Paylaşmadan Gitme:
Çi Börek ( Yağda Kızartılan Orijinal ) Tarifi

Çi Börek ( Yağda Kızartılan Orijinal )

Canan Gunduz 33.154 Takipçi
  • 4-6 Kişilik
  • 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme

Çi Börek ( Yağda Kızartılan Orijinal ) Tarifi'nin Malzemeleri

İçi için;

Deneyen Fotoğrafları
20 Deneyen Fotoğrafı Tümünü Gör

Çi Börek ( Yağda Kızartılan Orijinal ) Tarifi'nin Yapılışı

Merhabalar,

Daha önce yağda yapmak istemeyenlere bir alternatif olarak “Tavada Çi Börek” tarifini paylaşmıştım bu da yağda kızaran orijinal ” Çi Börek “tarifi. . :)))))

Tarif yine Eskişehirli olan anneme ait. Tarifi her ne kadar ben hazırlasam da tarif 50 yıl içinde sayısız deneyime sahip bir tarif  :)))) Yapmak isteyenlerle hadi başlayalım.

Derin kapta una tuz su ilave ederek  kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım. Hamurumuz çok yumuşak olmamalı.   Kulak memesi tabir edilen kıvamında özlüce bir hamur  olacak unutmayın…Hamuru yoğurduk hazır…. şimdi hamur ağzı kapatılarak bir 20 dakika kadar beklerse  dinlenirse iyi olur…

Biz börek içimizi hazırlarken hamurumuz da dinlensin… sırasını beklesin.

Bir yemek tabağına soğanı rendeleyelim üzerine kıymayı ekleyelim. Kıymaya tuz, karabiber ve su eklenerek iç harcımızı hazır edelim.İç malzemeyi kesinlikle  kavurmayacağız…… hamura kıymayı çiğden koyup böreği kızgın yağ da kızartacağız….Tavamızı yağımızı da  hazır edelim…

Hazırladığımız  dinlenen hamuru rulo olarak tezgaha alalım …hamuru bıçak yardımı ile dolgun ceviz boyutunda   parçalar  şeklinde eşit olarak keselim. .Bezelerimizi avucumuzda yuvarlayalım bir tepsiye dizelim üzerlerini de bir mutfak havlusu ile kapatalım ki bekleyen hamurlar açma işlemi sırasında   kurumasın.

Tezgahı hafiften unlayarak bir bezemizi tezgaha alalım  ….Her bir beze  parçasını  yaklaşık 20 cm çapında( büyük pasta, servis tabağı boyutunda) olacak şekilde açacağız….

Hazırladığımız iç harçı  hamurun bir köşesine kıymayı ince bir tabaka şeklinde kaşık yardımı ile sürelim. Diğer kısımı harçlı kısımın üstüne kapatalım. İç harcı çok çok kalın sürmeyin ki börek kızarırken içi de iyi pişsin. . Hamurun kenarlarını bir tencere kapağı ,çay  tabağı   yada kesici yardımı ile düzgünce keselim sonra da ek önlem olarak kestiğimiz yerleri  işaret yada baş parmağımız ile bastırarak kapatalım …Neden! hamurumuzun iyi kapanması yapışması için….Sulu harcın dışarıya akmaması ,pişerken suyunun yağa çıkmaması, içinin sulu bir şekilde kalması için. .

Hazırlanan çi börekleri derin bir tavada kızmış yağda yaklaşık 2 dakika önlü arkalı güzelce  kızartalım. . Börekleri kızartırken tavayı nazikçe ileri geri yada saat yönünde  sallayarak pişirirseniz börekleriniz tüm bu sallama yöntemi ile kızaran börekler gibi pofur pofur kızarır.Bu bir püf noktasıdır ne kadar tava sallama o kadar kabarık börek unutmayın lütfen………

İlk önce  tüm bezeleri   açabildiğiniz kadar ince  açın açtıklarınız kurumasın diye üstlerini mutfak havlusu ile kapatıp öyle bekletin sonra yağı kızdırın sonrasında ikişer ikişer açtığınız hamurlara iç malzemeyi koyarak  2 şer  2 şer  kızgın yağda pişiriniz… …..en güzeli yaparken birisinden yardım alın siz açın hazırlayın  o kızartsın en güzeli o…. :))))) unutmayın iç harç konulduktan sonra börekler bekletilmeden kızartılmalıdır…

Böreklerinizi soğutmadan sıcak sıcak  ayran eşiliğinde tüketmenizi önersem de çay ile tüketenlerde bir hayli çoktur…börekleriniz  sıcak olsun bir de  keyfiniz yerinde olsun  yeter  :))))) :))))))

Kabarık çıtır çıtır Çi börek yapmanın püf noktaları

1- Hamur çok yumuşak olmamalı…

2-Hamur açılabildiği kadar ince açılmaya özen gösterilmeli ki pişince kızarınca börek çıtır çıtır  olsun yerken kırılacak kıvam da olsun…

3-Hamurlar açılmadan önce ve açıldıktan sonra siz diğerlerini açarken tezgahta  bekleyenlerin  üstünü kapatmayı unutmayınız hamurlar kurur…

4-Pişirirken tavayı ileri geri yada saat yönünde sallayarak yağı böreklerin üstünden hafif hafif  atlatarak  pişirin bu yöntemle börekler kocaman kocaman pofur pofur kabaracaktır…bu yöntem tüm yağda kızaran mamüller için geçerli bir formüldür…pişi, puf böreği, çakma pişi, keçi ayağı v.s.

5- Kızartma yağınız kızmış olmalı kızmadan atarsanız börekleriniz yağı çeker ..yağ mutlaka kızmış olacak unutmayın.

6-Hamuru tezgahta çok unla açayım derseniz hamurun üstündeki unlar yağınızı çok çabuk yakacak siyahlaştıracaktır..Un konusunda çok az tezgahı unlamanız yeterli ..lütfen hamurun üstüne un döküp hamuru  unlaya unlaya açmayın…

Bu yöntemleri kullanırsanız böreğiniz çıtır çıtır olur…paylaştığım resimlerden böreğin  pişmiş son  halini gösteren resmin  alt kısımında yağ çekmiş, yağlı tabaka  gibi görünen kısım  ben böreği tavadan alırken maşanın böreği kırdığı kısımdır…… börek o kadar çıtırdı ki tavadan  alırken maşa böreği kırdı ..kırılan yere  yağ girdi…yalnız bu çıtırlık bekledikçe gidecek kaybolacaktır ..o nedenle börek sıcak sıcak servis edilmelidir….hoş tadı soğuyunca da güzel ama siz sıcak sunum yapmaya özen gösterin derim :)))))

Bu tariften toplam kesilen kenarlar da beze yapıp açıldıktan sonra 15 adet çıkıyor…

Afiyetler olsun….

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi Deneyenler Ne Diyor?

20 Deneyen Fotoğrafı

Ellerime sağlık

Emine Akbulut

çok lezzetli oldular 😄

selma baş

Mis mis teşekkürler tarif için😋👍

Neşe İnce

Şekil konusunda biraz sıkıntı yaşamış olabilirim. Ama tadı bir harika😊 ilk defa denedim, sonuç süper, kendime bir alkış😁👏 bu güzel tarif ve paylaşımınız için sizede bir alkış👏

Tuce

buda benden 😊

Mine Odbs

buda benim çi böreğim😊😋

Mine Odbs

harikaaa oldu 😊

DİLEK KOÇ

tam kivaminda çok güzel oldu 😊

mervebirhan
Tümünü Gör

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir