Paylaşmadan Gitme:
Ekşi Maya Ve Ekşi Mayalı Ev Ekmeği Tarifi

Ekşi Maya Ve Ekşi Mayalı Ev Ekmeği

Gonca 14 Takipçi
  • 1-2 Kişilik

Ekşi Maya Ve Ekşi Mayalı Ev Ekmeği Tarifi'nin Malzemeleri

Deneyen Fotoğrafları
13 Deneyen Fotoğrafı Tümünü Gör

Ekşi Maya Ve Ekşi Mayalı Ev Ekmeği Tarifi'nin Yapılışı

Öncelikle ekşi mayalı ekmek yapılışı gerçekten sabır istiyor ve bazen tam kıvamı tutturmak için birkaç kez ekmek yapıp değişik tarifler denemek gerekiyor bu tarif benim değişik tarifleri okuyarak yaptığım bir ekmek oldu deneyen arkadaşlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.
1. Gün: 1. 5 silme yemek kaşığı tam buğday unu 2 kaşık su ile kaynamış sudan gecirilip kurulanmiş bir kavanoza konur kek kıvamından biraz koyu bir hamur elde edilir sıcaklık 22-26 derece arasında bir yere kapağı hafif kapalı (çünkü mayamizin oksijen ihtiyacı var) şekilde konulur. 24 saat beklenir
2. Gün: dünkü karışımın üzerine 1. 5 kaşık un 2 kaşık su eklenir aynı şekilde karıştırılarak kaldırılır
3. Gün: mayamızın miktarı arttığı için 3 kaşık un 4 kaşık su konur ve aynı şekilde karıştırılarak kaldırılır (genellikle bundan sonra mayada ekşimsi bir koku ve köpükler görünmeye başlar fermantasyonun başladığının belirtisidir)
4. Gün: mayanın  yarısını alın (fazla un harcamamak için) aynı şekilde 3 kaşık un ve 4 kaşık su ile maya beslenir.

Besleme işlemine 8. Güne kadar 4. Gündeki gibi devam edilir.

Artık mayamız oldu ama mayamız oldu diye bırakmak yok onu ilk zamanlar 3-4 günde bir daha sonraları eğer ekmek yapmayacaksak haftada bir maya miktarı kadar un ve su ile beslemeliyiz çünkü mayamız canlı ve beslemezsek ölür. Yine mayamızı ekmek yapmadan beslemeli ve kabardıktan sonra ekmek yapacağımız mayayı alıp buzdolabında bırakmalısınız.

Resimdeki gibi 2 ekmek yapmak için;
1. Otoliz işlemi: mayamızdan 2 yemek kaşığı alıp yaklaşık 500 ml su ile çırpalım ve üzerine yaklaşık 1 su bardağı tam buğday unu ekleyelim ve cıvık bir hamur elde edelim bu hamur aynı hafif kapalı bir kapta oda ısısında 3-4 saat bekleyecek
2. Hamuru hazırlama: Otoliz hamurumuz mayalanmaya başladıktan sonra bu hamura 2 su bardağı tam buğday unu 2 su bardağı beyaz un ve tuz eklenir ama una göre değişiyor yavaş yavaş ekleyin akışkan olmayan bir hamur elde edilir. Bu hamur ağzı sıkı olmayan bir kapta ya da yoğurduğumuz kabın üzerine Streç Film çekilerek yazın buzdolabında kışın balkonda mayalanmaya bırakılır (soğukta mayalanma olur mu demeyin bu maya böyle! ) hamurumuz en az 12 saat mayalanacak bu sırada en az 7-8 kez kenarlardan ortaya doğru katlanır.
3. Pişirme: mayalanan hamur un serpilmiş tezgaha alınır ve biraz yoğurulur. Pek kabarma olmaması normal o birazdan kabaracak 😊 yoğurun hamur ikiye bölünür ve yuvarlanır. Daha sonra yağlı kağıt üzerine alınarak oda sıcaklığında 3-4 saat bekletilir. Fırına alınmadan önce ekmekler keskin bir bıçak ile çizilir. Bu sırada biraz kabarır. Daha sonra borcam Tencereler 200 derece turboya ayarlanmış fırına boş olarak kapağı ile birlikte konur. Fırın ısınınca bu Tencerelere ekmeklerimiz konur ve 30 dk. Kapağı kapalı olarak pişirilir. 30 dk sonra borcamların kapağı açılır ve 15 dk daha pişirilir bu sırada fırını altına bir Tepside şu konulur ekmek daha yumuşak oluyor. 15 dk sonunda fırın kapatılır ve 5 dk daha beklenir. En sonunda ekmeklerimiz bir havlu üzerine alınıp üzerleri soğuyana kadar örtülür. Veeee muhteşem bir ekmek yenir. Afiyet olsun😊

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi Deneyenler Ne Diyor?

13 Deneyen Fotoğrafı

Çok güzel kabarıyorlar 🥰

Ayşe Ayşe

İkinci denemem dolaptaki mayayla yaptım daha güzel kabardılar. 😍 Tavsiye dolaptan mayayı çıkarınca bir saat altifleşmesini bekleyin ondan sonra ön mayalama yapın.

Ayşe Ayşe

Aşırı kabarmadı ama maya olgunlaştıkça daha iyi kabaracağını düşünüyorum. Tadı harika. Dışı çıtır içi yumuşak. Ekmek çok ekşi değil maya kokusu tadı da yok fırına boşa para vermeyin 👌🏻

Ayşe Ayşe

Veee ekmeklerim 🥰

Ayşe Ayşe

Son hali 🥰

Ayşe Ayşe

Hamurumun ilk hali

Ayşe Ayşe

Mayamın üstten görünümü

Ayşe Ayşe

Mayamın ve ekmeğimin fotoğraflarını gönderiyorum. Gonca hanıma çok teşekkür ederim harika tarifini bizimle paylaştığı için.

Ayşe Ayşe
Tümünü Gör

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir