Tüm Aşamaları Dakikalı Vişne Reçeli

  • TARİF
  • DENEYENLER
  • YORUMLAR
  • 12-14 Kişilik
  • 5dk Hazırlık, Pişirme yok

Tüm Aşamaları Dakikalı Vişne Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • ( 1 kg vişneye ………….1. 250 gr toz şeker)
  • ( 2 kg vişneye………… 2. 500 gr toz şeker)
  • ( 3 kg vişneye………….3.750 gr toz şeker )
  • Kullanacağınız vişne miktarı  size kalmış….
  • Kg başına 1 yemek kaşığı limon suyu ya da her kg’ a 1-2 parça limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı Tereyağ
  • Not : Klasik standart bir su bardağı toz şeker 200 gr gibi geliyor …bunu da bilgi olsun diye belirtmek isterim…yani 5 su bardağı toz şeker 1 kg geliyor..
  • Reçel çok tatlı olur diyorsanız şeker miktarını kendiniz ayarlamalısınız ( şeker miktarı sizde)
Deneyen Fotoğrafları
14 Deneyen Fotoğrafı Tümünü Gör

Tüm Aşamaları Dakikalı Vişne Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

Merhabalar,

Bu tarifi babaannemden bize  kalan varlığını bile unuttuğumuz  bir kitapta buldum..(6.baskısını 1980 yılında yapmış  çok çok eski bir kitap)….babaannem reçel tarifini boş bir sayfasına  el yazısı ile  yazmış..yani tarif kitabın içinden bir tarif  değil babaannemin başka birinden aldığı  bir tarif…..o zamanlar kitap bulmak o kadar zormuş ki kitaba bir şey olmasın diye babaannem kitabı özel olarak ciltletmiş ve kitabın sağ alt kısmına da kendi ismini bastırmış ..kitabı birine verir de kitabı alan kimin olduğunu unutur kitabı geri alamaz , kitabı  kaybolur diye :)))))…hey gidi günler hey….eğer sizde babaannemin yapım aşamalarının hepsi   dakika dakika anlatılan vişne reçelini benim uzunnnn anlatım şeklimle :))) denemek isterseniz hadi başlayalım…

İlk önce babaannemin kitaba yazdığı

3 kg vişne

3.750 gr şeker

  1. Vişneler temizlendikten sonra hemen ateşe konup kaynamaya başladıktan sonra 8 dakika  kaynayacak ve üste gelen köpükler alınacak sonra şekeri konulacak yine kaynamaya başladıktan sonra 20 dak. kaynatılıp yarım limon sıkılacak 3.dak daha kaynatılıp ılık iken kavanozlara konup sabahleyin ağzı kapanacak..Buda benim yazdıklarından  anladığım , kendi bildiklerimle harmanlayarak size  anlattığım……..
  2. Vişneler yıkanıp  temizlenip  çekirdekleri çıkartıldıktan sonra tabanı çok kalın olmayan ince tabanlı bir tencereye alınacak..ince tabanlı  tencerede ki vişneler hemen ocağa konulacak ve kısık ateşte vişnelerin suyunu vermesi daha sonra da suyunun   kaynaması beklenecek…..
  3. Tencerenin içinde ki vişneler bir süre sonra  oldukça sulandı….tencerede ki sulanan vişneler kaynadığı andan itibaren 8 dakika  ( kısığa yakın orta ateş) kaynatılacak …vişneler 8 dakikalık kaynama esnasında iyice sulanacak…ocağa ilk konduğunda nerede ise hiç suyu olmayan vişneler 8 dakika sonra su içinde kalacak..bu kaynama esnasında vişneleri tahta kaşıkla zedelemeden ters yüz edebilirsiniz…
  4. Vişneler ocakta 8 dakika kaynadıktan  sonra reçelin toz  şekeri tencereye eklenecek……ocağın altı hafiften kısılacak …. şeker iyice sulanmış vişnelerin içinde hemen çökmeye,çözülmeye  başlayacak ..bu aşamada tencere sağa sola doğru kendi ekseninde sallanabilir…şeker vişne rengine döndü şimdi  ( tahta kaşıkla nazik nazik hep aynı yöne  )karıştırılarak şeker tencere de  eritilecek ..
  5. Ocak üstünde ki tencerede ki şeker iyice , tamamen eridi şimdi tencerenin altını orta ateşe getirebilirsiniz…
  6. Tencerede ki vişneler  tekrar kaynamaya başladı reçel köpük köpük  şimdi kaynayan reçele 1 tatlı kaşığı tereyağ eklenecek reçel yağ eriyene kadar nazik nazik hep aynı yöne olmak kaydı ile tahta kaşıkla  tekrar karıştırılacak..reçel kaynadığı andan itibaren orta ateşte + 20 dakika daha fokur fokur kaynatılacak..arada sırada reçeli karıştırabilirsiniz hiç sorun olmaz…..
  7. 20 dakika sonra  reçelin içine 1 yemek kaşığı limon suyu ( 1 yemek kaşığı limon suyu 1 kg vişne  için) sıkılarak reçele eklenecek ve reçel yine karıştırılacak.
  8. Limon sıkıldıktan sonra reçel 3 dakika kısık ateşte kaynatılacak ve ocağın altı 3 dakika sonra hemen kapatılacak…Reçeliniz pişti.
  9. Şimdi pişen reçelin (tencere de )5 dakika  ilk sıcağı çıkacak ..5 dakika sonra ilk sıcağı çıkmış reçel  kavanozlara sıcak sıcak doldurulacak..
  10. Reçelleri kavanozlara paylaştırdınız şimdi reçel 10 dakika da ağzı açık şekilde tezgahta bekleyecek  ..
  11. 10 dakika sonra reçel kavanozlarının  ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişeler baş aşağı ters çevrilip bırakılacak…
  12. Bir 10 dakika sonra şişe dik konuma getirilecek ,kapaklar kontrol edilecek …
  13. Kavanoz kapağından akan, sızan bir şey yok ise şişeler yine baş aşağı ters çevrilip 1 gün  baş aşağı  ters şekilde bekletilecek,soğuyacak….(kapaktan akan bir şey varsa kapağı yeni bir kapakla değiştirmelisiniz)
  14. Artık soğuyarak hazır hale gelmiş reçel kavanozlarını dik konuma alabilirsiniz …reçel kavanozlarını   kış için ışık görmeyen ,rutubetsiz,havadar  bir  dolaba kaldırarak kışa kadar bu dolapta saklayabilirsiniz….

Pişen reçelin rengi  ilk başta ocakta 8 dakika sade şekilde  şekersiz kaynatıldığından dolayı ( resimler de çok da belli olmasa da)  sıklamen pembe oluyor….

Reçeli verdiğim dakikalardan çok çok da  fazla kaynatmamalısınız…reçeliniz koyu olabilir…ama yine de vişnelerin sululuk oranına,kullanılan vişne miktarına şekerin markasına  göre değişebilir reçelin  pişme süresini,kıvamını yine de  siz belirlemelisiniz…resimleri incelemenizi öneririm….ben ;

Vişneler sulanıp kaynadığı andan itibaren  8 dakika,

Şeker eklenip eritilip+ kaynadığı andan  itibaren 20 dakika

Limon suyu eklendikten sonra da 3 dakika kaynattım…

..Afiyetler olsun…

NOT  : Vişnenin iç  çekirdeklerini çengelli iğnenin alt bölümü ile kolayca çıkartabilirsiniz.. (iğneyi vişneye sokup çekirdeği tutup  yukarı çekerek) .. ya da hiç yapamıyorsanız bir pipeti vişnenin sap bölümünden içeri sokun, çekirdeği ileri iterek çekirdeği dışarı çıkartın…

Yazdıklarından anladığım kadarı ile babaannem reçeli gece pişirip şişelere doldurmuş ve şişeleri de  sabaha kadar ağzı açık halde tezgahta  bekletmiş bu sayede reçel biraz daha koyulaşmış… ama bence şişeleme işlemi reçel sıcağa yakın halde olmalı ki şişeler vakumlansın bu sayede reçeliniz uzun süre dayansın…kışlık domates yapar gibi düşünün..ve şişeleri o şekilde kapatıp vakumlayın…pişen reçel cam kavanoza alınıp 10 dakika tezgahta ağzı açık bekletilip hemen ardından kapakları kapatılmalı….ben sabaha kadar bekletmediğim şişeleri  hemen kapattığım halde reçel hiç de  sulu olmadı kıvamlı bir reçel oldu…

Limon suyu,limon tuzu reçele reçel beklerken kristalleşmesin diye eklenir ama limon suyu   reçele eklendikten sonra reçel en fazla 3 dakika kaynatılmalıdır daha fazla değil..”limon suyunu reçele erken koyayım da çok kaynatayım ” demeyin reçele eklenen limon suyu reçele  son aşamada konup şeker limon suyu ile kestirilmeli reçel arada sırada karıştırılarak 3 dakika kaynatılmalı  bu önemli bir ayrıntı lütfen dikkat edin…

Reçelinize kg başına 1 yemek kaşığı limon suyu eklemelisiniz..limon suyu yerine kg başına 1-2 adet limon tuzu da ekleyebilirsiniz…aslında ben reçellere limon suyu eklemeyi hiç ama hiç  sevmem eklemem de…. ama bu tarife  babaannemin tavsiyesine bire bir uymak istediğim için tabularımı yıkarak limon suyu ekledim….ayrıca reçeller içinde bence en çok kristalleşmeye yatkın olan reçel vişne reçelidir o nedenle  bu reçele limon suyu eklenirse  iyi de olabilir ……tercih sizin….hanımlar vişne reçeline genelde limon tuzu ekliyorlar bunu da bilgi olsun diye yazayım…ben limon suyu ekledim…

Reçel kaynamaya başladığı an reçele eklenen tereyağ kaynayan reçelin köpüklenmesini ve sizin devamlı reçelin üstünden köpük toplamanızı engelleyecek…

Bir de özellikle şu noktayı belirtmek isterim pişireceğiniz  reçel her ne olursa olsun tencere lütfen çok kalın tabanlı bir tencere olmasın …..eğer  reçelinizi sıcak sıcak vakumlamayacak ocağı kapatıp reçeli iyice soğuyana kadar   tencerede bekletecekseniz  ( ki bazıları böyle şişeliyor)  kalın tabanlı tencereler taban kalınlıklarından dolayı  reçeli pişirmeye devam ediyor reçeller ekstra koyuşaşıyor, karamelleşiyor…naçizane tavsiyem reçelleri ince tabanlı çelik tencerelerde yapmanız…alüminyum tencerelerde ise reçel pişirmenizi önermem o tencereler reçelleri karartıyor…

Reçeller pişerken ve pişmiş reçeli  yemek için tabağa alırken hep tahta kaşık kullanmanızı öneririm…hatta yemek için reçeli tabağa alırken reçel şişesini reçel tabağına eğerek dökün  reçellere çok  kaşık sokmayın reçellerin huzurunu bozmayın :))))

En son olarak “reçel nasıl oldu? “diye soracak olursanız ben (naçizane) kendi çapında  iyi vişne reçeli yaptığını düşünen biriyim ama bu reçel gerçekten çok güzel oldu hem rengi çok güzel oldu hem de kıvamı ..kıvam olarak ne su gibi ne de çok çok katı bir reçel olmadı..reçel  jölemsi oldu..anneler bilir yağlı ekmeklerin üstüne sürülen reçeller yağdan dolayı ekmeklerin ortasına toplanarak ekmeklerin üstünde pek de rahat durmazlar :))) bu reçel  ekmek üstünde durabilecek , kaşıktan kıvamlı dökülen bir reçel  oldu…

Yıllar yıllar sonra bile hala bana bir şeyler  öğretebilen  babaanneciğime ve bu tarifi babaanneme veren kişiye  de Allah rahmet eylesin..AMİN…

Hoşça kalın

Tüm Aşamaları Dakikalı Vişne Reçeli Tarifi Fotoğraflı Yapılışı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tüm Aşamaları Dakikalı Vişne Reçeli 04.07.2016 11:44 tarihinde yayınlandı.

Bu sayfa 20.11.2017 12:52 tarihinde güncellendi.

Ben de Yaptım
19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ayva Reçeli Videosu Tarifi

Ayva Reçeli Videosu

14-16 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Tam Kıvamında Süt Reçeli (videolu) Tarifi

Tam Kıvamında Süt Reçeli (videolu)

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Kayısı Reçeli Tarifi (videolu)

Kayısı Reçeli Tarifi (videolu)

16 Kişi ve üstü kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ayva Reçeli Tarifi

Ayva Reçeli Tarifi

14-16 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Çilek Reçeli (Tam Kıvamında Açıklamalı) Tarifi

Çilek Reçeli (Tam Kıvamında Açıklamalı)

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Şeftali Reçeli Nasıl Yapılır? (videolu)

Şeftali Reçeli Nasıl Yapılır? (videolu)

8-10 kişilik, 35dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Eli Böğründe Tarifi

Eli Böğründe

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Piliç Topkapı Tarifi

Piliç Topkapı

2-4 kişilik, 25dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Meşhur Münver Tatlısı Tarifi

Meşhur Münver Tatlısı

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kıymalı Kuskus Tarifi

Kıymalı Kuskus

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Patatesli Bazlama Tarifi

Patatesli Bazlama

8-10 kişilik, 1 saat Hazırlık, 5dk Pişirme
Tüm Aşamalarıyla Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Tarifi
Tüm Aşamalarıyla Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta Yetiştiriciliği İçin Rehber Bilgiler Lavanta, yeşil yapraklar arasından çıkan mor renkli Akdeniz bitkisidir. Kokusu…

Vişnenin Faydaları Nelerdir? Tarifi
Vişnenin Faydaları Nelerdir?

Kirazın Kardeşi Ama Biraz Ekşisi: Vişne Muhtemel ana vatanı Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları…

Ev Yapımı Reçel Tarifleri Tarifi
Ev Yapımı Reçel Tarifleri

Ülkece kahvaltıya ne kadar düşkün olduğumuz malum. Yabancı milletlerin kahvaltı sofralarıyla kıyaslandığında bizimki fonda Mehter…

Aşamalarıyla Yaş Pasta Yapımı, Resimli Tarifler, Püf Noktaları Tarifi
Aşamalarıyla Yaş Pasta Yapımı, Resimli Tarifler, Püf Noktaları

Keki, Kreması ve Süslemesiyle Pasta Yapımının Püf Noktaları Hangi mekanda olursa olsun ortaya çıkmasıyla tüm…

Yasemin Çiçeği Bakımı ve Tüm Püf Noktaları Tarifi
Yasemin Çiçeği Bakımı ve Tüm Püf Noktaları

Zarif, Mis Kokulu Yasemin Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Yasemin çiçeğinin geceleri açması onu destansı hikayelerin başrolü…

Limonun Faydaları Nelerdir? Kabuğundan Çekirdeğine Tüm Faydaları Tarifi
Limonun Faydaları Nelerdir? Kabuğundan Çekirdeğine Tüm Faydaları

Suyu Sıkılmış Limonları Ziyan Olmaktan Kurtarıyoruz! Ekşi tadıyla ağızları sulandıran, kokusuyla ferahlatan, salataların olmazsa olmazı,…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Kabul Olur Mu? Tarifi
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Kabul Olur Mu?

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve sağlıklı şekilde oruç tutma…

Tarifler Geri
Videolar Geri