Paylaşmadan Gitme:
Ekşi Maya Yapımı Tarifi

Ekşi Maya Yapımı

Damla D. 19 Takipçi
  • 1-2 Kişilik
  • 10dk Hazırlık, Pişirme yok

Ekşi Maya Yapımı Tarifi'nin Malzemeleri

Ekşi Maya Yapımı Tarifi'nin Yapılışı

Çeşitli tarifler deneyip başaramayıp, uzun bir uğraştan sonra mayamı bu tarifle tutturdum. Bir blog yazarını tarifinden de yararlanarak bu tarifi oluşturdum. Adını yazardım ama kendisinin bloğunu unuttum. Size tavsiyem bir mutfak tartısı edinmeniz. Mayayı hazırlarken ve ekmek yaparken lazım oluyor. Bir de ilk defa ekşi maya yapacak olanlar çavdar unuyla başlarsa tutturmak daha kolay olur. Daha sonraki beslemelerinizde yarısını  çavdar, yarısı  tam buğday koyarak mayaya tam buğday ununu ekleyebilirsiniz. Yavaş yavaş hepsini tam buğday ununa da çevirebilirsiniz.

  1. 1. gün;100 gr çavdar unu, 100 gr oda ısısında içme suyu
  2. Öncelikle kavanozumuzu kaynar suyla iyice dezenfekte ediyoruz. Daha sonra bir kasenin içinde un ve suyu elimizle veya tahta kaşıkla iyice karıştırıyoruz. Bu karışımı dezenfekte olan kavanozumuza boşaltıyoruz. Üzerine hafif nemli bir bez kapatıyoruz. Yirmidört saat mayamızı uykuya alıyoruz. Mümkünse mayayı akşam başlatalım, her gün aynı saatte besleyelim.
  3. 2. gün; 🔘100 gr maya, 40 gr su, 50 gr un
  4. İkinci gün akşam mayanın üzerinde oluşan kabuğumsu yapıyla birlikte yarısını atiyoruz ve yine dezenfekte bir kavanoza 100 gr maya ekliyoruz. Üzerine 40 gr suyumuzu ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. En son olarak 50 gr unumuzu da ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Üzerine yeniden hafif nemli bir bez kapatıp tekrar yirmidört saat uyutuyoruz.
  5. 3. gün; 2. günü aynen takrarlıyoruz. 4. ve 5. günleri de aynı şekilde geçiriyoruz. Maya 3. günden itibaren ekşi kokmalı ve gözenekli belirtiler vermiş olmaı. 4. ve 5. günde hatta daha sonrasında da hep ayni reaksiyonu vermeli. Her beslemeden yaklaşık 6 saat sonra kabarmaya başlamış olmalı. 7 gün mayayı beslememiz yeterli olacaktır.
  6. Mayayı 7. gün son kez besledikten sonra sabah, kavanozun kapağını sıkıca kapatıp buzdolabına koyabiliriz. Tabii mayanın iki kat kabarmış olması lazım.
  7. Kullanmadan önce mayayı çıkarıyoruz. Diyelim ki mayamız 400 gr. 200 gr maya 100 gr un 90gr su olarak mayayı besliyoruz ve 6 saat oda ısısında tutup iki katına ulaştıktan sonra buzdolabına koyup 5 günde bir besliyoruz. (İki katına ulaşır ulaşmaz buzdolabına koyuyoruz. Üç katına ulaşmasını beklersek tekrar beslemek gerekebilir. ) Kalan 200 gr da aynı şekilde besleyip, 6 saat bekletip iyice kabarınca ekmek yapabiliriz. Buna levman deniyor. Mayadan bir parça alıp suya attığınızda maya yüzüyorsa olmuş demektir. Eğer yüzmüyorsa fırının içine bir bardak kaynar su koyup mayayı fırında 2 saat daha bekletip tekrar deneyebiliriz.

Levmanı şu şekilde de yapabilirsiniz:
Maya 5 gün dolapta beklediyse direk ekmeğe katmak ekmeği çok ekşi yapabilir. Bu yüzden levman hazırlayıp onu kullanıyoruz.
1 yemek kaşığı maya 25-30 gr filan
100 gr un
90 gr su
Karıştırıp 6 saat oda ısısında bekletiyoruz 3 katına çıkınca ekmek için kullanıyoruz.
Levmanı kullanılacak maya miktarına göre artırıp azaltabiliriz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi dene, fotoğrafını paylaş

Ben de Yaptım

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir