Paylaşmadan Gitme:
Geleneksel Lokma Tatlısı Tarifi

Geleneksel Lokma Tatlısı

sukran demir 2.331 Takipçi
  • 12-14 Kişilik
  • 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme

Geleneksel Lokma Tatlısı Tarifi'nin Malzemeleri

Şerbeti İçin:

Kızartmak İçin :

Bardak ölçüsü 150 ml

Deneyen Fotoğrafları
5 Deneyen Fotoğrafı Tümünü Gör

Geleneksel Lokma Tatlısı Tarifi'nin Yapılışı

Lokmayı sevmeyen var mı bilmiyorum ama, lokma söz konusu olunca, olsa da yesek diyenlerin çoğunlukta olduğunu düşünüyorum :) Şöyle kabar kabar olmuş, içleri boş boş, lokmaya kim hayır diyebilir ki :) İşte bunun sırrı bu tarifte neden olmasın :) Belkide aradığınız püf noktasını bulacağınızı dileyerek, şunu en baştan yazmalıyım güvendiğiniz, yoğrulunca sakız gibi olan (tabi ki lokma hamurunun kıvamı diğer hamurlara nazaran daha cıvık olur) yani hamur yoğrulunca kopuk kopuk olmayan bir undan yapılmalı lokma, bu tür unlar yağda çekmez aynı zamanda bu önemli detayı belirttikten sonra, başlayalım tarifimize :

  1. Önce şerbeti kaynatıyoruz, soğuk kullanıcağından, yirmi dk. kaynattım(kaynadıktan sonra kısık ateşte) biz lokmaları piştikten sonra şerbete atmayız, (bu durum isteğe bağlıdır tabi ki isteyen şerbete bırakıp, birkaç saniye sonra alabilir) lokmaları servis tabağına alıp üzerine şerbet gezdiririz, onun için lokma tatlısının şerbeti özeldir ve diğer tatlılara göre biraz yoğun olur :)
  2. Maya, tuz ve tozşekeri hamur yoğurma kabına alarak üzerine bir fincan ılık suyu döküp, mayanın kabarmasını bekliyoruz (birkaç dakikada kabaracaktır zaten)
  3. Üzerine yumurta ilave ederek karıştırıyoruz ve unu karışıma dökerek kaşıkla karıştırırken ılık suyu da ilave ediyoruz. (ben kaşıkla karıştırdım isteyen mikserlede yapabilir, kullandığım un miktarını malzemelere yazdım, un markalarına göre erken veya geç kıvam aldığından, suyu kontrollü kullanın, hamur kek kıvamından birazcık koyu olmalı) iyice, ama iyice özleştirmeliyiz hamuru, bu önemli bir ayrıntı, ne kadar çok ve iyi karıştırılırsa o kadar lokmalar iyi kabarır ve içi boş boş olur, yani taş gibi bir lokma yerine, profiterol gibi lokmalar yersiniz :) fotoğraftaki gibi olur içi.
  4. Hamur kabının kapağını kapatarak mayalanmaya bırakıyoruz havalar sıcak olduğundan, kısa sürede, iki katına çıkıyor hamur kabarınca, kaşıkla tekrar karıştırıp havasını alıyoruz, kabaran hamuru karıştırınca elastik yani sakızımsı bir yapıdaysa lokmalar balon balon olur :) bu da Allah ‘ın izniyle, lokmaların harika olacağının göstergesidir.
  5. Yağı ocağa alıp kızdırıyoruz, (yağ kızdıktan sonra ocak kısılmamalıdır, kısık ateşte lokma pişmez, yada çok yüksek ısıda olmamalıdır, o zamanda içi pişmez dışı yanar) lokma bol yağda kızarmalıdır, yani yağın oranı lokma toplarının altında veya seviyesinde olmamalıdır (yağın kızdığını anlamak içinde hamurdan fındık kadar, ısınan yağa bırakıyoruz, fokurdayarak kabarıyorsa minik lokma, yağın kıvamı tamamdır)
  6. Bir Türk kahve fincanı sıvı yağı bir kaba alarak, lokmayı keseceğimiz kaşığı yağa her yerini buluyoruz, hamuru elimizin içine alıp sıkıyoruz, (yani hamur elimizin içindeyken elimizi yumruk yaparak hamurun baş ve işaret parmak arasından çıkmasına izin veriyoruz sadece) baş ve işaret parmağımızın arasından çıkan hamuru yağa buladığımız kaşıkla (küçük lokma istiyorsanız tatlı kaşığı, birazcık büyük istiyorsanız yemek kaşığı kullanın) alarak kızan yağa bırakıyoruz, burada biraz hızlı olmalıyız, lokmaların hepsi aynı zamanda kızarması için :) (yağa çok fazla lokma konulmamalı, kızarttığımız kabın ebatları ve lokma toplarının ebatlarıyla karşılaştırarak dökülmeli lokma, birbirine dokunmadan serbest olmalı yağın içindeki lokmalar, birbirine yapışmamaları için )lokmayı kaşıkla alıp yağa bıraktıktan sonra her defasında kaşığı yağa bulmalıyız, lokmalar kızarma kabında, bir kızartmalık olana kadar.
  7. Yağa döktüğümüz lokmalar, kabararak kendiliğinden üst tarafları alta gelecek şekilde dönerler, daha sonrada varsa tel kafesli lokma kepçesiyle yoksa buna benzer herhangi bir delikli kepçeyle karıştırarak pişiriyoruz.
  8. Yumuşak seviyorsanız lokmaları ilk seferde pembe pembe pişirin, çıtır çıtır seviyorsanız, önce hafif bir pembelikte kızartıp yağdan alarak, sonra onlar tekrar aynı lokmaları yağa bırakarak kızartın, çıtır çıtır olacaktır.
  9. Bütün hamurları aynı işlemden geçirerek, lokmaları havlu kağıt yayılmış tabağa alıp, sonrada servis tabağına alarak üzerine şerbetini dökerek servisliyoruz, isteyen şerbetin üstüne dövülmüş ceviz. fındık, toz tarçın vs. dökebilir.

Bilenler bilirler elbetteki, bilmeyenlere naçizane önemli bir detayı paylaşmak istiyorum unların içindekiler bölümündeki Protein değeri :% 10 ‘nun üzerindeyse Allah ‘ın izniyle o un sizi yanıltmaz, börek, baklava vs. açarken veya lokma, pişi vs. kızartırken, buna dikkat ederseniz, benim böreğim olmuyor açılmıyor yufkalar demezsiniz tabiki açacağınız böreğin kurallarına uyarak, yada kızartmalarım yağ çekiyor demezsiniz. Bu önemli detayıda söyledikten sonra hepinize kolaylıklar dilerim. Deneyenlere afiyet- i şifa olsun.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi Deneyenler Ne Diyor?

5 Deneyen Fotoğrafı

tarif için teşekkürler

selma kural tunç

tarif için teşekkürler

selma kural tunç

Sizinki kadar olmasada idare eder :))

Emrin Yarlı

Hacer hanım bu bardağı kullandım

sukran demir

Hacer hanım bu bardağı kullandım

sukran demir

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir