Paylaşmadan Gitme:
Asla Yırtılmayan Ara Katları Yapışmayan Su Böreği Tarifi

Asla Yırtılmayan Ara Katları Yapışmayan Su Böreği

sukran demir 2.330 Takipçi
  • 12-14 Kişilik
  • 1 saat 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme

Asla Yırtılmayan Ara Katları Yapışmayan Su Böreği Tarifi'nin Malzemeleri

HAMURU İÇİN:

ARASI İÇİN:

ARA KATLARI YAĞLAMAK İÇİN :

Asla Yırtılmayan Ara Katları Yapışmayan Su Böreği Tarifi'nin Yapılışı

Çok uzun zamandır hep bu tarifle hazırlarım böreğimi ve çook beğenilir :) Bu tarif ünlü bir börekçinin tarifi, muhteşem bir lezzet olduğunu belirtmek isterim :) ve şu önemli konuyuda özellikle yazmak istiyorum, kurabiye-poğaça-helva gibi hamur işleri sıradan unla hazırlanabilirken, bu tür tariflerde yani suböreği-baklava-çarşaf böreği-katmer vs. açılması gereken hamur işlerinde veya pişi-donut-lokma vs. gibi kızarması gereken hamur işlerinde, unun kalitesi çook önemli, mümkünse kullandığınız unun PROTEİN DEĞERİ 10, 5′ ğun üzerinde olanını almalısınız bu küçükcük ama çok önemli bir detay :) (içindekiler bölümüne bakabilirsiniz) o zaman Allah’ın izniyle, hazırlayacağınız hamur işinin kurallarına da uyunca sonuç süper olur :) ben uzun yıllardır, hatap ve hekimoğlu un kullanıyorum, her iki unda beni hiç bir zaman yanıltmadı Allahı’ın izniyle :) harika hamur işleri oluyor tavsiye ederim (yani yukarıda yazdığım hamur işlerinde) bu önemli detayı belirttikten sonra tarife başlayalım.

  1. Yumurta-su-tuzu bir kaba alarak karıştırıyoruz, unu azar azar ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz (kullandığım un miktarını malzemelere yazdım, üç bardaktan sonrasını kontrolü kullanın, yumurtanın büyüklüğü bile un kullanımını değiştirebilir) hamur kulak memesi kıvamında olacak şekilde pürüzsüz olana kadar yoğuruyoruz.
  2. Hamuru 12 eşit bezeye ayırarak yuvarlatıp, unladığımız tepsiye dizip, üzerine, bezelere dokunmayacak şekilde poşet geçiriyoruz (bezelerin kurumaması için)
  3. Beş-on dk. bezeleri dinlendiriyoruz, bezeler dinlenirken biz, ara katlara süreceğimiz yağı eritip ve böreğin orta katına koyacağımız peyniri hazırlıyoruz, (bunları hazırlayana kadar bezelerin dinlenmesi yeterli oluyor) bezeleri hazır yufka kalınlığında açarak temiz bir bezin üzerine üst üste gelecek şekilde bırakıyoruz (ben ikişer ikişer açtım yufkaları, iki yufkanın arasını unlayarak, birbirine yapışmamasına dikkat ederek, açma işlemi çabuk bitiyor ikişer açınca :) siz isterseniz tek tek de açabilirsiniz, nasıl isterseniz)
  4. Yufka açma işi bitince (yufkalar, pişireceğiniz tepsiden iki parmak büyük açılmalı, zaten yufkayı buruşturarak tepsiye yayıyoruz )
  5. Böreği pişireceğimiz tepsiyi yağlayıp, büyükçe bir tencereye bolca suyu koyarak kaynatıyoruz (yaklaşık 6 lt. kadar su, kaynayan suya iki yemek kaşığı tuz-iki yemekkaşığı sıvı yağ koyuyoruz, yufka haşlanırken yapışmaması için), yanında büyükçe bir kaba soğuk suyu alıyoruz (yaklaşık 9 lt. kadar)
  6. İlk açtığımız yufkayı haşlıyoruz (üzerinde fazla un varsa bir bezele silerek haşlamalıyız, üzerinde fazla un bulunan yufka haşlanırken unu suya bırakacağından haşlama suyu yoğunlaşır, bulamaç gibi olur bu durumda yufkaların haşlanırken yırtılmasına sebep olur) yufkayı kaynayan suya bırakıp, yufka suyun kaynamasını duracağından, su tekrar kaynayana kadar haşlamalıyız. (delikli kepçeyle yufkayı kanayan suya bastırarak)
  7. Haşlanan yufkayı alıp soğuk suya bırakarak (soğuk suyun içinde yufkayı açarak, yufkanın her yerinin soğumasını sağlıyoruz) soğuk sudan da yufkayı alıp diğer elimizle hafifçe sıkarak aşağı doğru çekip fazla suyu yufkadan akıtarak yağlanmış tepsiye yayıyoruz.
  8. İlk yufkayı yağlayıp (her yufkaya iki buçuk yemek kaşığı yağ dökmelisiniz) ikinci yufkayıda aynı şekilde haşlayıp, tepsideki ilk yufkanın üzerine yayıp her yeri olmak üzere yağlıyoruz (bu durum önemli, buna dikkat etmeliyiz)
  9. Üçüncü yufkayı kuru olarak tepsiye alıp yağlıyoruz, dördüncü yufkayı haşlayıp yağlıyoruz, beşinciyi haşlamadan tepsiye alıp yağlıyoruz, altıncı yufkayı haşlayıp yağlayıp peyniri bu araya yayıyoruz (ben maydanoz kullanmadım malzemelerede yazmadım isteyen kullanabilir)
  10. Bu arada yufkaları haşlayacağımız kaynar suyu ve şoklayacağımız soğuk suyu değiştiriyoruz (bu durum önemli, yani altıncı yufkayı haşlayıp peyniri yaydıktan sonra suyu değiştiriyoruz, tabiki kaynayan suya, iki yemek kaşığı tuz ve iki yemek kaşığı sıvı yağı eklemeyi unutmuyoruz)
  11. Yedinci yufkayı haşlayıp, peynirin üzerine yayıp yağlayıp, sekizinci haşlamadan yayıp yağlıyoruz, son iki yufka kalana kadar bir haşlayarak yağlayıp, bir haşlamadan yağlayıp tepsiye yayıyoruz yufkaları.
  12. Son kalan iki yufkayı haşlayıp ta tepsiye alarak yağlıyoruz, (yani tepsinin en altaki iki yufka “1 ve 2. yufka ” – ortadaki iki yufka peynirin alt ve üstüne “yani 6-7 inci yufka” ve en üstteki iki yufka “yani 11-12 ci yufka” haşlanırken, aradaki yufkalar biri haşlanarak yağlanacak, biri haşlamadan)
  13. Kalan yağı en üstteki yufkanın her yerini yağlayıp (yağın altındaki tortuyu böreğin üzerine dökmemeye dikkat ederek) böreği bir kaç yerinden bıçakla delip (pişerken kabardığı için, tepsiye temas edip böreğin altınında kızarmasını sağlamaktır burdaki amaç)
  14. Önceden ısınmış fırında 200 derecede 45 dk. pişiriyoruz. Herkesin evinde aynı marka fırın olmayacağından kendi fırınınızın kurallarına uyarak pişirmelisiniz!!! Veee sonuçta muhteşem suböreğiniz hazıır :)

Deneyenlere afiyet-i şifa olsun🙏 🌸Yufkaları açarken yufkanın ortasına mümkünse elinizi dokundurmadan sadece kenarlarına dokundurarak yufkaları açarsanınız, yufkaların ortası ince kenarları kalın olmaz yada yufkaya hiç elinizi dokundurmadan açarsanınız orta ve kenarları eşit olur :) ben genelde böyle açarım yufkayı :) 🌸 Yufkaları açacağınız oklavanın kalınlığı ise, her yeri eşit kalınlıkta olmalı “uç ve ortası” :) 🌸 Ben üç tepsi börek hazırlayıp pişirip dondurucuya koydum :) sabah kahvaltıda veya ani gelen misafirlere böreğimiz hazır oluyor, sadece yanmaz yapışmaz tencerede veya ağzı kapaklı yanmaz tavada kısık ateşte kapağı kapalı şekilde ısıtıyorum ilk günkü gibi tazecik oluyor tavsiye ederim :)

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi dene, fotoğrafını paylaş

Ben de Yaptım

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir