Paylaşmadan Gitme:
Arabaşı Tarihçesi ve Yapılışı Tarifi

Arabaşı Tarihçesi ve Yapılışı

@neslihanin_lezzet_duragi 1.902 Takipçi
  • 4-6 Kişilik
  • 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme

Arabaşı Tarihçesi ve Yapılışı Tarifi'nin Malzemeleri

Hamuru İçin ;

Çorbası İçin ;

Arabaşı Tarihçesi ve Yapılışı Tarifi'nin Yapılışı

Yapacağımız bu tarif yöreseldir. İsterseniz kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra tarifimize geçebiliriz.
Arabaşı ya da Arabaşı çorbası, Türk mutfağının İç Anadolu’ya özgü çorbasıdır. Yozgat Belediyesi tarafından 2012 yılında Türk Standartları Enstitüsü’ne tescil ettirilmiştir ancak Ankara, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Konya, Kayseri, Kırşehir, Afyon, Nevşehir gibi illerin mutfak kültüründe de yer alır.  Çeşitli il ve ilçelerimizde yapılmaktadır. Önceden çorbasını yaparken hatta sadece keklik etiyle yapılırmış. Günümüze gelene kadar tabi ki tavuk, hindi, kaz gibi çeşitli etlerde kullanılmıştır. Soğuk günlerin vazgeçilmez çorbasıdır. Hatta Yozgat ilimizde geleneksel hale gelen, her yıl arabaşı gecesi düzenlenmektedir. Şifa çorbası olarak da bilinir hatta. Ben Kırıkkaleliyim bizim oralarda yapılan tarifi sizlere aktaracağım umarım dener ve sizlerde beğenirsiniz. Bizler sonbahardan itibaren yapmaya başlarız, kışımızın vazgeçilmez lezzetidir. Bunu yiyen kesinlikle üşümez ve hasta olmaz 😍😇

  1. İlk önce hamurumuzu yapıyoruz. 3, 5 su bardağı suyu tencereye alarak tuzunu atıp ocağa koyuyoruz.
  2. Bir kabın içerisinde 1 su bardağı unu 1, 5 su bardağı su ile homojen hale gelene kadar karıştırıyoruz.
  3. Eğer pütürlü olduysa blenderınızı kullanabilirsiniz. Kaynayan suyumuza un karışımını yavaş yavaş ekleyerek pürüzsüz olana kadar karıştırıyoruz.
  4. Bu esnada da pütürleşme olduysa tekrar blender kullanabilirsiniz.
  5. Koyu muhallebi kıvamını alacaktır. Fokurdamaya başlayan hamurumuzu 8 dakika daha kısık ateşte ara ara dibi tutmaması için karıştırıyoruz.
  6. Borcam ya da tepsimizi sudan geçirip süzdükten sonra hamurumuzu döküyoruz tepsi ya da borcamı ileri geri sağ sol yapıp eşit şekilde dağılmasını sağlayıp soğumaya bırakıyoruz.
  7. Çorbası için, 3 yemek kaşığı sıvı yağını tenceremize alıp unumuzu ekliyoruz. Kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  8. Salçalarımızı ilave edip 2 dakika kadar kavuruyoruz.
  9. Kuru biber ve tavuk parçalarımızı ekleyip tuzunu ve suyunu ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz. 30 ile 45 dakika kadar kaynatıyoruz.
  10. Daha sonra çorbamızı kasemize alarak, dilimlediğimiz hamurumuzdan bir kaşık alarak suyumuza batırıp afiyetle yutuyoruz. 😍😇❤️

Yöreden yöreye fark ediyor, çorbasına kimisi tavukları didikleyip öyle tüketiyorlar fakat bizler tavuklarımızı ayrı bir şekilde ekmek arası yapıp yiyoruz. Hamurumuzu sade çorbayla yutuyoruz. Sizlerde nasıl uygun görür ve denemek isterseniz öyle yapabilirsiniz. Ama bu şifalı tariften muhakkak denemelisiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi dene, fotoğrafını paylaş

Ben de Yaptım

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir