Paylaşmadan Gitme:
Zerdeçallı Ekşi Mayalı Ekmek (Gerçek Yapılış) Tarifi

Zerdeçallı Ekşi Mayalı Ekmek (Gerçek Yapılış)

Hilal Yıldırım 1.790 Takipçi
  • 4-6 Kişilik
  • 4 saat ve üzeri Hazırlık, 30dk Pişirme

Zerdeçallı Ekşi Mayalı Ekmek (Gerçek Yapılış) Tarifi'nin Malzemeleri

Zerdeçallı Ekşi Mayalı Ekmek (Gerçek Yapılış) Tarifi'nin Yapılışı

  1. Öncelikle dolaptan beslemek üzere mayamızı çıkarıyoruz benim ekşi mayalarımın hepsi tam buğday unundan oluştu o yüzden beslemeleri de tam buğday undan yapıyorum .
  2. Havalar soğuduğu için 120 gram beslenmiş maya hazırlamak için, 40 gram maya alıyorum üstüne 40 gram su 40 tam buğday un ile iyice karıştırıp üstüne nemli peçete koyuyorum .
  3. Mutfak soğuksa 3, 4 saatte maya kullanılmak üzere hazır hale geliyor 2 katına çıkıyor.
  4. Daha sonra su maya zerdeçal ve unları tahta kaşık veya el ile homojen şekilde karıştırıyoruz. Stand mikser kullanacaklar 1, 2 dk karıştırsa yeter.
  5. Sonra üzerine nemli bez örtüp 30 dk otoliz olması için bekletiyoruz.
  6. 30 dk sonunda üstüne tuzunu ekleyip elimizle hamuru çok yıpratmadan ısıtmadan biraz havalandırarak yoğuruyoruz .
  7. Yine stand mikserle yapacak olursanız ısınma çok olmayacağı için hamur kenarlara yapışmamaya başlayıncaya kadar yoğurun en az 6, 7 dk sürüyor.
  8. Bir not vermek istiyorum, elle yoğurtma işlemi yapacağımda az yoğurma çok katlama sistemi yapıyorum tezgaha vurma işlemi yapmıyorum .
  9. Çünkü hamur ısınıyor o yüzden elle yoğuranlar farklı bir kaba direk hafif sıvı yağ sürüp hamuru ona aktarın ve yarım saatte bir toplam 5 kere 4 köşesinden karşılıklı katlama yapın.
  10.  5. Katlamadan sonra kenarda içine unlanmış tülbent veya unlanmış bone geçirdiğiniz ekmeğe şeklini verecek kabınızı hazırlayın buna mayalama sepeti denir.
  11. Hafif unlu tezgaha hamuru ters şekilde alın ve yine karşılıklı merkeze doğru katlamalar yaparak hamuru çok zedelemeden havayı içine hapsedin ve dikiş kısımları üstte kalacak şekilde hamurunuzu mayalama sepetine alın üstüne tekrar un serpip kapatın.
  12. Oda sıcaklığında 3 saat beklettikten sonra buzdolabına kaldırın. 12-18 saat soğuk fermentasyondan sonra yağlı kağıt serili borcam kapalı, döküm tencereye veya neyde pişirecekseniz ona mayalama sepetindeki hamuru ters çevirin ve üzerine un serpip çiziklerini atın.
  13. Eğer fırınınıza güvenmiyorsanız borcamla pişirmenizi öneririm çünkü borcam kapağına ekmeği koyduğunuzda borcamın alt geniş kısmını da o kapağın üstüne ters çevirip kapattığınız da kendi buharını kendi yaratıyor ve ekmeğiniz gerekli şekilde pişiyor.
  14. Ya da fırının en altına bir kap koyup içine kaynar suyu dökebilirsiniz. Fırın taşı kullanacaksanız en az 1, 5 saat fırın taşını en yüksek derecede ısıtın veya döküm tencere kullanacaksanız döküm tencereyi de ekmeği içine koymadan iyice ısıtın.
  15. Hamuru dolaptan çıkarır çıkarmaz dışarda bekletmeden 240 derecede fırına direk atmalısınız.
  16. İlk 20 dk sonra kabının kapağını açıp dereceyi 200 dereceye düşürüp üstü ve altı kızarana kadar 10, 15 dk dk verip çıkarın.
  17. Bu arada ekşi mayalı ekmek fırından çıkınca asla beze sarılmaz tel üzerine koyun iyice soğumadan asla kesmeyin yoksa içi hamur kalır.

Aşamaların çoğu instagram sayfamda var takıldığınız bir nokta olursa oradan da sorabilirsiniz afiyet olsun.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi dene, fotoğrafını paylaş

Ben de Yaptım

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir