Kekim fırında çok güzel kabarıyor, ancak bir süre sonra çöküyor

Profil fotoğrafı
Canan

kekim fırında çok güzel kabarıyor, ancak bir süre sonra çöküyor, fırının kapağını pişerken hiç açmıyorum,SEBEBİ NEDİR? Teşekkür ederim.

10 yıl 7 ay önce
Cevaplar
  • MERVE 'nin MUTFAĞİ
    MERVE 'nin MUTFAĞİ

    kekin bir süre sonra çökmesi normaldir ama sana bir pratik bilgi vereyim kekin daha kabaracaktır ve Çok az çöktüğünü göreceksin hangi kek olursa olsun yumurtanın beyazını ayır ve şeker ölçünün yarısını beyazıyla köpük köpük olana kadar çırp, sarısını da kalan şekerle çırp malzemeleri hepsini ilave et en son köpük halindeki yumurtayı da TAHTA KAŞIKLA AŞAĞIDAN YUKARIYA DOĞRU KARIŞTIRARAK KEK KALIBINA DÖKERSEN ÇOK GÜZEL KABARIK KEK ELDE EDERSİN…

    10 yıl 7 ay önce
  • Pınar Özen Ç.
    Pınar Özen Ç.

    Kekin kabarması için yapılması gereken püf noktalarının yanı sıra kek piştikten sonra keki birden fırından çıkarmayın. Isı değişiminden dolayı sönecektir. Fırını kapattıktan sonra kek bir süre içeride durmalı (fırın kapağı kapalı şekilde). Ardından fırının kapağı az açılarak soğuması beklenir. İyice soğuduktan sonra keki çıkarabilirsiniz.

    10 yıl 7 ay önce
  • Arzu
    Arzu

    1- Kekte kullanılacak sıvı malzemeler (yumurta, yağ, yoğurt, süt, meyve suyu, soda vs.) muhakkak oda sıcaklığında olmalı. Kek yapmaya başlamadan en az 1 saat önce buzdolabından çıkartılmalıdır. Soğuk malzeme kekin kabarmasını engeller.

    2- Kek yapmaya başlamadan evvel kullanılacak bütün malzemeler hazır edilmelidir. Kek kalıbı yağlanıp biraz un serpilerek veya yağlı kağıt serilerek hazır hale getirilmeli, fırın 175 dereceye ayarlanıp çalıştırılmalıdır. Çünkü kalıba dökülen kekin bekletilmeden ısıtılmış fırına verilmesi gerekir.

    3- Yumurtalar mikserle beyaz, köpüklü krema halini alıncaya kadar çırpılmalıdır. Şeker eklenip çırpma işlemine devam edilir. Bu uzun süreli karıştırma işlemi kek piştikten sonra yumurta kokmamasını ve iyi kabarmasını sağlar. Eğer zaman müsaitse yumurta beyazlarını ayırıp başka bir kapta çırpıp keke en son ekleyebilirsiniz. Bu şekilde kabartma tozu kullanmadan kek yapanlar var ama ben henüz ona cesaret edemedim.

    4- Keke eklenecek birkaç damla limon veya kabuğunun rendesi içerdiği asitten dolayı kabartma tozunu harekete geçirip daha fazla kabarmasını sağlayacaktır.

    5- Keke konulacak kuru malzemelerin (un, kabartma tozu, vanilya, karbonat vs.) elenerek sıvı karışıma eklenmesi malzemelerin birbirine daha iyi karışmasını sağlar. Un eklenene kadar mikser kullanılabilir ancak un eklendikten sonra kesinlikle mikser kullanılmamalı bir tahta kaşık yardımıyla fazla çırpmadan karıştırılmalıdır.

    6- Keke konulacak meyve parçası, çerez, kuru üzüm gibi malzemelerin dibe çökmemeleri için kuru olmaları gerekir. Malzemeler ıslaksa una veya nişastaya bulayarak keke eklenmesi gerekir.

    7- Süt kullanılan kekler daha ıslak, yoğurt kullanılan kekler daha kuru ve sünger gibi olurlar. Kakaolu kek, ıslak kek, browni gibi kekler yapılacaksa süt kullanılması daha uygun olur. Kakao ve süt karışınca kekte çikolata tadı hakim olacaktır. Bunun dışındaki sade keklerde yoğurt daha etkili sonuç sağlar.

    8- Keklerde rendelenmiş havuç, elma , çilek gibi malzemeler kullanılacaksa daha yayvan kalıplar kullanılması gerekir. Bu tarz kekler yüksek kalıplarda pişirilirse üzerleri yanık ve içleri iyi pişmemiş kekler ortaya çıkıyor. Pişme süreleri de çok uzuyor. Diğer kekler her türlü yüksek ve derin kalıplarda yapılabilir.

    9- Kekin fırının alt katında pişirilmesi gerekir. Bu şekilde üzeri hemen kızarmadan içi iyice pişecektir.

    10- Kek pişerken özellikle ilk 20 dakika fırının kapağı açılmamalıdır. Kapak açılırsa kabaran kek birden sönmüş olur.

    11- Keki pişerken en son 5-10 dakika fırın 150 dereceye düşürülüp biraz daha pişirilebilir. Bu şekilde kekin üzeri yanmadan içi iyice pişmiş olacaktır.

    12- Kek piştikten sonra kek fırından hemen çıkartılmamalıdır. Fırının kapağı aralanıp bu şekilde bir süre soğuması beklenmelidir. Sıcak fırından çıkan kek soğukla temas ettiği anda biraz da olsa sertleşip, sönebiliyor.

    13- Pişen kekin kalıptan çıkarılması için soğumasını beklemek gerekir. Sıcakken çıkartılmaya çalışılırsa kek parçalanabilir.

    http://hayatinicindenpufnoktalar.blogcu.com/kek-yapmanin-onemli-puf-noktalari sitesinden alıntıdır.

    10 yıl 7 ay önce
  • Mine Yalcin Budak
    Mine Yalcin Budak

    bence fırınla alakalı olabilir
    ben kek yaparken hiç bişeye dikkat etmem ama hiç sönme olmaz
    kalıbı büyükse kabarmıyor birtek

    10 yıl 6 ay önce
  • Aslim Naz Pak
    Aslim Naz Pak

    İlk on beş dakika ağzını açıyor musun

    9 yıl 9 ay önce
  • Vildan S.
    Vildan S.

    Kekin unu gereğinden az olduğunda da sonme yapıyormuş. Bir de firinin fanli ayarinda pisirmeyin diyorlar ama ben fanlida daha iyi kabardigini düşünüyorum. Kolay gelsin.;)

    9 yıl 9 ay önce
  • sümeyye saraç
    sümeyye saraç

    şeker ve yumurtayı çooook iyi çırpmanız lazım
    ve de kabartma tozu ve unu ekledikten sonra mikserle çırpmaya devam etmeyin

    9 yıl 9 ay önce
  • Profil fotoğrafı
    Gül Babürhan

    Benim kekimde çok çöküyor,burda tavsiyelerin hepsini uyguladığm halde..fırının kapağını açmıyorum,fırın kapalı içerde bekletiyorum yok,banamısın demiyor dışarda görüyorum çöktüğünü valvarıyorum nolur çökne diye gzümün önünde sönüp incecik bişey kalıyor..çok kötü elimden bişey gelmemesi

    7 yıl önce
  • Profil fotoğrafı
    pinar ilev guven

    Bende aynı sıkıntıyı çekiyorum eskiden nyt mutfağın ıspanaklı mini pasta tarifini yaptığımda çok güzel kabarırdı neyi değiştirdim es geçtim bilemiyorum ama kabarmıyor ortası pişmeden çöküyor.

    6 yıl 1 ay önce
  • Profil fotoğrafı
    Zeynep

    benimde keklerim sönüyor. burdaki tüm püf noktalara dikkat ettim yine de sönüyor. eskiden hiçbir şeye dikkat etmezdim. kullanılan malzemelerin markasından mıdır yoksa bazıları fırın kapagın kacırıyordur dıo ondan mıdır anlamadım.

    5 yıl 4 ay önce
  • Profil fotoğrafı
    HATİCE NUR ÇETİNKAYA

    Benim önceden keklerim çok güzel olurdu ama şimdi nedense kabarmıyor bazen çöküyor farklı bir şey de yapmıyorum

    2 yıl 10 ay önce
  • yemekyemek
    yemekyemek

    7 yıl önceki soru nasıl olurda öne gelir 🤔😊😊

    2 yıl 10 ay önce
  • Profil fotoğrafı
    Mine Yaşar

    Zamanın ötesinde bir soru. Nesilden nesile aktarılan veya aktarilamayan tarifler. 15 yıldır kek yapıyorum bu sorunun cevabı fırında. İyi fırın iyi kek pişirir eğer diğer tüm koşullar uygunsa malzeme, hazırlanış biçimi vs. Fırın, kek konusunda başrolde. Tecrübe ettik. Aynı tarifi 4 kişi kendi evinde yaptı, sonuç tat yaklaşık olarak aynı görüntü çok farklı. Fırınınızı kabul edin ve onun için en uygun yöntemi seçin yada değiştirin. Yenisini alırken en iyi kek yapan arkadaşınızın evinde bir kahve içip fırın markasını not edin…😉

    2 yıl 2 ay önce
  • Profil fotoğrafı
    ÖZGE Karabulak

    Yok arkadaş kek yaparken hiç bir şeye dikkat etmem. Şeker yumurta çırparım geri kalan malzemeleri de eklerim çırpıraım. Öyle kalıba döker bodoslama pişirirdim. Kabarmaktan kalıptan yaşardı keklerim. Şimdi hiç bir şeyi değiştirmememe rağmen kabarıyor ama çöküyor . Kesinlikle fırından olduğunu düşünüyorum. Evdeki fırında müko pişiyor yazlıkta çöküyor. İşin garibi yazlıkta da çökmezdi şimdi çöküyor. Bence kek bana küstü başka açıklaması olamaz ya da nazar . Hep aynı stil aynı tarif niye çöküyor çıldıracağım. Bende keke küsücem en sonunda .

    1 yıl 4 ay önce
  • Profil fotoğrafı
    kitap çok

    Kek eğer kabarıyor, ardından çöküyorsa (ve kapağını açmadıysanız) bunun nedeni kek patlıyor demektir.

    Tavada şişerek pişen hamur işleri de şişerler şişerler bir noktadan sonra patlar ve sönerler.

    Bunun temelde 2 sebebi olabilir. Birinci neden aşırı kabartma tozu-karbonat- aşırı çırpılmış yumurta kullanımı. Eğer kek sıvısı içinde gereğinden çok fazla baloncuk varsa bunlar şişerler, şişerler, şişerler… Ve sonunda kek bir delik bulup patlar. Çözümü ya daha yüksek sıcaklıkta keki pişirmek (böylece kek hızlı sertleşecek ve patlama olana kadar kabarık halde katılaşmış olacak) ya da daha kontrollü kabartmaya sebep olacak katkı maddeleri kullanmak (yarım paket kabartma tozu, daha az yumurta beyazı)

    Diğer sebep de un az koyduysanız kek kendisini taşıyamaz ve kabarık halinden taviz vererek çöker, zaten kekiniz çökmeseydi bile içi boşluklu bir yapıda olacaktı zira un yüksek hacim oluşmasına yeterli gelmemiş.

    2 ay 1 hafta önce
  • Sare Keskin
    Sare Keskin

    Alt üst ayarda fansız orta rafta pişirin hiçbir şekilde çökme yapmaz derece de çok yüksek olmasın 160 derece yeterli oluyor

    2 ay önce
NYT Yazar
Tarifler Geri
Videolar Geri