Paylaşmadan Gitme:
Ekşi Maya Yapımı Tarifi

Ekşi Maya Yapımı

Kübiktatlar 93 Takipçi
  • 2-4 Kişilik
  • 5dk Hazırlık, Pişirme yok

Ekşi Maya Yapımı Tarifi'nin Malzemeleri

Ekşi Maya Yapımı Tarifi'nin Yapılışı

Sloganımız : kendi mayamızı kendimiz evimizde yapıyoruz 😎. Malum korona sürecinde ekmeğimizi evimizde yapıyoruz. Yaş ve kuru instant mayalarla lezzetli ekmekler yapabildiğimiz gibi ekşi mayalı köy ekmeğinin tadı da özlenen lezzetler arasındadır. Daha. Ve bilinir ki ekşi maya üretmek emek ve zaman işidir ve çoğu zaman olumsuz sonuçlarla biter. Bu tarifimle herkes 1 haftada kendi evinde ekşi mayasını kendi üretecek ve lezzetli tatlara kavuşacak.

  1. Gün 1 buçuk yemek kaşığı un, alttaki fotoğrafta gösterdiğim miktarda su ekliyoruz. Çay bardağının dibinde bir miktar su.
  2. Gün aynı saatlerde yine aynı şekilde 1 buçuk yemek kaşığı un ve çay bardağının dibinde su ekleyip karıştırıyoruz. Oda sıcaklığında kavanozumuzun kapağını çok sıkı kapatmadan bekletelim. Soğuk ortam olmamasına dikkat edin maya özdeşleşmez suyu üzerine çıkar.
  3. Dikkat etmemiz gereken husus tahta kaşıkla karıştırılması. Hiç bir şekilde metal değmemeli mayamıza. Buna dikkat edelim. Ben eczanelerde çoklu satılan materyal yapımında da kullanılan tahta dil çubuklarıyla karıştırdım ve tahta kaşıkta mayamın kalıp azalmasını, zebil olmasını istemedim.
  4. Bu işlemi 3. Gün, 4. Gün ve diğer günler de devam ettiriyoruz. 1 hafta bu işlemi yapalım. Her gün un ve su ekleme işine mayamızı beslemek diyoruz. Mayamızı en az 7-10 gün besleyelim. Ardından olgunlaşmış mayamızı buz dolabına kaldırabiliriz. Bundan sonrasını 3 günde bir besleyelim. Ve artık kabarcıklı maya elde ettikten sonra mayadan kullanıp azaldıkça besleme yapabiliriz.
  5. Dikkatli bir şekilde okuyalım atladığımız en ufak ayrıntı mayamızın sağlıklı olmasını engeller. Bu mayadan nasıl ekmek yapacağımızı da sayfamdaki tarifte bakabilirsiniz.
  6. Mayanın olup olmadığını anlamak için bir kaseye ılık su koyalım bir- iki kaşık mayamızdan tahta kaşıkla alıp ılık suyun içine atalım eğer maya suyun üstünde kalıyorsa ve su yüzeyine boncuk boncuk gaz çıkışı oluyorsa maya olmuş ekmek yapmaya hazır demektir. (mayanın hepsi su yüzeyinde kalmaz elbet çökecektir. Bir iki parçasının kısa bir süre yüzmesi yeterlidir. Bu havalı ve güzel mayalanmış bir hamur demektir. ) maya olmamışsa suda dans etmeden direkt dibe dalacaktır burdan anlayabiliriz.
  7. Mayanız beslendikten bir iki saat sonra kabaracaktır hatta taşabilir bu sebepten 1 litrelik derin kavanoz da kullanabilirsiniz.
  8. Mayamız ikinci ve üçüncü gününde suyu üzerine çıkabilir bu suyunun çok gelmesi ya da ısının yetersiz olması ile ilgilidir. Bu durumu toparlayabiliriz umudumuzu ve emeğimizi esirgemeyelim.
  9. Suyu fark ettikten sonraki ilk besleme gününde ununu birazcık fazla koyup (2 kaşık un) suyunu az ekleyin ve ılık bir yere koyun. Bir iki güne toparlanacaktır. Kaşıktan su gibi akan bir kıvam olmamalı daha yoğun kıvam olmalı. Bu ayrıntılara dikkat ettikten sonra 7-10 gün içinde mayamız hazır olacaktır. Şimdiden kolay gelsin. 😇.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi Deneyenler Ne Diyor?

2 Deneyen Fotoğrafı

teşekkürler☺️👍

Seda Karaca

Tarifi birebir uyguladım, 8. günde maya hazır oldu. Sadece son gün 2 katı besleme yaptım çünkü mayanın oranı yükseldi besin yetmiyordu. 4. günden sonra kademeli yükseltilebilir besleme oranı bence. Teşekkürler. 👏🏻

Terapim_Mutfak

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir