir. Bu nedenle kendinize dönem dönem rakı günleri verebilirsiniz. İçilen günlerde ise mutlaka ödemi atmak için detoks suyu içmelisiniz.
- Rakı, mezelerle beraber tüketilen bir alkoldür. Sadece rakının kendisi değil masadaki mezeler de kilo alımına neden olabilir. Bol yağlı ve soslu mezeler, rakı ile beraber dikkat edilmediği durumda kilo nedenidir.
- Bir duble rakı içmeden önce bir duble rakının 5 dilim ekmeğe denk geldiğini bilmelisiniz. 5 dilim ekmek yemek mi bir duble rakı içmek mi daha tehlikelidir düşünebilirsiniz.
- Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa, diyet listenizi takip eden diyetisyenden onay alarak diyet sürecinde alkol tüketebilirsiniz. Ölçüyü kaçırmadıktan sonra endişe edeceğiniz bir durum görünmeyecektir.
Rakı Çeşitleri Nelerdir?
Ne içtiğinizi bilmeniz için sizlere rakı çeşitlerini derledik. Şimdi inceleyeceğiniz listede hangi rakı hangi özelliğe sahip hepsi açıklanıyor.
1) Saki Siyah Üzüm Rakısı
- Bu rakı %100 siyah üzümden elde edilir. Damıtma yöntemi ile hazırlanır.
- Tadıldığında anason ve yoğun alkol hissedilir. Damakta yoğun fakat içilir bir tat bırakır. Alkol oranı %45 olmaktadır.
2) Yeni Rakı Âlâ
- Bu rakının hazırlanmasında kullanılan üzümler tamamen elle toplanmıştır.
- Üzümlerin kurutma işlemi ise askıda ve güneş ışığında gerçekleşir. Yeni Rakı Âlâ, özel meşe fıçılarında bekletilir. İçimi rahat bir rakıdır.
3) Beylerbeyi Göbek Rakısı
- Göbek rakısı için %100 yaş üzüm toplanır. Bu üzümler ise yüksek kalitesi Ege üzümleridir.
- 3 defa damıtma işleminden geçen sumalar, rahat içimli bir rakının oluşmasında etkilidir. Piyasada zor bulunan bir rakı türüdür. Genellikle Ege civarında satışı yapılmaktadır.
4) Tekirdağ Rakısı
- Bu tür rakının hazırlanmasında ilk ve son damıtılan sumalar, ortada kalan üründen ayrılır.
- Ayrılan kısım yeniden damıtılır. Meşe fıçılarda bekletilen orta ürün, Çorlu’nun kaynak suyu ile karışınca ortaya Tekirdağ Rakısı çıkıyor.
5) Tekirdağ Altın Seri
- Sınırlı şekilde üretilen bir rakıdır. Kullanılacak üzümler özel olarak seçilir.
- Hafif anason kokan, rahatlıkla içilebilen bir rakı türüdür. İçerken biraz buzla içilmesi önerilir.
6) Altınbaş Rakısı
- Altınbaş rakısını hazırlamak için en iyi kalitedeki üzümler seçilir ve kullanılacak su da yumuşak içimlidir.
- Tadı biraz şekerli gelebilir. Altınbaş içenler, anason tadının daha yoğun olduğunu ifade eder fakat orta derecededir. Alkol oranı %50 civarındadır.
7) Efe Yaş Üzüm Rakısı
- Ege Bölgesi’nin Razaki ve Sultaniye üzümlerinden elde edilmektedir. Damıtma işlemi bakır imbiklerde gerçekleşir.
- Klasik bekleme süresinden biraz daha uzun bir sürede bekletilir. Böylece daha hafif bir içime sahip olur.
--
Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Web sayfamızda kaç kalori sorunuza yanıt verebilecek, gıdaların kalori ve besin değerlerini kapsayan bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride kalori miktarını merak ettiğiniz her türlü yiyecek, içecek, yemek, tatlı & tuzlu atıştırmalık için adet, gram ve porsiyonluk detaylı bilgiler yer almaktadır. Okurlarımızın faydalanabileceği kalori ve besin değerleri, kilo kontrolü sürecinde olanlar için ilgili ürünün zayıflama ya da kilo alma sürecindeki etkileri ve diyet menülerine uygun fit tarifler tek yazıda özel olarak bir araya getirilmiştir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Kalori miktarı ve besin değerleri hakkında araştırma yaparken en doğru, kesin bilgiler ve sağlığınız için beslenme uzmanına danışmanızı önemle tavsiye ederiz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.