Paylaşmadan Gitme:
Erzurum Su Böreği Tarifi

Erzurum Su Böreği

aysegül özcan 30 Takipçi
  • 6-8 Kişilik
  • 1 saat 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme

Erzurum Su Böreği Tarifi'nin Malzemeleri

İç harcı için;

Ara için;

Erzurum Su Böreği Tarifi'nin Yapılışı

Selamün aleyküm canlar. 😊 Bu tarifimde de hayatım boyunca asla yapmadığım bizzat yapıldığına şahit olmadığım ama ta ki evleninceye kadar olan bir tarif vereceğim 😛 Evet annem doğulu, eşimde doğu Anadolu Erzurumlu 😋 Evlendikten sonra hem benim yaptıklarımı hemde onun sevdiklerini yapmaya çalıştım. Bir Erzurumlu gelin sıfatına layık olmak gerek diye düşünüp böreği yapmaya karar verdim ve yaptım 😄💪💪 Tabi kayınvalidemden püf noktaları alarak.

Gelelim tarifimize. Evet arkadaşlar bir çok su böreği tarifi var sütle yapılan yoğurtla yapılan. Fakat kayınvalidem bana Erzurum su böreğinin hamurunda sadece yumurta un ve tuz olur su dahi olmaz dedi. Su olmadığı için yumurta fazla konurmuş ve lezzeti verende yumurtaymış. Bende kolları sıvadım yoğurma kabıma yumurtalarımı kırdım elimle karıştırdım. Ardından bir avuç dolusu tuz koydum ve kontrollü bir şekilde unumu ilave edip yoğurmaya basladım. Bir püf nokta bu hamurun çok iyi yoğurulması lazım malzemelerin özleşmesi lazım sert bir hamur olacağı için ne kadar iyi yoğurulursa o kadar kolay açılacaktır. Yoğurduğumuz hamurumuzu dinlendiriyoruz yarım saat kadar. Bu sırada Erzurumun civil peyniriyle maydanozu karıştırıyoruz bir püf nokta daha bu börekte maydanoz ön planda olmalı o yüzden bir bağ doğruyoruz ince doğranmayacak. Peynirimizi didiyoruz. Şimdide yarım kilo tereyağımızı eritiyoruz. İyice eritiyoruz tortusu dibe çökene kadar. Belki size çok gelebilir fakat bu böreğin özelliği yağlı olması. Şimdi dinlenen hamurumuzu 12 eşit parçaya bölüyoruz. Sonra tahtamızı unlayıp bezemizi açmaya başlıyoruz. Su böreğinin bir püf noktası daha hamur ne kadar ince açılırsa o kadar lezzetli olur. Acılan hamurumuzu tereyağı sürdüğümüz tepsimize yerleştiriyoruz. İlk yufkamızı kuru koyuyoruz. Üzerine tekrar erittiğimiz yağdan gezdiriyoruz. Ardından ikinci yufkamızı acıyoruz. Bu sırada ocakta kaynayan tenceredeki bol tuzlu suyumuza atıyoruz, yanımızda da leğende çok soğuk su bulunduruyoruz. Kaynayan suda yarım haşlanan hamurumuzu kevgirle alıp soğuk suya alıp elimizle suyun içinde hamuru acıyoruz ardından çıkarıp elimizle suyunu sıkıp tepsimize açarak yerleştiriyoruz. Tekrar yağlıyoruz. Diğer kalan dört yufkayı da aynı şekilde yapıyoruz bu sırada soğuk su ekleyelim leğenimize çünkü su ısınacaktır. Yufkaları tamamladığımız da arasına harcımızı döşüyoruz. Ardından kalan yufkaları yine aynı şekil haşlayıp yerleştiriyoruz yağlayarak. En son ki hamurumuzu da haşlayıp koyduktan sonra kalan yağı üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıttığımız 200 derece fırında kızarana dek pişiriyoruz. Ocakta pişirirseniz alt üst etmeniz gerekir, eğer ocakta pişirecekseniz en üstteki hamuru haşlamayın kuru yerleştirin, fırında pişirecekseniz haşlayıp yerleştirin. Kızaran pişen böreğimizi kontrol edip fırından çıkartıp bir bezle sarıp sarmalıyoruz. 😋 Ilıdıktan sonra dilimleyip servis ediyoruz. Benim ilk yapışımdı gayet nefis olmuştu herkezden de beğeni almıştı. 😄 Ama çocuğum olduğu için bayramlarda ancak yapabiliyorum. Gerçekten denenmesi gereken bir lezzet. Afiyet şifa olsunn!!!🍴

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi Deneyenler Ne Diyor?

1 Deneyen Fotoğrafı

Tarif için teşekkürler

Nagiş’in mutfağı

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir