Paylaşmadan Gitme:
Somun Ekmek (Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi

Somun Ekmek (Akşam Yoğur Sabah Pişir)

Canan Gunduz 33.154 Takipçi
  • 4-6 Kişilik
  • 3 saat Hazırlık, 1 saat Pişirme

Somun Ekmek (Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi'nin Malzemeleri

Hazırlanışı

  1. Un ile soğuk suyu 10 dakika güzelce yoğurun( hamuru tezgaha vura vura, hamuru tezgahta eze eze, katlaya katlaya yoğurmalısınız )
  2. 10 dakika sonra hamuru tezgahta genişletip hamurun üstüne tuz eklemesini yaparak aynı teknikle hamuru 4-5 dakika daha yoğurun. ( bu aşamada hamur elinize yapışacak yoğurdukça hamur toplanacak sakın biraz daha biraz daha diye ekstra un eklemesi yapmayın yoğurun süre sonunda hamur kendini bulacak toplanacak fazla çok fazla un tıkız ekmek. “un çok az ekilebilir mi “o olabilir ama fazla un asla !!! yine hamuru tezgahta genişletip hamurun üstüne mayayı serpiştirin ve yine hamuru 4-5 dakika yoğurun. !!! ne kadar iyi yoğurulmuş hamur o kadar güzel ekmek.
  3. Hazır olan hamuru yağladığınız bir kase içine alın üstünü örtüp 1-1, 5 saat dinlendirin.
  4. 1 – 1, 5 saat sonra hamuru tezgahta yuvarlayarak hamura yuvarlak bir form verin.
  5. Şimdi hamuru yanlardan içe merkeze doğru katlaya katlaya, içeri doğru tıkıştıra tıkıştıra hamura yuvarlak form verin.
  6. Tezgaha ya da tepsiye biraz un serpin hamuru unun üstüne ek yeri alta gelecek şekilde yerleştirin. ( ben iki küçük ekmek yaptığım için hamuru 2 ye bölüp öyle 2 yumak yaptım) hamurun üstüne de biraz un serpip hamurun üstünü bir naylon ile örtün naylonun üstüne de bir mutfak havlusu ile kapatın ( hamur hava almasın kurumasın güzel mayalansın).
  7. Şimdi hamuru 1 saat daha mayalandırın.
  8. 1 saat sonunda;Hamurun sığacağı bir plastik bir süzgeç içine kuru kumaş bir peçete ya da mutfak havlusu, bonesi serin havlunun üstünü unlayın.
  9. Tezgahta mayalanan hamuru nazikçe bu hazırladığınız süzgecin içine alın ( hamuru süzgece ek yeri altı size bakacak şekilde koymalısınız.
  10. Hamurun üstünü de mutfak havlusu ile ya da streç ile örterek hamuru buzdolabına kaldırın. 14-16 saat artık sizin için ne kadar uygun ise buzdolabında bekletin.
  11. Ertesi sabah hamuru buzdolabından tezgaha alın
  12. Hamuru 20 dakika tezgahta bekletin ki hamur biraz oda ısısına gelsin. 20 dakika sonra fırınınızın içinin alt rafının sağ ve sol arka taraflarına fırına dayanıklı 2 kap içinde soğuk su koyun.
  13. Fırının içine hamurun sığacağı fırına girebilecek ebatlardaki metal kapağı da olan çelik bir tencereyi de kapaklı halde fırına sürün ( döküm tencereniz var ise onu kullanın yok ise benim gibi çelik kullanabilirsiniz) tencere ve su şuanda fırının içinde.
  14. Fırınınızı bunlar içinde iken 210 derecede 30 dakika ısıtın. 30 dakika sonra tencereyi dikkatli bir şekilde tezgaha alıp tezgahta bekleyen hamuru dikkatlice tencereye yerleştirin.
  15. Hamurun pürüzsüz kısmı tencereye konulunca size bakmalı ek yeri tencerenin alt bölümünde yer almalı.
  16. Şimdi tencereye alınan hamurun üstüne isterseniz temiz bir maket bıçağı ya da jilet ile bir çizik atın( keskin bir bıçak da işinizi görür ). Şimdi tencerenin kapağını kapatıp tencereyi fırına yollayıp ekmeği pişirme vakti.
  17. Tencereyi fırına alıp 210-200 derecede ekmeği 30 dakika kapaklı şeklide pişirin. 30 dakika sonra fırının ısısını 190 dereceye düşürüp tencerenin kapağını alıp ekmeği kapaksız şekilde 20 dakika 190 derecede pişirin.
  18. Son olarak ısıyı 180 dereceye getirip ekmeği 10 dakika da bu şekilde ekmek iyice güzelce kızarana ” eh artık tamamdır” diyene kadar pişirin. Ekmek pişti.
  19. Şimdi fırının kapağını açıp ekmeği 10 dakika fırında kapak açık şekilde dinlendirin. Süre sonunda ekmeği soğuk halde ki tel ızgara, tel nihale üstüne alıp en az 20-30 dakika daha soğumasını bekleyin.
  20. Soğuyan ekmeğinizi dilimleyip servis edebilirsiniz. Ekmek soğumadan kesip ekmeğin hamurlaşmasına neden olmayın. Ekmek soğusun kendini bulsun içini çeksin öyle kesin biraz sabır :))) diyerek. Afiyetler olsun.Not :1-ekmeğin tarifini aldığım site ekmeği 225 derecede pişiriyor bu benim fırının için çok yüksek bir ısı yani ekmeğin pişme ısısı ve süresi farklılık gösteriyor tarifte verdiğim ısı ve süre benim tezgah üstü elektrikli midi fırınımda kullandığım ısı ve süredir. Fanlı fırınlarda ısıyı biraz daha yükseltmek gerekebilir. Ben önerilen ısıları kullanırsam ekmeklerim yanardı. O nedenle ekmek yapım +pişirme tekniği aynı kalmak kaydı ile fırınınızın kullanma kılavuzuna göre ısı ve süreyi kesinlikle siz kendiniz belirlemelisiniz. 2- fırını ısıtırken su koymanız ekmek pişerken buharlı bir ortamda pişmesini ve daha güzel olmasını sağlıyor ben bunun için toprak güveç kapları kullanıyorum. 3-unutmayın ne kadar çok ne kadar özlü katlanmış ezilmiş hamur o kadar güzel ekmek 4- somon ekmek yapmakta ki maharet üst kabuğu çok da çatlatmamak çok da patlatmamak, ekmek piştiğinde incecik bir üst kabuğa sahip olmak ve içininde göz göz olmasıdır bunun sırrı da hamurun yoğurma tekniğinde saklıdır. 5-ekmek yoğurma hamur hazırlama tekniğini ” sanal fırın somun ekmek yapımı ” videosu seyrederek denedim ama pişirme tekniğini başka bir videodan görüp ikisini birleştirip ekmeklerimi öyle yaptım. Sizde benim gibi çeşitli videolar seyredebilir bu videolardan alıntılar+eklemeler yaparak kendi tekniğinizi oluşturup kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz. 6-ekmekte toz mayaya göre yaş maya kullanmak bence ekmeğin lezzetine lezzet katıyor ama çok maya asla kullanmamak lazım ekmekte maya kokusu oluyor ölçülü olmakta yarar var. 7-ben yapana “maşallah helal olsun ” desem de. Hamur yoğurma makineniz ya da ekmek yapma makineniz yok ise evde ekmek yapmanın çok da gerekli olmadığını bu işin yorucu bir iş olduğunu zaman aldığını ayrıca ekmeğin mutlaka taş fırında pişmesi gerektiğini evde çok da başarılı ekmek pişmediğini fırında ekmeğin alası olduğunu düşünenlerdenim ama ekmek pişerken eve yayılan koku emeğime değdiğini arada sırada evde de ekmek yapılabileceğini de düşündürmedi değil hani. Eviniz ekmek pişerken misler gibi kokacak evdekiler “fırında ne pişiriyorsun” diye mutfağa gelecek orası garanti :))))) yapması yazmasından daha kolay diyerek. Hoşça kalın

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi Deneyenler Ne Diyor?

4 Deneyen Fotoğrafı

benim yaptığım ekmek bu benimki de borcamın uzun kapaklı tenceresinde pişti ben kuru pak maya kullandım iki saat hazırlık süresi var..

Nuran Yeşilselvi

aynı tarif yapılışı farklı yarın sizinkiyle deneyecem 🙈

Pasta♡Sanatı

Ekmeği hep evde yapan biri olarak bu tarifi çok beğendim. Kesinlikle tavsiye ederim 😊👍

Serpil®

Çok güzel bir tarif oldukça detay Verilmiş çok işime yaradı ben tamamen tam buğday unundan yaptım teşekkürler

C.Müjgan Yılmaz

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir