Osmanlı İftar Yemekleri – Saray Mutfağından 12 Vazgeçilmez Tarif
(1 oy, ortalama: 5 / 5)
Paylaşmadan Gitme:
Osmanlı geleneksel ramazan yemekleri ile iftar sofralarınızı saray şölenine dönüştürmeye hazır mısınız?
Tasarruf, nefse hakim olma gibi öğretilerin yanı sıra evlere bolluk, bereket ve insan kazandıran aydır ramazan. İftara hazırlanan hem mütevazı hem de leziz yemekler, bir oruçluyu doyurmanın neşesiyle aydınlatır haneleri. Hal böyle olunca, ramazanı büyük bir coşkuyla karşılayıp, her gününü bayram kıvamında geçirmek az bile kalır!
Bu sene ramazan ayını saraylara, sultanlara layık geçirmek isteyenlere müjdemiz var. Yıllar yıllar önce, Osmanlı Dönemi’nde iftar sofralarında mutlaka görülen tarifleri, tozlu raflarından ortaya çıkarıyoruz. Klasik tarifleri bir kenara bırakıp, tarihin en leziz yemek tariflerini sofranıza konuk ederek, ramazan akşamlarınızı saray şölenine dönüştürebileceksiniz!
Osmanlı mutfağı ve ramazan denilince aklınıza şaşalı, göz dolduran sunumlar geliyorsa, yanılmıyorsunuz. Osmanlı yemekleri ile böreğinden, tatlısına; et yemeğinden, dolmalarına her tarifiyle ağız sulandıran bir menü çıkarmak garanti.
O halde önce Osmanlı Dönemi’nde iftar ritüeli hakkında kısa bir bilgi verelim, sonra ise tarifleri sıralamaya geçelim: İftar faslının ikiye ayrıldığı bu dönemde ezanın okunmasıyla beraber “iftariyelik” denilen yiyecekler sofraya konulurmuş. Su, zeytin, hurma, reçel, peynir ya da çiğ sucuk gibi ilk açlığı bastıracak bu yiyecekler ilk önce yenirmiş. Daha sonrasındaysa akşam namazı kılınıp, sofraya tekrar geri dönülürmüş. İşte bu kısımda çorbayla başlayan gerçek bir ziyafete sıra gelir, güzel bir sohbet eşliğinde hazırlanan yemekler tüketilirmiş.
Lafı daha fazla uzatmayalım ve sizi tarihin en leziz iftar yemekleri ile baş başa bırakalım!
İçinde yer alan et parçaları ve adından gelen şenlikle, Osmanlı’nın iftar sofralarında yer aldığına şaşırmadığımız bir tarif. O dönemde, etin mutfakta çok önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Eğer Osmanlı usulü bir iftar sofrası hazırlamak istiyorsanız, başlangıç için düğün çorbası tam yerinde bir karar olacak!
Peynirli katmer, Osmanlı’nın iftar sofralarını süsleyen bir başka tarifmiş. Menünün ara sıcak faslında sofranıza getirebileceğiniz peynirli katmer börek ile o dönemin ruhunu yaşatmaya devam edebilirsiniz. Dilerseniz bu tarifi, iftar sonrası içilen çaylar yanında da ikram edebilirsiniz!
İftar sofrasının tam orta yerinde bulunması mutlaka gereken bir tariftir vişneli yaprak sarma. Osmanlı Dönemi’nde ramazanın sembollerinden biridir. Lezzeti tam bir şenlik tadında olan bu yaprak sarma, bol bol hazırlanıp tüm ramazan boyunca servis edilesi cinsten!
Dolma çeşitlerinin Türk mutfağında büyük bir yeri olduğunu zaten biliyoruz. Anlaşılan bu durum, Osmanlı’dan beri böyleymiş. Balkabağı dolması, kavun dolması ya da etli enginar dolması mutlaka iftar sofralarında yerini alırmış. Biz bu liste için enginar dolmasını tercih ettik, işte tarif!
Hemen hemen her yemeğin yanına yakışan, çok sayıda menünün olmazsa olmazı olan pilavın görevini, Osmanlı’nın iftar zamanlarında Acem pilavı üstlenirmiş. Zengin malzemeleriyle göz dolduran bu pilav, etli olmasıyla bizi tekrar şaşırtmıyor. İşte Osmanlı’nın bir iftar geleneği olan leziz Acem pilavı tarifi!
Sıra geldi ana yemeklere. Osmanlı döneminde, iftar için hazırlanan tariflerden biri de kadınbudu köfte imiş. Doyuruculuğu ve lezzeti ile bu ramazanda da mutlaka değerlendirilmesi gereken tariflerden bizce. Yapılışı kolay, tadı ise tarihe yazılmış bu tarif kaçmaz!
İsmi nedeniyle tarihin tozlu raflarından çıktığı kesin olan bir tarif var sırada: piruhi. Hem görüntüsü hem de yapılışıyla klasik mantıya birebir benzeyen bu tarifin çok küçük bir farkı var. Kıyma yerine tulum peyniri ve maydanoz kullanılan piruhi, hem tanıdık hem de çok yeni bir lezzet olacak gibi!
Osmanlı’nın görkemli iftar sofralarına, ihtişamlı sunumuyla çok yakışan bir tarif: testi kebabı. Testi ile fırına atılıp güzelce pişen etlerin lezzeti ekstra ağız sulandırıcı oluyor. Hem bilindik bir lezzetle işi garantiye almak, hem de sunumu nedeniyle özenli bir sofraya sahip olmak isteyenler için iyi bir alternatif!
“Hep et, hep et olmaz!” diyenler Osmanlı’da size de yer var! Dönemin en leziz, en iftara layık sebze yemeği: kabak kalye. Üzerinde sarımsaklı yoğurduyla, en ferah etkiyi verecek tariflerden biri olduğu kesin. Mideyi yormadan doyuracak bu nefis sebze yemeğini mutlaka bir yere not edin!
Anlaşıldığı üzere Osmanlı’nın iftar sofralarında kebap, olmazsa olmazlar arasında. Dönemin en çok tercih edilen kebap tariflerinden bir diğeri: kirde kebabı. En leziz şekilde marine edilmiş etler, üzerinde çeşit çeşit sebzeler ve şerit halinde kesilmiş lavaşlarla tüm misafirleri memnun edeceği garanti!
“Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” faslı olmazsa olmaz! Osmanlı Dönemi’nde tahmin edeceğiniz üzere baklavanın yeri çok ayrıydı. İftar sofralarındaki yeri, daha ramazan başlamadan önce belli olan baklavayı, kaymakla hazırlanan versiyonuyla sofralara konuk etmek yaygındı. İşte Osmanlı mutfağından kaymak baklavası...
Baklavaya alternatif bir diğer tarif ise demir tatlısı. Osmanlı’nın iftar zamanlarında mutlaka hazırlanan bu tatlı, her evde olan malzemelerle, pratikçe hazırlananlardan. Görünüşü her ne kadar zahmetli gibi olsa da, yapılışı şaşırılacak kadar basit. İşte tarif!
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman
buradan katabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.