Paylaşmadan Gitme:
Tüm Aşamaları Dakikalı Vişne Reçeli Tarifi

Tüm Aşamaları Dakikalı Vişne Reçeli

Canan Gunduz 33.137 Takipçi
  • 12-14 Kişilik
  • 5dk Hazırlık, Pişirme yok

Tüm Aşamaları Dakikalı Vişne Reçeli Tarifi'nin Malzemeleri

Deneyen Fotoğrafları
14 Deneyen Fotoğrafı Tümünü Gör

Tüm Aşamaları Dakikalı Vişne Reçeli Tarifi'nin Yapılışı

Merhabalar,

Bu tarifi babaannemden bize  kalan varlığını bile unuttuğumuz  bir kitapta buldum..(6.baskısını 1980 yılında yapmış  çok çok eski bir kitap)….babaannem reçel tarifini boş bir sayfasına  el yazısı ile  yazmış..yani tarif kitabın içinden bir tarif  değil babaannemin başka birinden aldığı  bir tarif…..o zamanlar kitap bulmak o kadar zormuş ki kitaba bir şey olmasın diye babaannem kitabı özel olarak ciltletmiş ve kitabın sağ alt kısmına da kendi ismini bastırmış ..kitabı birine verir de kitabı alan kimin olduğunu unutur kitabı geri alamaz , kitabı  kaybolur diye :)))))…hey gidi günler hey….eğer sizde babaannemin yapım aşamalarının hepsi   dakika dakika anlatılan vişne reçelini benim uzunnnn anlatım şeklimle :))) denemek isterseniz hadi başlayalım…

İlk önce babaannemin kitaba yazdığı

3 kg vişne

3.750 gr şeker

  1. Vişneler temizlendikten sonra hemen ateşe konup kaynamaya başladıktan sonra 8 dakika  kaynayacak ve üste gelen köpükler alınacak sonra şekeri konulacak yine kaynamaya başladıktan sonra 20 dak. kaynatılıp yarım limon sıkılacak 3.dak daha kaynatılıp ılık iken kavanozlara konup sabahleyin ağzı kapanacak..Buda benim yazdıklarından  anladığım , kendi bildiklerimle harmanlayarak size  anlattığım……..
  2. Vişneler yıkanıp  temizlenip  çekirdekleri çıkartıldıktan sonra tabanı çok kalın olmayan ince tabanlı bir tencereye alınacak..ince tabanlı  tencerede ki vişneler hemen ocağa konulacak ve kısık ateşte vişnelerin suyunu vermesi daha sonra da suyunun   kaynaması beklenecek…..
  3. Tencerenin içinde ki vişneler bir süre sonra  oldukça sulandı….tencerede ki sulanan vişneler kaynadığı andan itibaren 8 dakika  ( kısığa yakın orta ateş) kaynatılacak …vişneler 8 dakikalık kaynama esnasında iyice sulanacak…ocağa ilk konduğunda nerede ise hiç suyu olmayan vişneler 8 dakika sonra su içinde kalacak..bu kaynama esnasında vişneleri tahta kaşıkla zedelemeden ters yüz edebilirsiniz…
  4. Vişneler ocakta 8 dakika kaynadıktan  sonra reçelin toz  şekeri tencereye eklenecek……ocağın altı hafiften kısılacak …. şeker iyice sulanmış vişnelerin içinde hemen çökmeye,çözülmeye  başlayacak ..bu aşamada tencere sağa sola doğru kendi ekseninde sallanabilir…şeker vişne rengine döndü şimdi  ( tahta kaşıkla nazik nazik hep aynı yöne  )karıştırılarak şeker tencere de  eritilecek ..
  5. Ocak üstünde ki tencerede ki şeker iyice , tamamen eridi şimdi tencerenin altını orta ateşe getirebilirsiniz…
  6. Tencerede ki vişneler  tekrar kaynamaya başladı reçel köpük köpük  şimdi kaynayan reçele 1 tatlı kaşığı tereyağ eklenecek reçel yağ eriyene kadar nazik nazik hep aynı yöne olmak kaydı ile tahta kaşıkla  tekrar karıştırılacak..reçel kaynadığı andan itibaren orta ateşte + 20 dakika daha fokur fokur kaynatılacak..arada sırada reçeli karıştırabilirsiniz hiç sorun olmaz…..
  7. 20 dakika sonra  reçelin içine 1 yemek kaşığı limon suyu ( 1 yemek kaşığı limon suyu 1 kg vişne  için) sıkılarak reçele eklenecek ve reçel yine karıştırılacak.
  8. Limon sıkıldıktan sonra reçel 3 dakika kısık ateşte kaynatılacak ve ocağın altı 3 dakika sonra hemen kapatılacak…Reçeliniz pişti.
  9. Şimdi pişen reçelin (tencere de )5 dakika  ilk sıcağı çıkacak ..5 dakika sonra ilk sıcağı çıkmış reçel  kavanozlara sıcak sıcak doldurulacak..
  10. Reçelleri kavanozlara paylaştırdınız şimdi reçel 10 dakika da ağzı açık şekilde tezgahta bekleyecek  ..
  11. 10 dakika sonra reçel kavanozlarının  ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişeler baş aşağı ters çevrilip bırakılacak…
  12. Bir 10 dakika sonra şişe dik konuma getirilecek ,kapaklar kontrol edilecek …
  13. Kavanoz kapağından akan, sızan bir şey yok ise şişeler yine baş aşağı ters çevrilip 1 gün  baş aşağı  ters şekilde bekletilecek,soğuyacak….(kapaktan akan bir şey varsa kapağı yeni bir kapakla değiştirmelisiniz)
  14. Artık soğuyarak hazır hale gelmiş reçel kavanozlarını dik konuma alabilirsiniz …reçel kavanozlarını   kış için ışık görmeyen ,rutubetsiz,havadar  bir  dolaba kaldırarak kışa kadar bu dolapta saklayabilirsiniz….

Pişen reçelin rengi  ilk başta ocakta 8 dakika sade şekilde  şekersiz kaynatıldığından dolayı ( resimler de çok da belli olmasa da)  sıklamen pembe oluyor….

Reçeli verdiğim dakikalardan çok çok da  fazla kaynatmamalısınız…reçeliniz koyu olabilir…ama yine de vişnelerin sululuk oranına,kullanılan vişne miktarına şekerin markasına  göre değişebilir reçelin  pişme süresini,kıvamını yine de  siz belirlemelisiniz…resimleri incelemenizi öneririm….ben ;

Vişneler sulanıp kaynadığı andan itibaren  8 dakika,

Şeker eklenip eritilip+ kaynadığı andan  itibaren 20 dakika

Limon suyu eklendikten sonra da 3 dakika kaynattım…

..Afiyetler olsun…

NOT  : Vişnenin iç  çekirdeklerini çengelli iğnenin alt bölümü ile kolayca çıkartabilirsiniz.. (iğneyi vişneye sokup çekirdeği tutup  yukarı çekerek) .. ya da hiç yapamıyorsanız bir pipeti vişnenin sap bölümünden içeri sokun, çekirdeği ileri iterek çekirdeği dışarı çıkartın…

Yazdıklarından anladığım kadarı ile babaannem reçeli gece pişirip şişelere doldurmuş ve şişeleri de  sabaha kadar ağzı açık halde tezgahta  bekletmiş bu sayede reçel biraz daha koyulaşmış… ama bence şişeleme işlemi reçel sıcağa yakın halde olmalı ki şişeler vakumlansın bu sayede reçeliniz uzun süre dayansın…kışlık domates yapar gibi düşünün..ve şişeleri o şekilde kapatıp vakumlayın…pişen reçel cam kavanoza alınıp 10 dakika tezgahta ağzı açık bekletilip hemen ardından kapakları kapatılmalı….ben sabaha kadar bekletmediğim şişeleri  hemen kapattığım halde reçel hiç de  sulu olmadı kıvamlı bir reçel oldu…

Limon suyu,limon tuzu reçele reçel beklerken kristalleşmesin diye eklenir ama limon suyu   reçele eklendikten sonra reçel en fazla 3 dakika kaynatılmalıdır daha fazla değil..”limon suyunu reçele erken koyayım da çok kaynatayım ” demeyin reçele eklenen limon suyu reçele  son aşamada konup şeker limon suyu ile kestirilmeli reçel arada sırada karıştırılarak 3 dakika kaynatılmalı  bu önemli bir ayrıntı lütfen dikkat edin…

Reçelinize kg başına 1 yemek kaşığı limon suyu eklemelisiniz..limon suyu yerine kg başına 1-2 adet limon tuzu da ekleyebilirsiniz…aslında ben reçellere limon suyu eklemeyi hiç ama hiç  sevmem eklemem de…. ama bu tarife  babaannemin tavsiyesine bire bir uymak istediğim için tabularımı yıkarak limon suyu ekledim….ayrıca reçeller içinde bence en çok kristalleşmeye yatkın olan reçel vişne reçelidir o nedenle  bu reçele limon suyu eklenirse  iyi de olabilir ……tercih sizin….hanımlar vişne reçeline genelde limon tuzu ekliyorlar bunu da bilgi olsun diye yazayım…ben limon suyu ekledim…

Reçel kaynamaya başladığı an reçele eklenen tereyağ kaynayan reçelin köpüklenmesini ve sizin devamlı reçelin üstünden köpük toplamanızı engelleyecek…

Bir de özellikle şu noktayı belirtmek isterim pişireceğiniz  reçel her ne olursa olsun tencere lütfen çok kalın tabanlı bir tencere olmasın …..eğer  reçelinizi sıcak sıcak vakumlamayacak ocağı kapatıp reçeli iyice soğuyana kadar   tencerede bekletecekseniz  ( ki bazıları böyle şişeliyor)  kalın tabanlı tencereler taban kalınlıklarından dolayı  reçeli pişirmeye devam ediyor reçeller ekstra koyuşaşıyor, karamelleşiyor…naçizane tavsiyem reçelleri ince tabanlı çelik tencerelerde yapmanız…alüminyum tencerelerde ise reçel pişirmenizi önermem o tencereler reçelleri karartıyor…

Reçeller pişerken ve pişmiş reçeli  yemek için tabağa alırken hep tahta kaşık kullanmanızı öneririm…hatta yemek için reçeli tabağa alırken reçel şişesini reçel tabağına eğerek dökün  reçellere çok  kaşık sokmayın reçellerin huzurunu bozmayın :))))

En son olarak “reçel nasıl oldu? “diye soracak olursanız ben (naçizane) kendi çapında  iyi vişne reçeli yaptığını düşünen biriyim ama bu reçel gerçekten çok güzel oldu hem rengi çok güzel oldu hem de kıvamı ..kıvam olarak ne su gibi ne de çok çok katı bir reçel olmadı..reçel  jölemsi oldu..anneler bilir yağlı ekmeklerin üstüne sürülen reçeller yağdan dolayı ekmeklerin ortasına toplanarak ekmeklerin üstünde pek de rahat durmazlar :))) bu reçel  ekmek üstünde durabilecek , kaşıktan kıvamlı dökülen bir reçel  oldu…

Yıllar yıllar sonra bile hala bana bir şeyler  öğretebilen  babaanneciğime ve bu tarifi babaanneme veren kişiye  de Allah rahmet eylesin..AMİN…

Hoşça kalın

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi Deneyenler Ne Diyor?

14 Deneyen Fotoğrafı

Dakikası dolmadan yandı ve çok üzüldüm nasıl olur anlamadım

elif elif

Canan hn.harikasiniz.ne kadar teşekkür etsem az.yapiyordum ama bu renk i bir türlü yakalayamiyordum.şahane oldu.çok teşekkür ederim 😍👍😊🥰❤

gül gedik

Bir tek yağ koymadım ve şekerini azalttım, çok güzel oldu.

neclasubasi123

tarif için çok teşekkür ederim akşam yaptım sabah yiyorum tadı görüntüsü harika 🤗

Ayşe Cahit

her ne kadar biraz yapım aşaması uğraştırsada,bu sonuca deydi çok beğendim hatta bayıldım 😊ama 20 dakika çok geldi ben 15 dakika kaynattiğım halde biraz koyu oldu kontrollü pişirmekte fayda var,teşekkür ederim,Babaannenizden de Allah razı olsun

Sema

Çok beğendim. Başta biraz sıvı gibi geldi ama soğudukça daha kıvamlı oldu.

Özge Akkocaoğlu

harika oldu ama tarif için teşekkürler💕

Gülcan Öztaş

tarifinizi denedim. çilek reçelim çok güzel oldu. geçen sene de vişne ve çilek yapmıştım. tarif için teşekürler

AŞK-I MUTFAK
Tümünü Gör

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir